10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

ČLOVĚČINY: Vzpomínky starého zbrojnoše - Husy

Zapomeňte na dobu přítomnou, politickou korektnost, ochranu prostředí a zvířat a přeneste se do doby, kdy se lopatě říkalo lopata a nikoliv exkavační nástroj. Do doby první republiky a pak i do doby těsně po druhé světové válce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Karolína 23.6.2009 7:10

Re: Bohajeho ja mam hlad ...

To mi poránu nedělejte!!!!!!!!!!!!!!! Konečně jsem zase v kanceláři po dlouhé době (konference na Fyzioterapeutických dnech a pak několik dost zásadních jednání s německými partnery, víkend v prachu a pondělí jakbysmet!) a Vy tady do mne husičkama pečenýma, vykrmenýma;-( To se nedělá! A to ještě ke všemu začínám - POKOLIKÁTÉ UŽ??? vážně uvažovat o hubnutí!;-P 

Hanko, husu u nás taky koupím zmrazenou a je tuhá, když ji peču normálně, např. v Praze! Z toho už jsem vyléčená a podobná jídla v Praze vůbec nevařím. Ale pečená přes noc v kachlových kamnech - to změkne každá!!! I když chápu, že kachlová kamna kerkonošská doma asi nemáš, tak to chce opravdu velmi velmi pomaličku přiklopenou péct na hodně malou teplotu. Zpočátku to vypadá, jako kdyby se ta husa vůbec nedělala. Ale pak se to otočí a začne zlátnout a měknout a vonět a po hooooodně dlouhé době je to mana božská z jakéhokoliv tuhého vysportovaného ptáka husáka.

Rpuť 23.6.2009 6:50

"Ten husíček"

říkávala "Tante Juli" a když ho s mou babičkou pekly, tak vzniklo něco jako "Óda na plnej pupek", protože něco tak dobrého se prostě nedalo nedojíst,  alegorie dokonalosti, metamorfóza ftáka v manu nebeskou. Jedla jsem jí naposled, když mi bylo asi 10, ale ta chuť ... ta se nedá zapomenout...:-)

HanaW 23.6.2009 2:43

Re: Bohajeho ja mam hlad ...

Jendo, ja taky. Husicky v Americe se prodavaji zmrazene a je to na houby (podle ceskeho meritka). Jsou takove atleticke a je to tuhy jak potvora. Ale musim priznat, ze jsem na Vanoce v Olomouci (ty, co prave byly) pekla na Stepana husicku, ne doma vykrmenou, ale stejne protekcne vybranou, a bylo to taky tuzsi. Jatyrek nebylo moc, ale uzily jsme si jich s mamou po kousickach.

Jenda 23.6.2009 1:00

Bohajeho ja mam hlad ...