6.5.2021 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pamětník I. 25.2.2007 2:45

dodatečná rada

snad si jí všimnete. Ten váš způsob úpravy bohatých vín, která nemají kyselinky je zcela regulerní, ale jako chemik a vína pitel vám doporučuji místo kyseliny citronové, po které drhnou zuby, používat kyselinu vinnou, kterou acidifikují vína jižní vinaři. Bez chemického rozboru vína to ovšem nejde, pokud chcete docílit slušnou chuť. Dle českého vinařského zákona jsou suchá vína s obsahem cukru do 4 g/l a kyselinek obvykle mají od 2 do 6 až 8 g/l. Rakousko uznává za trocken vine ty, jež mají obsah kyselinek nejvýše o 2 g/l nižší než obsah zbytkového cukru, takže u nich jsou běžně označována za suchá i vína s obsahem 6-8 g/l. Toho bych se držel i u vín z Kalifornie.

Mirek od lesa 24.2.2007 16:13

Re: moravska vina jsou velmi dobra,zejmena bila

Ahoj Petře,

když se podíváš na své Windows (předpokládám, že používáš některou verzi XP, možná i 98) tak máš možnost volit několik jazykových verzí. Najdeš to téma v Windows system menue, kde se nalézá také nastavení různých zemí. Přidej si k Tvé US- Angličtině i českou možnost, samozřejmě si na keyboardu pak musíš udělat značky, abys věděl, kde je vše česky.  V mailech spolehlivě pracuje ISO-verse češtiny. To ostatní vede k problémům s partnery.

Jinak ještě k těm vínům, bílé jsem už dácno opustil, žiju asi jenom proto, že konzumuji francouzské Bordeaux nebo Cotes d Rhone, vše červené. Ale pozor- ve všech autobusech v Paříži visí upozornění: nepijte více vína denně, než dva litry, škodí to Vašemu zdraví! Takže ten jeden litříček mně udržuje i ve stáří docela fit!

H.K. 24.2.2007 11:40

Re: moravska vina jsou velmi dobra,zejmena bila

R^R^

Petr Holubec 23.2.2007 23:23

moravska vina jsou velmi dobra,zejmena bila

Hosi,hosi, hosi, tolik kecu a uplne mimo misu jsem jiz dlouho necetl. Su Moravak ( tata je vinar) shodou okolnosti ctyri roky travici v Kanade. 90% vin je tady z Kalifornie, americke to vinarske velmoci. Nejsou spatna, uz jsem pil horsi. Ale absolutne tomu chybi kyseliny a cukr prebyva.Je to patrne zejmena u bilych odrud. Cervene nepotrebuje tolik kyselin a proto jsou pozivatelnejsi. Ale abych to zkratil. Vyrabim si vlastni vina z chlazene kalifornske hroznove stavy a pridavam tam spravnou davku "citronky". Nejen,ze je to lepsi, ale taky nekolikrat levnejsi,nez co se tu da koupit. Kdo neveri,at sem bezi, zvu ho na kost (nad s patri hacek,ale nemam ho). Jo a vazte si toho,ze muzete chlastat velmi dobra moravska vina. V supermarketu je pochopitelne nemaji.Za temi se musi do sklipku. Pan Vlasak ma v podstate pravdu. Az na drobnosti, ale to tady nechci vytahovat.

Magor Radek 23.2.2007 20:31

Re: Re: Re: na šťovík

Umělá vína jsou specialitou německých vinařů v Bingen am Rhein, specielně firma St. Ursula a firma Pieroth.

Magor Radek 23.2.2007 20:28

Re: Re: Re: Re: na šťovík

Byl jsem vloni z jara v Debrecíně, Budapešti a Šoproni, tam nabízená vína byla skoro výhradně polosladká, což mezi znalci vína jsou patoky. Suché víno jsem našel jenom s námahou, byl to Tokaj a byl také opravdu dobrý, cena pod 60 Kč za láhvinku.

Za tuhle cenu se tam dostane už více opravdu slušných vín, obsahujících opravdu hrozny, což se o moravských výrobcích nedá tak beze všeho říci. Co je ve víně za 30 Kč je všechno jiné, než pravda.

Magor Radek 23.2.2007 19:58

Re: Re: Re: Re: na šťovík

Dovoluji si poznamenat, že v této chvíli stojí na mém stole láhev Chateau Moulin Guillomat, Apellation Bordeaux Controlée, Earl Pou, proprietarie á 33420 GENNISSAC, France, ročník 2005, opravdu dobře k pití, 13% vol. zakoupený dnes v Kaufwertu Mnichov za 2,39 Euro.

Než se na Moravě zmůžou na takové víno za 65 Kč, protečou Moravou ještě desetileté vody.

joska 23.2.2007 18:40

Re: Re: Re: Re: na šťovík

Zapomněl jsem udat cenu.za kterou nakupuji .1 litr = 50 Kč.Samozřejmě hraje zde svoji roli i výhodný kurz.

Pijan 23.2.2007 18:38

Re: Zásadně protestuji !

Zásadně protestuji - jakákoli středomořská krabice je kvalitnější než kyselý moravský kroutič držky. A pokud ještě stojí pětinásobek, tak se vůbec nedivím, že ti vinaři furt jenom brečí,že to nikdo nekupuje. Odpověď je snadná - je to nepitelné. Alespoň to, co se prodává v lahvích. Ve sklípku se leckdy najde použitelný nápoj - a ejhle, opět za cenu srovnatelnou s krabicí. V čem to asi bude ?????

joska 23.2.2007 18:36

Re: Re: Re: na šťovík

Kupuji si též vína z Maďarska,která podstatně zvýšila kvalitu.Protože mám tam kontakty,vozím si tato vína  přímo od  nich.Maďarská vína,která se zde v Česku prodávají jsou povětšině polosladká,nebo sladká .Ty nepiji.

joska 23.2.2007 18:29

Re: Re: na šťovík

Netvrdím,že jsem odborník,ale dobré víno poznám.Kupuji červená vína z Chile,Autsrálie,Jižní Afriky nebo z Argentiny.Stojí okolo 90 Kč a rozhodně nejde o patoky.Souhlasím,že vína kolem  150 -200Kč budou kvalitnější(i když né vždy cena odpovídá kvalitě),ale pro každodenní pití je to pro běžného občana luxus ,na který nemá.

socka 23.2.2007 17:25

Re: Re: To jsem si hned myslel.

Zajímavé že navrhovatel je z řad ODS ;-)

František I. 23.2.2007 17:23

Re: Re: Re: Re: Re: na šťovík

Za 3 EUR pravidelně kupuji Gruner Veltliner od známého sedláka cestou z Vídně. Dříve ho kupovala moje babička, potom teta a já jsem nejspíše převzal štafetu. Možná, že jsem si na něj zvykl, proto ho řadím k nejlepším (i když je to možná jakási moje nostalgie) bílým, které jsem pil. Pil jsem jich hodně, z celého světa a doufám, že ještě popiji. Jinak preferuji vlastní výrobu.

Xaver 23.2.2007 17:17

Zásadně protestuji !

Naopak, kvalitní bílá vína z Moravy jsou skvělá. jen si umět vybrat. Bejvávalo, kdy nám vydávali oslazenou matolinu za kvalitu. A byla to naše blbost.

Josef 23.2.2007 17:00

Re: Pane Vlasáku, byl jste někdy vůbec ve vinném sklepě

Vino se zacalo krabicovat nekdy pred 25 lety ve Francii. Predtim se pouzivaly na stolni vino plastove lahve. Ale nebyvalo to vzdy tak spatne vino. Bylo to vino ze zavlazovanych vinic a z odrud, ktere davaly vysoke vynosy. Zadne prisady (cukr,kyseliny) tenkrat neexistovaly. A nebylo to zas tak spatne vino. Zvlaste kdyz clovek si jich nekolik vyzkousel, tak na to prijatelne narazil. 

Ludva 23.2.2007 16:29

Re: Re: Re: na šťovík

Je to třeba Dorato. Vypiji 3 flašky a nic, žádné problémy s kocovinou. Vypiji pravé šampáňo a bolí mě hlava jak střep. Ale nikomu svůj názor nevnucuji.

Ludva 23.2.2007 16:26

Re: Re: Re: na šťovík

Třeba Dorato.

Klokan 23.2.2007 16:24

Re: Re: na šťovík

Osobně preferuji "umělé " víno, namíchané z čistého lihu a nekvašené šťávy, protože vedlejší produkty kvašení jsou jsou jedovatější než ethanol.

To se dá někde koupit ? A pod jakým názvem se to prodává ?

Díky za odpověď.

Double_K 23.2.2007 16:22

Re: Re: na šťovík

Proboha, to se někde prodává? myslím, že po chuťové stránce by mi z toho bylo tak zle, že by to přebilo přínos 100% "zdravého" složení.

Klokan 23.2.2007 16:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: na šťovík

Nejsem žádný znalec, ale když přiznám, že je něco patok (viz příspěvek Joha), tak bych to měl taky prodávat za cenu patoku, čemuž odpovídá cena krabčáku 30 Kč za litr a nikoliv 80 Kč za sedmičku. Ovšem opravdový znalec, jako Vy, mi to jistě vyvrátí.

Frank 23.2.2007 16:14

Re: Re: Re: Re: Re: na šťovík

Já vás typuji na opravdového znalce.

Ladislav N. :-))) 23.2.2007 16:10

Re: než jim ho seberou....

 ;-DR^

Ladislav N. :-))) 23.2.2007 16:07

Re: Jako vystřižené.

A vy jste si jej přečetl a ještě napsal komentář. Proč? ;-D

Ludva 23.2.2007 16:05

Re: na šťovík

Kvalita vína je diskutabilní pojem. Ve skutečnosti všechna vína obsahují 10-14obj.% alkoholu a vodu, to jsou rozhodující složky. To ostatní možná rozhoduje o chuti, ale všechno je to spíše škodlivé - organické kyseliny, vyšší alkoholy, aldehydy, estery. Je známá věc, že falšovat víno (tváří se jako kvalitnější) lze přídavkem jedovatého ethylenglykolu. Proto nějaké rádoby fundované řeči o kvalitě vína neuznávám, je to hlavně prostředek ke zvýšení ceny. Podložte to složením - pak se uvidí. Osobně preferuji "umělé " víno, namíchané z čistého lihu a nekvašené šťávy, protože vedlejší produkty kvašení jsou jsou jedovatější než ethanol.

Ladislav N. :-))) 23.2.2007 16:05

... Re: na šťovík

Jaká vína mají největší prodej (ne na peníze, ale na litry!)  ? ;-)

Ladislav N. :-))) 23.2.2007 16:03

Re: To jsem si hned myslel.

Socialistickým "plánováním" k lepšímu vínu na trhu... ;-P

JH 23.2.2007 15:43

Přesně tak, pane Pamětníku, jen mne mrzí,

že jste mne, taky pamětníka, předběhl :-) . A navíc bych přidal, že po dopití se dá vnitřní stříbřitý plastový vak nafouknout a použít jako polštářek pro následující siestu :-).

EAN 23.2.2007 15:30

Re: Článek je názorná ukázka

Správně. Navrhuji odbourat všechny dotace na cokoliv. Pak se ukáže. Jídlo bude drahé, národ ho bude kupovat málo, a tak se nakonec zbavíme i té obezity. Tím, že zhubneme a budeme zabírat míň místa, budou se moci stavět menší byty a kanceláře a tím pádem zabereme míň orné půdy. Ale co s ní potom budeme proboha dělat ? Navrhuji pěstování marihuany. Až budeme všichni řádně zhulení, bude nám fuk, že evropská komise vymýšlí pořád ty svoje bláboly. Čímž nakonec utužíme i spojenectví evropských národů a budeme moci hrdě čelit globalizaci.

Fanda 23.2.2007 15:07

už dávno jsem pochopil

S tím nekvalitním vínem dělají vinaři na Moravě to, že ho prodávají tzv. "pražákům", když si přijedou v dobré víře koupit do sklípku dobré víno. Ti, včetně mne, se jim už dnes na tu jejich "zkvašenou moravskou lítost" (jak jsme ty patoky nazvali), vykvajzli a kupují -včetně mne- kvalitní zahraniční vína. Moravští vykukové se diví. A já říkám, že tak dlouho nás napalovali a dělali si z nás legraci (dá sa-nedá sa-dá sa pražákom), až se jim ta jejich špatná pověst vrátila. Sbohem sklípky, sbohem vychcaní vinaři.

Sch.glosátor 23.2.2007 14:52

To jsem si hned myslel.

Další regulace dál křivící trh. Pro blaho nás spotřebitelů, jak jinak, že ?