2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bezinky pro chuť i pro zdraví

Mám tu dva osvědčené recepty z bezinky. Babička říkávala: "Před meduňkou smekni, před bezinkou klekni". Nevím, jestli to pořekadlo taky znáte, nebo zda si to babička vymyslela, ale pamatuji si ho dodnes.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pecka 29.5.2006 14:30

pořekadlo

To pořekadlo znám takhle: Před heřmánkem smekni, před bezem poklekni! Nemám to z Babičky???

possum 27.5.2006 16:08

Zdravim vsechny :-)))

a poslusne hlasim, ze jsem tu. Nejak jsem k poslednim debatam nemela co chytreho rict, tak jsem jen cetla a radeji mlcela. ;-)

Uz se tu mluvilo o bezinkove marmelade?? Ta je taky namo. Moje mama neda na bezinky dopustit.                                                                                                                                                        Moje mama ma ale taky rada cukety. Ty, a jine dobroty ze zahradky, ji zasoboval jeden myslivec, ktery bydlel na rohu nasi ulice. Hmmm, nevim proc jsem si na to vzpomela;-P

JoVo 27.5.2006 16:44

Re: Zdravim vsechny :-)))

:-D Vítejte opět mezi  Zvířetníky. Přeji hezké dny, pokud možno bez deště a hodně dobrých

nápadů!8-o

possum 27.5.2006 17:30

Re: Re: Zdravim vsechny :-)))

Dekuji za prani, ale vzhledem k tomu, ze tu mame sucho, ten dest by byl dobry! Vzdyt uz ani zahrady se nesmi zalevat, jen 2x v tydnu na par hodin. :-(

Preji krasny weekend. :-D

Petra. 26.5.2006 11:19

Smrdítko.

Jako děti jsme tak říkali bezinkové limonádě. Tohle není mlsotník pro mne :-(

tojefuk 26.5.2006 13:17

Re: Smrdítko.

To snad bezinky nemohly být, ty příjemně voní. Zvlášť ty s rumem!

zana 27.5.2006 19:29

Re: Re: Smrdítko.

Tojefuku, to bude to druhý - nevím, jak se to jmenuje, kvete to přibližně ve stejnou dobu, dost podobně to vypadá a fakt to dost hnusně smrdí.

Jinak, samozřejmě, rum tu vůni bezinek velmi delikátně doplňuje;-D.

Yezi 26.5.2006 10:09

Bezinkový sirup

miluju od mala a i si pro sebe dělám, ale díky za recept na likér, určitě vyzkouším! Od počtení dobrota! :o)

JoVo 26.5.2006 9:52

Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

Copak bezinky, ty se dají použít v různých variantách, ale cukety mají tisíce možností, jak je zpracovat. Objevil jsem specielní recept na hořčici z cuket. Nejeden příznivec Mlsotníku bude mít radost.Je to zahraniční recept ze Slovenska.

 

2 kg cukety, 100 g cukru, 4 stroužky česneku,4 dl oleje, 1 lžička pepře, špetka čili, 1 hořčice kupovaná, 1 dl octa, 2 lžíce výběrové mouky, 1 lžíce vegety, 40 g soli.

Cuketu oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme. Dusíme ji se solí, cukrem, česnekem, olejem, pepřem a čili kořením asi 40 minut. Potom přidáme hořčici, ocet, mouku a vegetu. Směs rozmixujeme a plníme do zavařovacích sklenic a sterilujeme přibližně 20 minut při 100oC.;-D;-D;-D;-D;-DTy úsměvy posílám tojefukovi.:-P

tojefuk 26.5.2006 11:24

Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

Zas trvalá otázka! Proč se tomu říká! Tentokrát cuketová hořčice a ne cukety se špetkou hořčice?

Kde je WWW a possum? Jeden by s nadšením vyplenil zahrádku, druhá by to uvlnila! A už nějak dlouho oba mlčí!

JoVo 26.5.2006 11:46

Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

:-PJak jsem nakoupil recept, tak prodávám. Skutečně to stojí za zamyšlení, co s těmi cuketovými recepty.;-P

:-/Budeme asi muset vyhlásit celosvětové pátrání po possum a WWW.:-/

tojefuk 26.5.2006 11:50

Re: Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

Když ten recept bude mít 180x100 cm, beru! Zalepím s ním okno, kterým mně ráno svítí slinko na akvarium. Písmenama ven.

tojefuk 26.5.2006 12:01

Re: Re: Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

Slunko, né slinko!

Hanča 26.5.2006 14:01

Re: Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

Přiznávám se, že jsem asi před měsícem posílala paní Ruščákové cuketový receptář (netušíc, jaké vášně kolem cuket se následně vzedmou), ale buď se kamsi zatoulal, nebo skončil nějak jinak. Zahájila jsem pátrání.

P.S. Doufám, že ten přechodník je dobře (netuše, netušíc, netušíce nebo všichni netuše - teď si vážně nejsem jistá).

JoVo 26.5.2006 15:11

Re: Re: Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

:-DNejpepčý bi bilo - netušouc!!!;-D

tojefuk 26.5.2006 16:33

Re: Re: Re: Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

Rpuť a Fallowa si ořinesou pravidla a budem zírat, jak to zdůvodní!

Fallowa 26.5.2006 17:18

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

Tojefuku,věř nebo ne,pravidla českého pravopisu nevlastním,vystačím si s tím,co mi zůstalo v hlavě ještě ze školy8-o,protože jsem češtinu (narozdíl od taky povinné ruštiny )měla ráda...

Jindřich Sesi@Riki 26.5.2006 22:30

Re: Re: Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

..Hančo,nesi sama cos neco poslala a skutek utek :-D..tez sem poslal pokecani "první jarní vychazka",ale asi sem to špatně odeslal a čte to někdo iný,nebo zas neumim posilat..holt,smůla ;-D;-P..

pecka 29.5.2006 14:46

Re: Re: Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

Je dobře, telskám!!!

evam 26.5.2006 22:35

Re: Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

...souhlasím vřele...

evam 26.5.2006 22:37

Re: Re: Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

vypátrat www a possum , kde jsou......

pecka 29.5.2006 14:44

Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

Bohajeho! Proč se s tím tak dřou a nedaj si tu hočřici rovnou?? Když tam do toho stejně přijde???

A kromě smažených kosmatic se u nás v Budějicích jedly také osmažené květy (hrozny květů) akátu. Obalené v šlehaném vajíčku, sypané cukrem. Dobrota - znáte?

Lída Š. 26.5.2006 9:43

Mňam mňam:-)

Já věděla že Zvířetnici nenechají Mlsotník padnout;-D Díky Blážo;-P

Fallowa 26.5.2006 9:14

Milá Blážo,toto je vzpomínka z dětství:

Moje babička měla kamarádku(Moravanku)a ta taky smažila bezové květy jako řízek a z bobulí dělala likér,o kterém tvrdila,že je to všelékR^.Protože mě babička často hlídala,musela jsem s ní a její kamarádkou jezdit za Prahu na sbírání bezinkových květů,později bobulí.Po návratu si babčy daly likér z bezinek ještě od posledně,mě nedaly:-(,za to mě nutily jíst bezinkové řízky.Já si ale postavila hlavu,že když nesmím likér,nebudu ani řízky;-).  Navíc vědomí toho,kolik brouků jsme z těch květů vyklepaly 8-oa jak vypadala voda po umytí květů mi dávalo další důvod,proč řízky nejíst.Ale jsem moc ráda,že je tu recept na ten likér;-D!

tojefuk 26.5.2006 9:08

Černý bez

Opravdu je v něm tolik podezřelých věcí? A já to s klidem a chutí polykal!

Limonáda - přidat kvasnice, postavit na slunko - musí být teplo! - ,až se ztratí kvasnicová chuť, je akorát. Dá se dělat i bez bezu - z toho co tam bylo napsané. Celé léto. Kvasnice sežerou cukr, nechají bublinky.

Na buchty - bez borůvkové tresti, z mrazáku. 

Bláža 26.5.2006 9:22

Re: Černý bez

Tojefuku,polykej klidně dál a podezřelých věcí si nevšímej! A dobrou chuť!

tojefuk 26.5.2006 11:26

Re: Re: Černý bez

Já tomu stejně nevěřím! V poživatelném ovoci tolik sajrajtů prostě být nemůže!

Bláža 26.5.2006 11:40

Re: Re: Re: Černý bez

No právě kvůlivá těm sajrajtům je to tak poživatelné....Kdyby tam sajrajty nebyly, co bychom potom požívali?

tojefuk 26.5.2006 11:48

Re: Re: Re: Re: Černý bez

Ekologický, hygienicky ( co to sakra je, hygienicky čistý?) čistý poživatiny! Možná by šly jíst, koukni, čím se živí Vojáčkovi! Jó, hlad je nejlepší kuchař!

JoVo 26.5.2006 17:40

Re: Re: Re: Re: Re: Černý bez

:-D:-P;-);-P;-D

Vojáčkovi se živí i cuketičkovými pamlsky, ale ani na kuřátka nedají dopustit.

;-D;-P;-):-P:-D