Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Vave 5.5.2018 22:37Re: Vodnici jsem nikdy JJ, start letadla. Nebo možná dokonce raketoplánu. :) Truhlíky nemám, resp. nemám držáky, na truhlíky. Ale píše se u vodnice, že na podzimní sklizeň se zasadí na místa uvolněná časnější zeleninou. Takže až sníme těch 20 kedlubem, co jsem zasadila, bude místo na vodnici. :) |
Z. Lika 4.5.2018 23:10Re: Vodnici jsem nikdy No jo, "a jedem"... připadám si jako při startu letadla, to jsou taky fofry :D Tak na vypěstovanou vodnici jsem fakt zvědavá. Kam to všechno zasadíš?? Máš i truhlíky na oknech? |
Z. Vave 4.5.2018 22:39Vodnici jsem nikdy nejedla. (A vodníka taky ne, aby to bylo genderově korektní.) Ale asi ji zkusím pěstovat, píší, že se může sázet v červnu pro podzimní sklizeň. Recept je zajímavý. Připojuji se k předřečnicícm, mám moc ráda Tvé pojetí receptů, Liko. Když čtu A jedem, musím se vždycky usmát, líbí se mi to. |
Z. Lika 4.5.2018 21:40Re: Kari Maričko, zkus tam trošku rajského protlaku dát, on obecně zvýrazňuje chuť. A vodnici dej určitě šanci - je to taková dobrácká přerostlá ředkvička :-) A pokud jde o cibuli - je to takový mužský, lenivý způsob přípravy, a výborně funguje :D |
M. Crossette 4.5.2018 19:36Re: Kari Jak jsem teď venku zalévala záhon, vzpomněla jsem si ještě na jeden dodatek - ohledně cibule. Dlouhé roky jsem při přípravě jídla cibulku na pánvičce trpělivě míchala. A dost mě to zdržovalo, trvalo to dlouho. Jak jsem si vydedukovala, mícháním jsem cibuli vlasntě stále chladila a procest tak zpomalovala. Tak jsem ji jednou nechala pár minut jen tak být (přesně jak píše Lika)a ona mnohem rychleji chytla barvu. Teprve pak jsem promíchala a podle toho jaký odstín tmavosti jsem chtěla mít, buď jsem ji zase nechala dále se chvilku "opalovat", nebo jen promíchala a bylo hotovo. Teď už to dělám jedině takhle :) |
M. Crossette 4.5.2018 19:07Re: Kari zapomněla jsem napsat, že rajský protlak nedávám, zahušťuji trochou zakysané smetany, někdy jen mlékem rozkvrdlaným s trochou mouky. |
M. Crossette 4.5.2018 19:01Kari Kari máme moc rádi a dělám ho často. Vlastně stejný recept, co napsala Lika, tedy s kuřecími prsíčky. Jen bez té vodnice. Ale vodnice mě velmi zaujala. V Am. jsou známě obě zeleniny - vodnice i tuřín (a používají se i listy). Jen mě obrázek u receptu popletl :). Protože čemu vy říkáte "vodnice" (menší s fialovým vrškem a bílým vnitřkem) se tady říká "turnip". No a čemu vy říkáte "tuřín" (jestli tedy překlad je turnip)ten je tady známý pod názvem "rutabaga" (větší s nažloutlým vnitřkem). Oba druhy zeleniny běžně vídám v obchodech, ale nikdy jsem je dosud nekoupila. Než jsem se provdala, ani o jedné zelenině jsem neměla ponětí (nevím, jestli se kdy tenkrát v Čechách prodávaly). Takže s vodnicí (zde ten turnip) jsem se seznámila až tady, protože ji hodně vařila moje tchýně. A jedině jako přílohu, ve formě brkaše - povařené kostičky rozmačkala. A já si tuhle kaši nikdy dostatečně neoblíbila. Zdála se mi taková bez chuti, vodnatá a myslela jsem, že je to jediný způsob, jak zeleninu připravovat. Ani manžel nikdy tohle "jídlo co dělala maminka" po mne nechtěl udělat :). Dlouhé roky tu proto žiji pod dojmem téhle kaše, v obchodech zeleninu "přehlížím" a nikdy mě nelákalo si ji koupit, či zkoumat její kulinárské možnosti:). No a teď tu čtu, jak jsou vodnice i tuřín zdravé. A co mě nejvíce láká, že se vodnice dá chroupat i syrová :). Takže kari s přidanou vodnicí zůstává otázkou, ale asi ji koupím a vyzkouším na to chroupání za syrova. Takže díky Liko "za osvětu" a jako Zaně, také se mi tvoje "povídavé recepty" líbí :). |
Z. Tečka 4.5.2018 17:15Re: No Krupice? Krupicová kaše? Tu jsem nejedla od základky. Sladká jídla vůbec nemusím, 1x za pět let buchtičky s krémem, jinak radši suchý chleba než sladké jídlo. |
Z. Yga 4.5.2018 16:30Re: No Ani do krupice?! (;o)) |
Z. Lika 4.5.2018 16:26Re: to vypadá Protlak to opravdu nepřebije, nebuj. |
Z. Lika 4.5.2018 16:24Re: já se musím přiznat Vodnice je pro začátečníka lepší, tuřín se víc ochucuje - viz např. odkaz na článek v lidovkách níže v diskusi, od sharky |
Z. Lika 4.5.2018 16:19Re: Vodnici Tak to mám radost! |
Z. Jenny 4.5.2018 14:55Re: Jsem ráda, že Ani já nejsem mistrem zkratky. To umí mistrně Nelinka. :-) A jídlo je po mé chuti, takže díky, až pojedu do města půjdu na lov paní od vodníka. |
Z. Hanča 4.5.2018 14:49Vodnici jsem objevila - není to tak dlouho, sotva pár let a hned jsem si ji zamilovala. Ráda ji chroupu jen tak syrovou, nakrájenou na plátky, s pečivem k snídani. Tenhle recept mi přijde sympatický, zvolila jsem variantu kuře i vodnice, a MLP již s rozpisem surovin vyrazil na lov. :-) Díky za námět a vyřešení obvyklého dilematu - co nakoupit, co uvařit. |
O. Joklová 4.5.2018 13:34to vypadá moc hezky, hodně podobné dělám nudličky z vepřového masa, jen bez toho protlaku - čumím do čeho všeho se dá protlak dát... nepřebije to chuť toho kari? hm, ale ono je ho tam dle receptu docela hodně, tak asi ne |
Z. Inka 4.5.2018 13:15já se musím přiznat že vodnici či tuřín jsem nikdy nejedla a musím to teda zkusit. |
Z. Lika 4.5.2018 13:03Re: Jsem ráda, že Tak dík :-) Někdo se ovšem tou mou rozvláčností těžko propracovává k podstatě, mám prostě ráda příběhy. |
Z. Lika 4.5.2018 13:01Re: No Jo ták. Tak potom nakonec možná trošku másla nebo ghí (přepuštěného másla), ono to zjemní chuť. |
T. Zana 4.5.2018 12:55Re: Jsem ráda, že Ale to je právě to, co chválím :DDD |
Z. Tečka 4.5.2018 12:26Re: No Ne ne, já to myslela tak, že žádné mléko do žádného jídla. Jediná výjimka je kulajda. Mám na to prostě špérklapku. |
Z. Lika 4.5.2018 12:12Re: Jsem ráda, že Já vím, jsem dost užvaněná. I když to peru rovnou do Orisu, nějak se tomu neubráním :D Dnešní chuť můžu opravdu doporučit! |
T. Zana 4.5.2018 11:35Jsem ráda, že Píšeš prima ukecané recepty, užiju si je, i když zrovna vařit nebudu. Ale kari vypadá dobře a (hlavně) rychle, takže určitě někdy zkusím. Hm, spíš s kuřetem :-) |
Z. Lika 4.5.2018 11:26Re: No Tečko, pro mě by ta šlehačka taky nebyla. Dala jsem místo ní trochu kokosového mléka. Ale určitě by stačila i trocha obyčejného mléka, ne moc. |
Z. Tečka 4.5.2018 11:17No ta smetana ke šlehání se asi ničím nahradit nedá, tak tenhle recept u mě neprojde. U mě smetana ke šlehání patří pouze a jedině do kafe. Ale jedla jsem kuře na kari, smetana tam určitě nebyla, mělo to průhledný sosík a moc mi to chutnalo. Jinak jsem kdysi dělávala kari rýži, a a z jakési zeleninové rizoto. Ani to moc k masu nečuchlo, dusila jsem červenou papriku, přidala hrášek a myslím i trošku hub a kupodivu to chutnalo dobře. Kari rýži můžu i jen tak, suchou. |
Z. Maw 4.5.2018 10:53jeee brukev znam :D diky :) |
Š. Matyášová 4.5.2018 8:44Re: no,lepší říkat vodnice, než celým brukev řepák vodnice :-D |
Š. Matyášová 4.5.2018 8:43Re: Toho koření bude asi méně prubnu to taky, vypadá to dobře.... |
Z. Lika 4.5.2018 8:11Totiž proč jsem začala s vodnicí Na tržištích jsou jí vidět hromady, dobře se skladuje přes zimu. Tak se jí nebujte nic! |
Z. Lika 4.5.2018 8:10Re: hezký den Výborně, díky za odkaz. Tuřín mě mile překvapil, má spoustu vápníku, kromě jiného. |
Z. Lika 4.5.2018 8:00Re: Toho koření bude asi méně Ano, taky jsem to s těmi fazolemi promíchala. Bylo to moc dobré. Vodnice má lehce výraznou chuť, ale vůbec neruší, naopak jídlo velmi vylepšuje. Plackou naan se rozhodně nic nezkazí! |