12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jen tak o koření

Koření používám ráda. V jídelně visí česká polička s kořenkami, v kuchyni pod linkou mám ještě dvě velké krabice plné skleniček a sáčků s jednotlivými druhy koření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 14.2.2020 16:26

Šarko, díky. AJOWAN neznám, kouknu po něm. Ano česrvý krajíc chleba provoněný kmínem miluji. Vždy u prvního krajíce fakt zavřu oči a vtáhnu tu úžasnou vůni. Pak si dojdu na záhon pro čerstvý šnitlýk, drobně nakrájím a chleba s máslem jím posypu. Balada !!!Chleba budu péci zítra, přijede švagrová, která ho take miluje)

M. Crossette 14.2.2020 16:17

Také jsem "vyrostla" na minimu koření, všechny, které zmiňuješ a stále patří k mým oblíbeným. Až když jsem se dostala do Francie a později trvale do ciziny poznala jsem jiná jídla, jiné chutě - a jiná koření, která jsem to té doby něznala. Teď už jsou součástí i mé kuchyně a vaření.

M. Crossette 14.2.2020 16:10

Renáto, 30 kořenek to je také pěkná sbírka :) Nevěděla jsem, že se prodává mletá vanilka ? Já kupuji tekutou esenci (prý z pravé vnilky, ne umělá), kterou přidávám do těsta.

M. Crossette 14.2.2020 16:06

Hm, tak jsem tu, že budu odpovídat, napsala jsem něco, ale po kliknutí "prý stránka neexistuje". Zkusím znovu.

YGO, tady se take ceny lusků pomalu rovnají cenám šafránu. Já mám už asi 4 roky jeden (podélně naříznutý) lusk postavený(zabořený do skleničky s moučkovým cukrem. Takové asi 250ml, užší, vyšší, podle délky lusku, prostě aby byl celý v cukru zavrtaný. Lusk cukr krásně provoní a sypu ho na vánočky apod. Ubraný cukr doplňuji. Ten můj stále voní, ale už nemá tu intenzitu, jako dříve. Asi budu muset koupit nový.

T. Zana 14.2.2020 15:37

Ygo, taky mi je synek od někud přivezl a tak dlouho jsem je nábožně opatrovala, až dost vyčichly :-(

Nějak dokážou vyčichnout i v igelitu...

T. Zana 14.2.2020 15:27

Maričko, to jsem si početla :-) . Tak tolik koření rozhodně doma nemám. I u mne je hlavní kmín, pak asi barevný pepř a uzená paprika. To bude skoro všechno (ne že bych nic víc doma neměla, ale tohle je osvědčená klasika :-)

Směsi nepoužívám - přesně z toho důvodu, co píšeš - skoro vždycky je tam něco, co mi vadí. Zejména sůl. Solím málo, velmi málo a přesolené věci mi tudíž vadí až extrémně.

A. Zemanová 14.2.2020 15:15

Také. A docela je postrádám, neb jsem infantilní osoba a mám je ráda.

A. Zemanová 14.2.2020 15:13

Ještě jsem si vzpomněla na oregano a šalvěj, ty mám taky celou zimu zelené. To jen tak pro pořádek. :)

Z. Hanča 14.2.2020 15:07

Moc pěkný článek, Maričko, opravdu voňavý. Mám moc ráda vůni kmínu - ten okamžik, kdy ho hodím do hrnce na smažící se zeleninu a v tu ránu se rozvoní po celé kuchyni. Moje maminka i babička dělávaly kmínovou polévku, úplně obyčejnou, nic jiného než jíška a kmín v ní vlastně nebylo, jen ještě zelená petrželka a do hotové polévky jsme si dávali opečené chlebové kostičky a jaká to byla dobrota!

Kořením spíš bylinkami - bazalkou, oreganem, rozmarýnem, tymiánem. Papriku radši sladkou než pálivou, obecně pálivé koření moc nemusím. A teď jsem si vzpomněla na tvoje kreolské koření, Maričko, které jsi rozdávala na jednom Pražení. Tak s tím se muselo opravdu rozvážně, jinak hrozil požár v puse, ale zase můj muž, ten si vyloženě liboval, on má takové palivce rád.

P.S. Také vám zmizeli smajlíci?

Z. Lika 14.2.2020 15:02

No, možná si Beda potřebovala odpočinout od té logiky, kterou studovala :D

Z. Lika 14.2.2020 15:00

Díky za recept, všechny bylinky budu mít vždy po ruce, bylinkové máslo určitě přijde vhod při návštěvách :-)

Z. Iva 14.2.2020 13:34

Nepomůže.

Z. Jenny 14.2.2020 12:51

Milá Maričko, tys přímo alchymistka. Tolik koření tedy nemám ale za to mám moc dobré z Valašska od soukromníka, včetně polévkového, tu mají v takovém zeleném kyblíčku a je moc dobrá.Kmín mám taky ráda ale jen náš český,tady jsme velmoc! Bylinkové máslo mám taky ráda a občas si zajedu na farmu Zdenka,pro kořeněné sýry.Díky za velmi příjemný článek,už jen si ho přečíst, voní.:-)

Z. Iva 14.2.2020 12:01

Maričko, tady prodává Lidl koření, nazývá je Steak Wonder. Složení je asi podobné jako u toho montrealského. Je v něm spousta soli, ale té se dá ubrat nebo ji úplně vynechat a namíchat si jen to koření. Složení: 660g soli, 120 g celého pepře, 60 g celého koriandru, sušený česnek 40 g, cibulový prášek 35 g, paprikové vločky 30 g, hořčičné semínko 30 g, chilli 15 g. Kopr tam tedy není.

Z. Iva 14.2.2020 11:55

No vidíš, dávám tam trochu citronové šťávy, tu jsem zapomněla.

Z. Lika 14.2.2020 11:30

Jak ráda bych salku zapojila - jenže když má někdo rád tu slanost, tak salka asi nepomůže... nebo ano?

Š. Matyášová 14.2.2020 10:56

může tam být citronový zatar, jako koření a pak už se nepřidává nic, je to směs a výborná, případně mají jiný bylinky a pak použijí citronovou sůl (sůl, citronová kůra a citronová tráva)...

Z. Lika 14.2.2020 10:45

Kupovala jsem čubricu pro známou v blízkém bulharském obchodě, a moc si pochvalovala - vybavily se jí vzpomínky na bulharskou dovolenou s chleby s nakrájenými bulharskými račaty posypanými čubricou :-)

Z. Lika 14.2.2020 10:41

Ivo, nepatří tam i něco od citronu? Nesetkala ses s tím?

E. Zvolánková 14.2.2020 10:14

Vyzkouším a děkuji :-)

Š. Matyášová 14.2.2020 9:57

myslím, že to je oboje....Liko.

Z. Iva 14.2.2020 9:45

Úplně nejlepší je bylinkové máslo z čerstvých bylinek - petrželka, pažitka, oregano, saturejka, utřený česnek, sůl, špetička pepře. Pokaždé jiné, pokaždé dobré.

Z. Lika 14.2.2020 9:45

Díky za tip na Sonnentor, že je bez soli.

Čubrica... myslela jsem, že je to bulharsky saturejka? Musím na to mrknout!

A. Zemanová 14.2.2020 9:43

Kořením střídmě a nejsem příliš velký experimentátor. Počet koření jsem po přestěhování redukovala, kolikrát jsem totiž něco použila jen jednou (nový recept) a pak zestárlo. Teď mám malé kulaté magnetické kořenky na lednici, většinu z boku. Bohužel poblíž indukční desky, ale jsou po ruce a místo není. Další sáčky mám v krabičkách nad sporákem. Náhradní balení a málo používané.

Na dvířkách ledničky mám kmín mletá i celý, papriku (taky ráda uzenou) a oba pepře černé, tedy celý i mletý. To spíš ze setrvačnosti, protože používám mlýnky s barevným i černým pepřem, jen ten bílý mám pouze mletý. Ale s pepřem šetřím.Kdysi, jako čerstvě těhotná, jsem na návštěvě požila přepepřené španělské ptáčky a bylo zle. K ptáčkům jsem pozititvní vztah neztratila, ale k pepři se od té doby chovám nesmírně ostražitě.

Směsi použiju jen zřídka, časem jsem je téměř opustila, protože když chci nějakou zkusit, zjistím, že je moc slaná, pálivá, nebo tam něco moc vyčnívá. Jedinou výjimkou je směs Čarodějka, tu miluju na minutky. Teď dělám maso málo, tak mi vydrží slouho. A ještě mám ráda Tandori a Garam másalu. Červenou tandori používám třeba i do hokkaidó polévky. Vlastně i tu žlutou.

Solím málo, spíš se učím se solí zacházet lépe, neb jsem si přečetla chytrý článek o tom, co dělá s potravinami ve vodě osmóza.

Hodně používám zelené bylinky, letos mám celou zimu na zahrádce tymián (různé odrůdy), majoránku, petrželku hladkou i kudrnatou, hladkolistý celer, keř rozmarýnu a "kari" (smil italský).

Z. Lika 14.2.2020 9:42

Jo a zapomněla jsem zmínit jednoho svého veleoblíbence: bylinkové máslo. Je to tedy jak příslušná směs, tak už hotový produkt. Dopřávám si ho jen v restauraci, pokud ho přinesou s čerstvě upečenou pidihoustičkou. Mám dojem (i když jsem se o to pokoušela), že doma si tu směs nedokážu tak dobře připravit. Anebo zde funguje dobře známý jev - co mi připraví někdo jiný, vždy chutná lépe :-)

Z. Lika 14.2.2020 9:38

Maričko, to je pěkně voňavý článek. A připomněl mi zlaté pravidlo, nebo několik pravidel: všeho s mírou, všeho moc škodí, přisolit se dá vždy atd. Mám ráda směs drcené zejména kořenové zeleniny, ale ouvej - kdybych ji kupovala, platila bych předraženou sůl, bývá jí tam i polovina, ne-li víc. Jsi tedy nápaditá kutilka, s tím rozpouštěním soli, to by mě nenapadlo :-)

Taky miluju kmín a ráda si ho kupuji u trhovců, půlkilovka mi vyjde tak na rok. Letos jsem se nějak zapomněla zásobit, takže holt budu muset počkat do podzimku. Stejně jako s mákem. Ten je někde, myslím i v USA, považován za koření? Také si ho ráda kupuji na trhu, protože je čerstvý, v obchodech jsem se často spálila, i když datum expirace bylo ještě daleko, ale obsah už byl žluklý. Kdysi jsem ochutnala nějakou buchtu se žluklým mákem, no to se nedalo.

Také patřím k těm, co si směsi rádi míchají, je to pro mě radostná relaxace. Ale stejně mívám koupené zásoby pořádně ostrého curry nebo tandoori masala - s tím jsem se seznámila v české kuchyni: kamarádka tím pořádně posypala porce kuřete, podložené nakrájenými houbami... no mana nebeská. Kamarádka to koření měla ještě z daleké ciziny, tak jsem ráda, že si teď můžu tuhle dobrotu zopakovat kdykoli, koření je, dá se říct, běžně.

Ještě jsem se, Maričko, chtěla zeptat: máš tzv. italskou směs koření. Ta je velmi oblíbená a často zmiňovaná v různých zámořských (pro mě zámořských :-) receptech, ale - co v ní vlastně je? Jsou různé druhy? To určitě ano, takže dám na Tvůj mlsný jazyk - jakou italskou směs máš nejradši?

Přeji všem krásný mlsný den!

Z. Yga 14.2.2020 9:31

Nu, proto gustu, žádný dišputát. Pro mne je to taky novinka a líbí se mi. Jde o to, že já nemám ráda jídla, kde je koření příliš cítit - a tato bambova sůl je jemná. Jinak jsem zapomněla na adžiku, tu mám taky ráda... a sušenou pomerančovou kůru či skořici.

Š. Matyášová 14.2.2020 8:28

Bambova bylinková sůl - kořenící směs naruby - já ji znám jen podle názvu,zatím jsem nedošla k tomu,že bych ji musela mít doma, protože to,co v ní je, doma mám ... ono to už pak je o tom slovíčkaření a zařazení - buď to bude kořenící nebo bylinková směs se solí, případně bylinková sůl (a pokaždé to bude mít jiný význam a složení )...

Ege, já ji vidím v regálu u nás ve Vege prodejně a vzhledově mne neláká...

Š. Matyášová 14.2.2020 8:21

jsem ráda Inko, že jsi si vybavila Karolínu..ano její zásoby koření by ve středověku měly cenu minimálně jednoho hradu :-D

To Beda byla proti ní chudák - ta si koření koupila ve chvíli,kdy ho do vaření potřebovala a bylo tam fakt nuitný (kuře na paprice)...nezapomenu na její - a nemůžu tam tu papriku nedat?

Z. Yga 14.2.2020 8:20

I já tleskám voňavému článku. Máš v kořenkách krásný pořádek, to já se v nich furt přehrabuju jak slípka. Ale budu mít novou kuchyni a doufám, že i lepší přehled v kořenkách (:o)).

Ze všech jednodruhových koření miluju právě kmín - kolikrát si říkám, že pokud bych měla vystačit pouze s jediným kořením, vždy by to byl kmín. Jinak mám ráda uzenou papriku, do polívek nové koření, pepř a hřebíček (do zeleninových je tluču v hmoždíři).

Ze směsí používám hlavně Podravku, kari a různé bylinkové směsi - teď jsem si oblíbila Balkánskou směs s kerblíkem od Knorru či Italskou se sušenými rajčaty a bazalkou a Řeckou s oreganem. A v poslední době ujíždím na Bambově soli - tato směs obsahuje, kupodivu vzhledem k názvu, pouze 25 % soli. To jiné směsi mají přes 40 % a nezřídka i přes 50 %.