Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
VÍKENDOVINY: Kdo rád jí, ať zvedne ruku (13. )
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A.D. 8.7.2006 9:31Re: Re: Re: Re: Re: Vzdycky, kdyz ctu na psu nostalgie o totalitnich dobrotach, A víte, že by mě to taky zajímalo - kde je chyba? I když, možná bych tušila - je to onen takřka celonárodní koníček "hlavně, ať je to co nejlevnější". Lidi obcházejí obchody s akčním letákem a pátrají po těch nejlacinějších položkách, aby si jimi pak naložili vrchovatý vozík. -že by každý nakupující měl doma desetičlennou rodinu strávníků? No a obchodníci se zase předhánějí, kdo nabídne co největší slevy a "akční ceny", kteréžto zlevnění ovšem doslova vytluče z dodavatelů a ti se následně zahojí na kvalitě výrobku. Takže, aspoň co se potravin týče, sice máme plné regály zboží, o jakém se nám dříve ani nesnilo, ale jen na první pohled. Ve skutečnosti ten, kdo chce koupit kvalitní sýr, mléko, jogurt, uzeninu, pečivo, lahůdkové výrobky... musí skutečně zase pátrat a skoro shánět :-( |
G. Pašek 7.7.2006 14:05Plnotučné, 2%, 1% a obarvená voda "100%-beztučné" . . . . a to samé 3x dražší "organické," vše v plastikových či papírových krabicích, s patentním uzávěrem, to aby jsem věděl, že tam někdo něco později nepřidal . . . . . . . Já nevím jaké to mléko paní Staňková prodávala v naší Lhotě krámě. Měla takovou naběračku na štangli, do konve ponořila a do bandasky odlila, obvykle 2 litry, které maminka hned doma "převařila" aby se to "nezdrclo" . . . jé, kolikrát jí to mléko "uteklo" a smažilo na plátech plotny, okna hned otvirala větrat jaký to byl smrádek . . . . nasypalana sůl a mokrým hardem horké pláty honem utírala. Převarené dala do sklepa na poličku vychladnout a já tam chodil na studený škraloup . . . . lidi zlatý, to byla dobrota. Tak málo stačilo ke štěstí . . . . a bandaska se od mléka vymyla a já musel s ni pro pivo do "Restaurace u české lípy" kde šenkoval pan Staněk a nikdy se mě neptal, jestli mě je 21 . . . . protože mě bylo kolem 2+1 . . . . |
ri 7.7.2006 15:26na plotně smažené ... v naší první základní škole se topilo klubkami a na svačinu jsme dostávali čtvrtlitrový sáček mléka, v zimě zmrzlý na ledovou tříšť. Spolužák se rozhodl mléko "ohřát" nad plotnou klubek a samozřejmě sáček upustil. Větrali jsme do konce vyučovací doby |
Mysch 7.7.2006 13:38zapít třešně Stroh rumem 80 % jednak se to jmenuje ted original stroh 80%, a pak, kdo umi chrtan si s tim nepopali. a na litry se nepije. nejlepsi je v zime na grog. |
VL 7.7.2006 13:41Re: zapít třešně Stroh rumem 80 % Omlouvám se, použil jsem názevk jak jsem ho viděl v Rakousku v roce 1990 a teď už jsem si u nás v Tescu, kde ho mají etiketu příliš neprohlížel. |
Mysch 7.7.2006 13:45jo oni se prizpusobovali nadvakrat nejdriv to zkouseli s inländischer rum, a pak to radsi zmenili na original stroh. ostatne delaj i 40% a ten se chuti nijak nelisi od bozkovskeho ci jindrichohradeckeho. zkratka ten recept z prvni svetove se dochoval ve vice exemplarich. |
VL 7.7.2006 19:22Re: jo oni se prizpusobovali nadvakrat Je i 60 %. |
Mysch 7.7.2006 19:50tak ten od stroh neznam, zato znam 50% potrum, a to je opravdovej rum. z karibiku. |
Fallowa 7.7.2006 11:23Autore, vynikající koktejly měli i v mléčném baru na rohu Václaváku a Opletalky a nabídku opravdu velkou - měli koktejl vanilkový,čokoládový,jahodový,karamelový a myslím že i banánový - to už dávno není pravda. |
aida 7.7.2006 11:25Re: Autore, Ty mléčné koktejly jsem taky kdysi mívala moc ráda, ovšem jen do té doby, kdy jsem byla na brigádě ve "Spuťálu" a čistila ten výrobník. |
ivca 7.7.2006 13:37Re: Autore, a co v Koruně a v Dětském domě??? Spolu s vajíčkovým chlebíčkem .... |
Mysch 7.7.2006 13:40nojo, jenomze ten mlicnak na rohu opletalky otviral kdyz ne v sest rano, tak v 7 urcite. a to detskej dum jeste chrapal. a v korune meli nejlepsi, a ted uz nevim, jestli se jmenovaly peprenky, nebo veprenky. |
aida 7.7.2006 13:47Re: nojo, Pepřenky se myslím teď prodávají rybí (takový rybičky na kyselo se zeleninou a kořením), tamty placičky byly nejspíš vepřenky? Jakože malé karboše z mletého masa, jestli myslíme to samé. |
Mysch 7.7.2006 13:58jo myslime teda veprenky. |
autor 7.7.2006 13:57Re: nojo, Sákra vepřenky a Koruna, na to jsme zapoměl, to by , bude li zájem ,také byl námet na povídání |
Mysch 7.7.2006 14:08proc ne, taky pecenace, ... teda peceny klobasy u stanku v noci na vaclavaku, ci u kapra na tylaku. |
VL 7.7.2006 13:40Re: Autore, A v nuslích na "Synkáči". |
Mysch 7.7.2006 13:42na ten se nejak nepamatuju. na ktery strane byl? |
VL 7.7.2006 19:23Re: na ten se nejak nepamatuju. Vedle železářství. |
Mysch 7.7.2006 19:51aha, |
František 7.7.2006 8:44Není mléko jako mléko. Ještě za totáče jsme pravidelně jezdili do jednoho šumavského zapadákova, kde dožívala taková minimlékárna a zásobovala svým produktem přehršli krámků v okolních obcích. Byla tak zastrčená, že tam nedorazilo všeobecné kurvení produktu. Sortiment byl jen základní. Ovšem jogurt v tradičním skle se musel vykrajovat a mléko se blížilo spíš smetaně. Po bílé kávě zůstal v kafáčku mastný kroužek, který voda bez odmašťovadla nevzala. Je pravdou, že prvních pár dní jsme na WC docházeli zrychleným krokem ale pak si organismus přivykl. To se naopak nedalo říci o produktu místního pivovaru, který jsme nazývali rychlosamoser a na který si organismus nezvykl ani za celé prázdniny. |
R 7.7.2006 8:57Re: Není mléko jako mléko. Socialistické jogurty byly vesměs silně kyselé. Někde jsem četl, že to bylo tím, že jogurty byly během převážení a skladování v běžné teplotě, zatímco měly být chlazené. Vypadá to, že jeden socialistický úředník schválil výrobu jogurtů, ale druhý úředník v jiné kanceláři škrtl výrobu příslušných chladicích zařízení. Jogurty přímo od výroby mohly být perfektní. |
Kresinka 7.7.2006 10:12Re: Re: Není mléko jako mléko. no když si koupíte český jogurt, tak bývá poživatelný. Nejvíc ze všeho nesnáším Danone., takový ten nula celá, nula nic. |
aida 7.7.2006 11:17Re: Re: Re: Není mléko jako mléko. IMHO jsou nejlepší Hollandie a pak takové ty Jihočeské ve skleničce. |
Mysch 7.7.2006 13:04neni nad floriana. at si splhnu u obyvatel hlavniho mesta moravy. ty nadnarodne koncernove se hodi tak akorat jako pokracovani kdysi oblibeneho syndetikonu. |
aida 7.7.2006 13:06Re: neni nad floriana. |
R 7.7.2006 13:06Re: Re: Není mléko jako mléko. psal jsem o tehdejších socialistických jogurtech, co jsme dostávali jako přesnídávky ve škole nebo na pionýrských táborech. Bílá hmota kyselá jak ocet a dole na dně sklenice půl centimetru nasládlého jahodového džemu. Dnešní jogurty to už je něco úplně jiného. |
R 7.7.2006 13:17Re: Re: Re: Není mléko jako mléko. Ale když se mluví o dnešních jogurtech, tak nejlepší je plnotučný z mlékárny Kunín, potom velký kelímek jogurtu Vian, protože je znatelně levnější než ostatní a potom zakysané smetany. Kupuji je zásadně bílé bez ovoce, to pak dodávám z zavařenin. Zakysané smetany a plnotučný jogurt jsou dobré i posolené k rohlíku nebo čerstvém chlebu. A když se do toho utře ještě troška česneku, je to ještě lepší. A když se do toho jogurtu vmixuje ještě nějaká majolka a nasypou zeleninové a jiné příslušné komponenty, je to perfektní salát...... |
aida 7.7.2006 13:23Re: Re: Re: Re: Není mléko jako mléko. Nedělejte chutě, jo? |
Mysch 7.7.2006 13:26tak bile jogurty jsou bezkonkurencne nejlepsi ty, co si delam sam. v reformhaus koupim nasadu, tu pak pridam do na 40° ohrateho mleka, a sup s tim do sklenic, a po osmi hodinach pri udrzovanejch 40° je jogurt hotovej, jedna sklenicka se pak necha jako nasada na dalsi jogurt. ovsem vic jak 8x se to nema z te same nasady zkouset. |