Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
VÍKENDOVINY: Kdo rád jí, ať zvedne ruku (13. )
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VL 7.7.2006 19:22Re: jo oni se prizpusobovali nadvakrat Je i 60 %. |
VL 7.7.2006 19:21Re: Re: Vzdycky, kdyz ctu na psu nostalgie o totalitnich dobrotach, Pro kolonie, kterými pro EU jsme je dobré všechno, hlavně co nejlevněnší (na výrobu). Dnes jsem nebyl v obchodě schopen koupit máslo. Jediný údaj o tom, co v tom je jsem našel na polském výrobku: 75 % rostlinný tuk 11 % živočišný, na ostatních výrobcích bylo uvedeno cca 85 % tuku. |
A.D. 7.7.2006 19:04Re: Vzdycky, kdyz ctu na psu nostalgie o totalitnich dobrotach, Ono i tenkrát bylo to dobré většinou od malochovatelů, pár s ejich totiž i "za totáče" udrželo. Plus pár neošizených věcí v běžném obchodě, čistě proto, že "šidící" technologie byly za valuty a tudíž nezbývalo, než používat tradiční recptury - třeba i na ty jogurty. Ale docela by mě zajímalo, protože zcestovalá nejsem, jestli je vodnaté "trvanlivé" mléko, plastikové jogurty a zmrzliny a jiné "výdobytky" moderního potravinářského průmyslu čistě místním folklórem, nebo zda je to běžně rozšířené i za těmi "vyspělejšími" hranicemi? Vždyť ty firmy, které to tady produkují a prodávají, jsou přece vesměs nadnárodní - Danone, Nestlé, Unilever, apod.. Nechce se mi věřit, že všechnu tu prefabrikovanou chemickou stravu vynalezli specielně pro nás a "u sebe" prodávají něco lepšího - podělí se někdo zcestovalejší o zkušenost? |
krmič 7.7.2006 18:56Re: Re: Re: Re: Není mléko jako mléko. Zkusil jste někdy bílý jogurt (já používám Choceňský) smíchat s medem? Asi tak dvě kávové lžičky na kelímek. |
Zuzana W 7.7.2006 17:06Re: Re: Vzdycky, kdyz ctu na psu nostalgie o totalitnich dobrotach, Vsak to nebylo na Vas :) Pamatuju dva studenty v totalitni hospode, protestujici proti nedotocenemu pivu. Cisnik Frantisek na to: " Panove, pamatujte si, ze radikalove jdou od valu vzdycky prvni ." |
autor 7.7.2006 16:45Re: Vzdycky, kdyz ctu na psu nostalgie o totalitnich dobrotach, Milá Zuzano, máte recht milionkrát. Já tady nepíšu o tom, jak to bylo za totáče úžasný. Já píšu jak nám bylo úžasný ,když všechny holky -ty co jsme my považovali za holky, a ne třicetileté stařeny, že - měly pevný prsa , všichni měli vlastní zuby a tráva byla zelená celý rok. No, někdy napíšu něco o strašných českosloveských RAJ a sámoškách , jen najít něco, co by bylo vtipný. |
lesov 7.7.2006 15:47Mlíko jo...?! Nemůžete pít mlíko, když nemáte krávu. To co koupíte v krámu určitě není mlíko, to už ví dneska každej vůl...! PS.Před krávama se to zatím tají. |
Zuzana W 7.7.2006 15:30Vzdycky, kdyz ctu na psu nostalgie o totalitnich dobrotach, (nedavno dokonce i o kvalitnich detskych knihach!), vzpomenu si na to, jak jsem skvele housky a chleba ochutnala teprve po nedovolenem prekroceni hranic do Rakouska, totez s uzeninami, cokoladou, jogurty a jinymi dobrotami z mlika. Doma v cesku byly kvalitni zdroje jenom z vlastni zahrady a diky kucharskemu umu moji babicky, ktera kouzlila dobroty i z toho mala, co bylo k dostani. Taky si vzpominam na prvni navstevu ceska po par letech v exilu ( 1990). Prijeli jsme z Vidne v patek navecer a rano sli pro snidani. Pecivo nebylo, ani to gumove, mleko taky ne. Za "deli" pultem byla sice prodavacka, jinak par ponure vyhlizejicih sledu a nejaky pistaciovy salam. Nikde nic, po ceste se plouzily utahane zeny s prazdnymi a plnymi lahvemi piva pro manzely, jejich pupkati muzi sedeli o kus dal v zahradni hospode, taky u piva. Snidani jsme tedy vynechali a na obed sli do restaurace. Tam taky nic krome nechutne obarvene vody, ktere odvazne rikali gulas. Ted ve stejne samosce dostanu temer vse co potrebuju a v tez restauraci vyber nejmin padesati jidel vcetne cerstvych ryb, zveriny, zeleninovych salatu a vynikajiciho sudoveho vina.
|
ri 7.7.2006 15:26na plotně smažené ... v naší první základní škole se topilo klubkami a na svačinu jsme dostávali čtvrtlitrový sáček mléka, v zimě zmrzlý na ledovou tříšť. Spolužák se rozhodl mléko "ohřát" nad plotnou klubek a samozřejmě sáček upustil. Větrali jsme do konce vyučovací doby |
Mysch 7.7.2006 14:08proc ne, taky pecenace, ... teda peceny klobasy u stanku v noci na vaclavaku, ci u kapra na tylaku. |
G. Pašek 7.7.2006 14:05Plnotučné, 2%, 1% a obarvená voda "100%-beztučné" . . . . a to samé 3x dražší "organické," vše v plastikových či papírových krabicích, s patentním uzávěrem, to aby jsem věděl, že tam někdo něco později nepřidal . . . . . . . Já nevím jaké to mléko paní Staňková prodávala v naší Lhotě krámě. Měla takovou naběračku na štangli, do konve ponořila a do bandasky odlila, obvykle 2 litry, které maminka hned doma "převařila" aby se to "nezdrclo" . . . jé, kolikrát jí to mléko "uteklo" a smažilo na plátech plotny, okna hned otvirala větrat jaký to byl smrádek . . . . nasypalana sůl a mokrým hardem horké pláty honem utírala. Převarené dala do sklepa na poličku vychladnout a já tam chodil na studený škraloup . . . . lidi zlatý, to byla dobrota. Tak málo stačilo ke štěstí . . . . a bandaska se od mléka vymyla a já musel s ni pro pivo do "Restaurace u české lípy" kde šenkoval pan Staněk a nikdy se mě neptal, jestli mě je 21 . . . . protože mě bylo kolem 2+1 . . . . |
Mysch 7.7.2006 13:58jo myslime teda veprenky. |
autor 7.7.2006 13:57Re: nojo, Sákra vepřenky a Koruna, na to jsme zapoměl, to by , bude li zájem ,také byl námet na povídání |
aida 7.7.2006 13:47Re: nojo, Pepřenky se myslím teď prodávají rybí (takový rybičky na kyselo se zeleninou a kořením), tamty placičky byly nejspíš vepřenky? Jakože malé karboše z mletého masa, jestli myslíme to samé. |
Mysch 7.7.2006 13:45jo oni se prizpusobovali nadvakrat nejdriv to zkouseli s inländischer rum, a pak to radsi zmenili na original stroh. ostatne delaj i 40% a ten se chuti nijak nelisi od bozkovskeho ci jindrichohradeckeho. zkratka ten recept z prvni svetove se dochoval ve vice exemplarich. |
Mysch 7.7.2006 13:42na ten se nejak nepamatuju. na ktery strane byl? |
VL 7.7.2006 13:41Re: zapít třešně Stroh rumem 80 % Omlouvám se, použil jsem názevk jak jsem ho viděl v Rakousku v roce 1990 a teď už jsem si u nás v Tescu, kde ho mají etiketu příliš neprohlížel. |
Mysch 7.7.2006 13:40nojo, jenomze ten mlicnak na rohu opletalky otviral kdyz ne v sest rano, tak v 7 urcite. a to detskej dum jeste chrapal. a v korune meli nejlepsi, a ted uz nevim, jestli se jmenovaly peprenky, nebo veprenky. |
VL 7.7.2006 13:40Re: Autore, A v nuslích na "Synkáči". |
Mysch 7.7.2006 13:38zapít třešně Stroh rumem 80 % jednak se to jmenuje ted original stroh 80%, a pak, kdo umi chrtan si s tim nepopali. a na litry se nepije. nejlepsi je v zime na grog. |
ivca 7.7.2006 13:37Re: Autore, a co v Koruně a v Dětském domě??? Spolu s vajíčkovým chlebíčkem .... |
VL 7.7.2006 13:36Re: Jo, ono se řekne mlíko! Tedy opravdové mlíko, protože to, co se vyskytuje To je taky následek přílišné hygieny. Známý choval v Praze na pomezí Hodkoviček a sídliště Novodvorská krávu, a mel velký okruh zájemců o čerstvé mléko. Pak mu to zarazil hygienik s tím, že by musel mít pasterizační zařízení a to si těžko někdo bude kvůli jedné krávě pořizovat. |
VL 7.7.2006 13:33Re: Re: Na třešně ani pivo N o nevím, zapít třešně Stroh rumem 80 %, to by se člověk možná nepo..l ale otrava alkoholem a splánená krk by po tom mohla být. |
Mysch 7.7.2006 13:26tak bile jogurty jsou bezkonkurencne nejlepsi ty, co si delam sam. v reformhaus koupim nasadu, tu pak pridam do na 40° ohrateho mleka, a sup s tim do sklenic, a po osmi hodinach pri udrzovanejch 40° je jogurt hotovej, jedna sklenicka se pak necha jako nasada na dalsi jogurt. ovsem vic jak 8x se to nema z te same nasady zkouset. |
R 7.7.2006 13:23medvědí mlíko Re: Re: Co se týká oné klasické nesnášenlivosti na mlíko ta slivovice a mlíko se smíchají už před vypitím a vrazí se do toho nějaký oslazovací prostředek, med, javorový sirup a podobně. V ženské verzi se tam dodávají příchutě, jahodová, malinová vanilková apod. |
aida 7.7.2006 13:23Re: Re: Re: Re: Není mléko jako mléko. Nedělejte chutě, jo? |
R 7.7.2006 13:17Re: Re: Re: Není mléko jako mléko. Ale když se mluví o dnešních jogurtech, tak nejlepší je plnotučný z mlékárny Kunín, potom velký kelímek jogurtu Vian, protože je znatelně levnější než ostatní a potom zakysané smetany. Kupuji je zásadně bílé bez ovoce, to pak dodávám z zavařenin. Zakysané smetany a plnotučný jogurt jsou dobré i posolené k rohlíku nebo čerstvém chlebu. A když se do toho utře ještě troška česneku, je to ještě lepší. A když se do toho jogurtu vmixuje ještě nějaká majolka a nasypou zeleninové a jiné příslušné komponenty, je to perfektní salát...... |
aida 7.7.2006 13:06Re: neni nad floriana. |
R 7.7.2006 13:06Re: Re: Není mléko jako mléko. psal jsem o tehdejších socialistických jogurtech, co jsme dostávali jako přesnídávky ve škole nebo na pionýrských táborech. Bílá hmota kyselá jak ocet a dole na dně sklenice půl centimetru nasládlého jahodového džemu. Dnešní jogurty to už je něco úplně jiného. |
Mysch 7.7.2006 13:04neni nad floriana. at si splhnu u obyvatel hlavniho mesta moravy. ty nadnarodne koncernove se hodi tak akorat jako pokracovani kdysi oblibeneho syndetikonu. |