26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Medvídek 23.6.2006 9:33

Re: Re: Re: Buřtová vyhláška bude zrušena...

Ani já. Ty jejich "svěží kyselinky" mi zmuchlají hubu jak starý noviny a abych musel pátrat po dobrém víně jak detektiv, na to mně neužije. Což ovšem nic nemění na tom že úředníkům by mělo být houbeles do toho kolik a za kolik vína (nebo čehokoliv) kdo vypěstuje a prodá.

aida 23.6.2006 9:33

Malou poznámku pro vysvětlení

jsem právě zrovna vylepila pod úvodník...

cipísek 23.6.2006 9:23

Re: ty rybičky

Hoši (ti starší) , pamatujete v KD na jakýsi rajský protlak,zvaný lidově "Ančapička" ?

cipísek 23.6.2006 9:20

Re: Re: Bejvávalo...

Jo,pamatuju.A když nebylo sádlo,tak k zahození nebyl ani posolený chleba s nakrájenou cibulí.Nezapomenutelné !

ptakopysk 23.6.2006 9:19

Re: Re: Buřtová vyhláška bude zrušena...

čistě mezi náma - já moravský víno moc nemusím, ty jejich kyselinky mi rozežírají žaludek. A když náááhodou narazím na značku kterou mohu pozřít bez zdravotních komplikací, tak to prodávají jenom v jednom krámku na kraji města vzdálenýho od nás sto kiláků každou lichou středu sudýho měsíce a na to se můžu vykašlat. Ale proč se do vztahu evropský vinař - evropský zákazník kurňapes se.ou úředníci z EU to nepochopím.

Pamětník I. 23.6.2006 9:17

Re: ty rybičky

Ty bičky v tomatě nebyly sovětské, ale polské a prodávaly se i v civilu bez azbuky. Plete vás ten universální azbukový nápis pro KDčka. Já to musím vědět, protože jsem žral KDčka 8 let, která jsem strávil v kasárnách ačkoliv mám modrou knížku. Matka totiž vedla ARMU a KDčka byla universální platidlo s pohyblivým kurzem.

Mablung 23.6.2006 9:16

Re: prase

Víte. Tuk má být obsažen ve svalových vláknech. To potom dělá maso šťavnatým a měkkým. Pokud přede mnou přistane flák, kde je polovina libového a polovina tlustého, zvedá se mi kufr. Jsou lidé kteří milují tlusté, ale z mého okolí jich moc není.

VL 23.6.2006 9:16

Re: Re: Ten tři dny starý chleba

Ještě líp se znárodňoval rovnou z pekařského auta při službě na bráně, čerstvý, ještě teplý chleba se solí o půl čtvrté ráno bylo ideální zpestření noční služby.

ptakopysk 23.6.2006 9:07

Re: Re: Bejvávalo...

v osmdesátejch letech už byl k sehnání jenom ztužený tuk Iva. Topinky na tom šly sice dělat taky, ale pěkně to ničilo žaludek.

Rpuť 23.6.2006 9:03

Re: Buřtová vyhláška bude zrušena...

ptakopysku, kdyby jen to - euhovadimus nezná hranic - zrušíme vinice, abychom mohli dovážet levné víno.

http://www.novinky.cz/eu/evropska-komise-chce-zlikvidovat-cast-vinic_88779_stv9o.html

MF 23.6.2006 8:40

Re: Bejvávalo...

Pravda. Topinky v sádle jsme na letišti dělali také a mohu prohlásit, že už nikdy mi žádné tak nechutnaly.

ptakopysk 23.6.2006 8:39

Buřtová vyhláška bude zrušena...

"Ministerstvo zemědělství chce zrušit vyhlášku o mase a masných výrobcích z roku 2003, která pro některé uzeniny a masové konzervy stanovila pevné, poměrně přísné předpisy. Ty například určovaly minimální množství masa ve výrobku." (Novinky.cz) No a je po problému, že je vepřové bez chuti. V buřtíkách budeme žrát zase sóju a drůbeží separát. Ovšem platit budeme nejspíš stejně jako za buřty s masem...

MF 23.6.2006 8:38

Re: Re: V dobách dávných, kdy ještě smělo se po vlastech českých stanovat, - lípy

No, Detvy jen se sebezapřením. Bystrice byly slovenské partyzánky.

JAPA 23.6.2006 8:20

prase

Bílé české ušlechtilé prase - oficielní název- , kulaťoučké jak v reklamě u řezníka nebo na obrázku od Lady, 10 cm sádla a maso, sádlo, špeky lahodné. Současná odtučněná a odchucená libová jezevčíky připomínající západní prasata jsou příkladem toho, že mnoho věcí v této zemi je lepší než je ve světě běžné. 

cca1 23.6.2006 8:10

Re: Ten tři dny starý chleba

právě - jediné co se v kuchyni kradlo byl čerstvý chléb a čaj

JAPA 23.6.2006 8:09

Re: V dobách dávných, kdy ještě smělo se po vlastech českých stanovat, - lípy

lípy, letky byly po 2 Kčs/bal. 10 ks,, globusky, džunky 2,30 Kčs, astry tuším 2,60 Kčs (opravdový hnus, dusivé) 

partyzánky (dávný aforismus z časopisu Dikobraz - změn je plno, po všech stránkách - pravil kuřák nenuceně - dříve partyzáni skrývali se v seně - nyní zdá se seno v partyzánkách) -1,60 Kčs/bal. 10ks ale šlágr byly (k dostání pouze  na Slovensku bystrice (tuším 1, 30Kčs)a předebším detvy - 1 Kčs. Partyzánky i detvy se daly kouřit. 

ptakopysk 23.6.2006 7:46

Re: ty rybičky

těm rybičkám v tomatě jsme říkali "krámovky". Absolutně nepoživatelné. Ještě mám před očima vojína Maliňáka, jak smíchal krabičku "krámovek", velkou cibuli, půl pixly hořčice, dva taveňáky a sůl, že "vraj to bude dobré". Pak na tu hmotu chvíli zíral, otevřel okno a vyklopil to do civilu na chodník. Leželo to tam dost dlouho, neb ani kolemjdoucí psi to nežrali.

Rpuť 23.6.2006 7:36

V dobách dávných, kdy ještě smělo se po vlastech českých stanovat,

domluvili se dva trempíři z učňáku, že vyrazej do přírody. Prachů nemajíce, složili se na jeden pecen chleba, čerstvého a měkkého, a z babičky vydundali hrnek sádla se škvarkama.

Přes den opájeli se krásou přírody, k veřeru vydali poslední grošík za pár lahví piva, postavili si na louce stan, vyhrabali jámu pro oheň a jali se debužírovat. Na klacíku opekli chleba nad ohněm, namazali tlustě sádle s tučnými škvarky, posolili a nezdržovali se krájením česneku na plátky. Tuto manu nebeskou bohatýrsky zapíjeli zlatavým mokem a náramně si lebedili. V průběhu večera se sice strašně přežrali, ale vůbec jim to nevadilo, z posledních sil se postavili nad ohýnek, uhasili ho z vlastních zdrojů a zalezli do stanu. Hlasité škrundání z jejich útrob je sice budilo, ale nakonec se Morpheus smiloval a oni sladce dřímali v lůně přírody.

Nevěděli ovšem, že již od večera jsou sledováni z houští mladým alternativním loupežníkem (tenkrát se ještě zpívalo "..cikán, černý cikán"), který skryt, silně kanil nad tou božskou vůní, takže během večera poslintal celou houštinu. Když usoudil, že trempíci spí dostatečně tvrdě, nemohl se již více ovládnou a vsunul se do stanu celou horní polovinou těla za účelem uloupení zbylého proviantu. Netušil však, že leze do plynové komory. Koncentrace otravných plynů byla tak strašlivá, že se  rázem začal dusit, příšerně se  rozkašlal, nestačil uprchnout a byl rozlícenými táborniky zmydlen, zmasen a zboulován a na závěr ještě nakopnut do zadku.

Trempíři preventivně zapálili každý jednu Lípu, vyvětrali stan a pokračovali v přerušeném spánku.

Pro nepamětníky - Lípy bývala značka nejlevnějších cigaret, balených v měkké krabičce po deseti kusech.

Zdenek 23.6.2006 7:06

Bejvávalo...

S výrobou topinek na vojně mám podobné zkušenosti, jen jsme je dělali v menším množství na kamínkách v radiovoze R118. U šuplíku na součástky bylo takové šikovné prkénko, na tom jsme roztírali česnek. Při výjezdech na cvičení k nám chodili i oficíři na šmak. Jo, jo, kde jsou ty časy ;-P

JAG 23.6.2006 0:47

Re: ty rybičky

Už to tam je, Vašku. To jsem přehlíd.

Yarda 23.6.2006 0:41

Ten tři dny starý chleba

se v armádě údajně jedl proto, aby u útvaru bylo jídlo na tři dny, takže když se přivezl čerstvý chleba, tak se uložil jako zásoba, uložený už byl chleba ze včerejška, předvčerejška a ten z předpředvčerejška se vydal ke spotřebování.

autor 23.6.2006 0:30

ty rybičky

v konservě se jmenovaly "Bički" psáno azbukou a nějak se to z textu vypařilo.Račte doplnit.