Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
BTW: Lutefisk - v zajetí tradic
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Finrod Felagund 20.11.2006 8:39Re: Re: Re: Tak mě napadá Máte to tam |
Lucka V. 20.11.2006 8:31Včera jsem se sem nedostala, tak zdravím všechny z včerejšího neplánovaného srazu dnes (ty ostatní samozřejmě taky). Byl to nádherný zážitek, takhle se tam s vámi potkat. Gratulujeme Darlence, je skvělá! Ušatci zdraví též Ko(u)satku a Chelsinku. Ti dva z toho byli totálně vyčerpaní, odpoledne si se mnou byli akorát zaběhat a pak už jen chrápali jak pařezy. Péťa se absolutně zamilovala do Darlenky, takhle velký plyšák, co si odkládá tlapu lidem na rameno, případně hlavu na nohy, je prý super. Manžel k tomu poznamenal, že zatímco teď mají A+B pro vstup do domu vyklápěcí dvířka, Darlenka by potřebovala vyklápěcí stěnu! V každém případě mě tohle setkání bude hřát u srdíčka ještě dlouho |
jiný Honza 20.11.2006 8:26Re: Re: Re: tak Tak to je přesně to, o čem mluvím. Chce to smouvu - termíny, cena, kvalita. Záloha provdu jen na materiál (proti rozpisu) a fkt toho človíčka, který je mimo provádějící firmu a buď je placen nebo je to kamarád a bude to hnidopich a šťoural. Jinak to v Česku nepostavíš, fakt. Jestli tak jsem pověsil o kus níž mail, ozvi se, můžem to probrat. |
Judith Saebel 20.11.2006 8:21Re: nalozena treska Pani Hano, Prodavaji u vas deep sea perch? Zadne kosti, a kdyz to udelate v alobalo s kouskem citronu, mnam.... doslova se na jazyku rozplyne (tady se prodava jen jako filety). |
WWW 20.11.2006 8:16Re: Re: tak Honzo, padnul jsem opravdu na darebaky a prisel o dost penez. Jen v rychlosti. Zaklady a sklep jsem nechal vyhloubit o dovolene. Pozadoval jsem tedy vyzdeni sklepa ( to je brnkacka, pravil sef te obskurni firmy ) vyliti zakladu a zakladove desky. Dodelano tak, ze deska nad sklepem a schody do sklepa nedodelane ! A v jednom kuse natazena ruka. Nechal jsem zalohu na material, tak, jak si rekli. A nakonec Honzo, nakonec jsem tu nedodelanou praci zaplatil jako dodelanou a byl jsem rad, ze je mam z krku. To bylo fakt o nervy. !! |
WWW 20.11.2006 8:09Re: Tak mě napadá Nevim Solitere, jak jinde. Ale ve Francii jsou vnitrnosti dost cenene. Drstky, to neni vubec levna zalezitost. Praseci nozicky vas vyjdou nastejno jako kotlety, pokud jsou vyuzene, tak jeste draz ! |
jiný Honza 20.11.2006 8:08Re: tak Ještě ke včerejšku - já tě, WWW, varoval. Pokud chceš v Česku stavět - musíš tady mít kamaráda nebo slušně placeného dozora, který bude za tebe hlídat řemeslníky. A hlavně: neplať nic, co není podle tvých představ a zálohy dávej jen na materiál. Jo a firmy se vybírají podle toho, co už udělaly (a i tak se můžeš plést). 8-((( |
WWW 20.11.2006 8:02tak jsem se konecne dozvedel, jak se takova susena treska pripravuje. Tady ve Francii se prodava vsude, na trhu jsou susene, nasolene tresky povesene u stanku jako uterky. Nikdy mne to nelakalo. A ze jinak opravdu rad ochutnam. Mam ve sve smene Alzirana, Turka, Kambodzana, Marokance, Portugalce. Ale mel jsem v ni i Inda, Iracana a cernocha z Madagaskaru ! Takze jsem ochutnal a ochutnavam kedacos. Ale o tehle susene tresce, kterou mam pred nosem porad ( prodava se v kazdem hypermarketu )nevim skoro nic ! Pokud jsem na ni pohlednul, tak jsem si pomyslel : proc mam pripravovat susenou rybu, kdyz si mohu dat cerstvou ?! Vedel jsem, ze se to musi pred upravou dlouho macet . A tak diky mila Dagmar, za informaci. Byla perfektni, takze mohu od opripadne ochutnavky upustit ! |
jiný Honza 20.11.2006 8:00Re: Re: Tak mě napadá Finrode, k tomu včerejšku: ozvěte se mi, prosím, na mail (hansha na seznamu českém), měl bych nějakou poznámku a nechci s tím zabírat místo tady. |
jiný Honza 20.11.2006 7:58Re: Tak mě napadá Nevím jak tlačenka, ale třeba Rusa nebo Ukrajince by člověk určitě neuhostil klasickou českou držťkovou - držťky jsou tam něco podřadného - pro psy a ty nejchudší. Zrovna tak by v Rusku (a ani v Polsku) neocenili jídlo sebesložitější pokud by výsledkem byl jeden hrnec (mísa) na stole - slavnostní tabule tam znamená plné stoly nejrůznějších věcí a jídlo o minimálně 5 chodech - jinak to není oslava. |
Finrod Felagund 20.11.2006 7:57Re: Re: nalozena treska Angola? |
Finrod Felagund 20.11.2006 7:56Re: Tak mě napadá Jeden kolega z práce je z Bulharska a studuje tady a když se nás zeptal, co že je ta dršťková polévka, která nám na stole tak voní, tak po odpovědi se už radši více neptal ;)))) asi si také moc neumějí představit, že tady jíme nakrájený kravský žaludek takže to bude asi něco podobného s lutefisk, čekal bych... |
jiný Honza 20.11.2006 7:54No nevím jestli bych se odhodlal Já sice rád zkouším nové věci, ale tohle... No, asi bych alespoň ochutnal - zkusit se má všechno. |
Solitér 20.11.2006 7:53Tak mě napadá Při čtení poutavého / a zároveň poučného / článku přišlo na mysl - jak se v cizině dívají na naše speciality? Jak by v Norsku či v jiné zemi chutnaly syrečky? Tlačenka? Jitrnice,jelítka ?Nebo jsem někde četl - v takové míře,jako u nás se vnitřnosti upravují a konzumují málokde- to, prosím,bez záruky.Jak to tedy je? |
Rpuť 20.11.2006 7:51Rybu můžu vždycky, ale obávám se, že tohle bych pozřít nedokázala. Cosi se ve mně vzpírá už při tom popisu |
Xerxová 20.11.2006 7:47neznámá jídla Ochuzuji se. Vím to. Štve mě to. Ale nemůžu si pomoct - v jídle jsem hrozně konzervativní, nejradši jím to, co znám. Na rozdíl od mé polovičky, která ochutná všude všechno a v restauracích v zahraničí si dává pravidelně to, co nezná, já jsme pravý opak. Takže by mě asi rosolovatá treska moc neoslovila - ale to skopové, nebo upečené vepřové..... |
Olčava 20.11.2006 7:30Re: nalozena treska Měla jsem přítele. Afričana. A protože jeho země bývala portugalskou kolonií, tak taky znám nasolenou tresku. Přítel pak vařil báječné jídlo z tresky, brambor a ještě lecčeho dalšího, ale já už si nepamatuji z čeho. A taky stejným způsobem sušil vepřový nožičky a ty pak vařil s fazolema. Taky móóóc dobrý. Ty fazole jsem se naučila a dodnes si je vařím, ale bez nožiček. |
Hana Williamson 20.11.2006 6:19nalozena treska Mam kamaradku, ktera zila nejakou dobu v Portugalsku. A tam tresky konzervuji tak, ze je nalozi v soli. Neptejte se mne na technologii. Ale i tady v "lepsich" obchodech v Columbii se da koupit takhle zakonzervovana treska z Portugalska v takovych peknych drevenych krabickach. Nez se to vari, tak se to musi nechat vymacet ve vode. A je to dobry zapeceny s bramborama, rajcatama a cesnekem.Pac jsem okouzlena svetem - tolik jinych veci a chuti, nez bylo doma (ale pozor, ja ty "domaci" chute propaguju tady velmi moc a docela to umim), tak jsem to jednou udelala - bylo to dobre, ale neopakovala bych to. Asi je to tradice pred mrazakama - nejak to museli zachovat. Ale za to takova cerstva treska (vetsinou cerstva zamrazena), tak to je dobra rybicka. Coz mi pripomina, pani D.R., tam v tom Norsku ty fish markety musi byt uplne fantasticky. Tak si nejak predstavuju velky makrely, tresky, sword fish (mecoun??) - hergot, to je specialne dobra ryba ... |
Vladislav 20.11.2006 1:32Opravdu louh, nebo jen silný roztok kuchyňské soli? |