Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Když nás honí mlsná
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M. Pajakerryková 3.10.2014 9:23Re: bezva děkuji, však já písnu jak to dopadlo, žádné závratné body nečekám, prostě jdu zkoušku udělat :) |
D. Ruščáková 3.10.2014 8:46Tedy Pů hříbečky zní skvěle, ty určitě udělám - mají v sobě přesně ty ingredience, jaké mám ráda:)) Slané linecké moc nemusím, ale kdo ví, kdy na to přijde řada?:)) Co určitě nezkusím, je ten alkohol - to bych asi neustála:))) |
P. Paleček 3.10.2014 10:10Re: Tedy Pů Tak ony nemusí být moc slané a nemusí být slané vůbec, v podstatě záleží co na to kdo mrskne, ono je to univerzální těsto, že jo. |
Z. Yga 3.10.2014 11:00Re: Tedy Pů A když je poházíš cukrem "křišťálem", tak jsou vlastně na sladko (:o)))))))))))))) |
Z. Inka 3.10.2014 12:01Re: Tedy Pů Nevím, jestli si pamatuješ KRACHLE - tak s těma slavím velké úspěchy a sladké to můžeš mít jak chceš |
Š. Matyášová 3.10.2014 12:38Re: Tedy Pů já ti je připomenu :-D |
O. Joklová 3.10.2014 12:46Re: Tedy Pů co jsou KRACHLE ?????????? |
Z. Inka 3.10.2014 15:10Re: Tedy Pů Bedulko, krachle jsou placičky či obdélníčky z listového těsta, na nichž se nechá zkaramelizovat cukr, popřípadě skořicový cukr. Takže před posypáním jsem těsto smáčela trochu vodou, na to krystalový cukr a nechat v troubě zkrystalizovat ale zase opatrně, aby nebylo těsto na uhel |
O. Joklová 3.10.2014 12:44Re: Slané linecké hahaaaaaa, tak to si snad ani neumím představit :-DDDDDDDDDD |
Z. Yga 3.10.2014 12:50Re: Slané linecké Vidím, že jsme s Dede na tom stejně - já taky původně psala linecké, akorát že já na to došla před odesláním (opravila jsem nejprve na láskové, až na potřetí mi vyšlo listové) |
J. David 3.10.2014 8:43Listové tyčky... Když mne chytí "mlsná" k dobrému vínku, také je peču, k velké radosti "domácí", neboť experimentuji s ingrediencemi (dle ní nadělám v kuchyni docela bordýlek). Od kmínu, mandliček, drcených ořechů, hub, sýrců, slaninky... Fantazii se meze nekladou, vše dle chuti a chuti konzumentů přiměřeně. Vše dělám na pečícím papíře, s hurdisku v troubě nad plamencem (mám bohužel jenom troubu plynovou) a neužívám jenom bílku, ale celého vajíčka rozkvedlaného s trochou vody, "přiměřeně" zakápnuté třeba echtovním absintem (pelyňková). Jó, již jsem v penzi, takže experimentuji s kulinařením, nicméně jsem vděčen dobrodinní obchodní sítě, že se dá listové těsto koupit hotové, kdybych ho měl "plácat" sám, "domácí by asi klepla Pepka". Mé výtvory mají docela ve finální fázi konzumace úspěch gurmánských jazýčků, tedy dle vyjádření konzumentů. Chuť je chuť, a po chuti je... Přeji pěkný den. |
T. Zana 3.10.2014 9:25Re: Listové tyčky... No, toto je zřejmě ještě vyšší level slaných tyčinek. Archivuji k příštímu využití :-) |
J. David 3.10.2014 13:18Re: Listové tyčky... Víte, již slinním dopředu. Jdu dělat mrmle, mám paklík brynzy a těsto. Asi to nebudou slané tyčinky, ale halušky. Nikdy jsem je sice nedělal, ale i deflorace byla prvním krokem ku ztrátě panenství partnerky. Do halušek se pustím, sejto nepotřebuji, užiji kudly na rytmus šlehů vnoření mrmlů do vařící vody, aby z toho byly halušky. Kuchařky, poraďte kulinářskému dobrodruhovi... |
P. Paleček 3.10.2014 10:14Re: Listové tyčky... Člověče...!! Muchlám a zahazuji svůj mlsotník, tohle si napište sám! :o))))) |
Z. Inka 3.10.2014 8:16mandlové hříbečky dělám z ořechů, protože musím udělat tak asi z kila těsta. Neb moje rodná sestra mne na Hod Boží nepustí k mamince dokud se neprokážu krabicí s hříbečky a srnčím hřbetem. Jen jeden rok jsme je zapomněli doma a Vánoce nestály za nic. Akorát je už neobaluju v cukru a dělám je 23.12. večer u televize. Letos chci zkusit z lískových oříšků. Tyčinky z listového těsta sypu i sezamem nebo v rozežranosti sýrem a protože jsou nejlepší čerstvé, snědí se vždy hned |
P. Paleček 3.10.2014 8:26Re: mandlové hříbečky Já je taky sním hned, ani ne tak proto že jsou čerstvé ale proto že jsem pažravý. |
Z. Inka 3.10.2014 12:03Re: mandlové hříbečky No já to nechtěla na plnou hubu, ale Bimbo uzme tác a mazlí se a mazlí až je fšeckny vymazlí |
O. Joklová 3.10.2014 12:42Re: sypu i sezamem nebo v rozežranosti sýrem jo, to jsem si přesně říkala - že to musí být výborné se sýrem!!!! ehm, asi strouhaným posypat, ne? nebo jak?????? ehmm, a když teda se sýrem, to už se asi ničím nepotírá....? no a sezam miluju, to je super nápad, díky!!! :-))) |
Z. Yga 3.10.2014 8:12Milý Pů! Dnes jsi mne mile překvapil - od tebe bych očekávala spíš nějaké to tajemno a ty do nás hříbečky! Super nápady - ty hříbky se nepečou? Jo a k těm listovým tyčkám - zjistila jsem, že na ně je nejlepší koupit už to rozválené těsto - za prve je to téměř bez práce a za druhé je rozválené stejnoměrně, je už na papíře - stačí rozkrájet na potřebné tvary a rovnou šoupnout na plech a do rozehřáté trouby - krásně naskočí. |
Z. Inka 3.10.2014 8:17Re: Milý Pů! Hříbečky nepéci ani nesušiti, zvládnou to celkem rychle a do Silvestra jsou už tvrdé. Já je kryji každý rok na jiném místě a vydávám jen určité množství denné |
P. Paleček 3.10.2014 8:18Re: Milý Pů! Ne Ygo, nepečou. A to víš, aby člověk měl sílu na tajemno, musí se co? Pořádně najíst! A s tím těstem souhlas. |
T. Zana 3.10.2014 9:27Re: Milý Pů! Rozhodně! Ani moje babička už listové těsto nedělala sama! Teda jednou jo, abych pochopila, proč ho kupuje :-) |
Z. Vave 3.10.2014 7:08Chicht, něco jsi mi připomněl, Pů. Už od dětství jsem doma nejdřív pomáhala a pak i pekla vánoční cukroví. Základem byla rodinná posvátná trojkombinace vanilkové rohlíčky-pracny-slepované linecké, a vždycky jsem přidávala nějaký ten recept z od kamarádek nebo z časopisů. Jeden rok, bylo mi tak třináct čtrnáct, jsem objevila recept na mandlové hříbečky, pro které jsem se nadchla. Vypadaly na obrázku tak roztomile! Byla fuška tehdy sehnat mandle, oloupat je a nastrouhat, ale pak to už byla jen radostná výtvarná činnost. Tvarovala jsem hříbečky, broukala si koledy a těšila se na úspěch, když jsem dávala plech do trouby, aby se hříbečky usušily, jak kázal recepis. Leč nýbrž kdesi se vloudila jakási technologická chybka a hříbečky v troubě ztvrdly. Nepřišlo mi to ani tak divné, protože pracny se taky musí odležet, aby změkly. Uložila jsem je do krabice na skříň, aby spolu s pracnami a lineckým uzrály. Jenže u hříbečků to nějak nefungovalo, byly čím dál tvrdší a tvrdší. Ani cucat se nedaly, protože byly příšerně sladké. Po Vánocích jsem je rezignovaně vysypala do kovové popelnice a znělo to, jak bych tak sypala šrouby a matky. A to byl umíráček za mandlovými hříbečky, už nikdy víc jsem se o ně zbaběle nepokusila. Přeju všem dobrý den. <3 |
P. Paleček 3.10.2014 8:20Re: Chicht, něco jsi mi připomněl, Pů. Vavís, ne do trouby, tím urychlíš tvrdnutí, normálka dát na talíř a konzumovat., pokud to pojmeš jako vánoční cukroví tak klidně do krabky k ostatnímu. |
O. Joklová 3.10.2014 12:38Re: Chicht, něco jsi mi připomněl, Pů. no já si u článku říkala, že tam nejni napsaný, jak se to peče..... |
Š. Matyášová 3.10.2014 12:41Re: Chicht, něco jsi mi připomněl, Pů. nešly rozemlít a znova použít do nějaké buchty nebo jako posypka??? |
Z. Yga 3.10.2014 12:51Re: Chicht, něco jsi mi připomněl, Pů. Možná rozbít na kovadlině perlíkem?! (:o)))) |
Z. Vave 3.10.2014 12:53Re: Chicht, něco jsi mi připomněl, Pů. Já ti nevím, Sharko. Nějak mě to tehdy nenapadlo řešit. Řekla bych, že nejlépe by hříbečky šly využít jako náboje do nějaké velkorážné zbraně, chicht. |
Z. Lika 3.10.2014 16:57Re: Chicht, něco jsi mi připomněl, Pů. Vave, ten obraz šroubů a matic padajících do popelnice mě dojal, úplně jsem to slyšela a viděla. Taková škoda! No, ale stane se. U nás se ztvrdlých potravinách říkalo, že "by se tím dalo přes kalenicu házet". |
Z. Mravencová 3.10.2014 6:52brejtro Dobrejtro, mlsotníky obecně považuju za nebezpečné čtení, skoro vždycky dostanu děsnej hlad. K snídani (a tvarohový buchtě) to ale vůbec není špatný čtení :) A Pů vybral samý dobrý věci - díky. Listové těsto na slano už jsme dlouho nemělí a mám ho moc ráda (jak na chuť, tak i vzhledem k rychlé přípravě), děláváme podobné tyčky jen navrch posypané sýrem, nebo "šnečky" plát poklademe různými druhy sýrů (někdy se salámem nebo s kořením) zamotáme a nakrájíme na kolečka a upečeme v troubě... Pak ještě někdy děláme slané náplně do závinů, ale už máme očesaný jabka, tak možná z těch padanejch bude štrůdl jako štrůdl... Mějte se, hezkej víkend... |