7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

BTW: Lutefisk - v zajetí tradic

Tradice jsou jakýmsi předivem či sítí zvyků, které nás svazují s předchozími generacemi lidí, k jejichž odkazu se hlásíme. Ty, které vydržely opravdu dlouho se obvykle týkají těch naprosto základních lidských potřeb a většinou souvisejí se snahou zajistit si štěstí, zdraví, ochránit se před neštěstím či vzdát úctu mrtvým. Nikoho však neudiví, že nejlépe se žije tradicím nějakým způsobem spjatým s jídlem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
terra 20.11.2006 11:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ale třeba Rusa nebo Ukrajince by člověk určitě neuhostil klasickou českou držťkovou

Mně to teoreticky nevadí, Medvídku. Klidně povedu odbornou debatu o plicních sklípcích, srdečních komorách a jiných místnostech - jen mi je proboha nikdo nesmí servírovat na smetaně:-(

JanaBa 20.11.2006 11:03

Jen pro zajimavost

bych si dovolila trochu osvetlit predpripravu lutefisku. Pokusim o kratky, vycteny popis.

Mnozi veri, ze lutefisk vznikl jakousi chybou a predpis na zniceni teto, jinak bajecne ryby, tuto teorii podporuje. Hlavni ingredienci je nesolena treska, ktera se pomalu susi pod otevrenym nebem. Ryba k suseni potrebuje cele jaro a teplotu nejradsi kolem nuly. Kdyz je treska ususena, je opet pripravena k namoceni do vody. Hodi se na jeden tyden do skopku, voda se kazdy den vymenuje a ryba se zvolna, reklo by se, rozpousti a nabobtnava.

Posleze se vynda a aby to nebylo jen tak, najde se ve stodole redidlo, tedy louh, do ktereho se  neboha treska zase na dva az tri dny nalozi. A protoze se z ni stala nepouzitelna hmota, mrskne se tato masa opet na ctyri az sest dni do vody a z tresky se stane zalostna, ale tentokrat uz pouzitelna rosolovita ryba, pripravena k dalsi a uz konecne priprave na vas stul. 

Po tomto procesu se z ryby stane nejvice alkalicke a basalni jidlo na svete. Jo a mimo jine se v rybe vytvori ruzna chemicka spojeni, take lysinoalanin, ktery se pouziva k hubeni krys. Ale my lidi z toho kupodivu vyjdene se zdravou kuzi.

Lutefisk je bez debat milovan i nenaviden a pravdepodobne nejvice nechvalne zname jidlo na zemi. Soucasne se ale tvori dokonce i internacionalni kluby milovniku lutefisku, kteri se v tomto vanocnim case schazeji k jeho pozivani, peji na nej oslavne pisne a jsou radi, ze se pri teto prilezitosti mohou spolu opet setkat. Tak jako nas osm, kteri jsme se v sobotu u nas sesli, pojedli, popili a jak vidite, ani Dagmar ani nas zbyvajicich sedm jsme neopustili tento svet vymacerovani louhem. 

Beda 20.11.2006 11:03

Re: tak já se pokusím

zano, bohužel ti asi nijak nemůžu pomoci, ale přeju ti hodně sil a moc na tebe myslím a držím palce, ať je co nejlépe - tobě i mamince!!R^VVVVVV ... máte to těžké, ale máte sebe!VV

Vave 20.11.2006 11:02

Re: tak já se pokusím

Ahojky! Jsem moc ráda, že jsi zpátky! I když víš, že mi můžeš kdykoli písnout. V

(No jo, já vím, teď jsem na řadě já, dlužím Ti povídání, ale já se polepším.)

Lucka V. 20.11.2006 11:02

Re: Re: Re: Včera jsem se sem nedostala,

Veram, ty jsi úžasný človíček! Jak jsi se tam včera objevila, byla jsem z toho vyplesklá jak bramborák;-D! Ušatci dodatečně děkují za žužlací kostičky, usilovně na nich pracují. Už se těším na fotky!

Beda 20.11.2006 11:01

Re: Re: ale třeba Rusa nebo Ukrajince by člověk určitě neuhostil klasickou českou držťkovou

Medvídku, já držťkovku nejedla mnoho let, bylo mi to fujtajbĺ a... pak jsem jí přišla na chuťR^ ... taková hustá, horká, dobře okořeněná je zvláště v sychravých dnechVV ... my už pak v práci říkali: Dnes je držťková zima;-P ... rozuměj: taková, že si přímo říká o tuto pochoutku;-D

čímž netvrdím, že se k tomu taky dopracuješ:-) ... má dcera od ma říká o držťkové, že je to "kožíšková polívka" - no, ty kožichy tam, jakoby chlupatý...;-D;-D;-D (ale voní jí:-), možná by tu "vodu" z toho i jedla - velmi opatrně;-))

Alča 20.11.2006 11:01

Přidávám se k držení palců

 hodně už toho bylo řečeno, ale hlavní je, že aby mohl člověk pomoci druhému, musí být sám dostatečně silný. Využij toho, že je o maminku  dobře postaráno a odpočívej! Vím, že je to těžké ( já měla tatínka po operaci, maminku s těžkým úrazem a do toho babičku s ochrnutím po mozkové mrtvici) a člověk jede jako stroj až na dno a vyčerpá všechny rezervy velmi brzy. A každý den odpočinku vnímá jako zpronevěru a má šílené výčitky svědomí. Zkus se soustředit na to, že jestli mamince dopadne dobře její pobyt v zařízení a léčba toho nejhoršího, budeš pak potřebovat mnohem více sil a energie.

U Tvé poslední návštěvy jsem Ti psala nějaké přípravky na proleženiny, které mi doporučila sestra (pracuje jako ved. pečovatelka v DD, kde je hodně trvale ležících). Pokud nemáš, napíšu znovu!

Vave 20.11.2006 11:00

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ale třeba Rusa nebo Ukrajince by člověk určitě neuhostil klasickou českou držťkovou

Já takové hnusné a zbytečné informace nečtu. ;-)

Vave 20.11.2006 10:59

Bylo to moc fajn!

A věřím, že se zas někdy někde sejdeme. :-)VVVCo se týče hraček, které jsme koupili pro Anku, tak dinosaurem si párkrát pískla, a když jsme jí ho doma hodili, tak ho i dvakrát i přinesla, ale napotřetí přiběhla se svou milovanou pletenou žížalou a chtěla se o ni přetahovat. :-)

S talířem jsme dopadli ještě hůř. Vzala jsem ho ven a půl hodiny ho házela  a pak snaživě a vesele aportovala. Ale pak mě to přestalo bavit, zejména proto, že už mě bolely nohy a byla jsem celá podrápaná, umáčená a zabahněná z přinášení talíře z těžce přístupných míst. U Anky jsem nevzbudila větší zájem, přestože jsem rafinovaně házela třemi způsoby. Tak nejdřív jsem házela do dálky (tady docházelo nejčastěji k úlety talíře do nežádoucích míst). Při prvních pokusech Anka za talířem vystartovala, ovšem když zjistila, že házím nějakou pitomou oranžovou věc a ne klacek, který může sežrat, ani si ho nevšimla. Pak jsem házela nakrátko, aby se mi talíř lépe přinášel. To si Anka vždycky dala pozor, aby ho obešla alespoň v metrovém poloměru. Pak mě napadlo, že talíř je určený k chytání v letu a třikrát jsem ho hodila proti Ance, čímž jsem ji rozblafala a také spolehlivě zahnala na druhý konec louky, odkud na mě vyčítavě koukala.

Takže kdybyste náhodou někdo chtěl pro svého pejska krásný dárek k Vánocům, řekněte si. S radostí vám věnuju jeden zánovní látkový letající talíř. :-)

Lucka V. 20.11.2006 10:58

Re: Re: Re: Re: Re: tak já se pokusím

ne, mamča mi ho včera dala domů, protože na něj teď pro samé cvičení nemá čas! A pokud něco nosí štěstí, má se to posílat dál! O kus níž je můj e-mail, tak napiš, kam má přicestovat!;-)

KláraS 20.11.2006 10:55

Re: Re: ale třeba Rusa nebo Ukrajince by člověk určitě neuhostil klasickou českou držťkovou

nápodobně 8-o

Kadlus 20.11.2006 10:54

Re: Re: Re: ale třeba Rusa nebo Ukrajince by člověk určitě neuhostil klasickou českou držťkovou

Tak koukám,co Vyna Poláky,když Vám jako národní pochoutku v některé oblasti nabídnou dršťky zadělávané. Jmenuje se to nějak jako szaski-flaszki, třeba se najde odborník a upřesní. Mimochodem,nebylo to vůbec nejhorší.

KláraS 20.11.2006 10:51

Re: tak já se pokusím

taky moc držím palečky VVR^ a virtuálně ti posílám sílu a vůli...

Alča 20.11.2006 10:47

Re: Jsem na tom stejně

Ano, ano, připojuji se - i z domácích jídel nemusím vše (nejím vnitřnosti a třeba zrovna tu dršťkovou polévku) - ale to proto, že mám vyzkoušeno a prostě mi to nechutná. T o u nových, potažmo neznámých jídel, je situace jiná - zkoumám každý kousek a je-li pomleto, tak chci vědět, CO je pomleto a musím přiznat, že většinu nemám odvahu ochutnat...:-/

zana 20.11.2006 10:47

Re: Re: tak já se pokusím

děkuju.

KláraS 20.11.2006 10:46

Re: Včera jsem se sem nedostala,

taky všechny zdravím :-)VV Bylo to moc a moc fajn. Člověk si k těm virtuálním nickům přiřadí už konkrétní obličeje a o to víc si tu připadá doma :-) 

zana 20.11.2006 10:46

Re: Re: tak já se pokusím

Honzo, díky za podporu, tvoje maily mi strašně moc pomohly.

Medvídek 20.11.2006 10:45

Re: Re: Re: Jsem na tom stejně

Však také oba měli můj nejhlubší obdiv.;-D

Kadlus 20.11.2006 10:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: tak

Tak jste jenom potvrdili,co z příspěvku vyplývá. Vše je o lidech.Samozřejmě,šlo o určité zobecnění,vůbec se netýkalo www.Ostatně,bylo to lidech, kteří už tady nějakou dobu jsou, to se těch, co přijdou, netýká. Spíš šlo o varování, s čím se u nás dá setkat (což se již v uvedeném případě zřejmě stalo).Stejně tak nelze zevšeobecňovat o všech,jenže dle mé zkušenosti jde o převládající názor.

Medvídek 20.11.2006 10:43

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ale třeba Rusa nebo Ukrajince by člověk určitě neuhostil klasickou českou držťkovou

Tak si taky vyplň přihlášku.;-D Jednou mi aida barvitě vysvětlovala co to ty držky vlastně jsou a jak se pozná tkáň kterého typu žaludku a jenom jsem to četl a musel jsem si jít dát paňáka.;-D

veram 20.11.2006 10:43

Re: Re: Jsem na tom stejně

Willymu Rikerovi Klingonská jídla chutnala a ani Jean-Luc Picard jimi neopovrhoval...

zana 20.11.2006 10:42

Re: Re: Re: Re: tak já se pokusím

Lucko, chirurgický zákrok už byl. Mravenečník ... jdu do všeho, co by třeba mohlo trochu pomoct. Jsi moc hodná. Ale nebude mít tvoje maminka pocit, že by ho raději měla pro štěstí? Možná bych měla zauvažovat o vlastním.

Maminka už tohle jednou zvládla, ale teď je moc slabá.

Pozdravuj svojí maminku, že jí moc držím palce.

Medvídek 20.11.2006 10:41

Re: Re: Re: Jsem na tom stejně

Jo, takový barevný želé....;-D ale to co tam občas naskakovalo v těch talířích, když se amarouny vařily nevypadalo nejhůř.;-D;-D

Vave 20.11.2006 10:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ale třeba Rusa nebo Ukrajince by člověk určitě neuhostil klasickou českou držťkovou

Já jím jen nadrobno nakrájené dršky a játra; o něčem tak hnusném jako jsou třeba plíčky se ani nedokážu bavit. Brrrr. :-(

Medvídek 20.11.2006 10:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ale třeba Rusa nebo Ukrajince by člověk určitě neuhostil klasickou českou držťkovou

A hele, MaRi taky, no hurá, tak se aspoň necítím tak sám.;-D;-D

Vave 20.11.2006 10:39

Milá paní Dé,

tak ten Váš výstižný popis jídla z tresky mi ji neučinil sympatičtější, spíš naopak. Bože, jídlo které se musí louhovat, aby bylo poživatelné! U nás v pekárně se prodávají louhované veky, jsou takové lesklé a tudíž vypadají krajně podezřele, zrovínka jako to divné jídlo, zamaskované vypečenou slaninkou (mňam!). ;-P

Já se sice občas překonám a na rozdíl od Xerxové si občas objednám něco neznámého, ale nejdřív si pečlivě nastuduji, z čeho všeho se krmě bude skládat. Ačkoli, zkušenost pejska a kočičky nám říká, že ani mnoho dobrého pohromadě nemusí být vždy dobré.:-P:-):-):-)

Medvídek 20.11.2006 10:38

Re: Re: Re: Re: Re: ale třeba Rusa nebo Ukrajince by člověk určitě neuhostil klasickou českou držťkovou

Vítej do klubu, terro. :-) Játra jsou taky jediné co z vnitřností pozřu a i ty bez zvláštního nadšení.

terra 20.11.2006 10:38

Re: Re: Jsem na tom stejně

Fujtajbl galaktické příšerky - co takhle pár amarounů? Pamatuje se na ně někdo?

MaRi 20.11.2006 10:37

Re: Re: Re: Re: Re: ale třeba Rusa nebo Ukrajince by člověk určitě neuhostil klasickou českou držťkovou

je nás víc takových

terra 20.11.2006 10:35

Re: Re: Re: Re: ale třeba Rusa nebo Ukrajince by člověk určitě neuhostil klasickou českou držťkovou

Moji taky, Medvídku :-D. Přede mnou je dršťkovka bezpečná. A taky vlastně všechny vnitřnosti s výjimkou jater. Takový dobře připravený mozeček - a odcházím potupně vrhnout za nejbližší strom...