1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

BTW: Slavičí jazýčky

Tohle pondělí jsem začala v Praze na konferenci o řízení rizik a bezpečnosti, a skončila v Bratislavě na honosné velvyslanecké večeři. Přeloženo do stravovacího režimu, tak to byla cesta od celozrnného rohlíku s jogurtovým mlékem, přes řízek s umělou bramborovou kaší až k fantastickému bifteku z čehosi divokého.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
PetraK 30.11.2005 12:02

Re: A sakra..

Lenko- hoď to na skřítka Zášupšáka
Lenka 30.11.2005 12:21

Re: Re: A sakra..

Tak pokusit bych se mohla, ale tak nějak tuším, že by mi to neprošlo. Nebo by byl zmíněn skřítek celkem přesně popsán - 170cm, váha tajná, delší tmavé vlasy, červený svetr :-))) Celá já.
Medvídek 30.11.2005 12:39

Re: Re: Re: A sakra..

Svou váhu tajit nemusíš, vypadáš dobře.
Lenka 30.11.2005 13:00

Re: Re: Re: Re: A sakra..

Díky :-))))
zana 30.11.2005 12:27

Re: A sakra..

všem přeju dobrou chuť.. já jsem si bohužel přrdevčírem zlomila prstík, takže ruka k nepotřebě a vaří se hlavně chleba (stejně se mi blbě krájí)
Hela S. 30.11.2005 13:21

Re: Re: A sakra..

Jé, to je teda smůla. Tak teda fúúúú fúúú na dálku, ať moc nebolí. A co "zapřáhnout" okolí, aby uvařilo něco dobrého. Při těch mňamkách, co se tu vymýšlejí ....
Finrod Felagund 30.11.2005 11:48

pěkný článek :)

Ten chleba, co v Elstaru prodávají jako "maďarský" je sice poměrně dobrý, ale maďarský není - maďarský bochník chleba má být velký, ze světlého pečiva, s velmi jemným a nadýchaným těstem a s propečenou kůrkou jako je to u francouzských baget - ten, co se prodává v Elstaru je pořád ještě z toho těsta, ze kterého se dělá chléb v Čechách, které mi moc nechutná... Bohužel v Čechách je docela problém takový světlý chleba koupit, proto vždy, když jedu i na Slovensko, tak si tamního chleba užívám (kupodivu je to týž, co v Maďarsku) - stejný chleba mají i třeba Chorvaté.... nějak si nemůžu pomoct, ale tady chleba moc rád nemám a proto se cpu rohlíky a houskami - housky mají dobré v Elstaru a rohlíky nejlepší co znám u nás v Doubravici.....
Zdena bez psa 30.11.2005 12:21

Re: pěkný článek :)

Jak rozdílné chutě. Já se bílého pečiva ani zubem nedotknu. Proto, když jedu za hranice, tak se za několik dnů těším domů ...(na chleba) Jen v Omiši měli dva druhy tmavého pečiva, které mi chutnalo.
Hela S. 30.11.2005 13:23

Re: pěkný článek :)

Tak to já nedám na český chleba dopustit. Ty bílé "buchty" mě k srdci nepřirostly, ale klasický chlebík obsahující alespoň 50% žitné mouky, ten můžu v libovolném množství :-)
Vakandi 30.11.2005 13:33

Re: pěkný článek :)

jo jo co člověk to jiná chuť, já bílé pečivo nemusím ale slunečnicový chlebík to je ňamka
Hela S. 30.11.2005 13:37

Re: pěkný článek :)

Ještě, že máme tolik druhů pečiva a každý si může vybrat, co mu chutná :-)))))
Rpuť 30.11.2005 11:47

Ona KRAJKOVICE /lidovka z jižních Čech/ taky nejni k zahození:

cca 80dkg brambor, oloupat, nastrouhat na hrubém struhadle - zalít mlékem
Přidat vykynutou kostičku kvasnic, 3 vejce, škvarky nebo výpečky, salám atp, sůl, pepř, česnek, majoránku. Zahustit trochu hrubou moukou, aby to bylo hustší než na lívance. Plech vymazat sádlem a péct pomalu asi 45 minut, až samo odskočí od plechu.
Zdena bez psa 30.11.2005 12:13

Re: Ona KRAJKOVICE /lidovka z jižních Čech/ taky nejni k zahození:

Neznám, ale dobře to vypadá! Už si píšu. Má to přednosti, které já oceňuji. Brambory odhadnu a pak je to záležitost jednoho škopíčku. Žádné vyválení překládání vyšlehání a další náročnétechnologické postupy. Jak říkám : "Pro blbce a pro mne." 
PetraK 30.11.2005 13:03

Re: Ona KRAJKOVICE /lidovka z jižních Čech/ taky nejni k zahození:

Rputi - díky za tip!! Vypadá to mňamově
PetraK 30.11.2005 11:39

Jéžišmarjá

Já to neměla číst, neměla, to byla zásadní chybaaa! Teď už žaludek řve na celý kolo a já budu muset jít vybrakovat kantýnu
 
K tomu chlebíčku -já dělávám chleba z mouky, droždí, trochy uvařených brambor, česneku a oliv. Lidi to je taková dobrota, že  i když mám vždycky tři bochníčky, je to málo. Málo. A k tomu zeleninový salát. Aj jaj, opratě kapou
PetraK 30.11.2005 11:29

ááááááááááááááááááááá jááá mám hlad!

Normálně jsem tady jako Ešus, skorem slintám. Ještě, že mě ta potvora nevidí, smál by se mi . Paní Ruščákovám, to mi nedělejte takovýhle věci, neee.
a teď jsem jen nakoukla dolů a podle Medvídkova kometnáře koukám, že v tom nejsem sama. Jdu číst!
Medvídek 30.11.2005 11:27

:o))))

Koukám že dneska se Psí osazenstvo kolektivně svíjí hlady.
Medvídek 30.11.2005 11:25

Zdeno bez psa

Re: Záleží na tom, jestli placky děláte na tálu plotny, nebo na oleji.
 
Peču je na sucho a až teprve po upečení na ně dávám máslo, které se na nich rozteče. Samozřejmě že se kolem mně přitom vznáší oblaka mouky, ale stejně mi to těsto furt nějak lepí.
PetraK 30.11.2005 11:39

Re: Zdeno bez psa

Medvídku taky je dělám na sucho a když se dá na ně kysaného zelíčka.......
Medvídek 30.11.2005 12:14

Re: Re: Zdeno bez psa

Ještě jsou varianty se zapracováním nakrájeného párku do těsta, nebo škvarků, atd atd. To zelí jsem zatím neměl odvahu s tím vyzkoušet, atschkoliv mně to už leckdo doporučoval.
PetraK 30.11.2005 13:05

Re: Re: Re: Zdeno bez psa

Medvídku - je to fakt dobrý, i moji synovci si pošmakovali, já tedy to zelí chvilinku podusila na cibulce, přidala trochu mleté papriky a soli.
Híml, budu to muset zase někdy udělat, ale je s tím cirátů, než to člověk uhňácá. zas to ale stojí za to!
 
Vakandi 30.11.2005 11:24

Panenko Podsrpenská vidíš to?

No vy mi tedy dáváte, celé dopoledne tu slintám a dumám co všechno uvařím a usmažím hned jak dorazím domů
smoky 30.11.2005 11:01

ňam

panebože, co mi to děláte?!! dostala jsem hlad a chuť, a nevím, co z toho si vybrat dřív. Sbohem, dieto!! Hlady kulím oči
YGA 30.11.2005 10:50

Všechno, o čem je zde řeč,

je výborné, ale nic se nevyrovná (podle mě) čerstvému chlebu se sádlem a cibulí - taky jsem to už dlouho nejedla - není domácího sádla a ta kupovaná většinou nestojí za nic. Jako dítko jsem si vyráběla trojkombinaci - jeden chleba s pažitkou (nebo s rajčetem - dle ročního období), jeden s cibulí a jeden s horčicí. Jojo, to už ani není pravda - tenkrát jsem jedla jako neuvázaná a byla jako lunt a teď na jídlo jenom pomyslím a další kilo nabudu. 
Hela S. 30.11.2005 10:58

Re: Všechno, o čem je zde řeč,

Jééé YGO, to mi nedělejte, já jsem chlebová. Čerstvý chleba se sádlem, nebo s máslem, nebo s čímkoliv .... mňam mňam mňam. A sádlo si děláme doma. To se koupí syrové sádlo v obchodě, doma se nakrájí na kostičky a vyškvaří. Jsou z toho škvarečky a mňam sádlo. Kupované mi taky nejede, podle mě tam dávají ztužený tuk a pak to není ono.
A bramboráčky mám taky ráda, jenomže moje drahá půle ne. Takže si je dělám jako jednou za čas, když mi odjede na služební cestu. To si je pak dám pěkně s česnekem, majoránkou, kmínem a usmažím na "domácím" sádle. (Ještě, že už se blíží oběd ;-) ) :-D
Iva 30.11.2005 11:24

Re: Re: Všechno, o čem je zde řeč,

a když jsou ty škvarky obzvláště vypečené....:-D. Fuj to mám najednou hlad
Zdena bez psa 30.11.2005 11:11

Re: Já syrovou cibuli nemůžu,

pak se totiž skroutím, jako když mne kopne do žaludku kůň, ale když byla moje dcerka tak 3 roky velká, tak u sousedů pracoval zedník. K jídlu vytáhl chleba, sádlo a cibuli. Ta moje nežerka se na něj koukala jak princezna solimánská a dostala pajzan, pořádně posypaný. No to byla potom pusinka od princezny .
PetraK 30.11.2005 11:42

Re: Re: Já syrovou cibuli nemůžu,

Nevím čím to je, ale nejlepší chleba se sádlem a cibulí dělá má drahá půle. Je to snad to nejjednodušší jídlo, jaké může být, ale když ho udělá David, tak je to taková lahůdka! Já to tak dobře neumím. To stejný se šťávou, když mi jí udělá on, je to supr. Moje je obyčejná, stejně jako ten chleba se sádlem, solí a cibulí. V čem je ten fígl? Asi že bezpracný zisk?
Zdena bez psa 30.11.2005 11:59

Re: Re: Re: Já syrovou cibuli nemůžu,

To víš, že je to tím, že to dostaneš naservírované. Přesně tohle se snažím dávat mé dceři, majitelce pánského pětispřeží. Když ke mně přijede (tak 2-3x do měsíce) tak nesmí sáhnout ani na umyté nádobí.
Lenka 30.11.2005 12:18

Re: Re: Re: Já syrovou cibuli nemůžu,

Dostaneš to s láskou přímo pod nos, v tom je ten fígl :-))