13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jen tak o koření

Koření používám ráda. V jídelně visí česká polička s kořenkami, v kuchyni pod linkou mám ještě dvě velké krabice plné skleniček a sáčků s jednotlivými druhy koření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 14.2.2020 8:15

ještě k té soli - myslím si,že král JÁ I. (pohádka Byl jednou jeden král) , kdyby tohle znal - byl by s odpovědí své nejmladší dcery Marušky velice spokojen,

protože sůl v těchto kořenících směsích,je opravdu nad cenou zlata :-D

jukněte sem: https://www.prozeny.cz/clanek/korenici-smesi-pozor-at-nekupujete-jen-drahou-sul-17807

Z. Inka 14.2.2020 8:13

Maričko, předně si dovolím, jako byvší výrobce kořenících směsí, trochu polemizovat s označováním. Tedy, nevím, jak je to v USA, ale v Evropě je obsah soli a všech složek, kterých je nad 2% výrobce povinen uvést na obale. Takže pokud v té směsi je cca 50% soli, ostatní složky musí být označeny ne jen jako směs koření.

Jako kuchařka čím jsem starší, tím používám méně koření. Směsí minimálně, většinou jen kari, garam masala a podobné speciality. V létě se snažím používat bylinky.

Ještě ke koření a bylinkám - pozor na uskladnění. Neošetřené koření a bylinky, a toho je nejvíce, může obsahovat značné množství plísní, které se při vyšší vlhkosti začnou množit a růst.

Jo a nelze nevzpomenout na Karolínu, která měla ohromné množství koření a kořenících směsí jak doma, tak na chalupě. myslím že nebudu přehánět když uskladnění přirovnám k běžné skříni

Š. Matyášová 14.2.2020 8:06

Evo,zkus sůl SALKA (je méně slaná)

Z. Yga 14.2.2020 7:59

Letos mi Terka dovezla tři vanilkové lusky z Mauricia a zatím nemám odvahu je použít, protože jejich cena byla závratná. Tak je mám stále zatavené ve vzduchotěsnu a vyčkávám na vhodnou situaci, kdy je užiji...

E. Zvolánková 14.2.2020 7:57

Všem krásné ráno a Maričko, díky nejen za bezva článek, ale i za ten tip, jak odstranit přebytečnou sůl z kořenících směsí. Přiznám se, že takto ji odplavit by mě nenapadlo. My taky raději používáme jednodruhová koření a mícháme to až v konkrétním jídle. Když už ale kořenící směsi, tak se snažím kupovat ty bez soli. Osobně se snažím solit málo, ale manžel má ve vnímání soli jiné měřítko a co mě připadá fakt přesolené, jemu přijde akorát, takže pokud vaří pro rodinu on, pokaždé musím furt ochutnávat, protože jinak ví, že bychom to nejedli :-)) Jinak mám také moc ráda kmín, pepř (všechny druhy), červenou papriku, majoránku, oregano, tymián, rozmarýn, kurkumu a úplně nejvíc snad miluju kopr. Ten si v létě klidně jdu utrhnout na zahradu jen tak větvičku a sežvýkám jako králík :-)). A třeba u toho rozmarýnu je zvláštní, že když ho má člověk doma na zahradě v ČR, má úplně jinou chuť a vůni, než když jsem si loni dovezla větvičku toho divokého z ostrova Menorca. Ten divoký je mnohem voňavější a člověk z toho úplně cítí to moře a teplo :-).

Z. Matylda 14.2.2020 7:55

Mám ráda směsi koření ze Sonnentoru, třeba z jejich bylinek s kytičkami značky Dobrá nálada si dělám bylinkové pomazánkové máslo. Směs Energie je výborná na stejky. Všechno je to bez soli. Jo a ta krabička má uvnitř dvě celofánová balení, aby si člověk otevřel vždycky jen půlku nevyčuchlo mu to... jinak ze směsí mám ráda ještě adžiku a čubricu.

Š. Matyášová 14.2.2020 6:48

prý ji likviduje nějaká choroba tu madagaskarskou....

Š. Matyášová 14.2.2020 6:46

Nádherně voňavý článek, děkuju Maričko i za tu fotku domažlických kořenek ....vždycky mi přišlo,že jinde ten kmín tolik nevoní,jako ten náš...ale přišla jsem na chuť i těm jiným kmínům..nezkusila jsi do chlebového těsta přimíchat AJOWAN ? (používá se v Turecku,Afganistánu....) Je to koptský kmín (takže pokud opravdu podle Koptů, tak se mu klaním..Koptové jsou nejstarší egyptští křesťané kolem Nilu), ta vůně je prudká a silná (někomu i páchne), ale když se dá do chlebového těsta a to se následně upeče, "nakopne" se to do něčeho,co Tě donutí si ten chleba prostě dát a z tý vůně se zatočí hlava a najednou se probudí to dávno zapomenuté,co lidstvo provází generacemi a bez tý vůně nemůžeš být a bez výčitek spucuješ celej ten bochník nebo velkou chlebovou placku (výčitky přijdou posléze, když vůně posledním soustem zmizí)...

Mám rádajednodruhová koření,ze směsí jen ty namíchané indické, bez soli...ráda si přidávám koření podle svých chutí a ladím si ho i podle nálady nebo společnosti, pro kterou vařím....

Z. Xerxová 14.2.2020 6:24

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům

Mám ráda "jednoduché" přirozené chutě - různá koření moc nemusím. Když maso - tak maso - sluší mu často jen sůl a pepř (třeba na ohýnku)...

Mám ráda majoránku (bramboračka bez ní není bramboračka), pepř, kmín, papriku, skořici (štrůdl, ale i lívanečky či krupička na posyp)...

R. Enatae 14.2.2020 1:29

Z hotových směsí používám jen provensálské, kari a tandoori chicken masalu, všechny ostatní si míchám podle momentální nálady.

Na vnitřní straně dvířek kuchyňské linky mám takové šikovné drátěné poličky, do každé se vejde 5 hranatých skleniček. V šesti poličkách tak mám 30 skleniček s 28 druhy koření. Mletou kupuji skořici, vanilku a muškátový květ, drcený kmín, na pepř mám mlýnek.

Vanilku a pravou skořici kupuji v eshopu Pravá vanilka, ale z vanilky se v posledních dvou letech stalo vysloveně luxusní zboží, madagaskarskou vanilku už tenhle obchod vůbec nenabízí.