3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Když nás honí mlsná

Protože mám strašnou chuť na něco dobrého a bohužel přesně na to, co nesmím… to tak bývá, že…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Velká_Kočka 6.10.2014 1:36

Jo hříbečky a k tomu mandlové!

Milý Pů, děkuji. Vzpomněla jsem si jak moje tchyně dělávala na vánoce hříbečky. U nás doma se totiž nedělaly. A protože mám od malička ráda marcipán tak jsem je měla moc ráda. Ale tchyně je už v cukru nebalila, přesně tak jak to tady dosvědčuje mnoho jiných.

Taky už hříbečky nesmím. Ale kdyby mi je někdo podstrčil asi bych zhřešila.   ;o)

Z. Emteska 5.10.2014 10:04

jablka

Vážení,

jablka přímo od pěstitelů se prodávají za ceny od 8 do 15 Kč, např. Zepro Přítluky, nebo Sady CZ Nosislav, konkrétně tady na Břeclavsku.

R. Enatae 3.10.2014 23:13

Re: žjůůůva!

Hříbečky děláme jako vánoční cukroví. Mezi loupanými a neloupanými mandlemi není velký chuťový rozdíl, rozdíl je spíš estetický. Z loupaných mandlí jsou bělejší nožičky. Je dobré  přihodit buď jednu hořkou mandli nebo kápnout mandlovou silici.

Hříbečky jsou dobré i z vlašských ořechů. A taky neobalujeme v cukru, sladké je to dost a dost.

H. Williamson 3.10.2014 22:35

Re: Pu, hlasim

A ja si zas povazuju ze si povazujes. :)

Z. Yga 3.10.2014 19:34

Re: Milý Pu

Hurá - báje v tvém podání jsou jedinečné a záhady prostě miluju. Moc se těším.

L. Tapuz 3.10.2014 19:26

Tyčinky

Také dělám takové tyčinky/obdélníčky z lístkového těsta. Buď takto sypané hrubou solí, nebo i sezamem, strouhaným sýrem, sladkou paprikou, mákem, lněným semínkem, provensálským kořením apod. Také na sladko sypané krystalovým cukrem.

A pak ještě sladké i slané záviny, šátečky, "šneky". Lístkové těsto je skvělá surovina.

Tyhle hříbečky dělala moje babička jako vánoční cukroví. Neobalovala je však v cukru, ale kloboučky ještě polévala rozpuštěnou čokoládou. Mívala je nádherné, jeden jako druhý. Jako malá jsem je milovala, hlavně ty tmavé kloboučky s čokoládou.

P. Paleček 3.10.2014 19:17

Re: Nejvíc mě pobavil

Opatrně. Je to dunihlav a stěnolez. Pít na chuť, ne na žížu.

P. Paleček 3.10.2014 19:16

Re: Milý Pu

Verenko, moc děkuji. Toto byla spíše výjimka, recepty nejsou moc moje parketa, ale protože vím že o Mlsotníky je zde obecně nouze, rozhodl jsem se taky něco hodit do placu. Jinak budou pokračovat báje i záhady....

P. Paleček 3.10.2014 19:12

Re: Pu, hlasim

Je mi ctí Tě inspirovat, Hanko. Toho si považuju, bez legrace.

H. Williamson 3.10.2014 19:08

Pu, hlasim

ze jsem vyslala manzela do kramu, at jde koupit listove testo. Budou tycinky dnes po veceri k filmu.

H. Williamson 3.10.2014 19:07

Re: Milý Pu

Jo, Verenko, ty poschodove pagaciky necim naplnene mam moc rada. A jeste tak pekne vypadaji. A navrch se jeste muze jeden muze vyblnout na pomazankach, co do toho jdou.

T. Zana 3.10.2014 17:24

Re: Milý Pu

Jooo, prosím, napiš, lítskovýho těsta není nikdy dost!

Z. Lika 3.10.2014 16:57

Re: Chicht, něco jsi mi připomněl, Pů.

Vave, ten obraz šroubů a matic padajících do popelnice mě dojal, úplně jsem to slyšela a viděla. Taková škoda! No, ale stane se. U nás se ztvrdlých potravinách říkalo, že "by se tím dalo přes kalenicu házet".

Z. Lika 3.10.2014 16:53

Re: Milý Pu

Milá Verenko, napiš lístkový Mlsotník!

Z. Verenka 3.10.2014 16:42

Milý Pu

Ty sa nezdáš,ale v tebe je veľký potenciál.S tými tajomstvami by sa dal spojiť seriál:Tajomstvá mojej kuchyne.

Hribiky som nerobila a ani nejedla.

Lístkové cesto je famozne a ja sama sa považujem za královnú lístkového cesta/samozrejme hotového vyvaľkaného/ To sú tyčinky,záviny na sladko i slano,slimáčiky párečky a malé klobásky obalené pásikmi list.cesta,poschodové pagáčiky-vrchné poschodie s otvorom a plnené roznymi plnkami.Noo, tak si myslím,že nejaký VIP-ak by mohol byť venovaný maškrtkám z lístkového cesta.

A ta čerešníčka -alkohol.to fakt nemá chybu.Po návrate zo služby ho určite začnem vyrábať-len má nejak dlhú inkubačnú dobu/či vydržím čakať-toť otázka.

Z. Inka 3.10.2014 15:10

Re: Tedy Pů

Bedulko, krachle jsou placičky či obdélníčky z listového těsta, na nichž se nechá zkaramelizovat cukr, popřípadě skořicový cukr. Takže před posypáním jsem těsto smáčela trochu vodou, na to krystalový cukr a nechat v troubě zkrystalizovat ale zase opatrně, aby nebylo těsto na uhel

Z. Clea 3.10.2014 15:03

Nejvíc mě pobavil

způsob vypořádání se s naloženými pomaranči a citrony ve víně :-)

Ale nápoj vypadá zajímavě, možná ho pro chladné zimní večery zkusím vyrobit. Jaká je jeho spotřeba (vzhledem k obsahu alkoholu se to asi nedá vypít naráz, ne?)?

H. Williamson 3.10.2014 15:01

Re: Já kašlu na sladké...

Dotaz, prosim pekne. Co to je "s masínkem ulovené dančí čipleny" To slovo fakt neznam. Ale danci, to jo, to znam a mam rada. Teda spis mivala jse rada, uz jse to nejedla ani nepamatuju.

Z. Vave 3.10.2014 14:20

Re: Já kašlu na sladké...

To je přece velké plus, když vaří muž.

Kdysi u nás platila dvě pravidla. kdo vaří, nemeje nádobí. Jeden víkend vaříš a jeden já.

Časem se jaksi přihodilo, že přestala platit obě pravidla. To první jsem vyřešila nákupem myčky. Zatím jsem ale ještě nerozlouskla, jak vyřešit to druhé selhání. Hmmmm ...

H. Williamson 3.10.2014 13:42

Re: Já kašlu na sladké...

Chlap, co umi varit mi nevadi. Naopak, dobre varici lidi mam rada, rada si s nema povidam, rada si s nema varim. Co ale nemam moc rada jsou chlapi, co jednou za uhersky rok uvari treba gulas a pak se nekonecne vytahujou, ze zenska proste gulas nezvladne. S nadobim na to nahlizim tak, ze kdyz jeden vari, tak druhy by se mel postarat o nadobi. I kdyz vynalez mycky myslim odstranil mnohe rodinne rozepre.

Z. Matylda 3.10.2014 13:21

Re: Já kašlu na sladké...

Mně by takový chlap nevadil, ale manžel by asi měl námitky.

J. David 3.10.2014 13:18

Re: Listové tyčky...

Víte, již slinním dopředu. Jdu dělat mrmle, mám paklík brynzy a těsto. Asi to nebudou slané tyčinky, ale halušky. Nikdy jsem je sice nedělal, ale i deflorace byla prvním krokem ku ztrátě panenství partnerky. Do halušek se pustím, sejto nepotřebuji, užiji kudly na rytmus šlehů vnoření mrmlů do vařící vody, aby z toho byly halušky. Kuchařky, poraďte kulinářskému dobrodruhovi...

H. Williamson 3.10.2014 13:04

Re: Hříbečky

"Okena cezená přes chleba" - chicht. Taky mam podobny pristup k vodce. Jen jednou jsem ji popijela ve znacnejsim mnozstvi - kdyz jsem byla tri mesice v pracovnim exilu v Moskve. Bez toho to snad neslo. Pred Moskvou jsem vodku nesnasela, a jen co jsme se vratili do Prahy, tak jsem ji opet nesnasela.

J. David 3.10.2014 13:03

Já kašlu na sladké...

Dámy, vadí vám chlap, který umí vařit? Víte, vařit umím gurmánsky zvěřinu, ale mám průser, že si po sobě neumyji nádobí. Odblanit, připravit, naložit, prošpikovat, zeleninou obložit a mořidlem prolít. Nechat den fermentovat ke křehkosti masa v nálevu, pak  péci se zeleninou. Taková třeba daňčí kýta. Pak nálev přes cedník přefiltrovat, zahustit šlehačkou, dochutit cukrem, šťávou z limetky a solí dle chuti, a s knedlíkem podávat, s masínkem ulovené dančí čipleny, která byla součástí "daňčí kýty v troubě". Jsem starej myslivec, vím, co je chutné a výživné.

Z. Vave 3.10.2014 12:53

Re: Chicht, něco jsi mi připomněl, Pů.

Já ti nevím, Sharko. Nějak mě to tehdy nenapadlo řešit. Řekla bych, že nejlépe by hříbečky šly využít jako náboje do nějaké velkorážné zbraně, chicht.

Z. Yga 3.10.2014 12:51

Re: Chicht, něco jsi mi připomněl, Pů.

Možná rozbít na kovadlině perlíkem?! (:o))))

Z. Yga 3.10.2014 12:50

Re: Slané linecké

Vidím, že jsme s Dede na tom stejně - já taky původně psala linecké, akorát že já na to došla před odesláním (opravila jsem nejprve na láskové, až na potřetí mi vyšlo listové)

O. Joklová 3.10.2014 12:46

Re: Tedy Pů

co jsou KRACHLE ??????????

O. Joklová 3.10.2014 12:44

Re: Slané linecké

hahaaaaaa, tak to si snad ani neumím představit :-DDDDDDDDDD

O. Joklová 3.10.2014 12:42

Re: sypu i sezamem nebo v rozežranosti sýrem

jo, to jsem si přesně říkala - že to musí být výborné se sýrem!!!! ehm, asi strouhaným posypat, ne? nebo jak?????? ehmm, a když teda se sýrem, to už se asi ničím nepotírá....?

no a sezam miluju, to je super nápad, díky!!! :-)))