18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bezinky pro chuť i pro zdraví

Mám tu dva osvědčené recepty z bezinky. Babička říkávala: "Před meduňkou smekni, před bezinkou klekni". Nevím, jestli to pořekadlo taky znáte, nebo zda si to babička vymyslela, ale pamatuji si ho dodnes.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivs 26.5.2006 6:32

Jeje Blážo :-))

já se jen juknu na ty fotky a mám záchvat jak z učebnice :-/, přesto mám bezinkový sirup moc ráda.

Iva 26.5.2006 6:36

Iva a ještě jednou Iva

Bláža 26.5.2006 7:23

Re: Jeje Blážo :-))

Milá Ivo, je zajímavé, že když je bezinka v tekutém stavu, alergie si mě nevšímá ;-D , ale běda, kdybych si k ní přivoněla ;-P

Mirka - Houston 26.5.2006 5:27

JE - JE Blazo, to jsou prima recepty......

skoda, ze nic podobneho tady neroste. Hlavne ten liker mne zaujal - to by se  to " likerovalo " ! ;-D

Alco - na kosmatici si jeste vzpominam, ale byla to fuska ji obalit a chutna trosku jako kvetak (?)

Alča 26.5.2006 6:52

Mirko,

 já balím jen v rozšlehaném osoleném vejci. Balit tak, jak píše Bláža, v trojobalu jako řízek, jsem zkoušela jednou, zdálo se mi, že původní chuť se vytratila, protože ten trojobal je dost silný.

U nás doma se takhle (obalené jenom v rozšlehaném osoleném vejci) jedly i mladé kopřivy, máta a petrželová nať. Zkrátka, aby bylo zjara co nejvíce vitamínků a jako děti nás moc bavilo to okusování (u bezu květů, u kopřivy lístků), protože tvrdé košťálky byly použity k držení.

tojefuk 26.5.2006 11:59

Re: Mirko,

Ostříhat na co nejkratší stopky, slepit vajíčkem + moukou. Bazalka, tymián, sůl. Smažit placičky.

Alča 26.5.2006 6:56

Blážo, ten likérek

vypadá náramně, určitě vyzkouším! My jsme jednou zkoušeli z bezinek - kuliček víno. Bylo dobré, ale tak silné a aromatické, že ho nikdo nechtěl pít. Tak jsme ho prohnali trubkama a zmizelo velmi rychle ... :-)

Bláža 26.5.2006 7:27

Re: Blážo, ten likérek

Alčo, vyzkoušej likérek a nebudeš litovat :-)

terra 26.5.2006 14:01

Re: Re: Blážo, ten likérek

Jen aby, mé dámy. Mluví ze mě zkušenost povýtce neblahá;-). Kosmatice (smažené květy) nemusím, ale limonádu a "sekt" z květů ano a moc - mňam. Jenže likérek z plodů černého bezu mi byl (poprvé a naposled, záhy pochopíte, proč) nabídnut mou potenciální polovicí při jedné z prvních schůzek "u ní doma". Nebudu to prodlužovat - rande jsem k vlastní potupě prožil na WC a ty pocity nikomu nepřeju. Zjistilo se totiž, že jsem na ty zpropadené černé bobulky nějak divně citlivý a fungují v mém případě jako laxativum. Rozloučil jsem s s likérem (později i se slečnou, ale ne kvůli bezinkám)a marmeládou s bezinkami a vším, co je jen trochu připomíná. NESNÁŠÍM JE! Na zahradě je mýtím! Jenom bezinkový ocet dosud vyrábím, protože skvěle sráží horečku (použit zevně na dlaně a chodidla) hlavně malým špuntům. A těch je v současné době kolem mě celkem sedm, když počítám svá dítka, dítka svého bratra a svého kamaráda, se kterým jsme vlastně taky tak trochu bráchové :-). Takže pozor, pozor na kuličky - je tu jeden, který před bezinkou nekleknul, ale přímo upadl na... no, vždyť víte.

Bláža 26.5.2006 7:21

Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty......

Milá Mirko, ten likér je opravdu móóc dobrý, dělali jsme ho svého času docela hodně a rozdávali lahve k různým příležitostem známým, protože je moc dobře pitný a byl o něj velký zájem! Nakonerc známí likér pojmenovali "Blažkovice" ;-D

tojefuk 26.5.2006 13:21

Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty......

Dá se udělat i ze sušených květů. Sušit s co nejkratšíma stopkama - uschne rychleji, nepřestane vonět, dá se namačkat do malého balíčku. Sušeného polívková lžíce na litr vody, pak stejně, jako v receptu!

tojefuk 26.5.2006 13:27

Re: Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty......

Zas moc spěchám! To byla limonáda! Likér jde ze sušených květů taky, ale tři lžíce na litr horké vody, nechat vychladnout, doalkoholovat podle chuti. Sušené bezinky - to samé, ale napřed podrtit.

tojefuk 26.5.2006 13:31

Re: Re: Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty......

Dneska budu za hvězdu s kouskováním receptů! Když už to mám sladit a nedám kvasnice, vrazím tam med.

Bláža 26.5.2006 14:00

Re: Re: Re: Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty......

Tojefuku, já když mám jíst med, tak jedině čerstvý třeba na chleba s máslem. Do čaje ho nemusím, nechutná mi to a jinak mám pocit, že sladí míň, než cukr, takže by ten likér třeba nebyl tak sladký, jak má být, nicméně je asi potřeba to vyzkoušet a pak zhodnotit. Kdy mě zveš na ochutnávku medového bezinkového likéru?

tojefuk 26.5.2006 16:46

Re: Re: Re: Re: Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty......

Až mne Pápa najde, dostaneš to místo slivovice!