6.12.2019 | Svátek má Mikuláš


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: O citrónu yuzu

V únoru jsem si všimla stromu v rohu zadní zahrady, který byl obalený ovocem. Ze silnice vypadalo jako pomeranče...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

 0
Jste přihlášen jako


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 10.5.2019 23:43

Maricko

Ty jsi tak pracovita, opravdu te obdivuju jak ti jde vsechno od ruky, v kuchyni, na zahrade, vsechno. Jakpak to, ze ty citrony rodily v dubnu? To rodi cely rok prubezne nebo kvetou jindy nez na jare? Ja jsem o nich asi slysela, pred lety sem Sharka dala recept na nakladane citrony v soli a koreni, a kdesi na internetu se psalo, ze v Maroku a ostatnich mediteranean statech odkud recept pochazi na tohle pouzivaji citrony ktere byly vypestovane krizenim mandarinek a citronu, jenomze se clanek zase zminoval o tom, ze jsou sladsi nez obycejne citrony

M. Crossette 13.5.2019 20:45

Re: Maricko

Wendulko, děkuji. No s tou někdy přehnanou pracovitostí je to spíše nárazové - jak v kuchyni, tak na zahradě. A s těmi citron jsem neměla moc na vybranou, v garáži zažaly dost rychle vysychat. V článku píšu, že ovoce na stromě bylo v únoru (ne dubnu, asi jsi se přehlédla). Stále tam ještě jsou, mám povoleno je sbírat(trhat), jenže teď tam hnízdí ptáci. Tak jestli nikdo nesebere ani ty spadané, asi to udělám já.

Cos četla na netu o Maroku asi opravdu používali tyhle Yuzu, ale možná kyselost ovlivňuje i kvalita půdy, nevím. Ta naše má být kyselá (proto se tu třeba tak daří azalkám) a citron jsou opravdu kyselé. Ale zase byly hodně šťavnaté, zatímco jinde píší že mají sotva dvě lžice šťávy.

R. Enatae 2.5.2019 23:16

Milá Maričko

Super článek a ta krásná dokumentace!

Když jezdíme do Řecka, vozíme si odtamtud citróny. Nakládám je do cukru a používám do pečiva, na marmeládu jsem nikdy neměla dost surovin. Kupuju si klasické anglické pomerančové marmelády, mám je moc ráda.

M. Crossette 3.5.2019 17:47

Re: Milá Maričko

Děkuji Renato! Ano Angličani si na pomerančové marmelády velice potrpí, nejoblíbenější a podle nich "ta jediná nejlepší" je ze sevillských pomerančů, které mají nahořklou kůru. Naše londýnský kamarádka ji také dělá a několikrát nám přivezla skleničku. Ale naše kupovaná "floridská pom. marmeláda" jim tu také chutnala, jen je o dost sladší.

M. Crossette 2.5.2019 18:51

jedno "mlsotnické OT"

nedávno jsem dělala plněná kuřecí prsíčka, podle receptu od Liky. Jídlo bylo výborné, i když jsem nakonec musela trochu improvizovat. Co jsem o tom Lice napsala jsem přidala pod její recept, můžete si to přečíst a rozhodně doporučuji vyzkoušet.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A190413_162024_p_zviretnik_kosa

Z. Hanča 2.5.2019 15:14

Maričko,

jsi velice pilná, nápaditá a šetrná hospodyňka, která neváhá pro pírko, případně pro citron i přes plot skočit. :-)) Práce to musela být úmorná - když jsem četla, že dva týdny jsi strávila půlením, mačkáním, dloubáním plodů, šly na mě mrákoty. Ještěže tvoje snažení bylo korunováno úspěchem a výsledné produkty jsou nejen poživatelné, ale i lahodné.

Když bývám na návštěvě v Hradci, většinou se tam aspoň jednou zastavím v CrossCafé. Příště si určitě musím dát nápoj z yuza!

M. Crossette 2.5.2019 15:40

Re: Maričko,

Díky Hančo. Ano strávila jsem na tom dva týdny (možná dokonce déle a pak ještě jednou později). Ale to bylo i proto ,že jsem vždy marmeládu nechala do dalšího dne vychladit, abych odhadla co ještě potřebuje. A někdy to pak znovu opakovala, takže "lití do sklenic" se tím protáhlo. A třeba ke krájení kůry jsem si sedla po večeři a ostrým nožem to šlo docela rychle. Ale celková práce to byla dlouhá, to ano. Budu moc zvědavá, jak ti bude čaj z yuzu chutnat. Dost se píše že používají místo cukru med. Možná to zkusím z jednoho nebo dvou citronů, co si odveze švagrová. Ale mě přijde, že med má dost výraznou chuť a mohl by chuť yuzu přebít. No uvidím.

Z. Tečka 2.5.2019 11:43

Tedy Maričko

klobouk dolů. Taková makačka, a tak perfektně zdokumentovaná. Mít k dispozici takové množství materiálu, asi bych to taky zkusila. Ale určitě jen jednou a v co nejjednodušší verzi. Máš můj velký obdiv.

M. Crossette 2.5.2019 15:35

Re: Tedy Maričko

Díky Tečko, kdybych byla ten strom neviděla, nebyly bych byla sbírala :))) Ale teď jsem ráda, že marmelády mám (a mohu udělat radost i ostatním, kterým chutnají).

Z. Tečka 2.5.2019 11:39

Tedy Maričko,

A. Lex 2.5.2019 11:26

Maričko, jsi úžasná hospodyně!!!

Já bych se do druhé várky nepustila a načas bych přestala chodit okolo opadaných citrónů, aby mně to nebylo líto.

M. Crossette 2.5.2019 15:33

Re: Maričko, jsi úžasná hospodyně!!!

No jó Alex, to bych nesměla vědět, že tam ten strom je stale je na něm ovoce. A představ si, že jsem zrovna včera ráno přinesla domů dalších 30 citronů. Ale ty nejsou pro mne, ty si zítra odveze švagrová. V pondělí k nám přijela na návštěvu a také se nadchla marmeládami. Ale protože je nejí tak často, domů si poveze jen od každé jednu skleničku. Zato do yuzu čaje se zamilovala. A chce si ho dělat sama. Takže jsme tam spolu ráno zajeli. Popadaných jich moc nebylo, bylo třeba přitáhnout větve, nebo zatřášt stromem. Jenže právě na větvi, kde bylo citron nejvíce, je hnízdo (asi) drozda. Tak těch citronů jsme se nedotkly, ale opatrně zatřásly větvemi na druhé straně stromu a spadlo jich právě těch 30. V pondělí jsem se shodou okolností setkala s kamarádkou (sousedkou) v čekárně u našeho dr. a ona mi znovu připomněla, ať si klidně chodím dál sbírat. Ale tohle už byl určitě poslední sběr, i když jich tam jistě přes 50 stale je. Kvůli hnízdu už tam nebudu chodit rušit. Viděla jsem ve větvích buď začátek stavby dalšího hnízda, nebyo to byly zbytky starého. Každopádně to vypadá, že tenhle citrovník je oblíbené místo. Možná kvůli silným ostrnům na větvích se tam ptáci cíti jistí před třeba kočkami apod.

Z. Jenny 2.5.2019 11:01

Milá Maričko,

ty jsi ale včelka pracovitá. Skvělá dokumentace! A 40 pecek v jednom citrusu,to je tedy nadělení. Určitě by mne ta chuť oslovila,musí být moc fajn,nasbírat a zpracovat. Zpracovávám příjemně kyselé špendlíky,tady jich roste fůru, taky chutné na všechno. Díky, dala bych si, mňam! :-)

Jinak se do neděle loučím, jedu s vnučkou směr Italie s ostrovy u Benátek, dva roky jsem Adélce slibovala, takže bude naplněno, jen nevím jak se obléct, předpovědi se různí, no asi připravit se na vše. :-) Adéla má v neděli krásných 18 let,dárek k narozkám bude dobrý! :-)

Z. Jitur 2.5.2019 11:39

Re: Milá Maričko,

tak oběma krásné počasí, dobrou náladu a užijte si dovolenou!!!

Z. Yga 2.5.2019 11:45

Re: Milá Maričko,

Přeji vám oběma krásnou narozeninovou oslavu - Gloria di Venezia.

Z. Lika 2.5.2019 11:48

Re: Milá Maričko,

Jenny, to chce tílko a na to černou prošívanou bundu :-)

Přeji krásnou cestu!

Z. Jenny 2.5.2019 12:00

Re: Milá Maričko,

Jo, asi tak nějak milá Liko, však ty taky kombinuješ vhodně,akorát má pažní křidélka říkají tílku nenene, chce to rukávek. :-))

T. Zana 2.5.2019 13:39

Re: Milá Maričko,

Jenny, krásně si to tam užijte. Na hezkých místech je každé počasí hezké - buď bude teplo a krásně nebo bude chladno a aspoň vám nebo horko :-))

Máš skvělou vnučku a ona skvělou babičku!

M. Crossette 2.5.2019 15:24

Re: Milá Maričko,

Děkuji Jenny. Ano těch pecek je v každém spousta. Při prvním rozkorjení to tak nevypadá, ale ony jsou vrstvené hodně do hloubky, takže to množství se ukáže až při vymačkávání šťávy.

Přeji krásnou dovolenou s vnučkou, ať jde vše přesně podle plánu a klapne na jedničku !

T. Zana 2.5.2019 10:44

Ještě

Maričko, máš jako vždycky vzornou fotodokumentaci :-) Nejvíc mne dostala ta poslední fotka - jak je to všecko sladěné!

M. Crossette 2.5.2019 15:22

Re: Ještě

Zano děkuji.

Z. Yga 2.5.2019 10:44

A OTéčko

Nevím, jak jste včera trávili První máj - jestli s mávátkem v průvodu nebo na výletě či na zahrádce. Já se ráno prošla se psy po spící Lednici...

https://yga.rajce.idnes.cz/2019_Prvomajove_rano/

T. Zana 2.5.2019 13:44

Re: A OTéčko

Moc hezké album!

My včera vyrazili do Únětic k Lasíkům (psala jsem tu o nich před časem - naprosto geniální slané a sladké koláče, buchty a spousta dalších jednoduchých jídel, nejsou restaurace, ale jsou báječní). Bývají tam davy lidu, tak jsme naběhli hned na jedenáctou, kdy bylo ještě volno. A pak jsme se valili (doslova) tou krásnou jarní džunglí v Tichém údolí domů.

Je to tam moc pěkné, ale už jsem se naučila, že nemá smysl snažit se to fotit. Bývá tam dost lidí a navíc ten terén focení prostě nepřeje.

Ale výlet to byl pěkný :-)

Š. Matyášová 2.5.2019 13:57

Re: A OTéčko

a co pivo Zano? skvělé únětické pivo??? nedali jste si????

T. Zana 2.5.2019 15:50

Re: A OTéčko

No jasně! Bez diskuze :-))

M. Crossette 2.5.2019 15:21

Re: A OTéčko

Krásné fotky !

Z. Matylda 2.5.2019 10:42

Maričko,

skvělá dokumentace. Na citrusovou marmeládu jsem se ještě nevrhla, asi proto, že mi nerostou na zahradě, ale chystám se. Jen nevím, jestli jsou lepší pomeranče nebo citrony?

M. Crossette 2.5.2019 15:21

Re: Maričko,

Matyldo, pomerančová marmeláda je určitě oblíbenější - u Angličanů rozhodně na úplně prvním místě!!! Já navíc věděla, že tyhle citron jsou zcela nezávadné a tak mohu kůru zpracovat bez obavy z chemikálií.

Z. Yga 2.5.2019 10:39

Milá Maričko,

I za mne super mlsotník včetně fotodokumentace.

Z citronů jsem už jednou marmeládu vařila, ale já se s tím tak necrcala. Byly to citrony takové malé, s tenounkou slupkou a plné šťávy - tak jsem je vydrhla ve vřelé vodě, rozkrájela na kousky a vařila do změknutí. Následně jsem masu rozmixovala tyčovým mixerem, přidala cukr a pektogel - vřelé nalila do skleniček. Marmeláda byla též lehce nahořklá, což mně nevadilo (ale Terka ji odmítala) - byla výborná do lívanců i na různé řezy.

M. Crossette 2.5.2019 15:18

Re: Milá Maričko,

No vida YGo, tak jsi dělala citronovou marmeládu ! Já kdysi od kamarádky z FL. dostala krabici úžasných citron, možná podobné těm tvým. Jen byly dost velké, ale měly tenkou kůru a úžasně šťavnaté. Marmeláda mě tenkrát nenapadla, ale vymačkala jsem šťávu a nalila právě do tvořítka na led. Pak jsem sesypala do plastické škatule a kdykoliv jsem dělala čaj s čitrónem (mám ráda hlavně v chladnu) vytáhla jsem citronovou kostičku a hodila do hrnečku. Vydržely mi hodně dlouho.