Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Vodnici jsem nikdy
nejedla. (A vodníka taky ne, aby to bylo genderově korektní.)
Ale asi ji zkusím pěstovat, píší, že se může sázet v červnu pro podzimní sklizeň. Recept je zajímavý.
Připojuji se k předřečnicícm, mám moc ráda Tvé pojetí receptů, Liko. Když čtu A jedem, musím se vždycky usmát, líbí se mi to.
Re: Vodnici jsem nikdy
No jo, "a jedem"... připadám si jako při startu letadla, to jsou taky fofry :D
Tak na vypěstovanou vodnici jsem fakt zvědavá. Kam to všechno zasadíš?? Máš i truhlíky na oknech?
Re: Vodnici jsem nikdy
JJ, start letadla. Nebo možná dokonce raketoplánu. :)
Truhlíky nemám, resp. nemám držáky, na truhlíky. Ale píše se u vodnice, že na podzimní sklizeň se zasadí na místa uvolněná časnější zeleninou. Takže až sníme těch 20 kedlubem, co jsem zasadila, bude místo na vodnici. :)
Kari
Kari máme moc rádi a dělám ho často. Vlastně stejný recept, co napsala Lika, tedy s kuřecími prsíčky. Jen bez té vodnice.
Ale vodnice mě velmi zaujala. V Am. jsou známě obě zeleniny - vodnice i tuřín (a používají se i listy). Jen mě obrázek u receptu popletl :). Protože čemu vy říkáte "vodnice" (menší s fialovým vrškem a bílým vnitřkem) se tady říká "turnip". No a čemu vy říkáte "tuřín" (jestli tedy překlad je turnip)ten je tady známý pod názvem "rutabaga" (větší s nažloutlým vnitřkem). Oba druhy zeleniny běžně vídám v obchodech, ale nikdy jsem je dosud nekoupila. Než jsem se provdala, ani o jedné zelenině jsem neměla ponětí (nevím, jestli se kdy tenkrát v Čechách prodávaly). Takže s vodnicí (zde ten turnip) jsem se seznámila až tady, protože ji hodně vařila moje tchýně. A jedině jako přílohu, ve formě brkaše - povařené kostičky rozmačkala. A já si tuhle kaši nikdy dostatečně neoblíbila. Zdála se mi taková bez chuti, vodnatá a myslela jsem, že je to jediný způsob, jak zeleninu připravovat. Ani manžel nikdy tohle "jídlo co dělala maminka" po mne nechtěl udělat :). Dlouhé roky tu proto žiji pod dojmem téhle kaše, v obchodech zeleninu "přehlížím" a nikdy mě nelákalo si ji koupit, či zkoumat její kulinárské možnosti:). No a teď tu čtu, jak jsou vodnice i tuřín zdravé. A co mě nejvíce láká, že se vodnice dá chroupat i syrová :). Takže kari s přidanou vodnicí zůstává otázkou, ale asi ji koupím a vyzkouším na to chroupání za syrova. Takže díky Liko "za osvětu" a jako Zaně, také se mi tvoje "povídavé recepty" líbí :).
Re: Kari
zapomněla jsem napsat, že rajský protlak nedávám, zahušťuji trochou zakysané smetany, někdy jen mlékem rozkvrdlaným s trochou mouky.
Re: Kari
Jak jsem teď venku zalévala záhon, vzpomněla jsem si ještě na jeden dodatek - ohledně cibule. Dlouhé roky jsem při přípravě jídla cibulku na pánvičce trpělivě míchala. A dost mě to zdržovalo, trvalo to dlouho. Jak jsem si vydedukovala, mícháním jsem cibuli vlasntě stále chladila a procest tak zpomalovala. Tak jsem ji jednou nechala pár minut jen tak být (přesně jak píše Lika)a ona mnohem rychleji chytla barvu. Teprve pak jsem promíchala a podle toho jaký odstín tmavosti jsem chtěla mít, buď jsem ji zase nechala dále se chvilku "opalovat", nebo jen promíchala a bylo hotovo. Teď už to dělám jedině takhle :)
Re: Kari
Maričko, zkus tam trošku rajského protlaku dát, on obecně zvýrazňuje chuť. A vodnici dej určitě šanci - je to taková dobrácká přerostlá ředkvička :-)
A pokud jde o cibuli - je to takový mužský, lenivý způsob přípravy, a výborně funguje :D
Vodnici
jsem objevila - není to tak dlouho, sotva pár let a hned jsem si ji zamilovala. Ráda ji chroupu jen tak syrovou, nakrájenou na plátky, s pečivem k snídani.
Tenhle recept mi přijde sympatický, zvolila jsem variantu kuře i vodnice, a MLP již s rozpisem surovin vyrazil na lov. :-) Díky za námět a vyřešení obvyklého dilematu - co nakoupit, co uvařit.
to vypadá
moc hezky, hodně podobné dělám nudličky z vepřového masa, jen bez toho protlaku - čumím do čeho všeho se dá protlak dát... nepřebije to chuť toho kari? hm, ale ono je ho tam dle receptu docela hodně, tak asi ne
já se musím přiznat
že vodnici či tuřín jsem nikdy nejedla a musím to teda zkusit.
Re: já se musím přiznat
Vodnice je pro začátečníka lepší, tuřín se víc ochucuje - viz např. odkaz na článek v lidovkách níže v diskusi, od sharky
Jsem ráda, že
Píšeš prima ukecané recepty, užiju si je, i když zrovna vařit nebudu.
Ale kari vypadá dobře a (hlavně) rychle, takže určitě někdy zkusím. Hm, spíš s kuřetem :-)
Re: Jsem ráda, že
Já vím, jsem dost užvaněná. I když to peru rovnou do Orisu, nějak se tomu neubráním :D
Dnešní chuť můžu opravdu doporučit!
Re: Jsem ráda, že
Tak dík :-) Někdo se ovšem tou mou rozvláčností těžko propracovává k podstatě, mám prostě ráda příběhy.
Re: Jsem ráda, že
Ani já nejsem mistrem zkratky. To umí mistrně Nelinka. :-)
A jídlo je po mé chuti, takže díky, až pojedu do města půjdu na lov paní od vodníka.
No
ta smetana ke šlehání se asi ničím nahradit nedá, tak tenhle recept u mě neprojde. U mě smetana ke šlehání patří pouze a jedině do kafe.
Ale jedla jsem kuře na kari, smetana tam určitě nebyla, mělo to průhledný sosík a moc mi to chutnalo. Jinak jsem kdysi dělávala kari rýži, a a z jakési zeleninové rizoto. Ani to moc k masu nečuchlo, dusila jsem červenou papriku, přidala hrášek a myslím i trošku hub a kupodivu to chutnalo dobře. Kari rýži můžu i jen tak, suchou.
Re: No
Tečko, pro mě by ta šlehačka taky nebyla. Dala jsem místo ní trochu kokosového mléka. Ale určitě by stačila i trocha obyčejného mléka, ne moc.
Re: No
Ne ne, já to myslela tak, že žádné mléko do žádného jídla. Jediná výjimka je kulajda. Mám na to prostě špérklapku.
Re: No
Jo ták. Tak potom nakonec možná trošku másla nebo ghí (přepuštěného másla), ono to zjemní chuť.
Re: No
Krupice? Krupicová kaše? Tu jsem nejedla od základky. Sladká jídla vůbec nemusím, 1x za pět let buchtičky s krémem, jinak radši suchý chleba než sladké jídlo.
Totiž proč jsem začala s vodnicí
Na tržištích jsou jí vidět hromady, dobře se skladuje přes zimu. Tak se jí nebujte nic!
Milá Liko,
moc hezký recept. Já bych klidně přihodila jak vodnici (teda je vodnice i celobílá, jak se prodává v hyper-super, nebo je to úplně něco jiného?) tak cizrnu (mám moc ráda a můžu ji i samotnou) tak kuře - možná, kdyby to bylo zbytek pečeného kuřete ze včera, tak by to bylo ještě rychlejší. Hmmm - takže příště zkusím toto kuře na kari. Jo - já bych s ním byla opatrnější, myslím, že mně by stačila i ta půlžička.
Re: Milá Liko,
Ano, vodnice může mít i čistě bílé bulvy, kulaté i podlouhlé. Docela jsem koukala, jak je v kuchyních oblíbená - třeba ve francouzské.
Aspoň stručně třeba zde 1url.cz/ytxBb
Toho koření bude asi méně
V původním receptu sice píšou 2 polévkové lžíce, ale vidět je půl lžíce. Ale každopádně záleží na chuti.
Re: Toho koření bude asi méně
madráské kari, to tolik nehotuje :-D já bych to asi s těma fazolema promíchla a dala k tomu placku Naanu....
Re: Toho koření bude asi méně
Ano, taky jsem to s těmi fazolemi promíchala. Bylo to moc dobré. Vodnice má lehce výraznou chuť, ale vůbec neruší, naopak jídlo velmi vylepšuje. Plackou naan se rozhodně nic nezkazí!