16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: O citrónu yuzu

V únoru jsem si všimla stromu v rohu zadní zahrady, který byl obalený ovocem. Ze silnice vypadalo jako pomeranče...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 13.5.2019 20:45

Re: Maricko

Wendulko, děkuji. No s tou někdy přehnanou pracovitostí je to spíše nárazové - jak v kuchyni, tak na zahradě. A s těmi citron jsem neměla moc na vybranou, v garáži zažaly dost rychle vysychat. V článku píšu, že ovoce na stromě bylo v únoru (ne dubnu, asi jsi se přehlédla). Stále tam ještě jsou, mám povoleno je sbírat(trhat), jenže teď tam hnízdí ptáci. Tak jestli nikdo nesebere ani ty spadané, asi to udělám já.

Cos četla na netu o Maroku asi opravdu používali tyhle Yuzu, ale možná kyselost ovlivňuje i kvalita půdy, nevím. Ta naše má být kyselá (proto se tu třeba tak daří azalkám) a citron jsou opravdu kyselé. Ale zase byly hodně šťavnaté, zatímco jinde píší že mají sotva dvě lžice šťávy.

V. Glover 10.5.2019 23:43

Maricko

Ty jsi tak pracovita, opravdu te obdivuju jak ti jde vsechno od ruky, v kuchyni, na zahrade, vsechno. Jakpak to, ze ty citrony rodily v dubnu? To rodi cely rok prubezne nebo kvetou jindy nez na jare? Ja jsem o nich asi slysela, pred lety sem Sharka dala recept na nakladane citrony v soli a koreni, a kdesi na internetu se psalo, ze v Maroku a ostatnich mediteranean statech odkud recept pochazi na tohle pouzivaji citrony ktere byly vypestovane krizenim mandarinek a citronu, jenomze se clanek zase zminoval o tom, ze jsou sladsi nez obycejne citrony

M. Crossette 3.5.2019 17:55

Re: milá Maričko,

Jitur, žiletková pasta je velice pálivá pasta, podle receptu od Míly Švehlové z Austrálie.

2 hrnky chilli (nakrájeného),1 velká cibule,3 stroužky česneku (možno i více),kousek čerstvého zázvoru. Rozmixovat všechno na jemno v mixéru,potom přidat,1⁄2 láhve kečupu,asi 2 polévkové lžíce octa,pár kapek sezamového oleje

trošku cukru,sůl. Všechno společně povařit do zahuštění

za horka dát do horkých sklenic a zavíčkovat.

Tohle je původní recept. Jenže já ji dělám ve velkém množství z vlastních pálivých banánových paprik, takže je všeho mnohem víc (a také dost cukru). Místo kečupu dávám rozmixovaná rajčata v konzervě. Já ji přidávám na ochucení omáček (sotva půl lžičky), zato manžel dokáže sníst celou malou vaničku na posezení, máčí si do ní br. lupínky, maže si jí na maso - miluje ji a ty zásoby dělám hlavně kůvli němu.

M. Crossette 3.5.2019 17:47

Re: Milá Maričko

Děkuji Renato! Ano Angličani si na pomerančové marmelády velice potrpí, nejoblíbenější a podle nich "ta jediná nejlepší" je ze sevillských pomerančů, které mají nahořklou kůru. Naše londýnský kamarádka ji také dělá a několikrát nám přivezla skleničku. Ale naše kupovaná "floridská pom. marmeláda" jim tu také chutnala, jen je o dost sladší.

Z. Jitur 3.5.2019 11:11

Re: milá Maričko,

Maričko, co je "žiletková pasta"?

R. Enatae 2.5.2019 23:16

Milá Maričko

Super článek a ta krásná dokumentace!

Když jezdíme do Řecka, vozíme si odtamtud citróny. Nakládám je do cukru a používám do pečiva, na marmeládu jsem nikdy neměla dost surovin. Kupuju si klasické anglické pomerančové marmelády, mám je moc ráda.

M. Crossette 2.5.2019 18:51

jedno "mlsotnické OT"

nedávno jsem dělala plněná kuřecí prsíčka, podle receptu od Liky. Jídlo bylo výborné, i když jsem nakonec musela trochu improvizovat. Co jsem o tom Lice napsala jsem přidala pod její recept, můžete si to přečíst a rozhodně doporučuji vyzkoušet.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A190413_162024_p_zviretnik_kosa

T. Zana 2.5.2019 15:50

Re: A OTéčko

No jasně! Bez diskuze :-))

M. Crossette 2.5.2019 15:40

Re: Maričko,

Díky Hančo. Ano strávila jsem na tom dva týdny (možná dokonce déle a pak ještě jednou později). Ale to bylo i proto ,že jsem vždy marmeládu nechala do dalšího dne vychladit, abych odhadla co ještě potřebuje. A někdy to pak znovu opakovala, takže "lití do sklenic" se tím protáhlo. A třeba ke krájení kůry jsem si sedla po večeři a ostrým nožem to šlo docela rychle. Ale celková práce to byla dlouhá, to ano. Budu moc zvědavá, jak ti bude čaj z yuzu chutnat. Dost se píše že používají místo cukru med. Možná to zkusím z jednoho nebo dvou citronů, co si odveze švagrová. Ale mě přijde, že med má dost výraznou chuť a mohl by chuť yuzu přebít. No uvidím.

M. Crossette 2.5.2019 15:35

Re: Tedy Maričko

Díky Tečko, kdybych byla ten strom neviděla, nebyly bych byla sbírala :))) Ale teď jsem ráda, že marmelády mám (a mohu udělat radost i ostatním, kterým chutnají).

M. Crossette 2.5.2019 15:33

Re: Maričko, jsi úžasná hospodyně!!!

No jó Alex, to bych nesměla vědět, že tam ten strom je stale je na něm ovoce. A představ si, že jsem zrovna včera ráno přinesla domů dalších 30 citronů. Ale ty nejsou pro mne, ty si zítra odveze švagrová. V pondělí k nám přijela na návštěvu a také se nadchla marmeládami. Ale protože je nejí tak často, domů si poveze jen od každé jednu skleničku. Zato do yuzu čaje se zamilovala. A chce si ho dělat sama. Takže jsme tam spolu ráno zajeli. Popadaných jich moc nebylo, bylo třeba přitáhnout větve, nebo zatřášt stromem. Jenže právě na větvi, kde bylo citron nejvíce, je hnízdo (asi) drozda. Tak těch citronů jsme se nedotkly, ale opatrně zatřásly větvemi na druhé straně stromu a spadlo jich právě těch 30. V pondělí jsem se shodou okolností setkala s kamarádkou (sousedkou) v čekárně u našeho dr. a ona mi znovu připomněla, ať si klidně chodím dál sbírat. Ale tohle už byl určitě poslední sběr, i když jich tam jistě přes 50 stale je. Kvůli hnízdu už tam nebudu chodit rušit. Viděla jsem ve větvích buď začátek stavby dalšího hnízda, nebyo to byly zbytky starého. Každopádně to vypadá, že tenhle citrovník je oblíbené místo. Možná kvůli silným ostrnům na větvích se tam ptáci cíti jistí před třeba kočkami apod.

M. Crossette 2.5.2019 15:24

Re: Milá Maričko,

Děkuji Jenny. Ano těch pecek je v každém spousta. Při prvním rozkorjení to tak nevypadá, ale ony jsou vrstvené hodně do hloubky, takže to množství se ukáže až při vymačkávání šťávy.

Přeji krásnou dovolenou s vnučkou, ať jde vše přesně podle plánu a klapne na jedničku !

M. Crossette 2.5.2019 15:22

Re: Ještě

Zano děkuji.

M. Crossette 2.5.2019 15:21

Re: A OTéčko

Krásné fotky !

M. Crossette 2.5.2019 15:21

Re: Maričko,

Matyldo, pomerančová marmeláda je určitě oblíbenější - u Angličanů rozhodně na úplně prvním místě!!! Já navíc věděla, že tyhle citron jsou zcela nezávadné a tak mohu kůru zpracovat bez obavy z chemikálií.

M. Crossette 2.5.2019 15:18

Re: Milá Maričko,

No vida YGo, tak jsi dělala citronovou marmeládu ! Já kdysi od kamarádky z FL. dostala krabici úžasných citron, možná podobné těm tvým. Jen byly dost velké, ale měly tenkou kůru a úžasně šťavnaté. Marmeláda mě tenkrát nenapadla, ale vymačkala jsem šťávu a nalila právě do tvořítka na led. Pak jsem sesypala do plastické škatule a kdykoliv jsem dělala čaj s čitrónem (mám ráda hlavně v chladnu) vytáhla jsem citronovou kostičku a hodila do hrnečku. Vydržely mi hodně dlouho.

M. Crossette 2.5.2019 15:15

Re: No teda!

Jano, holt převládla moje paličatost. Sesbírala jsem si je, tak je prostě musím zpracovat. A bohužel jsem neděděla o nikom dalším, s kým bych se podělila (kamarádka co má ráda kyselé šťávy si pak přijela ještě jednou, ale ani tehdy moc neubylo). Ale nakonec jsem byla za tu snahu odměněna fakt dobrou marmeládou.

Z. Hanča 2.5.2019 15:14

Maričko,

jsi velice pilná, nápaditá a šetrná hospodyňka, která neváhá pro pírko, případně pro citron i přes plot skočit. :-)) Práce to musela být úmorná - když jsem četla, že dva týdny jsi strávila půlením, mačkáním, dloubáním plodů, šly na mě mrákoty. Ještěže tvoje snažení bylo korunováno úspěchem a výsledné produkty jsou nejen poživatelné, ale i lahodné.

Když bývám na návštěvě v Hradci, většinou se tam aspoň jednou zastavím v CrossCafé. Příště si určitě musím dát nápoj z yuza!

M. Crossette 2.5.2019 15:13

Re: tak...

Jitur, děkuji. Mně to prostě nedalo, vidět ty popadané citron, některé už byly rozmačkané od kol auta. A jesem ráda, že jsem "se ozvala"ˇi když jsem si tím na sebe upletla zavařovací bič.

M. Crossette 2.5.2019 15:09

Re: Tak tohle

Zano, já take marmelády denně k snídnani nejím (sýry ano), manžel ano. Ale tahle je velice osvěžující a myslím, že hlavně v letním horkém ránu my začnou skleničky dost ubývat. A nebýt toho stromu, tak o Yuzu take nemám ponětí :)

M. Crossette 2.5.2019 15:07

Re: kuk

Asi jsem přehlédla, kam jste se letos vydali. Ale určitě bude později článek, tak se nechám překvapit. Každopádně přeji krásné dny a pohodu pro vás i Najtíka.

M. Crossette 2.5.2019 15:06

Re: Citrusovou marmeládu

Ano chuť je výborná, ale citronově kyselé převažuje. Takže to chce to tenké namazání na pečivo, aby to nebylo moc "do pusy".

M. Crossette 2.5.2019 15:04

Re: milá Maričko,

Šarko, já do sáčků mrazila především kvůli skladnosti, jinak bych použila tvořítko na led. kostičky. Jenže v mrazáku mám kromě masa atd, hodně krabiček pesta, žiletkové pasty, hub a tak na další už místo nebylo. Placaté sáčky šťávy jsou mnohem skladnější. Ano věděla jsem, že dost hořkosti je právě pod kůrou, proto jsem si dala práci - po vydloubnutí dužiny - ještě ostrým nožem navíc vykrojit co se dalo. Na fotkách je vidět, že pak zbyla opravdu jen kůra.

Z. Jitur 2.5.2019 14:36

Re: milá Maričko,

díky!

Š. Matyášová 2.5.2019 14:02

Re: milá Maričko,

už jsem sem recept kdysi psala nebo k Dede....

http://www.dedenik.cz/2011/04/15/mlsotnik-nakladane-citrony-a-limetky-v-soli/

Š. Matyášová 2.5.2019 13:57

Re: A OTéčko

a co pivo Zano? skvělé únětické pivo??? nedali jste si????

T. Zana 2.5.2019 13:44

Re: A OTéčko

Moc hezké album!

My včera vyrazili do Únětic k Lasíkům (psala jsem tu o nich před časem - naprosto geniální slané a sladké koláče, buchty a spousta dalších jednoduchých jídel, nejsou restaurace, ale jsou báječní). Bývají tam davy lidu, tak jsme naběhli hned na jedenáctou, kdy bylo ještě volno. A pak jsme se valili (doslova) tou krásnou jarní džunglí v Tichém údolí domů.

Je to tam moc pěkné, ale už jsem se naučila, že nemá smysl snažit se to fotit. Bývá tam dost lidí a navíc ten terén focení prostě nepřeje.

Ale výlet to byl pěkný :-)

T. Zana 2.5.2019 13:39

Re: Milá Maričko,

Jenny, krásně si to tam užijte. Na hezkých místech je každé počasí hezké - buď bude teplo a krásně nebo bude chladno a aspoň vám nebo horko :-))

Máš skvělou vnučku a ona skvělou babičku!

Z. Jenny 2.5.2019 12:00

Re: Milá Maričko,

Jo, asi tak nějak milá Liko, však ty taky kombinuješ vhodně,akorát má pažní křidélka říkají tílku nenene, chce to rukávek. :-))

Z. Lika 2.5.2019 11:48

Re: Milá Maričko,

Jenny, to chce tílko a na to černou prošívanou bundu :-)

Přeji krásnou cestu!