Pátek 13. června 2025, svátek má Antonín
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

BTW: Slavičí jazýčky

  23:25
diskuse (122)

Opět se mi potvrdila dávná zkušenost. Když je kolem mě spousta vybraných lahůdek, hlad mě opouští nebývale rychle. Zato když je lednice poloprázdná, já sedím za počítačem a tiše míjí půlnoc, honí mě mlsná až běda. A zjišťuji zajímavou věc - čím dál víc oceňuji ty nejprostší jídla.

Vezměte si třeba brambory. Stačí je uvařit ve slupce, horké rychle oloupat, posolit, kousíček másla a špetička tvarohu... Mňam. Nebo je jen tak omyté a rozkrojené strčit do trouby, nahrubo posypat kmínem a upéct, až budou mít zlatavou kůrčičku. Potom je buď sníst rovnou, nebo na ně ještě přidat trochu prolisovaného česneku. My jsme tak pekli vždycky ty nejmenší brambůrky, co je nikdo nechtěl oškrabat - babička jim říkala otčenášky.

Nebo obyčejná bramborová kaše. Ta vůně, když brambory šťoucháme, horké mléko, máslo a ušlehat do hedvábna. A že k tomu musí být maso? Ale kdepak, stačí, když se na tom másle opeče cibule. Vůbec brambory jsou s cibulí kamarádi a dokáží spolu podivuhodné kousky.

Jistě, bramborových receptů jsou stovky. Ale pomyslete teď se mnou na docela obyčejný chléb. Ještě horká vypečená patka, měkoučký krajíc s máslem a se solí (nebo čímkoliv jiným...:)), topinky opečené na plotně s česnekem, vaječné topinky s čerstvou zeleninou nebo kyselými okurkami... Možností je bezpočet.

A když navíc žijete v místě, kde se vyskytují opravdové "domácí" pekárny jako u nás, tak nemusíte za mlsotou chodit ani do cukrárny. Já sama si volím chleba podle pečlivého uvážení a nastavení chuťových buněk. Nejčastěji je to z dvorského Elstaru tmavý Královédvorský, mám-li chuť na měkoučkou ale nedrobivou pochoutku, koupím jeho světlejšího bratříčka - chléb Maďarský. Tužší a velice chlebovitý je Mostecký (z blízké pekárny v Mostku, ne v Mostě :)) a pokud mám chuť na úplnou klasiku přímo předurčenou na skvělé topinky, tak si z Jilemnice dovezu chléb Semilský.

V Elstaru také mají spoustu dobrého pečiva, ale jedničku z rohlíků má naše vlastní pekárna v Doubravici. Na to, že naše vesnice má i s přilehlými osadami Zálesí a Velehrádek (krásná jména, že?) necelých 400 obyvatel, jsme nezvykle rozmazlení. Křehoučké voňavé rohlíky sypané solí s kmínem nebo mákem jsou pochoutkou, pro kterou jezdí lidé z širokého okolí.

Jak říká jeden soused - jsou nebezpečné. Jak s nimi jednou začnete, nevíte kdy přestat. S bílou kávou nebo klasickým kakaem jsou dokonalé a vůbec nic na ně není třeba mazat. Musím ale uznat, že druhý den už nejsou nic moc. Člověk se musí zkrátka starat, aby nezbyly...:))

Brambory, chléb, pečivo, máslo, cibule česnek - co je na tom zvláštního? Nic. A přece v sobě skrývají úplnou symfonii chutí, která okouzluje. A láká. Zjistila jsem, že když si v rámci pokusu o hubnutí zakážu sladkosti, vydržím. Zakážu-li si chleba, selhávám.

Čekají nás Vánoce, což je tradičně čas kulinářských zážitků. Ještě před nimi pravděpodobně absolvuji řadu pracovně-společenských akcí, kde se budou podávat vybrané pochoutky. Užiju si to. Ale vím, že se nebudu zlobit, až zase přijdou obyčejné dny s úplně obyčejnými jídly. Užívám si je také.

Benjamin Kuras
13. 6. 2025

Macron dostal od manželky facku za Muslimské bratrstvo

Aston Ondřej Neff
13. 6. 2025

Všechno, co stát staví, trvá dlouho.

Tomáš Vodvářka
13. 6. 2025

Staré české přísloví může mít i omezenou platnost.

Ivo Fencl
13. 6. 2025

Jsou rádce Jak psát. Proč nevytvořit jednou i radu Jak nepsat?

Alexander Tomský
13. 6. 2025

Pater Halík nejspíš podléhá schematickému pohledu na svět.

Lidovky.cz, ČTK
13. 6. 2025

Írán v pátek večer odpálil na Izrael asi 150 raket, uvedla izraelská média s odkazem na armádu. Po...

Tomáš Ratner
13. 6. 2025

Zásah proti elitám íránské armády a útoky na jaderná zařízení ukázaly zranitelnost režimu. Teherán...

kou Michal Koubek
13. 6. 2025

Už se to dalo nazývat tradicí. Od roku 2003 až do covidu se v rámci juniorských kategorií...

Jan Dvořák
13. 6. 2025

Čtvrteční tragická havárie letadla společnosti Air India je první fatální nehodou letadla 787...

Iva Pekárková
13. 6. 2025

Dodnes se pamatuju, jak tatínek, vzdělaný a prudce inteligentní muž, který takovým věcem rozuměl,...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz