18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: A just budou buchty s mákem!

Známé se tehdy podařilo získat místo ve Švýcarsku. Francouzsky, německy i anglicky uměla jako když bičem mrská a italštinu s retorománštinou ji odpustili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Yezi 12.5.2006 14:39

Re: Česká kuchyně

Šlehačkový piškot nebo bábovka

250g polohr. mouky, 200-250g cukru, 3 vejce, šlehačka, vanilkový cukr, prdopeč

Ušleháme vejce s cukrem, přidáme vanilkový cukr, šlehačku,  mouku s práškem do pečiva, pečeme va vymazané a vysypané formě jako piškot nebo bábovku.

aida 12.5.2006 14:34

Paní evam

U článku o mikrovlnkách jsem Vám nechala jeden odkaz ohledně těch slepých map. Našla jste to? Jestli ne, tak se když tak koukněte.

aida 12.5.2006 14:32

Dámy, jestli se mezi Vás můžu vmísit, já dělám makovec z NEmletého máku, a taky je moc dobrý

2 hrnky mouky (já dávám 1 hrnek hladké a jeden hrnek špaldové), 1 hrnek cukru, 1 hrnek nemletého máku, 1 hrnek oleje, 2 hrnky mléka, 3 celá vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prdopeč, špetka soli, špetka sušené citronové kůry. Všecko smíchat, nalít na plech, péct. Nelekněte se, těsto je spíš řidší, ale nádherně vyskočí a hlavně - vždycky se povede.

Hela S. 12.5.2006 14:22

Re: Re: Re: Re: Re: Podraz:-(

Těsto udělat hustší, musí být "tak akorát vláčné". Mák uvařit taky hustší. Ale nejlepší je se nedrbat s buchtami a udělat jeden velký koláč na plech, mák na to a nahoru posýpku (pak to sice nejsou buchty, ale koláč, ale mizí stejně rychle) :-P

Práškové jsem nezkoušela, fandím víc klasice s kvasnicemi. Jinak výýýýborným pomocníkem pro přípravu kynutého těsta je domácí pekárna. Vřele doporučuji, stačí i ta nejlevnější, pokud má program "Těsto". Nasypat suroviny, zapnout a za 1 1/2 hodiny mám těsto vykynuté, připravené na tvarování buchet. A od ručně hňácaného ho osoba neznalá nepozná :-)

Xerxes 12.5.2006 14:22

Re: Dneska PC ještě nespad!

Však panička byla na sebe pyšná, když doma v atlasu rostlin zjistila, že nekecala. Ona má tatínka, který je učil znát každého ptáčka, strom, kytku....A jak je vidět, co se v mládí naučíš...Zato páník pozná jen kachnu od kosa a dub od smrku...Ale to ho pomlouvám, vedle paničky dělá znatelné pokroky. On jí to vrací i s úroky v dějepisu...A já jsem ten psí chudák, který má to vzdělání z obou stran -pořád mi někdo říká - teď čůráš na lísku a teď na vrbu, eventuálně - nepleť si románský sloup s gotikou...

Lída Š. 12.5.2006 14:22

Jóóó tááááák:-) Díky Zano!

Teď mi to teprv naskočilo:-D Takže vlastně to nad čím pláču je normálka:-D Aáááhaáááá:-D

Zdena bez psa 12.5.2006 14:07

Re: Mak, tady - ani nahodou....

Tak se na mne podívejte, jakej jsem prdlej systematik. Já si příjdu k PC až odpoledne a čtu to od zadu. Reaguji a hlásám věci dávno sdělené Mirkou 8-o:-/.

Zdena bez psa 12.5.2006 14:04

Re: Re: Uvařit dobrá povidla je kumšt

Máte pravdu, povidla teď vytvářejí s něčím neidentifikovatelným a švestky okolo jen letěly. Švestek nemaje patlala jsem povidla jablková. Ty taky můžu. Co se týká maku, jen si to užijte, dokud si toho úředníci v EU nevšimli. Ani v USA prý tento artikl není běžně v prodeji. Heč mák já nemusím. Já jsem totiž marmeládová. A náš druhorozený taky.

zana 12.5.2006 13:59

Re: Re: Re: Re: Podraz:-(

Lído, to je to nejmenší, dá se koupit v prášku. Zkoušela jsem ho jako první pokus a nemyslím, že by se nějak výrazně lišilo od "opravdového".

Já vidím hlavní problém v tom čekání/kynutí. A pak ve výrobě buchet. Tojefuk má pravdu, ale je tam ještě jeden háček. Je totiž třeba obalit  - když to vezmu z hlediska struktury té hmoty - bláto(nepříliš tuhá náplň)  blátem (poměrně řídkým těstem).

Lída Š. 12.5.2006 13:46

Re: Dneska PC ještě nespad!

Hele - nejste náhodou Pavel?;-)

Lída Š. 12.5.2006 13:44

Re: Re: Re: Podraz:-(

Mňam:-P;-P Můj problém je ten, že nevím jak uhňácat to kýžené nafukovací těsto:-/

tojefuk 12.5.2006 13:32

Re: Re: Re: Re: skvělé

Né, zrní by vrzalo  v zubech! To se nechá naklíčit pro cereáliožrouty - králík, křeček, morče, plch to taky zblajz!

tojefuk 12.5.2006 13:26

Re: Re: Podraz:-(

Odkoukáno:  těsto roztáhnout  po vále na míň než 1 cm tloušťku, hrnkem vykrajovat kolečka, náplň na střed, okraje smáčknout nahoře, na vysypaný  plech smáčknutým dolů, aby se jen dotýkaly. Při pečení dolezou k sobě, zečtvercovatí a vršky se zvednou. Po upečení vršek a spodek červené, boky žluté!

tojefuk 12.5.2006 13:12

Re: Re: Dneska PC ještě nespad!

Jistě, proto jsem se na lesařinu dal!

zana 12.5.2006 12:43

Re: Makovec bez vážení

Tak tohle bych zkusila... my na mák ve formě nádivky moc nejsme, ale makovec, to je jiná.;-D

Nějak takhle podobně vypadá mrkvový koláč, který zcela výjimečně dělávám - nízká frekvence souvisí s jizvami po strouhání mrkve:-/. Ale je dobrý.

zana 12.5.2006 12:40

Re: Podraz:-(

Když ono to s nima není jen tak...  Moje již víckrát citovaná babička je nedělala, takže jsem je neuměla. Prvně jsem je zkusila, až když už byl synek velký. Při té příležitosti jsem pochopila, proč se do nich babča netlačila.

Nevím, třeba někdo zná nějaký geniální způsob, jak na ně, ale můj názor je, že výsledek není úměrný spotřebě času a práce.

zana 12.5.2006 12:33

Re: Re: Re: skvělé

Myslíte španělského?;-D

zana 12.5.2006 12:32

Re: Uvařit dobrá povidla je kumšt

Když já jsem ten Pražák, bez příbuzných mimo Prahu, takže švestky si tak leda koupím a dělat povidla doma se mi těžce nevyplatí. Vím, že dají dost práce. Bývala na trhu moc dobrá (slovenská). Značky, které se mi zatím podařilo sehnat, mají uvnitř něco jako asfalt - vzhledově i chuťově. Taky si všimněte, že když jdete k pekaři, tak nejmíň mají věcí s povidly:-(

Hela S. 12.5.2006 12:20

Re: Makovec bez vážení

Jééé, to je bezva recept! Makovec mám moc ráda, ale recept na něj jsme neměla. Zkusím! :-)

YGA 12.5.2006 12:01

Uvařit dobrá povidla je kumšt

nejlépe se vaří v měděném kotli, který se musí vymastit sádlem, musí se míchat, aby se nepřipálila a vařiř a vařit a vařit, dokud nejsou pořádně hustá. Takovým způsobem se taky dobře vaří marmeláda (např. z meruněk, té taky mamka vaří kotel). Jéje maminčiny povidlové koláče, v peci pečené - těm se nic nevyrovná (však taky na hody zadělává ze 2 listrů mléka a žádný koláček se nevyhodí).

Bláža 12.5.2006 11:56

Hrnková bábovka

2 hrnky pol. mouky, 1 hrnek cukr moučka, 1 šlehačka 250ml, 1 pr.do peč., 1 vanilk. cukr, 3 vejce, případně nastrouhat čokoládu na obarvení části těsta.

Dobrou chuť!

Bláža 12.5.2006 11:48

Makovec bez vážení

Množství na jeden běžný plech:

2,5 hrnku pol.mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mletého máku (kupuji už mletý), 1 hrnek mléka, 1/4 hrnku oleje, 2 celá vejce, špetka soli, citronová kůra, 1 pr.do peč.

Vejce rozšleháme v mléce a smícháme s ostatními přísadami. Já dávám hrnky vrchovaté, aby byl makovec trochu vyšší a mohla jsem ho rozříznout a promazat marmeládou. Někdy to ale nestihnu a makovec je sněden samotný. Mák u nás milujeme. Dobrou chuť!

evam 12.5.2006 11:40

Re: Dneska PC ještě nespad!

 ...perfektní povolání v přírodě, žádný stereotyp....

evam 12.5.2006 11:09

Re: Re: Bezpochyby stejna situace, jako ve Francii. Svycarsko znam dobre, ale mak jsem tam jeste neshanel. Presto s naprostou jistotou si troufam tvrdit : v lekarne, mila Jarko, v lekarne ho dostanete cisty !!!

Mám -li švestky tak si povidla dělám sama t.zv. nemíchaná. A viděla jsem 2 druhy povidel prodávat v Bille. Takže budou i jinde. No, páni, to jsem dostala vlčí chuť na buchty s máke m i s povidly. Odpoledne se vzpomínkou na příznivce Zvířetníku zrealizuji.  Do máku dávám trochu mletého badyanu. Vidím to na kila navíc.  Zdravím vás všechny!

tojefuk 12.5.2006 11:04

Re: Re: skvělé

Tojefuk se omlouvá, furt si plete autory!

tojefuk 12.5.2006 10:55

Re: skvělé

Mák si má vyzobat ptáček, pro paničku je to, co zbyde! Paní D.R., co říkáte na "ptáčka s makem"?

tojefuk 12.5.2006 10:50

Dneska PC ještě nespad!

Xerxesi, panička měla pravdu, sas. pryskyřníkovitá. Můžeš se svou paničkou vychloubat!            Zano, střemchu mám, bude v dalším bloku. Problém - PC nemá šuplík na připojení foťáku! Takže nafotit, stáhnout doma, vymámit z céry čisté CD, stáhnout v práci, přebrat a poslat!      Lucko, můj poslední profil dělal kádrovák 18 let, když to po 89 vraceli kádrovaným, lezl můj tehdejší šéf hanbou pod stůl! Ukázal jsem ten elaborát čubě ( máma souč. dvou zrzavých ), a nechtěla ode mne ani buřta!               Ivo, Lipová, Jeseník, Česká Ves, Písečná. Trefil jsem? S halúzkovou bude problém. Mám poslední slušnou flašku, když mne Lucka najde, bude po ní veta! Po flašce!         WWW, kytky mne léta živily, podle nich se určují soubory lesních typů, vhodné dřeviny pro zalesnění atd. Tenkrát do lesařiny nekecali divadelní kritici, ale převážně lidi, kteří lesu rozuměli! Potřeboval jsem jich znát stovky, česky, latinsky a taky je poznat v lese. Teď už 10 let soubory nepotřebuju, tak se vytrácejí z hlavy!

D. R. 12.5.2006 10:23

Re: Česká kuchyně

Tady je podobná podle babičky:

1/2 hrnku oleje, 2 celá vejce, 1 hrnek cukru (+ vanilkový) dát do mísy a ušlehat. Potom přidat 2,5 hrnku polohrubé mouky + 2 pr. do peč. a potom mléko dle potřeby (asi 1 hrnek). Vyšlehat, vymazat plech a upéct.

Je to dokonalý základ na všechno včetně bublanin, záleží na fantazii, co se do těsta přidá. Když chci dát navrch tvaroh nebo puding, nebo nastrouhaná jablka do těsta, přidám vejce. Je to všechno do jedné mísy, rychlé a nedusivé! U nás se to peče ve spoustě variant a vystačí to na jeden klasický plech. Zkuste a uvidíte...

Judith Saebel 12.5.2006 10:19

Re: Česká kuchyně

Rychlé a jednoduché:

Perník

1 l hladké mouky, 1/2 l pudru cukru, 1/2 l mléka, 1 prášek do pečiva, 1 prášek do perníku, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa, 2 dcl oleje, 1 vejce

Smíchat všechno dohromady, nalít do vymazaného and moukou vysypaného pekáče, a péci.

Lída Š. 12.5.2006 9:43

Podraz:-(

Jak jsem zahlédla název - začala jsem slintat jak Drak při pohledu na sáček piškotů - a on tu recepis na buchty NENÍ!!!!! Bééééééééééééééééééééé;-(8-o;-(