2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

BTW: Lutefisk - v zajetí tradic

Tradice jsou jakýmsi předivem či sítí zvyků, které nás svazují s předchozími generacemi lidí, k jejichž odkazu se hlásíme. Ty, které vydržely opravdu dlouho se obvykle týkají těch naprosto základních lidských potřeb a většinou souvisejí se snahou zajistit si štěstí, zdraví, ochránit se před neštěstím či vzdát úctu mrtvým. Nikoho však neudiví, že nejlépe se žije tradicím nějakým způsobem spjatým s jídlem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vave 20.11.2006 10:33

Re: Re: Re: Re: Re: tak

Moc mě mrzí, že se wéwéwéčko a další navrátilci potýkají s tou vyč/ůranější částí Čechů a Moravanů. A doufám, že vaše venkovní zkušenost vám praví, že hovada se najdou všude. :-/ a dobří lidé zrovna tak. :-)

jiný Honza 20.11.2006 7:54

No nevím jestli bych se odhodlal

Já sice rád zkouším nové věci, ale tohle... No, asi bych alespoň ochutnal - zkusit se má všechno.

Solitér 20.11.2006 7:53

Tak mě napadá

Při čtení poutavého / a zároveň poučného / článku  přišlo na mysl - jak se v cizině dívají na naše speciality? Jak by v Norsku či v jiné zemi  chutnaly syrečky? Tlačenka? Jitrnice,jelítka ?Nebo jsem někde četl - v takové míře,jako u nás se vnitřnosti upravují a konzumují málokde- to, prosím,bez záruky.Jak to tedy je?

Finrod Felagund 20.11.2006 7:56

Re: Tak mě napadá

Jeden kolega z práce je z Bulharska a studuje tady a když se nás zeptal, co že je ta dršťková polévka, která nám na stole tak voní, tak po odpovědi se už radši více neptal ;)))) asi si také moc neumějí představit, že tady jíme nakrájený kravský žaludek :-) takže to bude asi něco podobného s lutefisk, čekal bych...

jiný Honza 20.11.2006 8:00

Re: Re: Tak mě napadá

Finrode, k tomu včerejšku: ozvěte se mi, prosím, na mail (hansha na seznamu českém), měl bych nějakou poznámku a nechci s tím zabírat místo tady.

Finrod Felagund 20.11.2006 8:39

Re: Re: Re: Tak mě napadá

Máte to tam :-)

aida 20.11.2006 11:12

Re: Re: Tak mě napadá

Ono asi záleží, odkud z Bulharska kolega je. Manžel tam jednu dobu dlouhodobě služebně pobýval a zrovna v té oblasti (jih, hory, na hranicích s Makedonií a Řeckem) dršťkovku (snad "škembe čorba"?? nebo tak jí říkali) běžně vařívali ve všech restauracích, dokonce tam na ni chodívali ráno na snídani. Jen je vařená v mléce, z telecích drštěk a paprika (pálivá) se spolu s octem přidává až do talíře.

jiný Honza 20.11.2006 7:58

Re: Tak mě napadá

Nevím jak tlačenka, ale třeba Rusa nebo Ukrajince by člověk určitě neuhostil klasickou českou držťkovou - držťky jsou tam něco podřadného - pro psy a ty nejchudší. Zrovna tak by v Rusku (a ani v Polsku) neocenili jídlo sebesložitější pokud by výsledkem byl jeden hrnec (mísa) na stole - slavnostní tabule tam znamená plné stoly nejrůznějších věcí a jídlo o minimálně 5 chodech - jinak to není oslava.

WWW 20.11.2006 8:09

Re: Tak mě napadá

Nevim Solitere, jak jinde.

Ale ve Francii jsou vnitrnosti dost cenene. Drstky, to neni vubec levna zalezitost. Praseci nozicky vas vyjdou nastejno jako kotlety, pokud jsou vyuzene, tak jeste draz !

terra 20.11.2006 10:16

Re: Re: Tak mě napadá

Kajícně doznávám, že dršťky nerad. A ve Francii si mě hostitelé několikrát vychutnali (aniž to tušili), když jedním z chodů u večeře byla různá úprava drštěk. Potvrzuju, milé www, že je tam u vás pokládali za delikatesu, bohužel narozdíl ode mne. Neurazil jsem, ale moc jsem si nepochutnal. A pokud jde o naše specialitky, mám osobní zkušenost jen s Dány a bramborákem. Sice se napřed divili těm syrovým bramborám a těsto jim připadalo poněkud...no, podivně barevné... ale pak jsme  nestačili péct...:-)

Rpuť 20.11.2006 7:51

Rybu můžu vždycky, ale obávám se, že tohle bych pozřít nedokázala.

Cosi se ve mně vzpírá už při tom popisu8-o:-)

Xerxová 20.11.2006 7:47

neznámá jídla

Ochuzuji se. Vím to. Štve mě to. Ale nemůžu si pomoct - v jídle jsem hrozně konzervativní, nejradši jím to, co znám. Na rozdíl od mé polovičky, která ochutná všude všechno a v restauracích v zahraničí si dává pravidelně to, co nezná, já jsme pravý opak. Takže by mě asi rosolovatá treska moc neoslovila - ale to skopové, nebo upečené vepřové;-D;-D.....

Hana Williamson 20.11.2006 6:19

nalozena treska

Mam kamaradku, ktera zila nejakou dobu v Portugalsku. A tam tresky konzervuji tak, ze je nalozi v soli. Neptejte se mne na technologii. Ale i tady v "lepsich" obchodech v Columbii se da koupit takhle zakonzervovana treska z Portugalska  v takovych peknych drevenych krabickach. Nez se to vari, tak se to musi nechat vymacet ve vode. A je to dobry zapeceny s bramborama, rajcatama a cesnekem.Pac jsem okouzlena svetem - tolik jinych veci a chuti, nez bylo doma (ale pozor, ja ty "domaci" chute propaguju tady velmi moc a docela to umim), tak jsem to jednou udelala - bylo to dobre, ale neopakovala bych to. Asi je to tradice pred mrazakama - nejak to museli zachovat. Ale za to takova cerstva treska (vetsinou cerstva zamrazena), tak to je dobra rybicka. Coz mi pripomina, pani D.R., tam v tom Norsku ty fish markety musi byt uplne fantasticky. Tak si nejak predstavuju velky makrely, tresky, sword fish (mecoun??) - hergot, to je specialne dobra ryba ...

Olčava 20.11.2006 7:30

Re: nalozena treska

Měla jsem přítele. Afričana. A protože jeho země bývala portugalskou kolonií, tak taky znám nasolenou tresku. Přítel pak vařil báječné jídlo z tresky, brambor a ještě lecčeho dalšího, ale já už si nepamatuji z čeho. A taky stejným způsobem sušil vepřový nožičky a ty pak vařil s fazolema. Taky móóóc dobrý. Ty fazole jsem se naučila a dodnes si je vařím, ale bez nožiček.

Finrod Felagund 20.11.2006 7:57

Re: Re: nalozena treska

Angola? :-)

Judith Saebel 20.11.2006 8:21

Re: nalozena treska

Pani Hano,

Prodavaji u vas deep sea perch?  Zadne kosti, a kdyz to udelate v alobalo s kouskem citronu, mnam....  doslova se na jazyku rozplyne (tady se prodava jen jako filety).

Vladislav 20.11.2006 1:32

Opravdu louh, nebo jen silný roztok kuchyňské soli?

JanaBa 20.11.2006 9:37

Re: Opravdu louh, nebo jen silný roztok kuchyňské soli?

Opravdu LOUH!

terra 20.11.2006 10:10

Re: Re: Opravdu louh, nebo jen silný roztok kuchyňské soli?

Ani se tomu louhu nedivím. Měl jsem tu pochybnou čest pouze se sušenou treskou jakožto surovinou, a opravdu si neumím představit, jak z předmětu připomínajícího konzistencí kus překližky udělat poživatelnou rybu. Ten louh by to vysvětloval, takhle změkne cokoliv... Paní D.R. má u mne virtuální medaili za odvahu. A samozřejmě díky za zprostředkování netuctového zážitku:-).