11.5.2024 | Svátek má Svatava


MLSOTNÍK: Rychlé kari

4.5.2018

Dnes bude prajednoduché „kari“, a to z jednoho hrnce.

Nebojte, recept může být s masem, ale moje pohnutky k tomuto Mlsotníku byly jiné. Mám doma totiž vodnici:

Vodnice

A jelikož jsem se dočetla, že se výborně hodí do kari, hned jsem po této šanci skočila.

Kdo vodnici nemá, použije kuřecí maso, s nímž ostatně původní recepis počítá (zdroj uveden na konci článku).

Suroviny (s vodnicí místo masa)

Takže suroviny podle původního receptu:

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 5 polévkových lžic rajčatového protlaku
  • 2 polévkové lžíce práškového curry (kari)
  • zhruba čtvrt litru tučné smetany (ke šlehání)

A jedem:

Pomalu sklovatíme

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a necháme na trošce oleje pomalu zesklovatět, na mírném ohni, a to pět minut. Trochu posolíme a opepříme. Kdo jste jako já, rozprostřete to po pánvi v rovnoměrné vrstvě a necháte to těch pět minut být, bude to akorát.

Pak přidáme rajský protlak a kari, promícháme. Pokud jako já přidáváte koncentrovaný rajský protlak, budete asi muset přilít trošku vody. A opět pomalíme pět minut, občas promícháme.

Nakonec zalejeme šlehačkou nebo kokosovým mlékem a povaříme

Pak přihodíte kuřecí maso, nakrájené na menší kostky a trochu osolené a opepřené. Kdo jste jako já, místo masa použije vodnici :-) Promícháváme dvě minuty.

Nakonec přilijete smetanu. Promícháme a provařujeme ještě pět minut. Díky šlehačce to zhoustne. Pokud jste jako já a místo šlehačky použijete kokosové mléko (doporučuji co nejvíc procentní), výrazné zhoustnutí se nekoná. Ale i tak to vyšlo akorát.

Bylo to fakt moc dobré i bez masa. Přílohu volte dle chuti – klasicky rýži, klidně i brambory.

Anebo když kromě kuřete přihodíte i tu vodnici, nemusíte přílohu řešit.

Anebo když budete mít kari jen vodnicové, můžete nakonec přimíchat cizrnu z konzervy (určitě slijte nálev, prosím), anebo vařené fazole ze včerejška (jako já :-)

Místo masa lze přidat vařené fazole (nebo cizrnu)

Tedy, nečekaně jsem si pošmákla. Vodnice se nijak nerozpadala, zůstala příjemně chrumkavá a opravdu dobře chutnala. Takže doporučuji. Doporučuji rovněž prostudovat pytlík s kari, jestli tam není nápis „hot“. Ať nejste překvapení jako já :-)

Kratičké inspirativní a neukecané video najdete zde.

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !