Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Ať pečete, co pečete, vždycky je to hranaté...
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Štětinka 9.1.2007 12:48Re: Re: Re: Halejte, Tak jsem to projela, ale i když mě to moc láká, je to na nás furt moc, taková třešnička na dortu. Ale my furt ještě nemáme ani klandr na balgóně, dlažbu na schodech, a nábytek v obýváku, asi si to dopřeju až za pár let, třeba to bude zase levnější. Ale kdyby někdo chtěl, mám výbornej a mnohokráte odzkoušenej recept na domácí chleba v klasické troubě, žádné zvláštní suroviny a již mnoho lidí si ho ode mne vyžádalo |
RenataE 9.1.2007 13:13Re: Re: Re: Re: Halejte, Napiš ho sem, on se dá snadno upravit i pro pekárnu. V podstatě se jen ubere voda. |
jiný Honza 9.1.2007 13:39Re: Re: Re: Re: Halejte, Klandr na balkóně, dlažba na schodech.... to znááááám, přidávám ještě obé na terase (zato půl obyváku už máme). 8-))) Není nadto dělat na vlastním. 8-))) |
Štětinka 9.1.2007 15:15Re: Re: Re: Re: Re: Halejte, No, my s terasou ještě ani nezačli... Si někdy říkám, že určo, než obložíme barák, tak spadne stářím |
terra 9.1.2007 16:07Re: Re: Re: Re: Re: Re: Halejte, Nespadne. Když nespadl ten můj... Hlavně a především, nesmíte spadnout vy - vyčerpáním na ústa. Za týden mi nastupují řemeslníci na záchod, koupelnu a podobné lahůdky. Kdepak terasa, klandr... Jíst se taky musí. |
jiný Honza 9.1.2007 16:08Re: Re: Re: Re: Re: Re: Halejte, Neboj, tos ještě neslyšela, že barák není nikdy hodový? On člověk něco udělá a na zbytek rezignuje. 8-))) |
terra 9.1.2007 16:21Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Halejte, Toť správný přístup majitele realit, jiný Honzo. Dopadl jsem stejně. Horší je, když člověk získá (vyžení např.) obtížně obyvatelnou ruinu, kde už je rekonstrukce možná pouze systémem SEMTEX - bum, a znova. Tohle potkalo bráchu a musím říct, že mají on i švagrová můj hlubokosklon. |
jiný Honza 9.1.2007 16:37Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Halejte, Tak ten náš byl obyvatelný. Sice byla shnilá voda, kapalo střechou i z radiátorů, okna netěsnila, ale jinak to celkem šlo. 8-))) Ono se to časem poddá a pak najedno člověk vidí, co už všechno udělal. 8-))) A taky co ještě zbývá. 8-((( |
ri 9.1.2007 11:11Koupila jsem si pekárnu a po několika pokusech ji založila, nezaujala mě tak, jak jsem si představovala. Na pár let. Dneska, když bydlím mimo ohypermarketovanou oblast se mi někdy nepodaří koupit chleba (nebo nás přepadne grilování a je větší spotřeba). Pekárna stojí v pohotovostní poloze a vedle ní hotové chlebové směsi. Když přijde bída, odměřím vodu, usypnu pytlík a je to. Jen mě trochu rozčiluje, že na krabičce s "bio" směsí je napsáno: zapneme program sprint, moje pekárna se jmenuje od M a programy jsou 1,2,3,... Takže já číhám na sladké recepty, přemnožily se mi letos ořechy |
Bláža 9.1.2007 10:45Musím se přiznat že o domácí pekárně jsem se dozvěděla až na Zvířetníku, do té doby jsem o tom nikdy neslyšela. Ale začínám uvažovat o její koupi, tak si tu prostuduju všechny odkazy, mám co dělat...... |
Katka 9.1.2007 9:38A značka? Ja viem, že by mohlo ísť o nejakú neplatenú reklamu, ale viete niekto poradiť značku pekárne, ktorú treba obstarať? Pretože nerada by som skončila s niečím, čo bude stáť pár tisíc a výsledok bude blééé len preto, že spotrebič nie je moc kvalitný alebo sa výrobcom nepodarilo dosiahnuť to, čo plánovali... |
VěraZ 9.1.2007 10:37Re: A značka? Podívejte se třeba ZDE www.pekarny.unas.cz/na vše o pekárnách. Mám Unold 8695 Onyx více než rok a jsem spokojena. |
VěraZ 9.1.2007 10:42Re: Re: A značka? Takže se nepovedlo. |
tosca 9.1.2007 10:45Re: A značka? Se značkou je vždycky problém. Ony jsou ty běžně dostupné pekárny hodně podobné a kolikrát neznačková slouží stejně dobře (někdy i lépe) než značková. Vždycky říkám, že si člověk musí nejprve říct, co vlastně od pekárny očekává. Budu péct pouze ze směsí, nebo chci experimentovat a péct třeba čistě kváskový chleba. Pokud zní odpověď - i kváskový chleba, tak moc značek na výběr není. Je třeba koupit pekárnu, která má program, který si může uživatel nastavit sám. Já vím pouze o značce Unold (pozor, mají ho jen některé pekárny, např 8660). Pokud ví někdo o další, sem s ní. Dalším parametrem může být objem nádoby, možnost pečení třeba 2 menších chlebů (jsou pekárny s možností 2 menších nádob), počet hnětacích háků (2 prý zpracují těsto líp), tvar nádoby (některé mají chleba jakoby na výšku), povrch pečící nádoby a vnitřku pekárny (ideální je nerez, ale ten sehnat je takřka nemožné). Měla jsem obyčejnou pekárnu Clatronic, byla jsme spokojená, ale pak se mi rozpadlo těsnění kolem hnětacích háků a zjistila jsme, že je problém sehnat servis. No a protože jsem už chvilku pokukovala po jiné, tak jsme ji prohlásila za "spotřebovanou" a koupila Unold . Hodně dobré reference od uživatelů má teď ETA. Výborný (kvalitou a zpracováním) je Panasonic, ale ten je zas dost drahý. Mezi "obyčejnými" pekárnami se pak vybírá spíš podle vzhledu, objemu a ceny, případně příkonu. |
aida 9.1.2007 10:51Re: Re: A značka? Tosco, a co tahle ? V pekárnách se nevyznám, ale ráda bych podpořila českého výrobce a taky poměr cena : výkon se mi zdá docela dobrý. Jinak, o pekárně uvažuju už delší dobu, právě pod vlivem Zvířetníku/Mlsotníku, zatím mi to doma (jako další překážející krám) rozmluvili, ale fakt jsem díky Vám všem dost "nahlodaná". Péct bych chtěla asi spíš přímo z mouky, ne ze směsí, a nejraději máme chleba typu Moskva nebo ještě něco tmavšího. Myslíš, že by tahle pekárna vyhovovala? |
tosca 9.1.2007 11:06Re: Re: Re: A značka? Dle mého názoru .... Pokud budeš péct chleba s kvasnicemi, připravovat v ní těsto, dělat džemy ... plně vyhovuje potřebám běžné rodiny. Má všechny funkce,které se běžně využívají. Program celozrnný chleba tam je. Celkem nezáleží na tom, jestli pečeš ze směsí, nebo z mouky (pokud pečeš z mouky, zabere víc času příprava - směs si musíš "namíchat", ale zase víš, co v ní máš ), spíš jde o to, jestli do chleba dáváš kvasnice (ve směsích jsou už obsažené) nebo ne. Chleba bez kvasnic v ní neupečeš. To je jediný "problém". |
aida 9.1.2007 11:22Re: Re: Re: Re: A značka? Aha. Takže ten kváskový, jak ho tady všecky/všichni chválíte, v téhle pekárně upéct nejde? A proč? Kvůli těm programům? Má je nějaké jinačí/špatné? |
RenataE 9.1.2007 12:15Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Ani jinačí, ani špatné. Jen chybí program, kde si trvání jednotlivých fází nastavíš sama. To znamená, že třeba nastavíš, že kynutí bude trvat místo jedné hodiny dvě a tak. Tuhle funkci opravdu má málokterá pekárna, ale pokud se pečením chceš bavit a experimentovat a tak, tak je neocenitelná. Moje eta jí nemá, ale já se bez ní obejdu, anžto ke kváskovému chlebu jsem zatím nedospěla, možná za pár let |
aida 9.1.2007 12:25Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Aha. Dík za vysvětlení. No, já bych asi moc neexperimentovala, jen nasypala a pekla, případně s tím odloženým startem. Rozumím tomu dobře, že to znamená, že do pekárny večer dám vše potřebné, nastavím si, že má být upečeno třeba v šest ráno a o víc se nestarám? |
RenataE 9.1.2007 12:32Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Přesně tak. Je to úžasné, když se pod kulisou ječícího budíku line vůně čerstvého chleba. A je to OPRAVDU jednoduché. Nejhorší na pekárně je návod, ten je skoro vždycky špatně napsaný a málo srozumitelný, ale praxe je primitivní. Pochopí i ten, kdo nemá k přístrojům s tlačítky a displejky kladný vztah. Mnohem jednodušší než mobilní telefon |
aida 9.1.2007 12:58Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Tak to bych snad mohla při troše snahy zvládnout. |
tosca 9.1.2007 12:52Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Je to přesně tak. Jenom doporučuji, nejprve vyzkoušet recepty (množství, ingredience atd.) a až pak používat funkci odložený start S tím návodem ... výhoda značky ETA je, že návod je originálně v češtině, takže je srozumitelnější. Ale "špatně" bývají recepty. Ony teda nejsou špatně, jenom je třeba se s pekárnou sžít a zjistit, jak a co peče zrovna ta moje značka z té "mojí" mouky. Tím chci říct .... nedat se odradit případným prvním nezdarem, chce to vychytat své postupy, najít tu "správnou" mouku a kvasnice Aido ... kváskový chleba (pouze z chlebového kvasu) je špička pekařského umění (kdysi to uměla každá ženská v chalupě, dnes je to umění ...). Příprava kvásku trvá 3-4 dny a je hodně závislá na udržení optimální teploty (zlaté časy starých chalup a pecí, kde se běžně topilo a teplo nebyl problém). Kynutí kváskového chleba trvá 3-12 hodin. Vzhledem k tomu, že nejdelší program, který v pekárně najdeš bývá kolem 3 hodin (včetně míchání, kynutí, promíchání, dalšího kynutí ... tak je zřejmé, že toto v pekárničce s přednastaveným programem nelze docílit. Ale.... mnoho lidí se spokojí s chlebem, který kyne díky kvasnicím a kvásek se tam přidává pouze na chuť (tu nakyslost,, která je jiná, než když tam dáš ocet). A takový chleba s kváskem (chlebovým kváskem) se dá péct v jakékoliv pekárničce, která je na trhu. Takový chleba sice nezůstane kyprý celý týden, ale zkušenosti uživatelů domácích pekáren říkají, že chleba z pekárny záhadně sublimuje během 2 dní (někde i dřív) |
aida 9.1.2007 12:57Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? U nás stejně díky žravým puberťákům vysumblimuje šiška chleba (kupuju bavorský nebo tu Moskvu) za 1 den, nestíhám lítat do krámu. |
RenataE 9.1.2007 13:20Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Puberťák si dokáže upéct sám a nemusíš nikam lítat. I náš desetiletý to tam umí nasypat a zmáčknout to jedno tlačítko |
aida 9.1.2007 13:36Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Puberťák si nedokáže ani vytáhnout jogurt z ledničky, natož pak ohřát předem uvařené jídlo. |
RenataE 9.1.2007 14:29Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Och, to je tedy lituju. Ty musej mít ale hlad! |
aida 9.1.2007 14:44Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Že jo? |
terra 9.1.2007 16:03Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Nee, to právě nemají ten správný hlad! Kdyby s tím opravdu, ale opravdu museli něco udělat, však by i tu ledničku našli, otevřeli...Možná i do krámu došli. No, uvidíme, co budu říkat na toto téma za pár let, ale je pravda, že u pubošek (narozdíl od kluků) hrozí spíš sklony k různým praštěným dietám než neschopnost otevřít paštiku. No, hin sa hukáže... |
JoVo 9.1.2007 13:31Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? U nás začne sublimovat za chvíli po upečení a druhý den se zcela odpaří. Zvlášť když se namaže sádlíčkem.Dneska nebude chlebíček, ale makový závin podle tady. Těsto podle receptu č. 32 a pečení podle receptu č. 36. |
aar 8.3.2007 16:58Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A značka? Zas tak těžké udělat kváskový chleba není. Upozorňuji "kváskový", ne z "kvasu", ten si doma opravdu neuděláte. Jak píše tosca, výroba kváskuz žitné mouky trvá 3-4 dny. Pak stačí namixovat v pekárně suroviny včetně kvásku, nechat programem Těsto udělat těsto, to pak vyndat, dát do ošatky, zakrýt a nechat v teple kynout dostatečně dlouho (obvykle stačí 4-6 hodin, záleží na poměru mouk - pšeničná/žitná). No a pak se chleba z ošatky překlopí na plech a upeče v troubě. Je to samozřejmě složitější, než upečení nekváskového chleba v pekárně, ale jednou za čas je to fajn změna. Obvykle ale kvůli pohodlí stačí trochu kvásku prostě přidat ke chlebu s kvasnicemi jako ozvláštnění receptu a chleba se normálně upeče v pekárně, jen je třeba při míchání ohlídat hustotu těsta, aby nebylo moc řídké. |