22.1.2020 | Svátek má Slavomír


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: O citrónu yuzu

V únoru jsem si všimla stromu v rohu zadní zahrady, který byl obalený ovocem. Ze silnice vypadalo jako pomeranče...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

 0
Jste přihlášen jako


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Janaba 2.5.2019 9:53

No teda!

Maričko, ty jsi ďábel! A trpělivá a pracovitá. Já bych se z toho množství zvencla! Ale vypadá to skvěle a jistě také tak chutná.

M. Crossette 2.5.2019 15:15

Re: No teda!

Jano, holt převládla moje paličatost. Sesbírala jsem si je, tak je prostě musím zpracovat. A bohužel jsem neděděla o nikom dalším, s kým bych se podělila (kamarádka co má ráda kyselé šťávy si pak přijela ještě jednou, ale ani tehdy moc neubylo). Ale nakonec jsem byla za tu snahu odměněna fakt dobrou marmeládou.

Z. Jitur 2.5.2019 8:58

tak...

... to jsi krásně, Maričko, zpracovala úrodu, co ležela ladem. Já dělám marmelády z volně rostoucích špendlíků, či mirabelek, na louce za naším domem. Ty Tvé marmelády vypadají moc dobře

M. Crossette 2.5.2019 15:13

Re: tak...

Jitur, děkuji. Mně to prostě nedalo, vidět ty popadané citron, některé už byly rozmačkané od kol auta. A jesem ráda, že jsem "se ozvala"ˇi když jsem si tím na sebe upletla zavařovací bič.

T. Zana 2.5.2019 8:12

Tak tohle

Asi není pro mne, džem ani marmeládu prakticky nejím, ale uvědomila jsem si, že jsem yuzu viděla v nabídce kavárny na Štrosmajráku. Pěkně drahé. A vůbec jsem netušila, která bije.

Tak teď už díky tobě jsem za protřelou světačku :-)

Tohle by asi chutnalo Frantovi.

M. Crossette 2.5.2019 15:09

Re: Tak tohle

Zano, já take marmelády denně k snídnani nejím (sýry ano), manžel ano. Ale tahle je velice osvěžující a myslím, že hlavně v letním horkém ránu my začnou skleničky dost ubývat. A nebýt toho stromu, tak o Yuzu take nemám ponětí :)

Z. Xerxová 2.5.2019 7:27

kuk

připojit se jde jen venku, kamenný domeček je zcela signáluprostý - takže sedíme nabalení u stolečku, abychom mohli snídat u pošty :o) Zimáááá - ale krásně. Kukačka se tuží od rána, koníci (za ostnáčem) už taky Nighta pozdravili (oňuchávají se přátelsky - Night tu vegetí na volno) a zajíc se přišel pozdravit.

hezký čtvrtek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

T. Zana 2.5.2019 8:14

Re: kuk

Tady se má hodně ochladit zítra.

Hezký si užívejte!

Z. Lika 2.5.2019 8:22

Re: kuk

To je přímo bukolická selanka. Pofrkávání koní je skoro stejně krásné jako šumění moře.

Z. Yga 2.5.2019 9:16

Re: kuk

Těším se na povídání o vaší letošní dovolené! Hezky si to všichni užívejte!!

M. Crossette 2.5.2019 15:07

Re: kuk

Asi jsem přehlédla, kam jste se letos vydali. Ale určitě bude později článek, tak se nechám překvapit. Každopádně přeji krásné dny a pohodu pro vás i Najtíka.

Z. Lika 2.5.2019 6:53

Citrusovou marmeládu

miluju, taky jsem ji vyráběla, ale z citrónu yuzu musí být prostě dokonalá. Umím si představit ten nahořklý akcent a je to určitě dokonalá lahůdka.

To se opravdu povedlo. Je vidět, že máš oči k vidění a nejsi líná se zeptat. A pro mě aspoň připomínka, že bych si mohla zase domácí marmeládu udělat.

Bezva mlsotník, Maričko!

M. Crossette 2.5.2019 15:06

Re: Citrusovou marmeládu

Ano chuť je výborná, ale citronově kyselé převažuje. Takže to chce to tenké namazání na pečivo, aby to nebylo moc "do pusy".

Š. Matyášová 2.5.2019 6:30

milá Maričko,

to máš štěstí, taky bych takovou sklizeň brala , všema deseti....jinak nemusíš mrazit v pytlíčcích,stačí nalít do tvořítek na led (kostičky,kuličky,čokoládový obdélník-s naznačenými kousky), nechat zmrznout a sesypat do pytlíčku (neslepí se) a nebo do plastových krabiček....

marmeláda musí být výborná, tu hořkost dělá to bílé pod kůrou.. dovedu si z toho představit i lemon curd nebo nakládané citrony v soli....

Z. Jitur 2.5.2019 10:52

Re: milá Maričko,

zaujaly mne citrony nakládané v soli... jaký je postup a k čemu se dají využít? Myslím, že bude zajímat i ostatní

Š. Matyášová 2.5.2019 14:02

Re: milá Maričko,

už jsem sem recept kdysi psala nebo k Dede....

http://www.dedenik.cz/2011/04/15/mlsotnik-nakladane-citrony-a-limetky-v-soli/

Z. Jitur 2.5.2019 14:36

Re: milá Maričko,

díky!

M. Crossette 2.5.2019 15:04

Re: milá Maričko,

Šarko, já do sáčků mrazila především kvůli skladnosti, jinak bych použila tvořítko na led. kostičky. Jenže v mrazáku mám kromě masa atd, hodně krabiček pesta, žiletkové pasty, hub a tak na další už místo nebylo. Placaté sáčky šťávy jsou mnohem skladnější. Ano věděla jsem, že dost hořkosti je právě pod kůrou, proto jsem si dala práci - po vydloubnutí dužiny - ještě ostrým nožem navíc vykrojit co se dalo. Na fotkách je vidět, že pak zbyla opravdu jen kůra.

Z. Jitur 3.5.2019 11:11

Re: milá Maričko,

Maričko, co je "žiletková pasta"?

M. Crossette 3.5.2019 17:55

Re: milá Maričko,

Jitur, žiletková pasta je velice pálivá pasta, podle receptu od Míly Švehlové z Austrálie.

2 hrnky chilli (nakrájeného),1 velká cibule,3 stroužky česneku (možno i více),kousek čerstvého zázvoru. Rozmixovat všechno na jemno v mixéru,potom přidat,1⁄2 láhve kečupu,asi 2 polévkové lžíce octa,pár kapek sezamového oleje

trošku cukru,sůl. Všechno společně povařit do zahuštění

za horka dát do horkých sklenic a zavíčkovat.

Tohle je původní recept. Jenže já ji dělám ve velkém množství z vlastních pálivých banánových paprik, takže je všeho mnohem víc (a také dost cukru). Místo kečupu dávám rozmixovaná rajčata v konzervě. Já ji přidávám na ochucení omáček (sotva půl lžičky), zato manžel dokáže sníst celou malou vaničku na posezení, máčí si do ní br. lupínky, maže si jí na maso - miluje ji a ty zásoby dělám hlavně kůvli němu.