12.5.2021 | Svátek má Pankrác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Magor Radek 23.2.2007 20:31

Re: Re: Re: na šťovík

Umělá vína jsou specialitou německých vinařů v Bingen am Rhein, specielně firma St. Ursula a firma Pieroth.

Xaver 23.2.2007 17:17

Zásadně protestuji !

Naopak, kvalitní bílá vína z Moravy jsou skvělá. jen si umět vybrat. Bejvávalo, kdy nám vydávali oslazenou matolinu za kvalitu. A byla to naše blbost.

Pijan 23.2.2007 18:38

Re: Zásadně protestuji !

Zásadně protestuji - jakákoli středomořská krabice je kvalitnější než kyselý moravský kroutič držky. A pokud ještě stojí pětinásobek, tak se vůbec nedivím, že ti vinaři furt jenom brečí,že to nikdo nekupuje. Odpověď je snadná - je to nepitelné. Alespoň to, co se prodává v lahvích. Ve sklípku se leckdy najde použitelný nápoj - a ejhle, opět za cenu srovnatelnou s krabicí. V čem to asi bude ?????

třetí 23.2.2007 12:04

Jako vystřižené.

Takovéto články byly otiskovány tak před dvaceti lety v tiskovinách a povinně je psali okresní tajemníci k jistým tématům. Byly stejně povrchní, nic neřešící, zbytečné a hlavně - téměř nikým nečtené.

Ladislav N. :-))) 23.2.2007 16:07

Re: Jako vystřižené.

A vy jste si jej přečetl a ještě napsal komentář. Proč? ;-D

Pamětník I. 23.2.2007 11:07

Není krabice jako krabice

Krabice je jen obal, záleží na obsahu. U nás se stala krabice známkou nekvality jen kvůli nekvalitnímu obsahu a nízké ceně. Stačí se ovšem lépe orientovat . Např. ze Španělska se dovážejí dokonalé krabice ( boxy) obsahu 5 litrů s vnitřním polypropylenovým vakem a integrovanou pípou, takže víno je čerpáno bez průniku vzduchu dovnitř a tudíž se nekazí. Plněny jsou kvalitním vínem např. tempranilo, které se liší od lahvových certifikovaných vín jen tím, že záměrně nebylo uloženo v barikových sudech po zákonem předepsanou minimální dobu. Takže není "cétit bečkú" a tvoří většinu objemu produkce pro denní spotřebu. U nás přijde litr z tohoto boxu na 30-40 Kč a je zcela jistě kvalitnější než běžná točená vína "přes ulici", pokud nejsou dodávaná v nerezových nádobách s dusíkovým polštářem.

František I. 23.2.2007 11:45

Re: Není krabice jako krabice

Souhlas. Opravdu není špatné.

erveh 23.2.2007 12:48

Re: Re: Není krabice jako krabice

a dobrá muzika je dechovka . Zejména bojová -  revoluční.

MK 23.2.2007 13:12

Re: Není krabice jako krabice

...takže víno je čerpáno bez průniku vzduchu dovnitř... neni to trosku proti fyzikalnim zakonum? Preci kdyz vino odtece, tak se tam misto nej musi neco dostat, podtlak by vam potom neumoznil preci vino odcerpavat. Ale neznam detaily tohoto reseni...

Pamětník I. 23.2.2007 13:43

Re: Re: Není krabice jako krabice

Psal jsem, že je tam plastový vak, který se při vyprazdňování hroutí do sebe. Experimentální důkaz: Je to jako když naplníte plastový pytel vodou, zauzlujete jej,postavíte na zem a pak do něj uděláte u dna dírku - vyteče zcela bez nasávání vzduchu.

JH 23.2.2007 15:43

Přesně tak, pane Pamětníku, jen mne mrzí,

že jste mne, taky pamětníka, předběhl :-) . A navíc bych přidal, že po dopití se dá vnitřní stříbřitý plastový vak nafouknout a použít jako polštářek pro následující siestu :-).

jirka.s. 23.2.2007 10:38

S křížkem po funuse, pane exprimátore!

Kdepak jste byl, když se v Bruselu přijímala omezení rozloh vinic v nově přistoupivších státech EU? Teď už pláčete na špatném hrobě.

František I. 23.2.2007 11:46

Re: S křížkem po funuse, pane exprimátore!

To pláčete na špatném hrobě. Měl byste se zeptat raději v Lidovém domě, než jim ho seberou.

Ladislav N. :-))) 23.2.2007 16:10

Re: než jim ho seberou....

 ;-DR^

AeroKarel 23.2.2007 10:29

Zarazit dotace,

a hned se uvidí, čí patoky lidé kupují a čí ne.

Jirka původní 23.2.2007 10:34

Re: Zarazit dotace,

na Karle...to beze sporu.....ale ruku v ruce musí být zrušeny kvoty :-)) jinak je to na nic

dulcibelka 23.2.2007 10:07

Podle mě

je podpora spotřeby krabicového vína dobrou myšlenkou, jen by ho snad těm homelesákům měli rovnou rozdávat zadarmo na sociálkách...

Saša 23.2.2007 9:52

Špidla a Telička náš stát svou "vyjednávací zdatností" mimořádně poškodili.

Z UE je třeba vystoupit, protože EU je na rozdíl od EHS  socialistickým regulovčíkem trhu a byrokratickým omezovačem svobodného rozvoje.

František I. 23.2.2007 10:09

Re: Špidla a Telička náš stát svou "vyjednávací zdatností" mimořádně poškodili.

Nikoliv vystoupit. Odsocializovat!

TBB 23.2.2007 9:14

Pane Vlasáku, byl jste někdy vůbec ve vinném sklepě

a tušíte, co vinařská práce na kvalitním víně obnáší dřiny na moravském vinohradu? Producenti krabicových vín vyrábějí zalkoholizovaný substrát, který si v domovských zemích nikdo nekoupí. Jenže existuje subvencovaná nadprodukce (není jistě náhodou, že předpisy EU nově přistoupivším zemím daly značná omezení co se rozlohy vinic týká - tedy nulový růst). Ta se musí někam umístit.

A nejjednušší je to tam, kde existuje poptávka nižších příjmových skupin po laciném alkoholu. Jelikož díky štědrým sociálním dávkám pro příživníky mají tyto skupiny poměrně silnou koupěschopnost v ČR, tak se nedivte, že vinný šrot v krabicích tady slaví úspěch a producenti na západě a jihu EU by byli jen blbí, aby z toho netěžili.

Nebo už jste viděl levné krabicové víno z Pálavy nebo od Rýna? Bylo by to na mnohem delší příspěvek, ale budu se těšit, až mě podobní Vám nebudou nikde zastupovat, netobože v EU. Tam by naše zájmy měli hájit lidé Vám naprosto nepodobní.

František I. 23.2.2007 9:32

Re: Pane Vlasáku, byl jste někdy vůbec ve vinném sklepě

Takové víno jsem viděl, ale bylo stočené pouze pro jednu speciální akci. Získal jsem několik krabic. Následně jsem šokoval své zahraniční přátele tím, že jsem do džbánu naléval krabicák. První doušek jako dobře vychovaní upíjeli sice nechutí a se zjevnou neochotou, ale přesto. Poté se dosti živě ptali, kde se u nás tyto krabice dostanou.

Josef 23.2.2007 17:00

Re: Pane Vlasáku, byl jste někdy vůbec ve vinném sklepě

Vino se zacalo krabicovat nekdy pred 25 lety ve Francii. Predtim se pouzivaly na stolni vino plastove lahve. Ale nebyvalo to vzdy tak spatne vino. Bylo to vino ze zavlazovanych vinic a z odrud, ktere davaly vysoke vynosy. Zadne prisady (cukr,kyseliny) tenkrat neexistovaly. A nebylo to zas tak spatne vino. Zvlaste kdyz clovek si jich nekolik vyzkousel, tak na to prijatelne narazil. 

PetrF 23.2.2007 8:56

Článek je názorná ukázka

toho, že dnešní politikcé strany jsou víc než cokoli jiného pouhé "výtahy k moci" s naprosto nečitelnou politickou linií - kdo zrovna víc křičí, ten má navrch. (Domněle) pravicová strana podporuje dotace a regulace - co k tomu říct?

EAN 23.2.2007 15:30

Re: Článek je názorná ukázka

Správně. Navrhuji odbourat všechny dotace na cokoliv. Pak se ukáže. Jídlo bude drahé, národ ho bude kupovat málo, a tak se nakonec zbavíme i té obezity. Tím, že zhubneme a budeme zabírat míň místa, budou se moci stavět menší byty a kanceláře a tím pádem zabereme míň orné půdy. Ale co s ní potom budeme proboha dělat ? Navrhuji pěstování marihuany. Až budeme všichni řádně zhulení, bude nám fuk, že evropská komise vymýšlí pořád ty svoje bláboly. Čímž nakonec utužíme i spojenectví evropských národů a budeme moci hrdě čelit globalizaci.

Haui1 23.2.2007 8:27

Když nemám podmínky

na pěstování čehokoliv, tak se s tím musím přece smířit. Nebo začneme pěstovat kyselé pomeranče a chtít po EU dotace, aby je někdo vůbec koupil? Dneska nejste ve formě, pane poslanče.

A.S. Pergill 23.2.2007 7:46

Autor ráči objevit Ameriku

To, že výroba podle "euronorem" není nic jiného, než výroba nepoužitelných (v případě potravin nepoživatelných) šuntů, to je obecně známá věc. Jakákoli regulace bude navíc ještě zhoršovat situaci. Konec konců ty EU regulace jsou nastaveny právě tak, aby se sem mohly cpát cisterny dotovaných "krabičáků".

A z jiného soudku: Současná aféra s Listeria monocytogenes je jednoznačně zaviněna EU normami, které připouštějí výskyt tohoto patogenu v potravinách (což si prolobovaly velké potravinářské firmy, neschopné a neochotné dodržet elementární hygienu provozu). Před vstupem do EU jsme měli limit nula (= žádné listerie nebyly tolerovány) a dalo se to daleko lépe uhlídat (na tu nulu stačí nějaký pomnožovací test, na zjištění, zda byla překročena tolerovaná koncentrace, se potřebují postupy daleko technicky náročnější a materiálově dražší; v důsledku toho se za stejné peníze a se stejným počtem lidí dá vyšetřit zhruba 1/10 - 1/5 vzorků - a důležitý pro chování výrobců je právě ten "Damoklův meč" reálné hrozby vyšetření - a právě efekt této hrozby zavedení EU norem zásadním způsobem oslabilo).

František I. 23.2.2007 9:26

Re: Autor ráči objevit Ameriku

Pane Pergile, fungujete-li podle euronorem, většinou dostanete kvalitní průměrný místy nadprůměrný výrobek tzv. bez chuti a zápachu. Prostě eurovýrobek. Chcete-li si pochutnat, hledejte místní výrobce. Ani milá Listérie nebyla zaviněna EU normami, ale podle mého nelaického názoru jednou dostatečně nezkontrolovanou šarží sušeného mléka z Klatov. (Jen tak je možné, aby se tato potvůrka dostala do onoho širokého spektra výrobků.) Objevila by se i jinde, například ve zmrzlinách, které naštěstí musí projít tepelným zpracováním. (To sice sekaná také, ale v některých případech je možné, že výrobce ji jaksi vytáhne dříve, než teplota v jádře dosáhne oněch 72 stupňů.)Ovšem, jak se dostala na špek, to opravdu nechápu. O tom, že díky zdatným vyjednavačům typu Špidly či olysáka Teličky, u nás na Moravě vinaři doslazovat víno narozdíl od Rakušáků oficiálně nesmí, se již psalo několikrát. Současný boj našich vinařů se ale netýká vína, ale vinohradů. Máme jich tu hodně, v ne zrovna dobrých polohách a některé z nich jsou přestárlé. Vinohradníci pouze chtějí za ty přestárlé, které by vyklučili a znovu neosázeli, dostat EU dotaci. Stejně tak, jako dostala EU dotaci milá anglická firma, která u nás zlikvidovala cukrovarnictví. Když chtějí bruseláci něco nechat zničit, tak ať platí.

Lubomir Ptáček 23.2.2007 7:44

Nepochopil jsem

Takové zajímavé téma a nic z článku nemám. Je zcela oproštěn od informací a vůbec nevím, kdo koho podporuje, kdo komu konkuruje, a proč, když o nekvalitní vína není zájem, nemotivuje to vinaře k lepší kvalitě. Co s tím nekvalitním tedy dělají? Ukládá se do státních hmotných rezerv? Takovej archivní druhák by nebyl špatnej. A kterej ročník byl nejlepší na doslazování?

Fanda 23.2.2007 15:07

už dávno jsem pochopil

S tím nekvalitním vínem dělají vinaři na Moravě to, že ho prodávají tzv. "pražákům", když si přijedou v dobré víře koupit do sklípku dobré víno. Ti, včetně mne, se jim už dnes na tu jejich "zkvašenou moravskou lítost" (jak jsme ty patoky nazvali), vykvajzli a kupují -včetně mne- kvalitní zahraniční vína. Moravští vykukové se diví. A já říkám, že tak dlouho nás napalovali a dělali si z nás legraci (dá sa-nedá sa-dá sa pražákom), až se jim ta jejich špatná pověst vrátila. Sbohem sklípky, sbohem vychcaní vinaři.

Aleš 23.2.2007 7:18

jednou větou proti dotacím

 a druhou větou podpora nekvalitnímu stolnímu vínu. Pěkný blábol od poslance ODS.