18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Když nás honí mlsná

Protože mám strašnou chuť na něco dobrého a bohužel přesně na to, co nesmím… to tak bývá, že…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 3.10.2014 12:41

Re: Chicht, něco jsi mi připomněl, Pů.

nešly rozemlít a znova použít do nějaké buchty nebo jako posypka???

Š. Matyášová 3.10.2014 12:38

Re: Tedy Pů

já ti je připomenu :-D

O. Joklová 3.10.2014 12:38

Re: Chicht, něco jsi mi připomněl, Pů.

no já si u článku říkala, že tam nejni napsaný, jak se to peče.....

A. Lex 3.10.2014 12:25

Waúúúú,

to jsou dobroty, díky za jejich připomenutí. Zasmála jsem se tvému vtipnému podání.

Z. Inka 3.10.2014 12:03

Re: mandlové hříbečky

No já to nechtěla na plnou hubu, ale Bimbo uzme tác a mazlí se a mazlí až je fšeckny vymazlí

Z. Inka 3.10.2014 12:01

Re: Tedy Pů

Nevím, jestli si pamatuješ KRACHLE - tak s těma slavím velké úspěchy a sladké to můžeš mít jak chceš

Z. Lika 3.10.2014 11:40

Taky si dělám chutě

Naštěstí nejsem na sladké, ale ty tyčky... Dělám je taky z kupovaného listového těsta, ale rozvaluju až doma, protože mám tyčky radši vyšší, macatější. A sypu na ně sezam a trochu soli. A dělám jen tehdy, když má přijít návštěva anebo je k někomu neseme. Jen v takovém případě jsem schopná tvářit se ctnostně a nese--jíst všechny najednou.

Ale Pů mě překvapil, jaký je kuchař! Takové mandlové hříbečky považuju za vyšší kulinářskou (u nás jsme je nedělali). A ten alkokoktejl... to může být barmanská chlouba :-)

M. Dvořka 3.10.2014 11:24

Tak tu slintám

před obědem číst takové dobroty... Chjo!

Z. Yga 3.10.2014 11:00

Re: Tedy Pů

A když je poházíš cukrem "křišťálem", tak jsou vlastně na sladko (:o))))))))))))))

T. Zana 3.10.2014 10:39

Re: brejtro

YGO, za čtyřicet je kromě obchodů v Praze prodávají také levnější "farmářské trhy", většinou je to spíš ještě dražší :-(

P. Paleček 3.10.2014 10:14

Re: Listové tyčky...

Člověče...!! Muchlám a zahazuji svůj mlsotník, tohle si napište sám! :o)))))

P. Paleček 3.10.2014 10:11

Re: žjůůůva!

Zano, mně když posedne mlsný ďábel, nevím co dřív strčit do huby a ty tyčky jsou rychlé a levné. O hříbečcích se nicméně ani jedno z toho říct nedá...

P. Paleček 3.10.2014 10:10

Re: Tedy Pů

Tak ony nemusí být moc slané a nemusí být slané vůbec, v podstatě záleží co na to kdo mrskne, ono je to univerzální těsto, že jo.

P. Paleček 3.10.2014 10:07

Re: Hříbečky

Děsíš se oprávněně. Je to moc dobré ale fakt jenom na chuť, jinak je to strašlivý dunihlav a stěnolez.

Z. Yga 3.10.2014 9:40

Re: brejtro

Tady bych se na zemědělce snad ani nezlobila - za čtyřicet kaček je prodávají obchody, oni za ně dostanou mnohem míň ... a ještě je nikdo nechce vykupovat. Holt z Polska i ze Španěl je řetězce dostanou mnohem laciněji než od českého sedláka.

Z. Matylda 3.10.2014 9:32

Hříbečky

se v naší rodině dělají z ořechů, ale moje famílije je naštěstí nevyžaduje (na rozdíl od lineckého, když mě docela tvrdě nutí dělat trojitou dávku). Zato brácha by se po nich utloukl a vyrábí si je sám. Jako dítě jsem je milovala a ochotně spolupracovala na výrobě- u málokterého cukroví se dá uždibovat tak dobré těsto :) A nesušíme ani neobalujeme v ničem, zbytečně to přidá cukr a vypadají- aspoň podle mého názoru- poněkud omšele.

Listové těsto je univerzální základ všemožných dobrot a když zbyde trochu těsta z přípravy něčeho sladkého, tak Mušketýrovi klidně upeču pár tyčinek- dobrodiní již rozváleného těsta mi ulehčuje život.

Jen ten alkohol... trochu mě děsí kombinace vína a vodky, navíc vodku fakt nemusím (párkrát v životě jsem ji pila, ale vždycky jsem měla dojem, že je to Okena cezená přes chleba, aby se ztratila modrá barva).

T. Zana 3.10.2014 9:30

Re: brejtro

Já bych si tak dala štrůdl! Kde sakra jsou ty jablka, co je naši ubozí zemědělci musí zaorat, protože jim je lidi za těch čtyřicet korun za kilo nechtějí kupovat?

T. Zana 3.10.2014 9:27

Re: Milý Pů!

Rozhodně! Ani moje babička už listové těsto nedělala sama! Teda jednou jo, abych pochopila, proč ho kupuje :-)

T. Zana 3.10.2014 9:25

Re: Listové tyčky...

No, toto je zřejmě ještě vyšší level slaných tyčinek. Archivuji k příštímu využití :-)

T. Zana 3.10.2014 9:23

žjůůůva!

No, tomuhle říkám probudit mlsnýho ďábla... Ty hříbečky jsme dělávali, ještě když žila babička. Akorát už jsme je neobalovali v cukru, já raději trochu do hořka. Což mne vede k dotazu - už kolikrát jsem podlehla lenoře a mandle neloupala. Nějak mi nepřišlo, že bych cítila újmu u hotového pokrmu. Co vy na to?

Ty tyčinky z listového těsta dělávám občas taky, ale ne jenom kmínové, ale s různým kořením a semínky, tak nějak podle toho, co najdu.

Hmmmm, ten alkohol, trochu mi to připomíná bowli... :-)

M. Pajakerryková 3.10.2014 9:23

Re: bezva

děkuji, však já písnu jak to dopadlo, žádné závratné body nečekám, prostě jdu zkoušku udělat :)

Z. Yga 3.10.2014 9:19

Re: bezva

Milá Pájo, pamatuj si - těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Terinek všem vytře oka, jak bude šikovný ... anebo si to zkusí příště (:o)). Držím palce.

M. Pajakerryková 3.10.2014 8:53

bezva

hříbečky jednou dělala maminka na vánoce a bylo to mňam, tyčky l listového těsta taky občas dělávám, mám takové udělátko na ty tyčky, obtiskne se to do těsta a jak se to peče tak se ty tyčky od sebe samy oddělují

Všem přeju pěkný den, včera Terry poslední trénink před zkouškou docela katastrofický tak se zítra uvidí

D. Ruščáková 3.10.2014 8:46

Tedy Pů

hříbečky zní skvěle, ty určitě udělám - mají v sobě přesně ty ingredience, jaké mám ráda:))

Slané linecké moc nemusím, ale kdo ví, kdy na to přijde řada?:))

Co určitě nezkusím, je ten alkohol - to bych asi neustála:)))

J. David 3.10.2014 8:43

Listové tyčky...

Když mne chytí "mlsná" k dobrému vínku, také je peču, k velké radosti "domácí", neboť experimentuji s ingrediencemi (dle ní nadělám v kuchyni docela bordýlek). Od kmínu, mandliček, drcených ořechů, hub, sýrců, slaninky... Fantazii se meze nekladou, vše dle chuti a chuti konzumentů přiměřeně. Vše dělám na pečícím papíře, s hurdisku v troubě nad plamencem (mám bohužel jenom troubu plynovou) a neužívám jenom bílku, ale celého vajíčka rozkvedlaného s trochou vody, "přiměřeně" zakápnuté třeba echtovním absintem (pelyňková). Jó, již jsem v penzi, takže experimentuji s kulinařením, nicméně jsem vděčen dobrodinní obchodní sítě, že se dá listové těsto koupit hotové, kdybych ho měl "plácat" sám, "domácí by asi klepla Pepka". Mé výtvory mají docela ve finální fázi konzumace úspěch gurmánských jazýčků, tedy dle vyjádření konzumentů.  Chuť je chuť, a po chuti je... Přeji pěkný den.

P. Paleček 3.10.2014 8:26

Re: mandlové hříbečky

Já je taky sním hned, ani ne tak proto že jsou čerstvé ale proto že jsem pažravý.

P. Paleček 3.10.2014 8:20

Re: Chicht, něco jsi mi připomněl, Pů.

Vavís, ne do trouby, tím urychlíš tvrdnutí, normálka dát na talíř a konzumovat., pokud to pojmeš jako vánoční cukroví tak klidně do krabky k ostatnímu.

P. Paleček 3.10.2014 8:18

Re: Milý Pů!

Ne Ygo, nepečou. A to víš, aby člověk měl sílu na tajemno, musí se co? Pořádně najíst! A s tím těstem souhlas.

Z. Inka 3.10.2014 8:17

Re: Milý Pů!

Hříbečky nepéci ani nesušiti, zvládnou to celkem rychle a do Silvestra jsou už tvrdé. Já je kryji každý rok na jiném místě a vydávám jen určité množství denné

Z. Inka 3.10.2014 8:16

mandlové hříbečky

dělám z ořechů, protože musím udělat tak asi z kila těsta. Neb moje rodná sestra mne na Hod Boží nepustí k mamince dokud se neprokážu krabicí s hříbečky a srnčím hřbetem. Jen jeden rok jsme je zapomněli doma a Vánoce nestály za nic. Akorát je už neobaluju v cukru a dělám je 23.12. večer u televize. Letos chci zkusit z lískových oříšků.

Tyčinky z listového těsta sypu i sezamem nebo v rozežranosti sýrem a protože jsou nejlepší čerstvé, snědí se vždy hned