28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Luboš 10.7.2006 10:32

Sice značně pozdě kvůli dovolené,

ale stejně mi to nedá se nepřidat k debatě.

Mléko piju denně a neznám nic lepšího! Tedy na žízeň. A k vepřu-knedlu-zelu? Co jiného?!? Špekáček, rybičky, pečené kuře, uzené se zelím - prostě neznám nic, k čemu bych si nedal mléko. I na ty třešně, jak už jsem napsal výše.

Člověk prostě nemá věřit tomu, co mu kdo namluví ("Na třešně se nesmí pít!", "Uhřátý nesmíš do vody!", "Když se neoblékneš, nastydneš!" a podobně), ale má si to sám vyzkoušet. Každý jsme jiný a co jednomu vadí druhému ne. Takže: nevěřit, ale (opatrně!) zkoušet! Což neplatí jen o mléku.

Jen ty škraloupy - také si na ně moc dobře pamatuju - ty jsem nikdy nemohl a dodnes mi vadí jakékoli drtky čehokoli v pití...

Luboš 10.7.2006 10:16

Re: Na třešně ani pivo

Já zapíjím třešně mlékem běžně. Dodneška. A že už je to také hezkých pár let. A nic...

Alena 9.7.2006 17:16

Re: Leda prd je ted lepsi

Moc bych vám přála, aby se vám ten ráj socialistického trhu na týden vrátil, pokud možno nejlépe před Vánocemi! Jsem si jistá, že byste  tak nějak hned uviděl ten rozdíl. Zdalipak by vás ještě potom napadlo vypustit takovou pitominu? Pokud ovšem jen tak z hecu neprovokujete, že.

Mysch 9.7.2006 13:26

tak nevim,

ale v nube v nuslich meli stabilne monoclanky varta. za stejnou cenu jako ceske bateria slyny, co po ctrnacti dnech vytekly.

ono bylo par veci, ktere nebyly drahe, a presto byly i kvalitni. byla to holt ta vyjimka, potvrzujici pravidlo.

G. Pašek 8.7.2006 17:21

Re: Re: Re: ďjó moře, tedy mlíkárny.....

K tomu rybníku ve Staré Olešce jsme jezdili s klukama stanovat a hlavně za holkama . . . . chaty byly na slunné stráni a my s klukama stanovali na druhé straně, opuštěním břehu, kola jsme rozebrali a pověsili vysoko do stromů aby nám je neukradli . . . coby kluk  schoval jsem si hodinky do bochníku chleba a zloděj cikán je našel . . . . jel jsem na kole na policii to nahlásit, chytli ho a tajnej mě hodinky přinesl a vrátil v listopadu ve škole . . . . myslím to jsem byl v 8.

madla 8.7.2006 17:11

Re: Re: ďjó moře, tedy mlíkárny.....

Ne z Mostu, Mostecká pekárna byla v Praze v Mostecké ulici, to je ta, co vede z Malostranského náměstí na Karlův most. A verneřický a kytlický chleba znám proto, že z chaty u rybníka ve Staré Olešce jsme jezdívali na kole i vlakem na výlety široko daleko kolem dokola.

Zuzana W 8.7.2006 12:50

Re: Re: Leda prd je ted lepsi

A ze vam za kupovani bonu nacerno hrozi kriminal?

Zuzana W 8.7.2006 12:41

Re: Leda prd je ted lepsi

To chcete rict, ze i dnes musite jednat s vexlakem, abyste si koupil dobre usite dzinsy,  kvalitni scotch ci bourbon, sedmicku francouzskeho vina nebo dobrou cokoladu? 

Zuzana W 8.7.2006 12:32

A.D.:

Chyba bude imho ve vecne nespokojenosti ceskeho konzumenta. Ale na druhe strane - narocny konzument muze pomahat zmene, kdyby byl ochoten pomahat aktivne. Psat stiznosti nikoliv do vrby (internetova fora), ale tam, kde to ma ucinek. Organizovat nespokojence, sbirat podpisy, zalozit organizaci, ktera by vec potlacovala atp. Nekupovat potraviny neopatrene detailnimi informacemi o hodnotach, ktere obsahuji a uvidite, jak rychle citelne informace na obalech budou.

Tady taky dostanete kvalitnejsi material spis ve specializovanych prodejnach nez v beznem supermarketu, ktery syti davy.  I zde musite vedet, kam pro to zajet a musite mit financni zdroje, ktere vam to umozni, protoze lahudky ve special. obchodech jsou samozrejme mnohem drazsi. Dulezite je, ze pro kazdeho je moznost vyberu podle jeho fin. moznosti - a jak ctu, u Vas je to taky tak. 

Nerikejte mi, za totality bylo lip, neuverim. Pamatuju si to i kdyz jsem pred odchodem do exilu jsem coby devce nevarila a tudiz jidlo 'neshanela'. Spis obleceni a kosmetiku, ktere taky nebyly. A knizky a hudbu, ktere taky nebyly. Atd., atp.......

A.D. 8.7.2006 9:31

Re: Re: Re: Re: Re: Vzdycky, kdyz ctu na psu nostalgie o totalitnich dobrotach,

A víte, že by mě to taky zajímalo - kde je chyba?

I když, možná bych tušila - je to onen takřka celonárodní koníček "hlavně, ať je to co nejlevnější". Lidi obcházejí obchody s akčním letákem a pátrají po těch nejlacinějších položkách, aby si jimi pak naložili vrchovatý vozík. -že by každý nakupující měl doma desetičlennou rodinu strávníků? No a obchodníci se zase předhánějí, kdo nabídne co největší slevy a "akční ceny", kteréžto zlevnění ovšem doslova vytluče z dodavatelů a ti se následně zahojí na kvalitě výrobku.

Takže, aspoň co se potravin týče, sice máme plné regály zboží, o jakém se nám dříve ani nesnilo, ale jen na první pohled. Ve skutečnosti ten, kdo chce koupit kvalitní sýr, mléko, jogurt, uzeninu, pečivo, lahůdkové výrobky... musí skutečně zase pátrat a skoro shánět :-(

G. Pašek 8.7.2006 7:12

Re: ďjó moře, tedy mlíkárny.....

Madam, věřte nebo ne, když zbuorali pekárnu v naší Lhotě, chodili jsme až do Verneřic pro chleba, který byl široko daleko pověstný . . . ale jak jste se dostala z Mostu doVerneřic?  Do Mostu brácha dojížděl na chemickou průmyslovku a jezdil domů jenom na víkend . . . . 

Tosh 8.7.2006 3:05

Rozdil

byl v tom, ze tenkrat jsme shaneli plastikove sracky s peknyma obalama a dnes shanime veci, za kteryma bysme se tenkrat ani neotocili...Jenze byly stokrat kvalitnejsi nez dnesni "nahrazky"...

Tosh 8.7.2006 3:03

Leda prd je ted lepsi

Za komunistu to bylo uplne stejne jako ted. Kvalitni veci bylo tezke sehnat, obvykle staly vic penez a casu na shaneni. Jenze nejak nevidim rozdil. Pokud chce clovek kvalitu, tak za ni nejen zaplati, ale obetuje i cas nekam si pro to dojet a dovezt.

Veronika 8.7.2006 2:37

Re: P.S. Veroniko

Je jej nedostatok  ( ovca dava malo mlieka ).

Zuzana W 8.7.2006 0:17

Re: Re: Re: Re: Vzdycky, kdyz ctu na psu nostalgie o totalitnich dobrotach,

Tak nevim, Madla nahore uz zase neco shani. Pry nejen dobre mliko, ale ani dobry salat a dobry chlebicek nesezenete. Cesi budou mit obchody narvane vsim, o cem se jim predtim ani nesnilo, a nebudou-li spokojeni, mohou se zasobit v sousednich zemich do nichz ted maji volny pristup, ale budou shanet dobry salat a dobry chlebicek. Kde je chyba?

madla 7.7.2006 23:41

ďjó moře, tedy mlíkárny.....

vedle našeho domu byla mlíkárna, které vládla pevnou rukou paní Vaněčková. Za pultem měla srovnané (asi hliníkové?) konve s mlékem sladkým, kyselým a ještě jedním, možná to bylo podmáslí, na nich zavěšené takové kovové válečky 1/4, 1/2 a 1litrové. Nepamatuji se, že by v té době byl kefír. Na pultě pod šturcem byly olomoucké syrečky, plesnivej sejra (o Nivě tehdy ani potuchy), v rohu stoleček a dvě židle, kde běžně snídali svoji dvojku mléka s loupáky nebo karlovarskými rohlíky svobodní pánové a študáci. Paní Vaněčková vždycky ráno natahala do krámu konve mléka, aby je stihla před otevřením příslušně naředit vodou, koše housek a rohlíků, a taky fantastické jogurty v lahvičkách. Byly skoro stejně dobré, jako pověstný bulharský jogurt. Každé všední ráno jsme chodili pro 2 litry mléka a 15 housek, které byly ještě ručně pletené. Bohužel, ta rajská doba netrvala dlouho, velmi záhy se přešlo na housky ražené, což už nebylo jaksi ono. Můj bratranec se ale učil pekařem, a tak jsme měli ještě chvíli možnost, ale jen o prázdninách, si ručních housek užít. Vracel se z práce, když my jsme ještě spali, a budil nás tím, že na nás do postele vysypal pytel ještě teplých housek. Naposledy jsem podobné jedla z Mostecké pekárny, od jejího zrušení jsem už nic takového nepotkala. A vyhlášený chleba pekl pekař v Kytlicích (pan Horníček), Verneřicích u Děčina a pak taky v Husinci (u Prachatic). Podobný, ale jen podobný, je Seberův chleba v Plzni, ale i ten už se zkazil, je moc slaný. A ještě něco krom mléka dneska neseženete - dobrý salát a obložený chlebíček. Obojí se tváří, že se nic nezměnilo, ale jen pamětník ví, že ano a moc. Co říkáte? 

doxa 7.7.2006 23:13

P.S. Veroniko

Když už do světa prorazil kefír, tak proč ne žinčica (která je ještě tisíckrát  lepší)????

doxa 7.7.2006 23:09

Re: Re: A co teprv žinčica!

A nedala by se konzervovat a vyvážet do světa (nebo aspoň na Moravu)????

Moc prosím .....

Lucifer 7.7.2006 23:01

Re: Re: Re: Vzdycky, kdyz ctu na psu nostalgie o totalitnich dobrotach,

no, my už tu ty změny nepozorujem, paní rpuť například už zase konzumuje proslulé gomotextové rohlíky, kterých jsme si za bolševika tak nadšeně užili, nakupuje zřejmě v komunistickém skanzenu. A ne že by tady nebyl. Podnikatelé stejného ražení je už zase nadšeně vyrábějí. Halt, co se v mládí naučíš, na to v stáří nadáváš;-D

Zuzana W 7.7.2006 22:54

Re: Re: A co teprv žinčica!

Slovenskou brynzu (moooc dobrou) prodavali pred nejakym casem ( a mozna jeste prodavaji) na v Brne-Komine na namesti (zaroven s ostepkem a slov. sudovym vinem).

Veronika 7.7.2006 22:34

Re: A co teprv žinčica!

My ju neukryvame, naopak ju kazdemu odporucame, lenze zincica je medziprodukt vyroby bryndze z ovcieho mlieka na salasi a uz sa dalej nespracovava, iba sa pije. Co sa tyka bryndzovych halusiek, slovenskeho to narodneho jedla, ktorym sa prave zincica zapija,bohuzial  nemaju taku povest ako vepro-knedlo-zelo, ale kto im raz prepadol, je strateny. 

doxa 7.7.2006 20:46

A co teprv žinčica!

Jenže naši slovenští bratři ji mermocí ukrývají před světem.

snad se najkde odvážný cestovatel, který vzorky žinčicové mikrobiální kultury propašuje v duté holi /jako kdysi kokony bource morušového z Číny)

Zuzana W 7.7.2006 20:36

Re: Re: Vzdycky, kdyz ctu na psu nostalgie o totalitnich dobrotach,

Zde (USA) jmleko casto obsahuje antibiotika, synteticke hormony, pesticidy a toxicka hnojiva, vyjimkou je organicke mleka z farmy, napr. ze Stonyfield Farm, ktere vyse zminene svinstvo neobsahuje, ale je podstatne drazsi. Farmy produkuji taky organicke jogurty - jak org. mliko, tak jogurty jsou chutove mnohem lepsi.

Hodne zalezi na konzumentovi, pokud si lidi budou stezovat (nejlepe zastoupeni nejakou organizaci), veci se teprve pak zacnou menit.  I kolem informaci o tom, co potravina obsahuje  - a nejen tuk vseobecne, presne kolik saturovaneho tuku , polystaurovaneho, monosaturovaneho, kolik trans fatu (nejnebezpecnejsi tuk vubec), kolik sodia, cholesterolu, proteinu, vitaminu ( kolik a jakych) atd..Tady zacaly firmy detailni informace poskytovat taky az po poradnem kriku a stiznostech konzumentu.

Nevim, jak to bylo za totality s malochovateli, ale vetsina lidi se k tem produktum nedostala a konzumovala to nafialovele mleko z umelohmotnych sacku, zdravotne zavadnych, navic mimoradne nepraktickych. U jogurtu jsem byla v lete na brigade a od te doby nepozrela jediny (hazeli do jogurtu plechovky uplne plesnivych marmelad).

Mozna, ze doma zmeny tolik nepozorujete, ale kdyz do ceska clovek jezdi jednou za rok ci za dva, hned mu padnou do oka a rekla bych, ze ty pozitivni bohate prevysuji negativa.

gurmann 7.7.2006 20:24

škraloup?! brrrr...

Tak škraloup jsem nikdy nemohl a dělalo se mi z něj zle, nicméně to byla velmi účinná munice. Nabrat na ukazováček a mrsk ho... ;-)

Mysch 7.7.2006 19:51

aha,

Mysch 7.7.2006 19:50

tak ten od stroh neznam,

zato znam 50% potrum, a to je opravdovej rum. z karibiku.

Mysch 7.7.2006 19:49

to mate tezke,

neco je lepsi, a neco horsi. v prumeru to vyjde asi nastejno.

ale maslo v bavorsku je opravdu maslo ze smetany, a zadny umely tuk.

gurmann 7.7.2006 19:42

Re: Re: Re: Re: Re: Není mléko jako mléko.

Já jsem zase dával do bílého jogurtu (nejvíc se osvědčil Selský Hollandia) rozinky a strouhaný kokos. Bylo třeba to nechat tak alespoň den "zaškolit" (samosebou v ledničce). Rozinky pustily do jogurtu šťávu, kokos dodal další chuťový vektor. Zkoušel jsem i fíky a datle (mimo jiné způsob, jak spotřebovat ty ztvrdlé), ale ty se musely školit dýl.

VL 7.7.2006 19:23

Re: na ten se nejak nepamatuju.

Vedle železářství.

jara 7.7.2006 19:23

cerstve kozi.....

...hezky jsem si pocetl o mleku i "mleku".....dekuji.....potom jsem na nej dostal chut, i nalil jsem si cerstvy od moji kozicky Anetky, rano jsem si ho osobne nadojil.....jestli neverite, je to vas problem...