17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kremlik 21.12.2009 14:11

Re: Taje led na pólech?

Jste to vy, kdo neumi cist. Oteplovani a tani ledu v Arktide nikdo nezpochybnuje a je v grafu jasne videt. Jen poukazuji, ze se v poslednich letech nezrychluje, naopak se zastavilo.

vita 21.12.2009 14:11

Re: Historií je zaznamenán Velký hurikán roku tuším 1780

Přinejmenším za neschopnost FEMA reagovat jeho nepotismus může jednoznačně.

Kremlik 21.12.2009 14:10

Re: Kremliku vy spolehate ze vasi ctenari neumi anglicky, co?

Vy jste snad slepy? Od doby tohoto rekordu - viz graf - ledu v Arktide pribyva. Protoze se (od 1998) ochlazuje a (od cca 2006) se zastavil rust morskych hladin. Existenci oteplovani v letech 1970s -1998 nikdo nezpochybnuje. A toto oteplovani bylo nejintenzivnejsi na polech kde - zcela zjevne - krivka teplot kopiruje krivku slunecni aktivity.

Kremlik 21.12.2009 14:05

Re: pane Kremlíku

Trendy: Zaledneni na polech se snizuje od konce doby ledove. Naopak od Altithermalu se zmensuje. Poslednich par let se v Arktide zvetsuje. Atd... Trend vam vyjde podle toho, od ktereho okamziku pocitate.

Kremlik 21.12.2009 14:03

Re:co je to blog

Zarazeji mne lidi, kteri nepoznaji rozdil mezi clankem do vedeckeho journalu a blogem a pohorsuji se. Toto je satiricko-popularne naucny blog. V clanku do Geophysicae apod. by jiste takova ironie asi byt nemohla.

Kremlik 21.12.2009 14:01

O trendech

Placani o tzv. trendech mi připadne usmevne. Kazdy, kdo vi neco o klimatu, vam rekne, ze trendy jdou chvili nahoru, pak dolu, pak nahoru, dolu a tak porad dokola. Zadny trend netrva vecne. Takze přibyvani ledu, ktere zacalo pred par lety muze byt nepodstatny kratkodoby vykyv, ale taky to muze byt - abych pouzil vasi terminologii - zacatek noveho dlouhodobeho trendu.

Marat 21.12.2009 13:46

Re: Ano, některé interpretace jsou odvážné,

Když se sám zmárníte, hned bude o jednoho  škodlivého Homo Sapiens méně. Možná že si potom z vás vezmou příklad jiní a těch Homo Sapiens ubude více. Hodně vás žere, že se na planetě roztahuje  Homo Sapiens? Pokud potřebujete nějaký předmět který by vám pomohl od zasvinění planety o jednoho škodlivého Homo Sapiens, tak se rozhlédněte kolem sebe. Příroda vám poskytne obrovské množstvý prostředku, kterým té přírodě odpomůžete od jednoho tůze škodlivého Homo Sapies. Vás .

Je přece nenormální,když se na planetě pohybuje takový škodlivý tvor, jakým ráčíte být vy.

calixaren 21.12.2009 13:45

Re: Výborně, pane Kremlíku.

>"Já se ptám, jaký dnes máme užitek z vloni vytěženého uhlí a vyrobené kyseliny sírové?"

Nevím jaký užitek z toho máte vy ale například já mám díky vloni vytěženému uhlí doma příjemně teplo a teplou vodu a díky hnojivům vyrobených pomocí H2SO4 mám plnou lednici potravin. Otázku, zda-li je to výsledek kladný nebo nebo záporný, si může klást jen naprostý pomatenec.

strejda 21.12.2009 13:40

Re: Výborně, pane Kremlíku.

Lidstvo svojí chamtivostí a hříčkami s čísly ničí samo sebe.

Myslím, že je to tak správné. Příroda se brání, člověka nepotřebuje. Člověk ji ale potřebuje. Pád se nedá zastavit, jen zpomalit. Je ale možné, že rychlejší konec bude humánější. Kdo ví?

strejda 21.12.2009 13:36

Re: Některé autorovy interpretace....

Časové předpovědi na několik hodin jsou vesměs kvalitní. "Malá" povodeň nenadělá velké škody, je poměrně běžná. Na Vltavě je to horší. Tam si všichni příliš zvykly že vodu zadrží kaskáda. A škody na Orlíku? ČEZ takto nepřemýšlel, příjem za elektřinu převážil a škody hradí pojišťovna.

Míra 21.12.2009 13:20

Výborně, pane Kremlíku.

Dokázal jste, že správným výběrem dat od správných odborníků ve správném táboře lze dokázat cokoli. Například životní úroveň obyvatelstva lze doložit tunami vyrobené kyseliny sírové, vytěženého uhlí a vytaveného železa. Já se ptám, jaký dnes máme užitek z vloni vytěženého uhlí a vyrobené kyseliny sírové? Je to výsledek kladný nebo záporný?

Podobné otázky lze položit k jakémukoli tématu, kde dnes vidíme pozitiva; uvidíme je tam však  i zítra? Člověk není tvor do "nepohody". Tělo funguje jen ve velmi úzkém rozpětí teplot, potřebuje stabilní přísun stavebních látek a energie jak pro své přežití, tak i pro předání genů dalším generacím. Jestliže jsme si neuváženou průmyslovou výrobou a chemizací zemědělství otrávili půdu, vodu i vzduch, kde budeme žít zítra? Budeme s radostí vzpomínat na procenta včerejšího ekonomického růstu? Není to růst kvality lidského života, ale její pád až na samé dno, co nám zítra hrozí. Lidstvo svojí chamtivostí a hříčkami s čísly ničí samo sebe. Ekologové jsou těmi, kdo křičí dost. V Kodani nebyli ekologové, ale politikáři vydávající se za politiky.

miroslav.vojta@volny.cz

cb 21.12.2009 13:11

Re: Historií je zaznamenán Velký hurikán roku tuším 1780

Ale muze za to Bush :-/

vicenzo 21.12.2009 13:10

Re: Některé autorovy interpretace....

Třeba byla informace správná, ale Němec jí nepochopil. A OSM byl nejen zanedbanej, ale i zfušovanej -- těma slabýma místama (příčky a prahy, zfušovaný už při stavbě) by se to provalilo i kdyby byly vrata zavřený na sto procent. Nanečisto to odzkoušet nejde ..

Han 21.12.2009 13:08

Re: všem stranám (ne)oteplovací disputace

Ano o tomto mnohokrát citovaném pokusu z r. 1979 píše i F. Koukolík: Jak si lidé hrají. Kapitola o lidské iracionalitě.

jonáš 21.12.2009 13:06

Re: Některé autorovy interpretace....

Přesněji: nikdo si nevzal, a ani v budoucnu nevezme, na triko odpouštět víc, než je bezpečnej "podpovodňovej" průtok (v Praze to tehdy byly necelý 2000 kubíků) -- protože jinak by se nedoplatil. Když to pak přešplejchne, tak už je to věc mezi matkou přírodou a pojišťovnama ;-)

vicenzo 21.12.2009 13:04

Re: Graf povodní v Praze na Vltavě

Pravda, s osudem těch menších povodní je to asi furt nejistý 8-o

Han 21.12.2009 12:51

Re: Graf povodní v Praze na Vltavě

Proč Vltava nezamrzá máme bezpečně zjištěno, na rozdíl od jiných "úkazů".

vita 21.12.2009 12:16

Re: Ano, některé interpretace jsou odvážné,

Inu, protože jsme to my. A s dovolením - svoje přežití považuji za důležitější než přežití Pydláka povidlového. Zrovna tak přežití naší civilizace je mi milejší než její zánik za účelem zachování téhož.

Ať se stará pydlák - nám taky nepomůže, musíme sami...

vita 21.12.2009 12:13

Re: Některé autorovy interpretace....

ČEZ na tom nevydělal, naopak opravy na Orlíku se mu hodně prodražily.

Jenže někdo musí rozhodnout - hrozí velká povodeň, tak uděláme malou, ať je ta velká menší. Kdyby nezačala ta druhá vlna dešťů - jak byste omlouval škody způsobené umělou malou velkou vodou? Tím, že hrozila (ale nepřišla) velká?

vita 21.12.2009 12:10

Re: Některé autorovy interpretace....

Někdo sedět měl. Pokud měl Němec správné údaje, tak on, pokud ne - tak ten, kdo ho desinformoval. Aspoň Němec tvrdí, že ho špatně informovali. No, já jim u toho nesvítil, nevím. A protože ho znám, nevěřím mu ani dobrej den.

Metro dopadlo tak hrozně i kvůli zanedbání Obranného systému metra (po 89. oblíbenému terči posměchu). Když se 10 let neopravoval a neudržoval, dostal se nakonec do stavu, kdy místo uzavření vrat z dispečinku stlačením knoflíku tam museli naklusat chlapi a ty vrata zavírat ručně. Což u jedněch trvalo čtyřem chlapům přes hodinu.  Další už rozumně nechali bejt a zdrhali, jako by jim za patama hořelo. A ona jim akorát stoupala voda...

Kdyby dělali hrdiny, zůstali by tam.

vita 21.12.2009 12:03

Re: Ano, některé interpretace jsou odvážné,

Samozřejmě, že pro vědecký výzkum by bylo potřeba zjistit mnohem víc údajů - i když vliv Golfského proudu působí tak někam po Murmansk, nejdál po Novou Zemi.

Pro takovéhle pokecání (a vyvrácení nebo zpochybnění alarmistických řečí) stačí vědět, že nežijeme v nějakém stabilním období, že současnost těžko brát za etalon, když právě současnost je období zotavování klimatu z Malé doby ledové. Která - vezmeme-li psanou historii Evropy, není běžným obdobím.

Ale to je celkem běžný přístup Zelených -  nějaké libovolně zvolené období se stanoví jako etalon - a vše, co se tomu vymyká, je špatně. Rozplývají se na Jižními Čechami - ale Krčínovi by rybníky rozhodně nepovolili.

honzak 21.12.2009 11:58

Re: Povodně na Vltavě.

"Nemá tedy co tát" - uvidíme... Za 30 let, co bydlím v Černošicích pamatuji 2 "zimní" povodně. Skoro žádný sníh, holomrazy a pak rychlá obleva. Ledy se zasekly a bylo po prákách. Při té poslední už povdňová komis měla rozum a rozstříleli to. Při té první tekla voda starým korytem a kry byly po polích ještě na jaře... V Srbsku to udělal "hladinku" jen asi metr pod 2002...

vicenzo 21.12.2009 11:58

Re: Ano, některé interpretace jsou odvážné,

No hlavně by mě zajímalo, proč považujeme za normální stav, když se po planetě roztahuje jakejsi Homo Sapiens se svou civilizací ;-D

vita 21.12.2009 11:53

Re: pane Kremlíku

V historii ČEHO? Jak dlouhá je pro vás historie?

Historie zkoumání Severního ledového oceánu, vynecháme-li cesty na Island a do Grónska, což je sotva olíznutí SLO, začíná Willemem Barentsem v období Malé doby ledové - pravda, ještě před kulminací mrazů. Veškerý výzkum se prováděl v této době a v relaxaci z ní (což je současnost).

strejda 21.12.2009 11:53

Re: Některé autorovy interpretace....

Přehrady nemohou sloužit k plnému zachycení velké povodně. Jejich přínos je v ROZLOŽENÍ a zpomalení vrcholů. Musí se ale chtít a také to umět. To na příklad znamená že Orlík začne pouštět malou povodeň ještě před příchodem hlavní vlny. Tu pak zčásti zadrží v uvolněné kapacitě a pokračuje v malé povodni. Vše záleží na volné retenci. Pokud je ale lepší pro ČEZ vydělat milion než pro stát prodělat deset miliard tak je celý systém k ničemu. Ostatně ty státem - i nestátem - vydané miliardy byl neskutečný, bájný obchod. Kšeft století. Možná i o to šlo.

Chris Kelvin 21.12.2009 11:53

Re: Ano, některé interpretace jsou odvážné,

Tohle bych si netroufl posuzovat bez detailní znalosti historie Golfského proudu. Já osobně bych se přikláněl k tomuto vlivu v oblasti oněch starých civilizací.

honzak 21.12.2009 11:52

Re: Některé autorovy interpretace....

než se pustíš do hydrologie, tak se podívej na mapu. A spočíttej přehrady na Berounce a na Sázavě.  Manipulační řády Vltavské kaskády taky byly dělany na ochranu před povodní a ne na maximální výrobu EKOLOGICKÉ elektřiny, že?

Chris Kelvin 21.12.2009 11:50

Re: Některé autorovy interpretace....

Ano, ten optimismus byl hodně velký problém. Pamatuji si to dobře, měl jsem jisté informace už nevím odkud a jen jsem nevěřícně zíral na optimistické zprávy v TV. Také tehdejší primátor Němec a ředitel dopravního podniku mohou být rádi, že do metra začala téci voda až asi hodinu po oficiálním ukončení provozu. Jinak by bručeli ještě teď. Oba. Stejně měli, protože jejich čin byl přinejmenším pokus o veřejné ohrožení.

Jinak náhoda toho souběhu to nebyla. Když prší celoplošně po celém území, tak to po každé řece teče jinak rychle a do Prahy nikdy nedojdou povodňové vlny najednou. Nevíc údolí bez přehrady vždy špičku vlny otupí. Přehrady tu špičku otupí zanedbatelně, ale rychle ji přenesou od začátku nádrže k hrázi (princip spojených nádob).

vita 21.12.2009 11:48

Ano, některé interpretace jsou odvážné,

ale ne odvážnější než jiné interpretace.

Např. alarm kolem ubývajícího ledu v Arktidě - odkud víme, jaký je "normální" ledový pokryv? První výpravy do Severního ledového oceánu směrem na Novou Zemi vykonal Willem Barents v ruských službách koncem 16. století (skutečně koncem) - a to už byla v běhu Malá doba ledová. Další - a to všechny - proběhly právě v průběhu MDL.

Odkud víme, že zrovna toto je normální stav? Přitom nacházíme na pobřeží stopy civilzace, která prostě nemohla takové zimy přežít a především se nemohla tak rozšířit bez volného a k plavbě příhodného moře. Přinejmenším příbřežní plavbě.

Spíš bychom měli vyjít z toho, že stejně jako MDL není standardem, ale výjimkou evropského klimatu, je i plné zalednění Arktidy výjimkou. Alespoň v období existence lidských civilizací.

Hanák 21.12.2009 11:39

Re: Taje led na pólech?

"led má větší objem než voda ale na druhou stranu obvykle na hladině pluje a není celý ponořen". Pokud tedy takoví odborníci jako vy rozhodují o přírodních katastrofách, tak se není čemu divit. Strejdo, najděte si ve školní učebnici, že voda má nejvyšší hustotu při 4oC, a proto také ledové kry plavou na vodě. Pokud by tomu tak nebylo, tak by možná ani žádný život na Zemi nebyl, určitě by ale jistí odborníci nemohli buzorovat svými názory. Všechny oceány, moře a hllubší jezera by byly natrvalo zamrzlé až do dna. Jednoduchý pokus: vemte vrchovatou sklenici s vodou , a ponořte do ní kousek ledu. Pak uvidíte, co se s tím stane. Jaképak bublinky vzduchu.