Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
KOČKY: Jak se vede modřanské smečce (1)
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JoVo 1.11.2008 20:15R O Z V ER N Í Č E K . Lékař říká pacientovi:„Bylo by dobré, kdybyste na Váš nemocný žaludek vypil každé ráno hrnek vlažné vody." Ale, pane doktore, to já dělám už 20 let! Jen moje žena tomu říká KÁVA!“Hezký večer a uvolněte se. |
Jakub S. 1.11.2008 23:28Jé - ze života! Můj dědeček celý činný život pil každé ráno poslušně velký hrnek kávovinové (pochopitelně) bílé kávy. Pak odešel do banky, tam se usídlil a čekal, až mu paní svačinářka donese voňavé o p r a v d o v é kafe, překapané, v kovovoskleněném zázraku fy. Lamplota... a život zas měl říz. Nikdy to babičce neprozradil, že mu Melta či Oveka nic moc neříká. Měl ji celý dlouhý život přirozeně a samozřejmě rád, prostě... |
JoVo 2.11.2008 9:58Re: Jé - ze života! |
Dede 1.11.2008 19:27OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) Před šestou jsem dodělala kynuté těsto na koláč. Dala jsem ho kynout pod čistou utěrku a těsto nic. Kynu mu, kdykoliv jdu kolem, aj ho pěkně pozdravím, troubou mu vyhřeju vlahé místečko pro případ, že je mu tady s námi zima, a ono nic. Nekyne. Co ním potvorou, když výhružky nepomáhají? Mouka je nedávno koupená, vejce čerstvá, droždí sice nebylo úplně včerejší, ale v záruční lhůtě a pilně udělalo kvásek. A teď se flinká. Dá se něco upéct z kynutého těsta, které nevykynulo??? |
RenataE 1.11.2008 19:34Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) Ještě vydrž, pokud se udělal kvásek, těsto časem vykyne. Dala jsi mléko teplé nebo studené? Pokud je hodně tuku, kyne pomalu. |
Dede 1.11.2008 19:43Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) Vlahé, aby kvásek nenastyd ani se nezapařil. Je fakt, že je to to "lepší" těsto, ale stejně už mělo dělat aspoň něco. Normálně už touhle dobou podlézá utěrku a prchá z mísy |
RenataE 1.11.2008 19:46Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) Nebyla bouřka? Nechci se vnucovat, ale pořiď si pekárnu na chleba, těsto bez práce a vykyne vždycky Držím |
Dede 1.11.2008 19:52Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) Nebyla, dokonce ani domácí! Ale venku mrzne a moc teplo tu není. Možná je to těsto ještě rozmazlenější než já! O pekárně jsme uvažovali několikrát, ale vždycky to zatím skončilo na praktickém dotazu - a kam ji prosím tě dáš? |
RenataE 1.11.2008 19:58Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) Já jsem si kvůli ní pořídila novou poličku do své pidikuchyně. Tedy původně to bylo tak, že jsem nechtěla MW troubu. Můj tehdyještěchoť ji chtěl, koupil a umístil na lednici do výšky 202 cm. Při jeho výšce 2 metry to bylo akorát. Posléze si ovšem David chtěl ohřívat kakao a zjistilo se, že by si musel přistavovat štafličky. Tak jsem vyprojektovala místo stávajícího stolku policostůl, MW rázem sídlí v přístupné výšce a vejde se i pekárna Jezdí s námi v létě i na chalupu. |
zana 1.11.2008 19:46Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) To máš z toho, že jsi taková ambiciózní. Naší rodině stačí na koláč těsto z kyselýho mlíka. Ehm .... z čehož plyne, že radu nemám. |
RenataE 1.11.2008 19:53Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) A jestli se opravdu nehne, zkus udělat rohlíčky. Vyválej kulaté placky 5 mm tenké, rozkrájej na osminky, do každé trochu skořicového cukru a ořechů, umotat rohlíček, nemašlovat, poměrně zprudka upéct. Z půl kila mouky 4 placky. V původním receptu se těsto nenechá kynout, rovnou se peče, tak třeba by to vyšlo. |
Xerxová 1.11.2008 20:05Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) mně jednou nevykynulo těsto na buchty - byly malé, tvrdší, ale čerstvé se daly sníst v pohodě... A pochybuji. že se u vás peče zboží dlouhodobé spotřeby.... |
Dede 1.11.2008 20:12Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) Hlásím stav po dvou hodinách pobytu u vyhřáté (a zase vypnuté) trouby - těsto se váhavě pohnulo! Asi je to vážně zimou, takže opět na chvíli zapínám troubu, aby mu tam vyhřála koutek. Jinak cílem má být skořicový závin se sušenýma švestkama a ten se obvykle skutečně se... sní ještě horký |
MaRi 1.11.2008 20:06Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) možná už z křížkem po funuse, ale - pokud to bylo tzv. lepší těsto - víc tuku a cukru - dej mu čas. LenkaS ve svých receptech radí nechat kynout v lednici přes noc - to jsem tedy nezkoušela, ale i jinde se píše, že bohatší těsto se nechává kynout hodně dlouho. Pomoct by mohlo i nové propracování - tak se do těsta dostane víc vzduchu |
Hana W 1.11.2008 20:22Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) Taky asi pozde, ale kdyz se tomu nechce, tak to necham velmi dobre utesnene tou igelitovou folii na sporaku s toubou na minimum. On se ten sporak od trouby trochu zahreje a testicku jelip. |
Ejška 1.11.2008 20:24Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) Milá Dede, taková ta lepší těsta se ponechávají kynout v chladu i přes noc já zadělám těsto večer, šoupnu do chladu a ráno peču a tohle už fungovalo mojí babičce a její ...... |
Dede 1.11.2008 20:44Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) Tak já tedy ještě počkám. Nemám s tím sice zkušenosti, ale tohle těsto je asi z lepší rodiny, než vypadalo A já měla za to, že dělám takové, jako obvykle Nebo jsem prostě jindy měla mimořádné štěstí |
Ejška 1.11.2008 20:53Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) jo jo, ta lepčejší těsta dají zabratšťouchávám do nich prstíkem abych viděla po hoďce změnu, jestli se vztekají já budu za chvíli zadělávat na listové kynuté, a to musí kynout čtyři hodiny ve formě |
Beda 1.11.2008 21:36Dede, vítej do klubu! teda nevím, jak velký je to klub, možná jsi po mně čestný druhý člen, ale - mě kvasnice prostě nemají rády, ať dělám, co dělám ...jednou to bylo jak u Xerxů - malé buchtičky málem na "šódu", jakž takž sež*telné ihned po upečení, jinak prostě nula bodov, nechytám se... leží tam jako mršina, přesně jako tobě dnes zaujalo mě., že na to "dlouhé kynutí" se těsto dává do zimy jinak den bl/bec pokračoval - vyklopila jsem plněnou papriku i s omáčkou a rejží (óóóóóó těch zrníček!!!!) dílem do mikrovlnky, dílem na lednici a jestli ten podělanej stolek teď už nebude držet, tak se neznám!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! odcházím zemřít do houští, žijte si tu blaze |
RenataE 1.11.2008 22:14Buchtičky ani nevím, odkud ten recept mám, ale asi z Mlsotníku. Ne, že bych někdy dělala šodó, ale ty buchtičky! Z těsta (vykynutého) na buchty se nakrájejí kousky, smočí v másle, oválí v cukru s ořechy a naházejí do formy na bábovku - podle velikosti formy tak max. do dvou třetin. Upeče se to a na šodó nikdo ani nepomyslí |
Jakub S. 1.11.2008 23:38Vidím, že štíhlí introverti skutečně nemají jednoduchý život. Když je to baví - |
Matylda 1.11.2008 21:57Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) Mám v bytě staré litinové radiátory, tak mísu s těstem nechávám kynout na něm nebo u něj. Většinou je to fakt o teple. Ale nemohl ti ten kvásek překynout? Mně se teda stalo, že nastalo něco typu Hrnečku vař a pak to těsto kynulo velmi neochotně |
Dede 1.11.2008 22:38Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) Tak sláva! Po 4,5 hodinách je již jisté, že to spěje ke zdárnému výsledku. proč ale musím péct o půlnoci? |
RenataE 1.11.2008 22:43Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) Nemusíš Ale škoda to vyhodit |
Matylda 1.11.2008 22:47Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) Nó- protože z teplých buchet by rodině bylo špatně? |
Dede 1.11.2008 23:07Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) No, já nevím... oni tu sedí a na ten koláč čekají! Ono to asi vážně nestihne vychladnout - tedy aspoň nějaká část (doufám) |
Bláža 1.11.2008 23:47Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:)) Nedávno jsme pekli s Péťou buchty a on zadělal těsto, které nekynulo, tak jsem ho znovu v míse důkladně propracovala a do hodiny bylo nahoře. |
Jakub S. 1.11.2008 17:39Ahoj lidi, už jsem z natírání různých plechů a dřev na nedozírné terase chaty zpátky, přežili jsme to a před mrholením a částečně za něj zdárně celkem dorazili. Stihl jsem terazky shltnout úžasný výtvor Štětinky, určitě jste ji už do nebe vychválili, šak je zač. A koukám, můj milovaný NW a naše zakuklená modřanská břitká i laskavá glosátorka všeho možného - posléze. Zdravotně mám vše ustálené. Když to není lepší, tak to aspoň není horší - berem. Dík za přání, Alexi! S potomkem jsem se většinou snesli a dokonce jsme předevčírem byli na večeři a Poutnících v excelentním hotelu zvaném Ogar. A nenatírá špatně - a to já říkám velice výjimečně. A nerad. |
Hana W 1.11.2008 20:53Re: Ahoj lidi, už jsem z natírání různých plechů a dřev na nedozírné terase chaty zpátky, Vitej z pracovniho vyletu. ten hotel Ogar vypada moc pekne. Nassla jsem si ho na internetu pri svem pracovnim vikendu a jak jsem chroustala topinku s jatrovou pastikou tak jsem si cetla jidelnicek. V Luhacovicich jsem uz strasne dlouho nebyla, ale maminka je ma moc rada, jezdili tam celorodinne za prvni republiky se olaznit. Tak jsem uvazovala, ze bych ji tam vzala pri prilezitosti jejich prosincovych narozenin. Uvidime. V posledni dobe mi planovani moc nejde - jen se tak placam od jednoho k druhemu. |
Jakub S. 1.11.2008 23:13Nazdar - Luhačůvky poslední roky ještě víc prokoukly (co bych zvolil v AJ jako obdobu téhle vazby? Nechce se mi přemýšlet) a je tam pár pěkných cukráren a restaurací, a v hotelu Ogar navíc bývají už deset let kvalitní hosti - cimbálky 1*, country a nejlepší folkoví písničkáři a tak. Pozlovice jsou doslova pokračování Luhačůvek a přímo před Ogarem zastavuje městský autobus. Jurkovičovy stavby jsou spolehlivě udržované, resp. renovované. A vůbec - jsou to lázně mého srdce, mých dětí, vůbec. A mám nad nima chatu, co postavil táta, a ten tam působil jako lékař v dětských léčebnách do svých 79... Za první republiky tam bývala vrcholem každé sezóny tzv. květinová korza - všichni lepší hosti dlouho promyšleně zdobili svůj vůz bezpočtem květin a pak v dlouhém průvodu pomaličku projížděli kolem dam, dětiček, novinářů, všech... a samotného pana Janáčka s mil. pí Kamilou Stoesslovou (a dámy, to víte, jak to s nima je - ?! Pst, pojďte blíž -) - |