1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lapil 21.12.2009 9:38

Re: Netřeba býti vědcem, placeným velmi dobře!

Jo, souhlas. Ale proto vědci mají celkem vymakaný systém oponentur a zejména požadavek opakovatelnosti pokusu a předvídatelnosti výsledku, aby ve finále ten popleta mohl s čistým štítem říct "Máte pravdu, pane kolego, vaše výsledky odporují mé teorii. Budu se nad tím muset lépe zamyslet". Což - bohužel - politici nemůžou. Tedy bez ztráty kytičky.

Malý Aston 21.12.2009 9:10

Dřevěné domečky a televizní reklama pro ekoteroristy!

Počasí se mění o tom není žádných pochybností dokonce i v zimě napadne sníh a to je nenormální. Když ukazují v televizi záběry řádění hurikánů v USA tak mne vždy napadne, proč si tam nepostaví pořádné baráky. Šak jim tam fučí pořád. Ale oni ne a ne. Pořád staví ty papírové nebo dřevěné. Pak foukne trošku větší větříček a mají samé třísky.A nebo je jim to jedno? Pojišťovny to zřejmě dobře zaplatí. Bydlet tam nějaký čechůn tak si to postaví z betonu,rovnou střechu ať nemá co lítat po ulici,pořádné žaluzie z tankových plátů a může si fučet jak chce. Ale to by pak ekoteroristé neměli čím argumentovat.:-P

Mgr Milda 21.12.2009 8:54

Přesuny ledové pokrývky mohou souviset s pohybem magnetického pólu

tomu se nevěnuje žádná pozornost, i když se o tom ví.  Stavět nějaké protimagnety nebo jinak zasáhnout zatím nikoho nenapadlo, byl by to pěkný a drahý projekt. Vybírat daně na posun magnetického pólu je na první pohled obtížné, zatím se toho nikdo nechytil.

Můj tip dávám panu Cameronovi i Alfrédovi Górovi zcela nezištně k použití, těším se na nové katastrofální zprávy!

Jinak i přesuny mořské hladiny by mohly souviset s tím cestováním magnetického pole, v hloubi Země se kvůli tomu přeskupují hmoty, nebo snad kvůli tomu přeskupení se posouvají ty póly, zatím to nikdo neví. Tím se ovšem mění i síly, působící na vychladlou zemskou slupku, čímž se mění i tvar povrchu.

Zdenek 21.12.2009 8:44

I pan James Cameron

se se svým Avatarem veze na zelené vlně. Jenže tato parádní podívaná něco stála a investici je třeba získat zpět. Takže si nemůže dovolit bojkot nějakých ekohujerů.

Standa (nebolševik) 21.12.2009 8:32

Opět velmi dobrý článek!

Potvrzuje to i míra hysterického kvikotu místních ekotalibů :-D! Skoro by člověk řekl, že se vám hroutí další pohádka, sebranko levičácká :-D!

princ Drson 21.12.2009 8:12

Kremliku

"Tání arktického ledu skončilo před pár lety. Nyní ledu přibývá. Viz graf." POdivejte se na trend a ne na posledni dva roky. A pak usuzujte.

Robo 21.12.2009 9:10

Re: Kremliku

navyse z toho grafu vidno, ze ladovcov stale ubuda, napriek naznaku zlepsenia su hodnoty stale ZAPORNE

hufv 21.12.2009 10:52

Re: Kremliku

Stále záporné oproti čemu? Oproti hodnotám v době ledové? (Stará známá hokejka, která začíná v 18tém století těsně před koncem malé doby ledové, která začala cca ve 14tém století....).

Hodnoty prostě oscilují a to mezi nulou (také bylo v dějinách země období, kdy byly póly bez ledu) a mezi obrovskou masou zamrzlého ledu, kdy ledovec (arktický, tam je to dokázáno) sahal až přes naše území k aplám.

Vezměte za základ hodnoty před 3 lety a hle - ledovců přibývá. Vezměte za základ ledovce z doby ledové - a ledovce ubylo.

Kremlik 21.12.2009 14:01

O trendech

Placani o tzv. trendech mi připadne usmevne. Kazdy, kdo vi neco o klimatu, vam rekne, ze trendy jdou chvili nahoru, pak dolu, pak nahoru, dolu a tak porad dokola. Zadny trend netrva vecne. Takze přibyvani ledu, ktere zacalo pred par lety muze byt nepodstatny kratkodoby vykyv, ale taky to muze byt - abych pouzil vasi terminologii - zacatek noveho dlouhodobeho trendu.

Princ Drsoň 21.12.2009 21:44

Re: O trendech

Pokud vám plácání o trendech přijde úsměvné, proč je trend posledních dvou let vaším hlavním argumentem?

čtenář zdrojů 21.12.2009 8:07

pane Kremlíku

měl byste být přesnější.

Celkový rozsah zalednění pólů se snižuje. Nemůžete porovnávat zcela mimořádné letní tání roku 2007 se současností. Letos bylo sice v době největšího tání v Arktidě více ledu než v roce 2007, ale poté, co začal led s nastupující zimou přibývat, přibývá mnohem pomaleji. V současnosti (tedy v prosinci) je ledu na pólech o 1,1 milionu km2 méně, než byl průměr z let 1979-2000. Letos navíc dosáhlo celkové zalednění nejmenšího maxima v historii. Vždy na přelomu října a listopadu dosahuje polární zalednění svého maxima. V průměru to bývá 22,4 milionu km2. Letos ale maximum dosáhlo jen 21 milinů km2. A to je méně, než v rekordním roce 2007. 

arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/global.daily.ice.area.withtrend.jpg

Ivan Nový 21.12.2009 8:45

Re: pane Kremlíku

No a s hladinou moří to neudělalo vůbec nic.

čtenář zdrojů 21.12.2009 8:56

Re: pane Kremlíku

jedná se o rozsah zalednění na moři a nikoli na pevnině. Pokud roztaje led na moři, pak se hladina oceánů nemění. Archimedův zákon platí i v oceánech.

Ivan Nový 21.12.2009 9:29

Re: pane Kremlíku

Ano, to jsme si už vyjasnili. Tedy je to falešný argument s tím táním arktického ledu.

Oteplovač 21.12.2009 8:45

Re: pane Kremlíku

Tady je to trochu jinak zobrazeno.http://www.ijis.iarc.uaf.edu/en/home/seaice_extent.htm. Žádný tragický vývoj nevidno. A taky musíte brát v úvahu obrovskou setrvačnost oceánů. Specifické teplo vody je ca 4,18 kJ/kg/K. Suchého vzduchu 1,0 kJ/kg/K. A 1 Kg vzduchu bude něco kolem 800 litrů. Takže objemově porovnáno t.j litr k litru je to asi  3200 x víc u vody ! 

čtenář zdrojů 21.12.2009 8:54

Re: pane Kremlíku

ano, tragický vývoj opravdu nevidno. Ale růstu zalednění také nevidno.

Ivan Nový 21.12.2009 9:30

Re: pane Kremlíku

A k čemu ho potřebujete? Tedy to zalednění?

bm2 21.12.2009 9:12

Re: pane Kremlíku

Pan Sejna, bez ironie sa Vas chcem opytat, ci hodnota zaladnenia je jediny nedostatok, ktory sa da panovi Kremlikovi v zhrnuti vycitat.

Totiz este donedavna ortodoxni oteplovaci ( tym nemam na mysli Vas, Vasa pripomienka je vecna a korektna ) podobne clanky rotrhavali v zuboch a z autora urobili totalne neempaticke, asocialne, trzne orientovane, spolocensky nezodpovedne hovado.

čtenář zdrojů 21.12.2009 9:46

Re: pane Kremlíku

ano, je to nejspíš jediný nedostatek. Ale abych řekl pravdu, tak vlasně ani nechápu, proč text o ubývání ledu na pólech zařadil pan Kremlík do seznamu katastrof. Já v tom žádnou katastrofu nevidím.

bm2 21.12.2009 10:42

Re: pane Kremlíku

Pravdepodobne preto, ze ho ortodoxni vyznavaci oteplenej cirkve maju v repertoari svojej apokalypsy. Aj gazdinka vymrazujuca chladnicku pochopi kauzalitu medzi topiacim sa ladom a stupajucou hladinou mori a prispeji tym Greenpiss. Kam sa na otepleneho Gora hrabe John Creasey, ktory napisal Potopa, sucho, hlad uplne amatersky - kazdu pohromu v inom pribehu. Oteplena cirkev ponuka vsetky pohromy naraz v jednom balicku a na rozdiel od Danteho uz za zivota abonentov.

Jenda 21.12.2009 17:34

Re: pane Kremlíku

Mela by si ta gazdina dat nejaky michany napoj s kostkami ledu. Pekne plnou sklenici. A pak koukat jak ten led pekne taje a taje a hladina nic.

vita 21.12.2009 11:53

Re: pane Kremlíku

V historii ČEHO? Jak dlouhá je pro vás historie?

Historie zkoumání Severního ledového oceánu, vynecháme-li cesty na Island a do Grónska, což je sotva olíznutí SLO, začíná Willemem Barentsem v období Malé doby ledové - pravda, ještě před kulminací mrazů. Veškerý výzkum se prováděl v této době a v relaxaci z ní (což je současnost).

Kremlik 21.12.2009 14:05

Re: pane Kremlíku

Trendy: Zaledneni na polech se snizuje od konce doby ledove. Naopak od Altithermalu se zmensuje. Poslednich par let se v Arktide zvetsuje. Atd... Trend vam vyjde podle toho, od ktereho okamziku pocitate.

Spiderman 21.12.2009 14:22

Re: pane Kremlíku

Za poslední větu Vám pane Kremlíku tleskám. Právě jste ukázal, jak snadné je používat výběrového efektu na kterékoli straně barikády. A nejde jen o trendy. Jde i o záměrně či nechtěně vynechaná data. To se pak mohou obě strany šermovat do nekonečna.

vita 21.12.2009 17:49

Re: pane Kremlíku

Ano - velmi oblíbené je účelové stanovení počátku historie v debatách.

Pro Sudeťáky je to kupř. rok 1945. Ale velmi se hodí rok 1918 pro nadávání na Rusy a pod.

očko 21.12.2009 7:34

všem stranám (ne)oteplovací disputace

Francis Bacon (1620):

„Jakmile člověk zaujme nějaké stanovisko, sbírá všechny důkazy, které ho potvrzují, a i když důkazy svědčící v opak mohou být častější a závažnější, buď si jich nevšimne nebo je zavrhne, aby víra v zaujaté stanovisko nebyla otřesena.“

očko 21.12.2009 7:35

Re: všem stranám (ne)oteplovací disputace

V jedné studii, která tento jev dobře ilustruje, zkoumali badatelé skupinu studentů, z nichž někteří byli pro trest smrti, jiní s nim nesouhlasili. Všichni studenti obdrželi k prostudování stejný odborný materiál o efektivnosti trestu smrti. Polovina dodaných studií tvrdila, že trest smrti má odstrašující efekt, druhá tento efekt popírala. Výzkumníci také studenty upozornili na slabiny v logice předložených studií. Nakonec byli studenti požádáni, aby posoudili odbornou úroveň každé studie jednotlivě a také aby posoudili, zda a do jaké míry studium problematiky ovlivnilo jejich názor na trest smrti.Účastníci dávali lepší známky studiím, které potvrzovaly jejich původní stanovisko, i když studie pro obě varianty byly provedeny stejnou metodikou. A na konci, přestože všichni četli to samé, uvedli shodně jak zastánci trestu smrti, tak jeho odpůrci, že to, co četli, je utvrdilo v jejich víře. Místo, aby studie někoho přesvědčily, jenom skupinu více polarizovaly: i náhodné výsledky mohou být interpretovány jako přesvědčivé důkazy, pokud svědčí ve prospěch našich předem vytvořených názorů.

http://synapse.princeton.edu/~sam/lord_ross_lepper79_JPSP_biased-assimilation-and-attitude-polarization.pdf

očko 21.12.2009 7:36

Re: všem stranám (ne)oteplovací disputace

Citováno z

http://www.kosmas.cz/knihy/145435/zivot-je-jen-nahoda/   strany 192-193

Han 21.12.2009 13:08

Re: všem stranám (ne)oteplovací disputace

Ano o tomto mnohokrát citovaném pokusu z r. 1979 píše i F. Koukolík: Jak si lidé hrají. Kapitola o lidské iracionalitě.

očko 21.12.2009 14:13

Re: všem stranám (ne)oteplovací disputace

Díky. Paměť už neslouží :-/