2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

BTW: Slavičí jazýčky

Tohle pondělí jsem začala v Praze na konferenci o řízení rizik a bezpečnosti, a skončila v Bratislavě na honosné velvyslanecké večeři. Přeloženo do stravovacího režimu, tak to byla cesta od celozrnného rohlíku s jogurtovým mlékem, přes řízek s umělou bramborovou kaší až k fantastickému bifteku z čehosi divokého.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Heduš 30.11.2005 10:37

já chci bramboráááááááááááááááááák!!!

hezky vypečený, s mořem česneku a majoránkou!!!! Slint slint slint slint slint :-))))
Iva 30.11.2005 10:45

Re: já chci bramboráááááááááááááááááák!!!

byly minulý týden ze 4 kil. Chlap řval, kdo to má jíst a když jsem odložila na talíř poslední, tak už byl prázdný :-(. Ještěže si kradu při smažení, hned pánve :-D
Heduš 30.11.2005 10:50

Re: Re: já chci bramboráááááááááááááááááák!!!

jéjda Ivo, to já kradu taky (je to taková daň za vaření ;-)) a zejména, když se smaží řízečky a bramboráčky a jiné šmakózy :-)))
Zdena bez psa 30.11.2005 11:05

Re: Re: Re: já chci bramboráááááááááááááááááák!!!

Taky chciiiiii  Dámy, já byla s rodinou jednou kolem Silvestra v Rychlebkách a bylo nás tam 16. Bramborák se dělal v dětské vaničce, míchal rukama a smažil rovnou plošně v pekáčích. Byl to boj, ale nezapomenutelný.
Iva 30.11.2005 11:22

Re: Re: Re: Re: já chci bramboráááááááááááááááááák!!!

moje matinka taky jednou ulítla a s teou dělaly bramboráky do dětské vaničky. :-). Bylo nás taky ke 20 jedincům se silnou závislostí na bramborácích. Já už bych to nedělala. Stačí, když vařím pro nás 5.
Beňa 30.11.2005 10:12

Jéééééé

dneska to na Zvířetníku voní  Mám cinty jako "vopratě" (mohla bych konkurovat našemu Sunnymu). Inspirace na dnešní večeři...
Medvídek 30.11.2005 9:52

Zdeno bez psa

Re: Teda, Rputi, vy jste nasadila laťku. Já je neměla několik let.
 
Vy nešťastnice, to musíte napravit  Bramplacky - to je snad lepší než orgasmus. Já vždycky když je dělám tak u toho soptím vzteky k čemu že jsem se to zas propůjčil, protože je to pracné a patlavé a trvá to dlouho a vůbec, ale to se to potom baští.
Zdena bez psa 30.11.2005 11:01

Re: Zdeno bez psa

Teda, Medvídku, zkusila jsem obojí, ale ty placky si už moc nepamatuji. Asi s tím opravdu budu muset něco dělat. Jo a patlavý ruce? Záleží na tom, jestli placky děláte na tálu plotny, nebo na oleji. V prvním případě se osvědčila na ruce polohr. mouka, v druhém udělám lžící bobánek a planžetovou lopatkou ji uplácám a ještě jí dám vlastně tím plácáním mřížovaný vrhled.  Uf jáááá mám hled.
Lenka 30.11.2005 11:43

Re: Zdeno bez psa

Tedy Medvídku ne že bych se tě chtěla nějak dotknout, ale nějak si tě u sporáku neumím představit :-)).
 
Hele a co jsou to šlejšky a zelňáky ?
 
A když jsem u těch receptů - to se takhle vezmou brambory, radši větší a hoodně, oškrábat nakrájet na zhruba stejně velké kousky, tak asi čtvrtky. V mističce extra smíchat hořčici kremžskou i plnotučnou, kečup, sojovku, olej, kari, sladkou papriku, sůl, pepř, eventulně další koření co koho napadne a smíchat, vzniklou směsí opatlat brambory nejlépe ručně a dát do trouby péct, pečou se docela dlouho, tak minimálně hodinu.
K tomu je super okurkovej salát - nastrouhat salátovku, dát tam NADROBNO nakrájenou cibuli, sladkou papriku a pepř v přiměřeném množství a smíchat s bílým jogurtem. Jo z okurek před tím slít vodu. Nemá chybu.
Medvídek 30.11.2005 9:50

:o)

Velmi souhlasím, akorát se tam na můj vkus hemží příliš mnoho česneku, ale jinak velmi souhlasím.
Iva 30.11.2005 9:46

Rputi a co takhle zelňáky:-)

na ty byla specialista babička
Vakandi 30.11.2005 9:20

Helo, Moniko :-)

po přečtení článku a vašich příspěvků jsme hned volala Ježíškovi a poprosila ho, zda mi ji nepřinesl k Vánocům.... takže vás beru za slovo a budu chtít po Vánocích radu co  s ní, jak a co péci.....
Moniko a informace o psím mimískovi klidně i před Vánoci
Zdena bez psa 30.11.2005 10:54

Re: Vakandi

Číhněte na www.mybox.cz/pekarny/recepty.html   tam je receptů 3 habaděje.
Hela S. 30.11.2005 11:03

Re: Re: Vakandi

Zdeno, díky těmhle stránkám jsem si vyhlédla novou pekárnu (BACKMEISTER 8660), ale budu muset být ještě chvíli hodná, aby mi ji Ježíšek přinesl ;-) Letos na to nejsou finance :-)
Hela S. 30.11.2005 11:00

Re: Helo, Moniko :-)

Doporučuji taky http://sweb.cz/hafca.h/index.htm A Vakandi, pekárnu klidně předvedu :-)
Rpuť 30.11.2005 9:17

A co takový škvarkový placky - kruci, já bych si dala!!!!

Zdena bez psa 30.11.2005 10:48

Re: A co takový škvarkový placky - kruci, já bych si dala!!!! UUUUUAAAAAA

Já rád jíšku...tedy frťana a škvarkové placky úúúúúúplně nejvíííííc. Rputi, melete škvarky, nebo sekáte
Rpuť 30.11.2005 11:21

Re: Re: A co takový škvarkový placky - kruci, já bych si dala!!!! UUUUUAAAAAA

Zdeno - zásadně sekám - respektive mám na to "krájecí dvojkolébku".
Hela S. 30.11.2005 9:10

taky potvrzuji

Pekárna je skvělá. Mám ji doma asi 2 roky a chleba kupujeme vyjímečně - to, když jedeme za kamarádem do Dětmarovic a po cestě máme pekárnu v Lutyni s výýýýýborným chlebem. Klasický, kváskový, bez e-cek ... mňam. Mít tuhle pekárnu vedle domu, tak tu domácí ani nepotřebuji. Klasický kváskový chleba se sice v domácí pekárně upéct nedá (teda dá, ale je to tak komplikované, že to ztrácí ty výhody), ale zato si v ní může člověk upéct chlebík podle chuti. Tmavý, světlý, se semínky, "obyčejný" ... A když se vykašle na směsky a koupí si v mlýně chlebovou mouku a míchá si ji podle chuti .... mňam. Jinak se v ní dělá těsto na výborné houstičky (taky nekupujem, pečeme doma), skvělou pizzu a domácí nudle :-)
Moniko o malé Ritě určitě napište! Jaká je, jak si u Vás zvykla, co vyvádí ... no, jak se to obvykle píše o psích miminkách :-)))
teta 30.11.2005 8:36

mohu potvrdit

domácí pekárna je skvělá věc, večer se nasypou ingredience, zaklapne, zapne, ona si pár hodin tichonce houká a brouká  do ní a ráno je ke snídani ještě teplý čerstvý chlebík nebo buchta. Jedinou vadu má, množství vyrobené dobroty je malé pro naše tři žravé -náctileté. Bába s mámou leckdy nejsou  dost rychlé a nezbyde než dát péct další a tiše slintat, zatím co se z pekárny line báječná vůně.
Monika 30.11.2005 8:18

Co se chleba týká

mohu všem doporučit i domácí pekárnu. Dostala jsem ji vloni k vánocům a byla jsem z toho taková ...zaražená... Co s takovým dárkem... že jo... :-) Dnes už vím, že je to famózní záležitost. Když spěcháte, lze použít už hotové směsi, ale můj člověk si libuje ve vlastních kombinacích fantastických chlebíků!!! Kromě toho jsou na netu stovky receptů (i na sladké) a pečení je úplně bez práce. Má jedinou vadu - ten chlebík vdechujem většinou ještě horký a nikdy nezbyde... :-) Už jsme si pekárnu koupili i na chalupu. Dá se dnes sehnat i za 1200 Kč a fakt to stojí za to!!!
Mám teď hrozně moc práce, ale nenechám si nikdy ujít krásné čtení od vás všech tady ve Zvířetníků (a hlavně ta nová povídání na různá témata od paní Ruščákové, která mi píše přímo z duše) a už se moc těším, až bude chvilka a napíšu vám já o našem novém jezevčičím miminu Ritě (dovezli jsme si ji měsíc po smrti naší Ritunky o které jsem vám psala...)
A pokud budete chtít někdo vědět něco o pekárně, ráda poradím.
Je to skutečně báječná rozmařilost na výrobu "obyčejné" dobrůtky...
Všechny zdravím Monika
Lenka 30.11.2005 9:46

Re: Co se chleba týká

Co pekárna, ale jezevčičí miminko..to mě zajímá :-)). Malý jezevčíci jsou taaak sladký. Nějaká fotečka by nebyla ?? Třeba na Hadopasi ?
Monika 30.11.2005 10:01

Re: Re: Co se chleba týká

Foteček mám velkou spoustu... Vidím, že se vykašlu na všechny ty knížky které teď v práci chystám (momentálně "Cvičení na doma") a raději sesmolím něco o té naší úžasné poděsce, co se tvářila jako hodňoučké miminko a za dva dny ovšem ovládla celou rodinu... Je skvělá! Takže, slibuju - napíšu a pošlu paní Ruščákové...
Eva B. 30.11.2005 9:48

Re: Co se chleba týká

Moni, prosíííím napište mi na mailíka něco víc  - o domácí pekárně uvažuju už hodně dlouho a budu si jí přát k příštím Vánocům... tak ať vím, do čeho jdu :-)))) díky :-)
Danda 30.11.2005 14:57

Re: Re: Co se chleba týká

Našla jsem odkaz www.domaci-pekarna.cz
Zdena bez psa 30.11.2005 7:48

No to je situace ...

Už vidím, že si budu muset dnes zakázat čtení příspěvků, protože dostanu žravku  Zrovna včera jsem přinesla náš oblíbený podmáslový chleba. On vydrží poživatelný týden, ale zjistila jsem to jen jednou, když přednosta domácnosti nečekaně odjel. Jinak ho chodíme mlsat. A pečené brambůrky na trošince olivového oleje - MŇAM. Tak DOST, jak já to dneska přežiju .
Iva 30.11.2005 7:30

taky se přidám

starý, nakostičky nakrájený chleba k tomu na kostičky špek a na plátky česnek s ciblí, zasype se nastouhaným zbytkem sýra a dá se na pár minut na gril, až je chleba a opečný. Rozdělíte, honem sníte a chodíte krást těm pomalejším :-)
Vakandi 30.11.2005 7:42

Re: taky se přidám

tak dost  Slintám tu jako bernardýn  to je hotové rajské potěšení
Vakandi 30.11.2005 7:12

Jejda paní Ruščáková,

vy mi ale děláte chutě po ránu  hmmm třeba takové slejšky mňňňaaam  a bramborové placky, co zmiňuje Rpuť jsou také pochoutka
Rpuť 30.11.2005 6:20

A takový bramborový placky.....