15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Rpuť 7.7.2006 12:56

Fallowo, já jsem sice taky městskí dítko, ale měla jsem kliku,

neb jsem jezdívala do Jeseníků na Šerák, kde opravdu ta horská Stračena byla a i jinde jsem měla příležitost se pořádného mlíka napít.

aida 7.7.2006 11:25

Re: Autore,

Ty mléčné koktejly jsem taky kdysi mívala moc ráda, ovšem jen do té doby, kdy jsem byla na brigádě ve "Spuťálu" a čistila ten výrobník.:-/

Jura Jurax 7.7.2006 11:23

Re: Na třešně ani pivo

Běžně zapíjím třešně podmáslím, aniž by to mělo jakýkoliv zaznamenatelný vliv na konzistenci stolice, jakož i četnost vyprazdňování ... ale pivo na třešně jsem dosud netestoval.

Fallowa 7.7.2006 11:23

Autore,

vynikající koktejly měli i v mléčném baru na rohu Václaváku a Opletalky R^a nabídku opravdu velkou - měli koktejl vanilkový,čokoládový,jahodový,karamelový a myslím že i banánový - to už dávno není pravda;-(.

Fallowa 7.7.2006 11:17

Re: Jo, ono se řekne mlíko! Tedy opravdové mlíko, protože to, co se vyskytuje

Jo,Rputi,já jsem coby městské dítě se nikdy k čerstvě nadojenýmu mlíku nedostala:-(,ale jako dítě jsem chodila s bandičkou pro nalívané mlíko do mlékárny v naší ulici a tohle mlíko po svaření(aby nezkyslo)udělalo škraloup na prst tlustej a tvaroh z něj byl vynikajícíR^.Jinak souhlasím,že to,co se prodává v krabicích je voda,která možná jen kolem mlíka tekla;-).

aida 7.7.2006 11:17

Re: Re: Re: Není mléko jako mléko.

IMHO jsou nejlepší Hollandie a pak takové ty Jihočeské ve skleničce.

Fallowa 7.7.2006 11:09

Re: Co se týká oné klasické nesnášenlivosti na mlíko

Ono záleží i na věku (konzumenta) - mlíko jsem vždycky milovalaV,ale poslední dobou má pro mně silně projímavé účinky:-(...

ptakopysk 7.7.2006 10:35

Re: Re: Co se týká oné klasické nesnášenlivosti na mlíko

hostitel, který nabídne návštěvě půllitr mlíka???? Fuj taxl! To je omluvitelné maximálně u bači na salaši. A i ten by měl mít alespoň halúzkovou!

Kresinka 7.7.2006 10:12

Re: Re: Není mléko jako mléko.

no když si koupíte český jogurt, tak bývá poživatelný. Nejvíc ze všeho nesnáším Danone., takový ten nula celá, nula nic.

Evíček 7.7.2006 10:07

Re: Co se týká oné klasické nesnášenlivosti na mlíko

;-D mohu potvrdit, i já jsem "mlíkoholik" a prostě si musim loknout pokaždý když otevřu lednici. Najdou se ale i tací, co si o mě myslí, že jsem nějaká hříčka přírody, když zapíjím mlíkem i slivovici. Většinou v poměru dětskej panák slivovice/půl litru mlíka. Při čtení té části o mléčných barech jsem si vzpomněla na ten v Lidické ulici (snad se nepletu) v Praze na Smíchově. Je mi sice 28, ale pamatuju si jak mě tam jako děcko babička brávala za socíku na ten úúúúžasnej jahodovej koktejl. Ta prodejna tam pořád ještě asi je, ale dlouho jsem tam nebyla i když kolem jezdím skoro každý den...snad ze strachu, že už by asi nebyl tak výbornej.

Patron Divný 7.7.2006 10:02

Re: Na třešně ani pivo

Problém je v tom, že voda je převážnou složkou většiny nápojů. Relativně nejméně je jí v tvrdém alkoholu, takže to příště zkuste. Čím víc procent, tím líp.

dvd 7.7.2006 9:22

Re: Na třešně ani pivo

Můj táta po celodenním česání třešní si dal krajáč kyselého mléka a v hospodě to spláchnul pivkem. O jeho případných zažívacích potížích nemám povědomost.

R 7.7.2006 8:57

Re: Není mléko jako mléko.

Socialistické jogurty byly vesměs silně kyselé.  Někde jsem četl, že to bylo tím, že jogurty byly během převážení a skladování v běžné teplotě, zatímco měly být chlazené.  Vypadá to, že jeden socialistický úředník schválil  výrobu jogurtů, ale druhý úředník v jiné kanceláři škrtl výrobu příslušných chladicích zařízení. Jogurty přímo od výroby mohly být perfektní.

František 7.7.2006 8:44

Není mléko jako mléko.

Ještě za totáče jsme pravidelně jezdili do jednoho šumavského zapadákova, kde dožívala taková minimlékárna a zásobovala svým produktem přehršli krámků v okolních obcích. Byla tak zastrčená, že tam nedorazilo všeobecné kurvení produktu. Sortiment byl jen základní. Ovšem jogurt v tradičním skle se musel vykrajovat a mléko se blížilo spíš smetaně. Po bílé kávě zůstal v kafáčku mastný kroužek, který voda bez odmašťovadla nevzala. Je  pravdou, že prvních pár dní jsme na WC docházeli zrychleným krokem ale pak si organismus přivykl. To se naopak nedalo říci o produktu místního pivovaru, který jsme nazývali rychlosamoser a na který si organismus nezvykl ani za celé prázdniny.

MF 7.7.2006 8:35

Re: Na třešně ani pivo

Já zapíjím třešně pivem běžně a nic.

R 7.7.2006 8:34

Re: Co se týká oné klasické nesnášenlivosti na mlíko

Takže po několika dnech takové zrychlené výměny hmoty následuje kýžené uklidnění a ustálení a z odpůrce mlíka je jiný člověk.   Klidně si může dovolit na návštěvě vypít nabídnutý půllitr mlíka a nemuset vymýšlet důvody, proč odmítnout.

R 7.7.2006 8:34

Co se týká oné klasické nesnášenlivosti na mlíko

ono trávicí soustava má docela účinnou regulaci.  Jenže funguje se zpožděním a reaguje až na ustálený stav. Je chyba, když kritici mlíka vypijou poprvé za pár měsíců flašku, následně se z toho po...ou a pak na mlíko nadávají a tvrdí o něm, že ho nesnášejí. Není to pravda.  Snášeli by ho. Jen musí své trávicé soustavě dát čas.  Jak pijani whisky mají svou osobní plochou láhev a při každé příležitosti s ní upíjejí, tak takhle to musí dělat i pijan mlíka.  Jak maji nenapravitelní alkoholici v každé místnosti v bytě schovanou láhev alkoholu, tak podobně to musí dělat i pijani mlíka.  Musí se taky dodržovat zákon zachování hmoty.  Jakmile nějaká hmota z těla vychází, musí se okamžitě jiná hmota do těla doplnit.  A na to je flaška s mlíkem dobrá volba. 

R 7.7.2006 8:15

Re: Ale nesmi být v krabici! A vůbec nejlepší je, poohlídnout se po nějaké krávě v okolí.

Už tady o tom pár lidí psalo. Jinak je velký rozdíl mezi trvanlivým mlíkem v krabici s životností půl roku a mezi chlazeným mlíkem v krabici s životnmostí  5 dnů.  Já kupuji to druhé.

Na to zkysání má m teorii, že dříve mléko zkysalo o nějaký den dříve působením těch "dobrých" bakterií.  Dnešní ošetřování mléka zlikviduje ty citlivé " dobré" bakterie, takže mlíko vydrží o pár dní víc. Ale zůstanou tam odolné "špatné" bakterie a potom se za pár dalších dnů mlíko zkazí na hnus na vylití.

A.D. 7.7.2006 8:06

Jahodový koktejl

Taky si na něj pamatuju, chodívali jsme na něj do mlíčňáku u náměstí, velký pohár za 2 Kčs. Pak jsem opustila rodná místa a když jsem se pár let po revoluci ocitla opět v těchto končinách, zjistila jsme, že onen mlíčňák stále existuje. Měli tam i jahodový koktejl, ale neměla jsemsi ho dávat - vodnaté cosi s příšerně plastikovou "jahodovou" příchutí mě ze snění velmi rychle probralo.

Ovšem vím o místě, kde si lze dát skutečně luxusní jahodový koktejl  (snad se mohu dopustit reklamy - jde o kavárnu Emporio u multikina na Černém Mostě), přinesou vám půllitrový skleněný džbánek se smetanovou lahůdkou s rozmixovanými skutečnými jahodami a k tomu pohárek, do kterého tato dobrota ani nejde nalít, jak je hustá. Bohužel, cena je někde úplně jinde - 75,- Kč. Ale když se takhle cestou z kina chceme ještě stavit na kávu, občas dám před kofeinem přednost pohádce mládí :-)

Rpuť 7.7.2006 7:46

Ale nesmi být v krabici! A vůbec nejlepší je, poohlídnout se po nějaké krávě v okolí.

Stejně je mi záhada, proč vynakládáme takovou energii na to, abychom jedli a pili něco úplně jiného než praví nápisy na krabicích. Já bych řekla, že ty všechny fígle musí nakonec vyjít dráž, než kdyby to člověk vypil rovnou...

V.H. 7.7.2006 6:48

Re: Jo, ono se řekne mlíko! Tedy opravdové mlíko, protože to, co se vyskytuje

No, s plnotucnym mliekom sa to este stale da, vami popisovane sracky vznikaju po skvaseni polotucneho a nizkotucneheho napoja predavaneho pod nazvom mlieko. Fuj, fuj, blueeee(Y)

Skuste kvalitne plnotucne.

Rpuť 7.7.2006 6:21

Jo, ono se řekne mlíko! Tedy opravdové mlíko, protože to, co se vyskytuje

v krabicích jsou čůránky, jemně řečeno a nikdo mě nepřesvědčí, že to pochází z krávy. Leda z té fialové, to možná. Ale kdo pil čerstvě nadojené mlíko od Stračeny pasoucí se na horách, ten prostě tu krabici nemůže. Protože z mlíka od Stračeny se nahoře vysrážel smetanovej škraloup na prst tlustej a ten se dal na talířek a pocukroval a to byla lahoda, o jaké se dneska dětem ani nesní.

A zkuste to krabicové mlíko nechat zkysnout - když se Vám to podaří a máte v krabici podivnou zdrclinu a vy tu zdrclinu  nalijejte do čistého platýnka a necháte odkapat, tak nedostanete tvaroh a syrovátku, nýbrž cosi, co vypadá, že už prošlo zažívacím traktem a smrdí to jak rasův pytel. Kdežto z mlíka od Stračeny byl tvaroh jedna báseň, utřel se do něj česnek a přidala bazalka, nebo nakrájela cibule s paprikou a byly z toho pomazánky , že se člověk jen olizoval! A na voňavém žitném chlebu, nebo slaném rohlíku, nikoli značky Gumotex.....to byla lahoda!

Pavel Pávek 7.7.2006 0:36

Na třešně ani pivo

V rámci vědeckých experimentů jsem jednou zkusil třešně zapít pivem. Plzeňskou dvanáctkou. To, co měl po mléku Láďa byla, ve srovnání se mnou, prachnormální zácpa.