28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jen tak o koření

Koření používám ráda. V jídelně visí česká polička s kořenkami, v kuchyni pod linkou mám ještě dvě velké krabice plné skleniček a sáčků s jednotlivými druhy koření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 17.2.2020 6:24

celerová semínka se dají koupit v království chuti (internetový obchod) nebo v kamenné prodejně na Nuselské, Praha 4.

M. Crossette 15.2.2020 21:49

To je mi líto, že ti zdravotní potíže nedovolují vychutnat si některé chute koření. Ale provensálské koření je výborné, take jsem ho jeden čas hodně používala, ale pak nějak upadlo v zapomnění, zvykla jsem si na jiná.

Já tedy svoje chodské kořenky mám plné a používám je, ale i hezké prázdné umí dělat parádu !

M. Crossette 15.2.2020 21:45

No mě tu bohužel na záhoně vyroste akorát bazalka a šnitlýk (ten celoročně). Jak už jsem napsala, s rozmanitostmi koření jsem se seznámila až v dospělosti, ale stále mi chutnají i jídla, kde je koření málo, nebo vůbec.

M. Crossette 15.2.2020 21:36

Verenko, tvůj dr. má pravdu s tou solí. Jak jsem napsala, já na stole sahám po mlýnku s pepřem, po slánce jedině na ty pečené brambory (při pečení celých v troubě se přisolit nedají). Ale zase v parném létě, když dělám buď rajčatový, nebo okurkový salát (a nosím ho ven, kde ho v chládku jíme), tam naopak solím dost. Úplně cítím, jak si tu venku vypocenou sůl tělo potřebuje nahradit.

D. Ruščáková 14.2.2020 21:28

Maričko, hezky jsem si početla! vysloveně mě nadchl tvůj způsob eliminace soli z kořenící směsi - jsi zdatný experimentátor!:))

Já sama jsem kdysi kořenila víc, dnes jsem významně střídmější, i mi to víc chutná. Přesto bych bez koření vařit nechtěla :) Směsi moc nepoužívám - mám doma dobré kari a garam massalu (či jak se to píše). Co mám zahradu, používám spoustu bylinek :)

Z. Lika 14.2.2020 20:15

Taky děkuju za recept, bude se hodit!

J. Hlavsová 14.2.2020 20:12

Maričko, obdivuji Tvé dochucovací umění.Já díky choulostivým játrům mám kořenění hodně omezeno (nemůžu např. pepř, papriku, kari), kořením týmiž bylinkami jako Hanča,jediná směs, kterou používám je provensálské koření. Byla jsem loni pracovně v blízké vesnici, tamní zemědělský podnik pěstuje kmín, tak jsem od starosty trochu dostala - úžasná vůně. Kořenky mám téměř stoleté porcelánové po babičce, tak je mám jen pro parádu. Koření mám v těch původních znovuuzavíratelných pytlíčcích z obchodu, jen ten kmín ve skleničce, aby nevyvanul.

Z. Lika 14.2.2020 19:46

Maričko, díky za tip na "typickou italskou chuť", ona se opravdu různí :-)

Z. Lika 14.2.2020 19:43

Maričko, u nás je směs Bylinkové máslo velmi oblíbená, jak je vidět podle tohoto odkazu (snad se ti otevře):

https://tinyurl.com/u6dfpqr

A kdyby se neotevřel, určitě zkus tu směs, jak píše v diskusi pod mým dotazem Iva a Sharka, včetně citronu.

Z. Yga 14.2.2020 19:22

Děkuju za recept na koření, určitě ho vyzkouším, tuším, že až na cerelové semínko mám všechno. Che - jak mám tu skrytou dyslexii, tak jsem místo majoránky četla majonézy a fakt jsem se chvíli divila, co všechno dáváš do směsi koření a jestli se ti to nekazí (:o)))

V. Verenková 14.2.2020 19:13

Marička bezvadný voňavý článok.Presne tak to mám aj ja,sú korenia,ktoré užívam často-paprika výborná pravá kalocsajská,korenie 4 farieb a kmín.No ale kupujem všetko nové a hlavne podľa obalov,hromadí sa mi to v skrinke na koreniny a ja hľadám a hľadám...

Niečo Vám ale poviem o solení.O škodlivosti nadmerného používania soli pre srdcovocoevny aparát vieme všetci.A lekári varujú a dvíhajú prsty.Od strašne prísnych/teda nesoliť,používať len bylinky/ až po benevolentných.Môj kardiolog/starý múdry pán-teda vrstovník/ mi ale povedal,obmedz trochu solenie,ale hlavne odlož zo stola soľničku a nedosálaj!!-to dokonale stačí.A má pravdu,dodržujem to.

M. Crossette 14.2.2020 19:02

Ano Hančo, není nad kmín !!!!

M. Crossette 14.2.2020 19:01

Napsat koření ve sloupku bylo moc dlouhé, teď je to takové zmatené,tak si to prosím upravte srozumitelně.

M. Crossette 14.2.2020 19:00

Ha, odeslalo se to, hurá !Jsem ráda, že kreolské koření se ujako. Tady je znovu, kdybyste si ho někdo kdo ho nezná chtěl zkusit. Já ho přidávám nejen do rizotta, ale dokonce i do strouhanky, když dělám smažený sýr :)

Creaolská směs koření (v mixeru rozmixovat dohromady)

5 lžic papriky, 2 lžíce sušeného česneku, 2 lžícesušené cibule, 1 lžíce černého pepře, 1 lžíce sušených feferonek (nebo cayenský pepř),1 lžíce celerových semínek (není nutné),2 lžíce oregano,

1 lžíce majoránky,2 lžíce bazalky

1 lžíce tymiánu (pův. jsem napsala mateřídouška).

M. Crossette 14.2.2020 18:52

Dneska mi celou dobu blbne PC a odeslat jeden komentář trvá minuty !!! Napíšu ho, odkliknu a nic se něděje. PC vrčí, odpověď tu sedí a nic a nakonec uplyne čas a všechno to vypadne. Manžel teď zkusil PC pročistit, tak zkusím tohle napsat znovu. Omlouvám se, jestli jsem někomu neodpověděla.

Ale potěšilo mě, u kolika z vás je kmín na prvním místě oblíbeného koření. Já ho dávám hodně když vařím brambory. Vodu z nich pak sleju, dám do lednice a studenou později vypiji - i se vším kmínem !

A. Zemanová 14.2.2020 18:51

Tymián do nich dávám ráda, ale šalvěj mě nenapadla. Dík za tip, Liko.

M. Crossette 14.2.2020 18:00

Jenny ano český kmín je vynikající, krásně voňavý. Měla jsem možnost si teď přivézt si z Prahy a ten si budu šetřit jen do chleba :) Na tom, co kupuji přes internet je napdáno, že je z Kanady, odkud ho oni mají tam už není (nebo se možná někde v Kanadě také pěstuje!) Ale voní hezky (ale ne česky!).

M. Crossette 14.2.2020 17:56

Ivo, tak to vypadá skoro stejné složení jako montreálské. Díky, opsala jsem si to a zkusím ho (tedy bez soli :) ).

M. Crossette 14.2.2020 17:52

Vave, magnetické kořenky na boku ledničky - to je bezva vychytávka. No právě proto,že některá jednotlivá koření zase nepoužívám tak často a pak zbytečně stárnou, vyčichají. Také proto raději směsi. Ovšem tam je problem s tou solí. Ale v bylinných (tedy převažují sušené listy) je soli málo nebo tam není vůbec (třeba v té italské, co zmiňuji u Liky je napsáno "sodium 0%). Naopak na obrázku ta žlutá sklenička s modrým vrškem (Nature's Season)je ochucená, okořeněná sůl (Norton je asi hlavní dodavetel soli).

M. Crossette 14.2.2020 17:40

Liko, to neznám, že by se prodávala směs na bylinkové máslo?

Já občas udělám "falešný boursin" - tedy ten klasický bylinkový s česnekem, pažitkou a pepřem. Vmíchám to do změklého "cream cheese" , nechám v lednici znovu ztuhnout a je to moc dobré na pečivo.

M. Crossette 14.2.2020 17:32

Liko, já se u toho vyplavování soli hlavně bála, že vyplavím i chuť koření. Proto dávám horkou a jen zakrýt koření, rychle zamíchat a slit. Naštěstí tohle je dost hrubá směs a ve vodě jsem cítila hlavně tu sůl. U mleté směsi by to asi tak dobře nešlo.

Hihi, šla jsem se podívat na italskou směs co mám (je na obárzku) a tam je chytře napsáno "typická italská chuť koření" a u přísad jen "spices" :)))

Ale co já vím (a koukla jsem na net) tak nejhlavnějších it. koření je 8 a sice: bazalka, oregano, rozmarýn, tymián, šalvěj, bob.list, majoránka a petrželka.

Směs co mám, používám právě na různá přichucení "náledy dne" (omáček, rizotta). Zato když dělám boloňskou omáčku (velký hrnec) kde je mleté hovězí, tak do ní dávám koření jednotlivě. Recept je od mojí tchýně a dávám : mletou papriku (ne moc), česnek(toho hodně, třeba celou paličku), bazalku, oregano,tymián (těch také dost)a lžičku zrnek anýzu.

Ano, mák se tu prodává jako koření (třeba posypat povrch pečiva)ale naštěstí se dá větší balení také koupit na internet (a uchovávám ho v lednici).

Z. Lika 14.2.2020 17:14

Onehdy jsem padla na dobrý tip pro vaření luštěnin, které vařím ve velkém - tentokrát tedy se šalvějí a tymiánem.

M. Crossette 14.2.2020 17:14

YGo, měla bys mě vidět, když něco hlodám v těch krabicích pod linkou :))) Protože tam je to halabala (skleničky a sáčky mají různé tvary a velikosti)podle zákona schválnosti je koření, které hledám jasně až někde dole. Krabici musím celou vytáhnout a pak jsem také ta "slípka", navíc vzteklá slípka :)

Z. Lika 14.2.2020 17:13

Smajlíci podle mě souvisí s nedávnou havárií diskusí - jsou to oblíbení nosiči hacků.

M. Crossette 14.2.2020 17:11

Šárko, díky za odkaz, velice zajímavé(ale dlouhé, přečtu poctivě později, teď jsem jen krátce shlédla). Ano, ve směsích bývá sůl hlavně jako "vycpávka" a pak tím chuťově utrpí celá směs (je přesolená).

M. Crossette 14.2.2020 17:05

Inko, já se bohužel v těch % nevyznám. Uváděné to je jako procenta DV ("daily value"- denní dávka, ale ani to mi není moc jasné, porovnala jsem jen čísla.

Tady odkaz na tu větší sklenici (zadní nálepka)https://tinyurl.com/wsn6jx2

A na menší.https://tinyurl.com/w2naevu

Jestli to vykoumáš, jak to je ráda si to přečtu. Díky

L. Blaza 14.2.2020 16:48

Jo a šnytlík, neboli pažitka je úžasné koření, máme na zahradě vždy po ruce. :) Na posypání hotového jídla, do salátů a pomazánek. :)

M. Crossette 14.2.2020 16:47

Já celkově solím málo. Kdysi dávno jsme doma kvůli manželově zdraví sůl hodně omezili a tak nějak jsme si na to zvykli. Sice už zase solím, ale určitě méně, než dříve. Tedy trochu solím hned ze začátku a pak dosoluji jídlo podle potřeby Ale u stolu spíš než po slánce sáhnu po mlýnku na pepř a vlastně jedině v troubě pečené brambory solím až rozkrojené na talíři.

Kopr také miluji, jen na záhoně nemá dlouhý růst, v horku rychle žene do květu. Ale v té době se doslova přejídáme "tzatziki" kam dávám kopru velkou hrst. Naštěstí se tu dá koupit kopr v tube(směs s olejem a troche octa), takže tuhle dobrotu mohu dělat i během roku (ale rychlené okurky nejsou ono).

A ano koření ovliňuje nejen slunce, ale i kvalita a složení půdy ve které roste.

L. Blaza 14.2.2020 16:39

Maričko, stále si míchám tvoje kreolské koření, je naším oblíbeným! :)

Koření mám ráda, používám hodně druhů. Tady se dají koupit i kořenící směsi bez obsahu soli a taky bez obsahu glutamátů.

M. Crossette 14.2.2020 16:29

Tak Matyldo, tebou zmíněné směsi neznám. Vy v Evropě holt máte mnohem větší výběr. Ve zdejších velkých městech je asi také, tady je to horší. Ale naštěstí je internet !!! Kouknu se, co jsou tyhle směsi zač.