18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vita 21.12.2009 11:34

Re: Některé autorovy interpretace....

Což byla náhoda - a zrovna tak by se mohly sejít povodňové vlny bez přehrad.

V 2002. byl problém v tom, že napršelo, přehrady se naplnily, půda nasákla tak, že získala retenční schopnost betonové desky - načež napršelo znova. A hodně.

A druhý problém byl optimismus, kdy se pro Prahu předpovídala mírně zvednutá voda i v době, kdy bylo známo, že by se musela někde před Prahou odteleportovat... No, ale v Drážďanech byli varováni mnohem víc předem - a stejně nechali zatopit vagóny na hlavním nádraží.

vicenzo 21.12.2009 11:10

Re: tlačenka

Skrytá reklama na Palladium .. ;-)

Holt se Aston živí všelijak, když už musí přebírat předžvejkaniny z laických blogů.

Jenda 21.12.2009 11:10

Re: "Když někoho přibývá, tak ho přece neubývá."

Vy jste nečetl příspěvky místních židožroutů o genocidě palestinců?

Chris Kelvin 21.12.2009 11:07

Re: Některé autorovy interpretace....

Tak jednoduché to nebylo, Tomáši. Ona třeba celková kapacita vypuštěné vltavské kaskády by byla jenom asi čtvrtinová, než byl celkový povodňový průtok Prahou. Tady zapůsobil faktor délky přehradních nádrží, kdy se pohyb povodňové vlny urychluje. Navíc se díky časovému posunu sečetly povodňové vlny tří řek - vyšly do stejného časového intervalu, což by se při neexistenci přehrad nestalo.

Glosator 21.12.2009 11:01

Historií je zaznamenán Velký hurikán roku tuším 1780

Ten zatím nebyl překonán.

Mimochodem, v New Orleansu byla nejméně povodní, způsobenou hukánem Kathrina zasažena původní Francouzská čtvrt. Novější zástavba byla pod úrovní mořské hladiny a spoléhalo se na hráze. Když ale zastupitelé použili peníze na zesílení hrází na nákup voličů štědrými sociálními dávkami, muselo to takto dopadnout.

Glosator 21.12.2009 10:55

Re: Některé autorovy interpretace....

Máte naprostou pravdu. Mluvil jsem s jedním člověkem, který má barák na břehu Dyje. A pokud by chtěli, aby při předpovědi dešťů byla preventivně snížena hladina Vranovské přehrady, budu po nich chtít aby zaplatili možný výpadek ve výrobě elektřiny.

Povodně 2002 byly také selháním státní moci. Nikdo si nevzal na triko nařídit preventivní vypouštění vody z přehrad. A zájmy majitelů kempů na Lipně dostaly přednost před obyvateli Českého Krumlova.

vicenzo 21.12.2009 10:54

Graf povodní v Praze na Vltavě

:-D;-D8-o:-) ještě mistr zapomněl podotknout, že Vltava už padesát let v Praze nezamrzá, ale to by zavádělo k teoriím o oteplování ;-D

hufv 21.12.2009 10:52

Re: Kremliku

Stále záporné oproti čemu? Oproti hodnotám v době ledové? (Stará známá hokejka, která začíná v 18tém století těsně před koncem malé doby ledové, která začala cca ve 14tém století....).

Hodnoty prostě oscilují a to mezi nulou (také bylo v dějinách země období, kdy byly póly bez ledu) a mezi obrovskou masou zamrzlého ledu, kdy ledovec (arktický, tam je to dokázáno) sahal až přes naše území k aplám.

Vezměte za základ hodnoty před 3 lety a hle - ledovců přibývá. Vezměte za základ ledovce z doby ledové - a ledovce ubylo.

bm2 21.12.2009 10:42

Re: pane Kremlíku

Pravdepodobne preto, ze ho ortodoxni vyznavaci oteplenej cirkve maju v repertoari svojej apokalypsy. Aj gazdinka vymrazujuca chladnicku pochopi kauzalitu medzi topiacim sa ladom a stupajucou hladinou mori a prispeji tym Greenpiss. Kam sa na otepleneho Gora hrabe John Creasey, ktory napisal Potopa, sucho, hlad uplne amatersky - kazdu pohromu v inom pribehu. Oteplena cirkev ponuka vsetky pohromy naraz v jednom balicku a na rozdiel od Danteho uz za zivota abonentov.

JaS 21.12.2009 10:30

Re: tlačenka

To bylo o tom andělovi s tou trumpetou?;-P

Tomáš 21.12.2009 10:29

Re: Některé autorovy interpretace....

Povodeň 2002 v Praze by byla výrazně menší kdyby nebyly všechny přehrady před povodněmi plné až po okraj. kvůli většímu tlaku na turbíny čili větším ziskům za elektřinu. Na Lipně navíc i kvůli Holanďanům, kteří chtěli mít blíž k vodě.

Chris Kelvin 21.12.2009 10:21

Re: Článek spoléhá na to, že si čtenáři citované odkazy důkladně nepřečtou.

Ano, ten způsob podání je dost diskreditující, to máte pravdu.

Chris Kelvin 21.12.2009 10:19

Některé autorovy interpretace....

...jsou přinejmenším odvážné.

Tak třeba ten graf povodní na Vltavě, to je dobrá ilustrace. Již delší dobu se staví přehrady a jezy, takže logicky dochází k menšímu vyrovnávání průtoků. Pak ale přijde doopravdy velká voda (to je ten sloupec napravo, rok 2002) a všechny přehrady se objeví jako kontraproduktivní a následky ještě zhorší. A to je vlastně asi tak všechno, co se z grafu dá vyčíst, o klimatu nic.

S tím ledem je to také trochu jinak, stačí si pořádně přečíst ty odkazy. Jistě, je tam jisté minimum tak před dvěma, třemi lety (stejně jako u hladiny moří), z celkových trendů bych si ale netroufl věštit obrat k lepšímu. Podle běžných přírodních zákonitostí to spíše vypadá na krátké odpočinutí před dalším poklesem zalednění severu. Je to ostatně dobře vidět na jednom autorově odkazu se zobrazením plochy zelednění, což je ale dost známá ukázka.

Snad jedině s těmi hurikány si netroufám polemizovat. Tam dochází k výkyvům a je pravda, že hustota zalidnění stoupá, čili i škody.

Ivan 21.12.2009 10:15

Článek spoléhá na to, že si čtenáři citované odkazy důkladně nepřečtou.

1) Smysl má zabývat se pouze odkazy z vědeckých časopisů sledovaných v Science Citation Index.  2) Článek, který uvádí data pro podporu periodicity srážek nad územím Floridy se nenápadně zmínil, že zatím co v určitém období klesl počet hurikánů nad Floridou na 4, tak nad Texasem vzrostl na 12.  Lokální sledování nemusí odpovídat celkovému trendu.  3) Zmínka o něklik století starém olomouckém záznamu, který přitom zmiňuje situaci nad celým Německem je půvabná. Atd..

Vědci, kteří kritizují určitou teorii jako nedostatečně ověřenou a dokládají to daty se nikdy, opakuji nikdy, nevyjadřují v propagandistických termínech jako autor článku.  Už jen způsob jakým se vyjadřuje zcela diskredituje jeho snahy.

Martin 21.12.2009 9:58

tlačenka

Diky za data, fine článek. Akorát Vaše pohrdání zjevením Jana je pošetililé.

čtenář zdrojů 21.12.2009 9:46

Re: pane Kremlíku

ano, je to nejspíš jediný nedostatek. Ale abych řekl pravdu, tak vlasně ani nechápu, proč text o ubývání ledu na pólech zařadil pan Kremlík do seznamu katastrof. Já v tom žádnou katastrofu nevidím.

Lapil 21.12.2009 9:38

Re: Netřeba býti vědcem, placeným velmi dobře!

Jo, souhlas. Ale proto vědci mají celkem vymakaný systém oponentur a zejména požadavek opakovatelnosti pokusu a předvídatelnosti výsledku, aby ve finále ten popleta mohl s čistým štítem říct "Máte pravdu, pane kolego, vaše výsledky odporují mé teorii. Budu se nad tím muset lépe zamyslet". Což - bohužel - politici nemůžou. Tedy bez ztráty kytičky.

Ivan Nový 21.12.2009 9:30

Re: pane Kremlíku

A k čemu ho potřebujete? Tedy to zalednění?

Ivan Nový 21.12.2009 9:29

Re: pane Kremlíku

Ano, to jsme si už vyjasnili. Tedy je to falešný argument s tím táním arktického ledu.

Lapil 21.12.2009 9:27

Re: "Když někoho přibývá, tak ho přece neubývá."

A ono probíhá systematické vyvražďování Palestinců?

Vladimír 21.12.2009 9:25

Netřeba býti vědcem, placeným velmi dobře!

Zdravý rozum napoví, že i ten vědec dělá všechno pro to, aby si zdůvodnil svou existenci. Jen aby ty krávy a ti volové tolik nevypouštěli škodlivé plyny...

bm2 21.12.2009 9:12

Re: pane Kremlíku

Pan Sejna, bez ironie sa Vas chcem opytat, ci hodnota zaladnenia je jediny nedostatok, ktory sa da panovi Kremlikovi v zhrnuti vycitat.

Totiz este donedavna ortodoxni oteplovaci ( tym nemam na mysli Vas, Vasa pripomienka je vecna a korektna ) podobne clanky rotrhavali v zuboch a z autora urobili totalne neempaticke, asocialne, trzne orientovane, spolocensky nezodpovedne hovado.

Malý Aston 21.12.2009 9:10

Dřevěné domečky a televizní reklama pro ekoteroristy!

Počasí se mění o tom není žádných pochybností dokonce i v zimě napadne sníh a to je nenormální. Když ukazují v televizi záběry řádění hurikánů v USA tak mne vždy napadne, proč si tam nepostaví pořádné baráky. Šak jim tam fučí pořád. Ale oni ne a ne. Pořád staví ty papírové nebo dřevěné. Pak foukne trošku větší větříček a mají samé třísky.A nebo je jim to jedno? Pojišťovny to zřejmě dobře zaplatí. Bydlet tam nějaký čechůn tak si to postaví z betonu,rovnou střechu ať nemá co lítat po ulici,pořádné žaluzie z tankových plátů a může si fučet jak chce. Ale to by pak ekoteroristé neměli čím argumentovat.:-P

Robo 21.12.2009 9:10

Re: Kremliku

navyse z toho grafu vidno, ze ladovcov stale ubuda, napriek naznaku zlepsenia su hodnoty stale ZAPORNE

čtenář zdrojů 21.12.2009 8:59

Re: Povodně na Vltavě.

tání nás čeká o Vánocích. Nebude to ale nic tragického, protože sněhu zas tak moc nenapadlo. Nemá tedy co tát.

čtenář zdrojů 21.12.2009 8:56

Re: pane Kremlíku

jedná se o rozsah zalednění na moři a nikoli na pevnině. Pokud roztaje led na moři, pak se hladina oceánů nemění. Archimedův zákon platí i v oceánech.

čtenář zdrojů 21.12.2009 8:54

Re: pane Kremlíku

ano, tragický vývoj opravdu nevidno. Ale růstu zalednění také nevidno.

Mgr Milda 21.12.2009 8:54

Přesuny ledové pokrývky mohou souviset s pohybem magnetického pólu

tomu se nevěnuje žádná pozornost, i když se o tom ví.  Stavět nějaké protimagnety nebo jinak zasáhnout zatím nikoho nenapadlo, byl by to pěkný a drahý projekt. Vybírat daně na posun magnetického pólu je na první pohled obtížné, zatím se toho nikdo nechytil.

Můj tip dávám panu Cameronovi i Alfrédovi Górovi zcela nezištně k použití, těším se na nové katastrofální zprávy!

Jinak i přesuny mořské hladiny by mohly souviset s tím cestováním magnetického pole, v hloubi Země se kvůli tomu přeskupují hmoty, nebo snad kvůli tomu přeskupení se posouvají ty póly, zatím to nikdo neví. Tím se ovšem mění i síly, působící na vychladlou zemskou slupku, čímž se mění i tvar povrchu.

Oteplovač 21.12.2009 8:45

Re: pane Kremlíku

Tady je to trochu jinak zobrazeno.http://www.ijis.iarc.uaf.edu/en/home/seaice_extent.htm. Žádný tragický vývoj nevidno. A taky musíte brát v úvahu obrovskou setrvačnost oceánů. Specifické teplo vody je ca 4,18 kJ/kg/K. Suchého vzduchu 1,0 kJ/kg/K. A 1 Kg vzduchu bude něco kolem 800 litrů. Takže objemově porovnáno t.j litr k litru je to asi  3200 x víc u vody ! 

Ivan Nový 21.12.2009 8:45

Re: pane Kremlíku

No a s hladinou moří to neudělalo vůbec nic.