18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: A just budou buchty s mákem!

Známé se tehdy podařilo získat místo ve Švýcarsku. Francouzsky, německy i anglicky uměla jako když bičem mrská a italštinu s retorománštinou ji odpustili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Tojefuk 13.5.2006 9:38

Tojefuk

má nápady! Všude samý buchty! Bodejť, na buchtovým Mlsotníku.

Zano, těsto nebylo řídké a náplň taky držela tvar kopečku.     Koláčovi podle HelaS říká tjf táč.    Děvčata, zase máte problém: co s náplní do buchet! A tojefuk opět rád poradí! Vemte do jedné ruky Aidinu kuličku těsta, do druhé stomililitrovou injekční stříkačku - má dost velký otvor a nástavec, aby náplň prolezla! A nyní: zapchnu vývod stříkačky do Aidiny těstové kuličky a zmáčknu píst. Díru po stříkačce ucpu kouskem špejle, na pekáč špejlí nahoru, upečené okoušu ze špejle! A je to! Když jdou takhle plnit koblihy, proč by nešly buchty?

Tojefuk 13.5.2006 9:12

Babiččina povidla!

Tojefuk směl nosit polínka a topit pod kotlem, občas i zamíchat směl! Metrovou vařekou! tojefuk byl delší jen o kousek, ale měl po ruce ještě jednu - normální. A těch radostí, když babička nadzvedla dekl! Bublinka praskla, tojefuk předváděl tanec svatýho Víta, dostal lepanec a poučení, že kdyby nestrkal hubu až do kotla, tak by nemusel vřeštět! Tojefuk odhodlaně vytrval, neopustil post ochutnávače, malou vařečku v povidlech smočil a tancoval znovu! Místo vřeštění jenom hejkal, přesně jako každý jiný kluk s hubou, popálenou zevnitř. Ale i se zraněným tělem i pýchou vytrval až do sladkého chladného závěru, protože k čerstvým povidlům byly vždycky tenké bramborové placky!

A co teprve marmeláda z mišpulí! Tuhá, že se musela ze škopku vykrajovat nožem. Nešla na nic namazat, musela se sníst jen tak!

Já tady hladem kňučím a píšu z hladu o jídle! To se nedá vydržet, přejedu příspěvky a uvidím! 

Tojefuk 13.5.2006 8:36

Re: Re: Je to dobrý,

Druhá babička měla rybízů a srstek jen tak na buchty a pár zavařených skleniček. Zato měla na poli dvacet stometrových řádků brambor, aby bylo pro prase! I na lidi zbylo. Střídaly se s ječmenem. Jen někdo, kdo okopal a přihrnul řádek brambor ocení tojefukův výkon! Herkules to měl snadný - pustil řeku do chlíva a měl vystaráno! Na erteple šli dva. Tojefuk a motyka! Vykopávaly se kraplem. To bylo něco jako podkova na násadě, aby se neposekalo moc brambor. Taky něco pro tojefuka.

Tahle babička pekla buchty ve sporáku na otýpkách. To se všechny větvičky, vystříhané z rybízů, stromů a posbírané v Berce, když nerostly houby, posekaly, svázaly do otýpek a složily do kůlny. Sekání větviček byla ta část, která tojefuka bavila. Ostatní, hlavně sbírání posekaného, srovnání a vázání mu pilo krýv, dokud si neudělal kozenku, nepřistavil ji ke zdi a nevázal na ní. Pečení buchet probíhalo tak, že babička seděla u sporáku, po hrstkách přikládala z otýpek, roští dávalo dlouhý plamen. Ten krásně oblítl okolo celé trouby a rovnoměrně ji ohříval. Proto babička nerada pekla na něčem jiném, než na otýpkách.

Tojefuka nikdy nenapadlo babičkám vyčítat dřinu, která na něho zbyla. Babičky dělaly víc! Vzpomínka je už to jediné, co tojefuk může babičkám dát!

Tojefuk 13.5.2006 7:47

Re: Je to dobrý,

I v sobotu se verk sám odpojil, smazal pokračování a dožral tojefuka! Tak repete:

Devět děcek ve věku 5 - 11 let, všecky jak živý stříbro! Dneska se tomu říká hyperaktivní a jsou na to doktoři. Nám muselo stačit pár facek a další příděl práce, aby nás přešly roupy! Holt, facka v pravý okamžik dělá divy! Stačilo první dopoledne, aby se všechny nápady udělat něco hned změnily v mudrování, že by ten nápad nebyl špatný, jen kdyby nebolel celej člověk. Večer nebyly ani nápady, ani mudrování, zbyl jen pohled na neotrhané keře. Babička potomkům vesele sdělila, že je zítra neděle a můžou otrhat zbytek, kvílející potomky ucpala králíkama s nádivkou, třem nejpilnějším přidělila za odměnu k jejich porci králičí hlavy na obírání, tojefuk dostal čtvrtou jako náhradu za ranní lepanec. Děda se vrátil s prázdnýma ošatkama a než dovyprávěl nějakou příhodu z myslivosti nebo o včelách, potomci spali jak brundibáři. Jak dopadla neděle ani nemusím povídat. Stačí říct, že školou povinní potomci byli rádi, že zítra jdou do školy!

tojefuk 13.5.2006 7:20

Je to dobrý,

všichni jsou, kde mají být, práca se hýbe bez mé přítomnosti, můžu si užívat Mlsotník!

Madlo, já dneska ještě nejedl! Jdu si uvařit kafe, aspoň nějaké kalorie poránu!       Už je to fajn, hrozba smrti z hladovýho šoku je zažehnána! Madlo, připomněla jste mně moje babičky. První, co měla dědu pekaře, měla čtyři těžké veliké plechy. To byly plechy XXXL! Půl metru na šířku, metr na délku, deset nebo dvanáct cm na výšku. Něco podobného jsem od těch časů nepotkal!   Děda rozdělil chlebové těsto do ošatek na dokynutí, do díže po chlebovém babička nasypala mouku a ostatní na buchty, pustila míchadlo a šla vařit meltu a chystat rohlíky na nádivku. Časově to vycházelo tak, že děda sázel chleby do pece a babička tvořila buchty. Děda vytáhl chleby z pece, babička tam šoupla dva plechy s buchtama a začala chystat  králíky s nádivkou na další dva plechy. Dva králíci na jeden plech, kolik bylo rohlíků - byly od včerejška, zlámaný, co děda nemohl dát na krám -, to už nevím, vždycky musel na nádivku přidávat normální rohlíky. Vytáhla buchty, měly asi 5x5 cm, na výšku 8, do pece šoupla plechy s králíkama. To už bylo v pekárně nalezlých všech devět bratranců a sestřenic ve věkovém rozmezí 6 let, já byl nejstarší. Každý potomek dostal dvě buchty, já všechny mladší na starost a byli jsme vysláni na dědovu chatu. Než jsme ty dva kilometry zdolali, dopekli se králíci, byli i s buchtama naloženi do sedmapadesátky tatry, co s ní děda normálně rozvážel chleba a rohlíky, dovezeni na chatu a až jejich vůně přiměla potomstvo zanechat vylomenin a mazat na chatu. Tojefuk jako nejstarší chytl lepáka za stav ostatních, došlo k rozdělení první půlky plechu buchet, rozdání kyblíků a odvedení potomků na rybízovou plantáž. V tom kamení rostlo máloco jiného. Na kraji byly připraveny loubkové ošatky, co do nich vlezlo 10 bochníků chleba a teď čekaly na naplnění rybízem ze 400 keřů! 40 řad po deseti keřích! Galeje jsou proti tomu lázeňským pobytem!

Iva 13.5.2006 7:03

Re: Dobré ráno, Zvířetníci!

Dobré ráno. Půjdeme se s Bettynou společensky vyžít do parku tak na dvě hoďky a pak najukneme;-D, co se tu děje za nekaloty;-D;-D

tojefuk 13.5.2006 5:50

Dobré ráno, Zvířetníci!

Tojefuk se opět radostně zapojil do pracovního procesu a snad všeecko půjde, jak má aa tjf se bude moci potloukat po Zvířetníku! Jdu se podívat ven a uvidíme!

madla 12.5.2006 22:24

taky mi pan doktor nezakázal rebarboru (reveň)

a proto zítra (přijdou děti s pugéty ke Svátku matek) peču rebarborový koláč. Níže popsané hrnkové těsto, tvářící se jako piškotové, na to vrstvu tvarohu, husté posypat oloupanou, pokrájenou a mírně proslazenou rebarborou, navrch drobenku, já ho snad půjdu udělat už teď. Rebarboru, červený rybíz, meruňky, borůvky, právě v tomto pořadí, mám nejraději. Protože mi tou zlomenou pravačkou nejde míchat kynuté těsto a ten můj letitý stroječek kynutý neutáhne, musím se spokojit tímhle šlehaným, ale - jak se říká - z nouze voda z louže dobrá, o to víc si pak kynutý užiju. Vy jste mi ale dali s buchtama, úplně vidím, jak je naše maminka pekla na chalupě v kachlových kamnech, která měla dvě trouby, takže pečení bylo opravdu radostí. Měla čtyři velké těžké pekáče, říkali jsme jim husí podle velikosti, na každý se vešlo 28 buchet, 3x se otočily, ale když se potom maminka sháněla po nějaké vychladlé buchtě, nebylo pomalu čím po psovi hodit, protože nás bylo i s dětmi 14 a likvidovali jsme je ještě horké. Taky vždycky po makových buchtách ležely sestra a švagrová na zahradě a děti si povídaly o velkém psovi, který sežral pejskovi a kočičce dort a pak hekal za plotem, takže každá sobota, kdy se pekly buchty skončila fackovací slavností. Děti už (kromě těch mých) mají svoje děti, maminka od předloňska peče buchty už jenom tatínkovi a švagrové, kteří ji předběhli, ale já tu vůni a chuť mám pořád v nose a na jazyku. Bylo to těmi kamny nebo tou maminkou? Pořád ji vidím, jak seděla na malé stoličce před kamny, hlídala oheň, aby nebyl moc nebo zase málo, pískala si přes nehet hašlerky a Škoda lásky a jiné hity jejího mládí a všem nám bylo fajn. Všechno se opakuje.My jsme s bráchou vždycky prskali a umírali smíchy, když něco z toho hráli v rádiu, mamince se potáhly oči slepičí blankou a zasněně pronesla :To mi bylo 15. Přesně tatkhle jsem se před svými dětmi o pár let později ztrapňovala já při písničkách ze Semaforu, dneska se smějou moje děti samy sobě, když slyší Olympic.  

madla 12.5.2006 21:50

Re: Česká kuchyně

Do toho (já tomu říkám mixér, ale ono to je to na pomazánky a těsto, takže šlehač?) přístroje vyklepnu 3 žloutky, zasypu 1 vanilkovým a hrnkem cukru krupice, zapnu a jen hlídám, aby mi to neodešlo z linky. K ušlehané hmotě doběla přidám buď půl hrnku oleje nebo necelou osminku másla, 1 celé vejce, citronovou kůru a špetičku soli, a zase šlehám, tedy šlehá stroječek. Mezitím si prosiju  2,5 až tři hrnky polohrubé mouky a ušlehám tuhý sníh z 3 bílků, vsypu mouku do stroječku (nechám hrst stranou, do ní vmíchám prášek do pečiva), zaliju hrnkem mléka (jakékoliv-sladké, kyselé, kefír, podmáslí), opět proženu stroječek a nakonec vmíchám mouku s práškem. Přeliju do mísy, kam opatrně špachtlí vmíchám sníh, jen převracet, už nešlehat. Nalít na plech, vyložený pečicím papírem nebo vymazané a vysypané bábovky a péct ve vyhřáté troubě na 170 stupních. Spousta možností obměny - do části vmíchat kakao - dvojbarevná buchta. Mák - makovec (sem víc citronové kůry). Jakékoliv ovoce - nejlepší bublanina.Ta se dá opět dělat na několik způsobů - jen tak klasická, nebo navrch ještě drobenku, nebo jak říkala moje maminka - žmolenku. Když se místo mléka dá šlehačka, tak nikdo nepozná, že je to recept pro lenochy, ale lehce ji zamění za luxusní šlehanou buchtu. Protože jsem od přírody líná a raději vařím než peču, dělám tak všechno, včetně biskupského chlebíčku a rozličných bábovek, stačí jen přidat mandle, rozinky, kandované ovoce - fantazii se meze nekladou. Na základní  těsto se dá zabudovat ještě další vrstva z rozšlehaného tvarohu s kouskem másla, opět nějakým tím žloutkem, cukrem, mlékem a sněhem ze zbylých bílků, sáčku vanilkového pudingu. Navrch ještě do oslazeného sněhu vmíchaný strouhaný kokos a budou vás nosit na rukou.U nás jde nejvíc na odbyt meruňkový koláč - větší část těsta naliju na plech, zasypu kokosem, hustě vedle sebe pokladu půlkami meruněk (kompotované nechat hodně okapat a dávat slupkou dolů), v menší části těsta rozmíchám kakao a cik cak přeliju meruňky.

JoVo 12.5.2006 18:44

Re: Re: Pro paní FALLOWA- bábovka.

:-PŠlehačka 250 ml. Dobrou chuť.;-P

D. R. 12.5.2006 17:33

Re: Pro paní FALLOWA- bábovka.

Jak velká šlehačka? 250 ml? Ona se totiž prodává všelijaká...:)))

Iva 12.5.2006 17:01

Skoro

Ale do Jeseníku jezdíme, mamča je rodačka, tak vlastně přes dva kopce to mám do rychleb a ještě si můžu vybrat kudy půjdu a od tamtud je hláška (od Lipové) "Mě už to nebaví, vratíme se zpátky";-PA já bych si tu slivovici taky klidně dala.;-P;-P

tojefuk 12.5.2006 16:44

Padla!

Nashledanou zítra ráno, Zvířetníci!

JoVo 12.5.2006 16:39

Pro paní FALLOWA- bábovka.

:-DRychlá bábovka podle maminky moderátora Aleše Cibulky. :-P

Je to pro buchtařky a buchtaře, kteří nesnášejí olej v těstech.

500 ml polohrubé mouky, 150 ml krystalového cukru, 4 celá vejce, 1 celá šlehačka, 1 sáček vanilkového cukru a 1 sáček prášku do pečiva.

Vše smícháme dohromady a vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Po přidání kakaa můžeme udělat bábovku celou hnědou, nebo mramorovou. Můžeme přidat sekané oříšky, mandle, hrozinky, kokos, kandované ovoce. Chuti a fantazii se meze nekladou. Příprava je opravdu rychlá, za 5 minut máte bábovku v předem vyhřáté troubě.

Dobrou chuť a ať se daří!:-P

tojefuk 12.5.2006 16:14

Re: Re: Re: Re: Re: Podraz:-(

Tojefuk to nedělal, tjf to jen viděl! Ale jako vždy si tjf umí poradit! Nacpěte hmoty postupně do zapékacích misek, zaplácněte shora těstem a nechte se překvapit! Výsledek prosím sdělte veřejnosti, tjf se nemůže dočkat a předem děkuje!

tojefuk 12.5.2006 16:10

Re: Re: Dneska PC ještě nespad!

Neé!

tojefuk 12.5.2006 16:09

Re: BTW asi tu už nebude Tjf, že?

I tojefuk děkuje za včerejší bergenii!

Fallowa 12.5.2006 15:27

Re: Re: Česká kuchyně

DíkyR^R^R^!

Fallowa 12.5.2006 15:25

Re: Re: Česká kuchyně

To bude určitě ono:-)!Moc děkujuR^:-D!

Bláža 12.5.2006 15:13

Re: BTW asi tu už nebude Tjf, že?

My tomu říkáme "sloní uši"  :o))

Ale jinak bergénie, viz: http://www.garten.cz/encyklopedie.php?encid=133 

aida 12.5.2006 15:10

Re: Re: Česká kuchyně

Yezi, ahoj.:-) Dlouho jsem Tě "neviděla".

aida 12.5.2006 15:08

Re: Lído, Helo, Aido

Však já kynuté taky peču jen o víkendech, přes týden nestíhám, dorážím domů z práce tak kolem šesté, i později, a to by se mi s tím fakt patlat nechtělo.

Ale jako matka dvou žravých puberťáků přes týden musím píct nejmíň dvakrát, pořad mají hlad... - takže to vyhrávají taky tyhle hrnkové varianty. 

zana 12.5.2006 15:03

Re: BTW asi tu už nebude Tjf, že?

bergénie, včera jsme to hlásili (y?) tři:-D:-D

aida 12.5.2006 14:59

Re: Re: Dámy, jestli se mezi Vás můžu vmísit, já dělám makovec z NEmletého máku, a taky je moc dobrý

Zkuste! :-)

Ještě jsem zapomněla, nahoře to lze postříkat čokoládovou polevou (nejjednodušší je koupit takovou tu hotovou v sáčku, jak se nahřívá v hrnku s teplou vodou).

zana 12.5.2006 14:58

Lído, Helo, Aido

tak to, dámy, vidíte. A proto peču nejraději hrnkový koláč:-D

Zdena bez psa 12.5.2006 14:56

BTW asi tu už nebude Tjf, že?

Ale možná, že to bude vědět i Bláža. Tojefuk má na Hadopasech kytičky. A já mám problém, heč. Jak se jsmenuje ta fialová vedle petrklíče? Má kulaté listy a Blážo, ty ji máš na chatě taky. Já ji objížděla, abych ji neustřihla dráty od kola. :-(

Hela S. 12.5.2006 14:53

Re: Dámy, jestli se mezi Vás můžu vmísit, já dělám makovec z NEmletého máku, a taky je moc dobrý

"Prdopeč" ;-D;-D;-D;-D

Taky to vypadá dobře! Zkusím oba a posoudím rozdíl :-)

aida 12.5.2006 14:48

Re: Re: Makovec bez vážení

:-) a pro mě, taky se s vařením/pečením moc nemažu, není čas.

Zdena bez psa 12.5.2006 14:47

Re: Makovec bez vážení

Ano, ano to jsou ty správné recepty jak já říkám pro blbce a pro Zdenu bez psa.

aida 12.5.2006 14:45

Re: Re: Podraz:-(

Jestli chcete, mám jeden dobrý a jednoduchý recept, peču je takhle léta.

1/2 kg hladké mouky, 1/4 litru mléka, necelý hrnek oleje, 2-3 celá vejce, 2-3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, špetka sušené citronové kůry, 1 kostečka kvasnic.

Kvasnice rozpustit ve vlažném mléce (nedělat kvásek, jen rozmíchat), přidat rozšlehaná vajíčka a olej. Vše vmíchat do mouky se solí a citr. kůrou, těsto propracovávat tak dlouho, až se nelepí na mísu (nejlíp v robotu). Nechat vykynout cca 1,5-2 hodiny, v průběhu kynutí případně jednou až dvakrát znova propracovat.

Z těsta buď vyválet placku, rozkrájet na čtverce, naplnit a skládat do vymazaného pekáče "honzovky" nebo vyválet kuličky (cca 32) a dělat koláče (náplň dát dovnitř a zabalit nebo do kuliček  vymáčknout důlek a náplň dát seshora); před pečením pomazat rozšlehaným vajíčkem.