14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
VL 7.7.2006 19:22

Re: jo oni se prizpusobovali nadvakrat

Je i 60 %.

VL 7.7.2006 19:21

Re: Re: Vzdycky, kdyz ctu na psu nostalgie o totalitnich dobrotach,

Pro kolonie, kterými pro EU jsme je dobré všechno, hlavně co nejlevněnší (na výrobu).

Dnes jsem nebyl v obchodě schopen koupit máslo. Jediný údaj o tom, co v tom je jsem našel na polském výrobku: 75 % rostlinný tuk 11 % živočišný, na ostatních výrobcích bylo uvedeno cca 85 % tuku.

A.D. 7.7.2006 19:04

Re: Vzdycky, kdyz ctu na psu nostalgie o totalitnich dobrotach,

Ono i tenkrát bylo to dobré většinou od malochovatelů, pár s ejich totiž i "za totáče" udrželo.  Plus pár neošizených věcí v běžném obchodě, čistě proto, že "šidící" technologie byly za valuty a tudíž nezbývalo, než používat tradiční recptury - třeba i na ty jogurty.

Ale docela by mě zajímalo, protože zcestovalá nejsem, jestli je vodnaté "trvanlivé" mléko, plastikové jogurty a zmrzliny a jiné "výdobytky" moderního potravinářského průmyslu čistě místním folklórem, nebo zda je to běžně rozšířené i za těmi "vyspělejšími" hranicemi? Vždyť ty firmy, které to tady produkují a prodávají, jsou přece vesměs nadnárodní - Danone, Nestlé, Unilever, apod.. Nechce se mi věřit, že všechnu tu prefabrikovanou chemickou stravu vynalezli specielně pro nás a "u sebe" prodávají něco lepšího - podělí se někdo zcestovalejší o zkušenost?

krmič 7.7.2006 18:56

Re: Re: Re: Re: Není mléko jako mléko.

Zkusil jste někdy bílý jogurt (já používám Choceňský) smíchat s medem? Asi tak dvě kávové lžičky na kelímek.

Zuzana W 7.7.2006 17:06

Re: Re: Vzdycky, kdyz ctu na psu nostalgie o totalitnich dobrotach,

Vsak to nebylo na Vas :)

Pamatuju dva studenty v totalitni hospode, protestujici proti nedotocenemu pivu. Cisnik Frantisek na to: " Panove, pamatujte si, ze radikalove jdou od valu vzdycky prvni ."

autor 7.7.2006 16:45

Re: Vzdycky, kdyz ctu na psu nostalgie o totalitnich dobrotach,

Milá Zuzano, máte recht milionkrát. Já tady nepíšu o tom, jak to bylo za totáče úžasný. Já píšu jak nám bylo úžasný ,když všechny holky -ty co jsme my považovali za holky, a ne třicetileté stařeny, že - měly pevný prsa , všichni měli vlastní zuby a tráva byla zelená celý rok. No, někdy napíšu něco o strašných českosloveských RAJ a sámoškách , jen najít něco, co by bylo vtipný.

lesov 7.7.2006 15:47

Mlíko jo...?!

Nemůžete pít mlíko, když nemáte krávu.

To co koupíte v krámu určitě není mlíko, to už ví dneska každej vůl...! ;-D

PS.Před krávama se to zatím tají.

Zuzana W 7.7.2006 15:30

Vzdycky, kdyz ctu na psu nostalgie o totalitnich dobrotach,

(nedavno dokonce i o kvalitnich detskych knihach!), vzpomenu si na to, jak jsem skvele housky a chleba ochutnala teprve po nedovolenem prekroceni hranic do Rakouska, totez s uzeninami, cokoladou, jogurty a jinymi dobrotami z mlika. Doma v cesku byly kvalitni zdroje jenom z vlastni zahrady a diky kucharskemu umu moji babicky, ktera kouzlila dobroty i z toho mala, co bylo k dostani. 

Taky si vzpominam na prvni navstevu ceska po par letech v exilu ( 1990). Prijeli jsme z Vidne v patek navecer a rano sli pro snidani. Pecivo nebylo, ani to gumove, mleko taky ne. Za "deli" pultem byla sice prodavacka, jinak par ponure vyhlizejicih sledu a nejaky pistaciovy salam. Nikde nic, po ceste se plouzily utahane zeny s prazdnymi a plnymi lahvemi piva pro manzely, jejich pupkati muzi sedeli o kus dal v zahradni hospode, taky u piva. Snidani jsme tedy vynechali a na obed sli do restaurace. Tam taky nic krome nechutne obarvene vody, ktere odvazne rikali gulas.

Ted ve stejne samosce dostanu temer vse co potrebuju a v tez restauraci vyber nejmin padesati jidel vcetne cerstvych ryb, zveriny, zeleninovych salatu a vynikajiciho sudoveho vina.

 

  

ri 7.7.2006 15:26

na plotně smažené ...

v naší první základní škole se topilo klubkami a na svačinu jsme dostávali čtvrtlitrový sáček mléka, v zimě zmrzlý na ledovou tříšť. Spolužák se rozhodl mléko "ohřát" nad plotnou klubek a samozřejmě sáček upustil.

Větrali jsme do konce vyučovací doby ;-D

Mysch 7.7.2006 14:08

proc ne,

taky pecenace, ... teda peceny klobasy u stanku v noci na vaclavaku, ci u kapra na tylaku.

G. Pašek 7.7.2006 14:05

Plnotučné, 2%, 1% a obarvená voda "100%-beztučné" . . . .

a to samé 3x dražší "organické," vše v plastikových či papírových krabicích, s patentním uzávěrem, to aby jsem věděl, že tam někdo něco později nepřidal . . . . . . .

Já nevím jaké to mléko paní Staňková prodávala v naší Lhotě krámě. Měla takovou naběračku na štangli, do konve ponořila a do bandasky odlila, obvykle 2 litry, které maminka hned doma  "převařila" aby se to "nezdrclo"  . . .  jé, kolikrát jí to mléko "uteklo" a smažilo na plátech plotny, okna hned otvirala větrat jaký to byl smrádek . . . . nasypalana sůl a mokrým hardem horké pláty honem utírala. Převarené dala do sklepa na poličku vychladnout a já tam chodil na studený škraloup . . . . lidi zlatý, to byla dobrota. Tak málo stačilo ke štěstí . . . . a bandaska se od mléka vymyla a já musel s ni pro pivo do "Restaurace u české lípy" kde šenkoval pan Staněk a nikdy se mě neptal, jestli mě je 21 . . . . protože mě bylo kolem 2+1 . . . .

Mysch 7.7.2006 13:58

jo myslime

teda veprenky.

autor 7.7.2006 13:57

Re: nojo,

Sákra vepřenky a Koruna, na to jsme zapoměl, to by , bude li zájem ,také byl námet na povídání

aida 7.7.2006 13:47

Re: nojo,

Pepřenky se myslím teď prodávají rybí (takový rybičky na kyselo se zeleninou a kořením), tamty placičky byly nejspíš vepřenky? Jakože malé karboše z mletého masa, jestli myslíme to samé.

Mysch 7.7.2006 13:45

jo oni se prizpusobovali nadvakrat

nejdriv to zkouseli s inländischer rum, a pak to radsi zmenili na original stroh. ostatne delaj i 40% a ten se chuti nijak nelisi od bozkovskeho ci jindrichohradeckeho. zkratka ten recept z prvni svetove se dochoval ve vice exemplarich. 

Mysch 7.7.2006 13:42

na ten se nejak nepamatuju.

na ktery strane byl?

VL 7.7.2006 13:41

Re: zapít třešně Stroh rumem 80 %

Omlouvám se, použil jsem názevk jak jsem ho viděl v Rakousku v roce 1990 a teď už jsem si u nás v Tescu, kde ho mají etiketu příliš neprohlížel.

Mysch 7.7.2006 13:40

nojo,

jenomze ten mlicnak na rohu opletalky otviral kdyz ne v sest rano, tak v 7 urcite. a to detskej dum jeste chrapal.

a v korune meli nejlepsi, a ted uz nevim, jestli se jmenovaly peprenky, nebo veprenky.

VL 7.7.2006 13:40

Re: Autore,

A v nuslích na "Synkáči".

Mysch 7.7.2006 13:38

zapít třešně Stroh rumem 80 %

jednak se to jmenuje ted original stroh 80%, a pak, kdo umi chrtan si s tim nepopali.

 a na litry se nepije. nejlepsi je v zime  na grog.

ivca 7.7.2006 13:37

Re: Autore,

a co v Koruně a v Dětském domě??? Spolu s vajíčkovým chlebíčkem ....

VL 7.7.2006 13:36

Re: Jo, ono se řekne mlíko! Tedy opravdové mlíko, protože to, co se vyskytuje

To je taky následek přílišné hygieny. Známý choval v Praze na pomezí Hodkoviček a sídliště Novodvorská krávu, a mel velký okruh zájemců o čerstvé mléko. Pak mu to zarazil hygienik s tím, že by musel mít pasterizační zařízení a to si těžko někdo bude kvůli jedné krávě pořizovat.

VL 7.7.2006 13:33

Re: Re: Na třešně ani pivo

N o nevím, zapít třešně Stroh rumem 80 %, to by se člověk možná nepo..l ale otrava alkoholem a splánená krk by po tom mohla být.

Mysch 7.7.2006 13:26

tak bile jogurty

jsou bezkonkurencne nejlepsi ty, co si delam sam.  v reformhaus koupim nasadu, tu pak pridam do na 40° ohrateho mleka, a sup s tim do sklenic, a po osmi hodinach pri udrzovanejch 40° je jogurt hotovej,  jedna sklenicka se pak necha jako nasada na dalsi jogurt. ovsem vic jak 8x se to nema z te same nasady zkouset.

R 7.7.2006 13:23

medvědí mlíko Re: Re: Co se týká oné klasické nesnášenlivosti na mlíko

ta slivovice a mlíko se smíchají už  před vypitím a vrazí se do toho nějaký oslazovací prostředek, med, javorový sirup a podobně. V ženské verzi se tam dodávají příchutě, jahodová, malinová vanilková apod.

aida 7.7.2006 13:23

Re: Re: Re: Re: Není mléko jako mléko.

Nedělejte chutě, jo?;-)

R 7.7.2006 13:17

Re: Re: Re: Není mléko jako mléko.

Ale když se mluví o dnešních jogurtech, tak nejlepší je plnotučný z mlékárny Kunín, potom velký kelímek jogurtu Vian, protože je znatelně levnější než ostatní a potom zakysané smetany. Kupuji je zásadně bílé bez ovoce, to pak dodávám z zavařenin.  Zakysané smetany a plnotučný jogurt jsou dobré i posolené k rohlíku nebo čerstvém chlebu.  A když se do toho utře ještě troška česneku, je to ještě lepší. A když se do toho jogurtu vmixuje ještě nějaká majolka a nasypou zeleninové a jiné příslušné komponenty, je to perfektní salát......

aida 7.7.2006 13:06

Re: neni nad floriana.

:-)

R 7.7.2006 13:06

Re: Re: Není mléko jako mléko.

psal jsem o tehdejších socialistických jogurtech, co jsme dostávali jako přesnídávky ve škole nebo na pionýrských táborech.  Bílá hmota kyselá jak ocet a dole na dně sklenice půl centimetru nasládlého jahodového džemu. Dnešní jogurty to už je něco úplně jiného.

Mysch 7.7.2006 13:04

neni nad floriana.

at si splhnu u obyvatel hlavniho mesta moravy.

ty nadnarodne koncernove se hodi tak akorat jako pokracovani kdysi oblibeneho syndetikonu.