1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Daneš 24.8.2008 11:52

Re: Re: Jste vedle: "A nakonec to dopadlo vlastně bez větších následků."

Co takto uplný přechod ČR ke kapitalizmu a pozdější tvrdá vojenská akce SSSR se střetem armád atd.  To by se vám rozubradové líbilo?

Ještě lepší by byla atomová = třetí světová válka , že ano ?

A at mi blbečci nebásní a likvidaci komunizmu! V jakém stavu je Čína a jaký VÝVOJ TAM PROBÍHÁ ??A to jen proto(!), že včas střílí a zavírají tzv. "demokraty, humanisty, pravdolákopníky " a jim podobné.

Franta 23.8.2008 14:18

Aha , Jan Werich?????

Vážený pane učiteli, Kdo byl podle Vás Jan Werich????? Doporučuji píseň Hej rup.A pak třeba popravu Milady Horákové. A film Pekařův Císař. Fakt dobrý. Raději neučte, staňte se politikem!!!!

sváťa 23.8.2008 18:34

Re: Aha , Jan Werich?????

... až nás půjdou miliony...

Kanuk 23.8.2008 19:36

Re: Aha , Jan Werich?????

...hej, králové a bařtipáni..?  Je to už v některé ze zmíněných písní? A co takhle Es war einmal ein Muzikant...? nebo Píseň usměrněná?

cca1 23.8.2008 21:22

Re: Aha , Jan Werich?????

a na závěr si dáme jednu Antichartu...;-)

jm 23.8.2008 13:04

DRŽET HUBU K TOMU CO JSEM NEPROŽIL

DRŽET HUBU K TOMU CO JSEM NEPROŽIL je pravidlo, které dovoluje nedobrat se pitomých závěrů z ještě připitomělejších, věcně syntetických,  předpokladů. No nazdar rodiče, pane učiteli, doufám že tělocviku a prací na školním políčku....  

kotaz 23.8.2008 12:46

Dobře napsaný

Koukaj, Vrba Vy jste šikovnej člověk, je to moc doře napsaný!

Pete Brich 23.8.2008 12:12

Pane Vrbo, doufám, že neučíte dějepis. Máte v něm poněkud hokej.

Pražské jaro ani srpen 1968 by nebyly, nebýt února 1948.

Zažili jsme socializmus nacionální i internacionální, s bestiální i lidskou tváří, nakonec i ten reálný, ale ŽÁDNÝ SOCIALIZMUS NEFUNGUJE.

PB

Ladislav N. 24.8.2008 11:04

Re: ŽÁDNÝ SOCIALIZMUS NEFUNGUJE

"Funguje", dokud neprožere co se prožrat dá a nezadluží občany státu dokud jsou banky ochotny půjčovat. A když už nejsou, tak to "praskne" a sockomunisti (v lepším případě) zdobí kandelábry kolem silnic... ;-P

Anonym 23.8.2008 11:54

Nevím, čeho je autor učitelem,

ale po 40 letech od jakékoli historické události je snadno být generálem a vědět, co všechno se mělo a nemělo. A hlavně, co bylo jasné, že se stane, a co bylo jasné, že se nestane.

Jsem velmi rád, že mé děti navštěvují gymnázium, kde se i o těchto událostech diskutuje a mladým se tak neimputují černobílé názory podobné těch v článku.

Autor má právo na své názory, má rozhodně právo je vyjádřit, ale obávám se, že kdyby si vytkl cíl tehdejší dobu zhodnotit nikoli po svém, ale objektivně, musel by mít nastudováno podstatně více reálií.

Nomen 23.8.2008 12:25

podstatně, ale podstatně více.reálií...

R^R^R^

karel.smíchov 23.8.2008 17:32

Re: Nevím, čeho je autor učitelem,

Při průzkomu na ulici ,kde se ptali mládeže na 68rok 85% nevědělo  o co se jednalo!!

takže vaše děti do které školy chodí ??>-

Je to takhle......... 23.8.2008 11:23

Hrrr na Dubčeka!

Hrrr na Rusy (kteří tu neměli co dělat) a hrrr na Dubčeka, aby se zapomnělo na to podstatné -  jak se chovali mnozí  Češi !

Byli to přece čeští zrádci, kteří šli okupantům na ruku, byli to čeští policisté, kteří mlátili Čechy, čeští prokurátoři, kteří posílali Čechy do kriminálů, čeští soudci, kteří Čechy odsuzovali,  čeští papaláši, kteří Čechy vyhazovali z práce,  čeští estébáci, kteří nad Čechy „bděli“, čeští novináři, kteří Čechům lhali… atd. Ano, Češi jsou „různé"…

Je to smutná pravda: Češi na Češích se dopustili více křivd a zločinů za doby Husákovy normalizace - kterou osobně dobře pamatuji - než oni "sověti". 

Snowy White 23.8.2008 11:59

Re: Hrrr na Dubčeka!

Jo jasně, oni "sověti" na to jen koukali.

Pamětník roku 1968 23.8.2008 13:17

Re: Hrrr na Dubčeka!

Ano, dělali to Češ (a Slováci)i, které si k tomu vybrali a do funkcí dosadili RUSOVÉ. A trvalo jim to docela dlouho, než je dokázali najít a nainstalovat.

A ti Češi byli odejiti v okamžiku, kdÿ se už jevilo pravděpodobné, že Rusové tentokrát nezasáhnou.

Ano, vládla nám čská spodina, ale z vůle Moskvy. A naší vinou je, že moc této spodiny pořád ještě do značné míry přetrvává.

Sláva Růžička 23.8.2008 22:14

Re: Hrrr na Dubčeka!

A kdože je autorem (nebo alespoň tím, kdo ho podepsal) pendrekového zákona? No náš Saša - Šaňo.Kdo to po hokeji s rusáky zabalil a nejspíš přemýšlel, co s 1. výročím okupace?

Kobylka Lajda 24.8.2008 12:47

Re: Hrrr na Dubčeka!

V pozadí za šňůrky tahali sověti, v silné míře Rusové. A pozor - dodnes!!!

jirka.s. 24.8.2008 16:39

Re: Hrrr na Dubčeka!

Autor: F.VÍZEK IP: 88.100.57.xxx Datum: 27.04.2007 20:43

      Sebevědomí mi jistě nechybí. Proč taky:  dvě maturity, dvě vysoké školy, akademický titul, výuční list, polovinu pracovního života člen vládnoucí dělnické třídy, po "sametu" ředitel, senátor, předseda výboru přes vědu, kulturu, vzdělávání a lidská práva, poté poradce, také sexuálne zdatný a pořád ještě udržím moč...  Tak co bych se nepochlubil ?   Kolik lidí v Česku může nabídnout tak bohatý curriculum vitae ?

Kobylka Lajda 24.8.2008 19:46

Re: Re: Hrrr na Dubčeka!

Ježišmarjá, soudruh Vízek se nám převtělil do jiného nicku - no trochu to bylo podobné. Jirko s., jste perfektní Sherlock - nepotřebujete pomocníka? Svého méně zdatného Wattsona? Ale tohle...

petrph 23.8.2008 11:18

Za všechno může Masaryk ? A Beneš?

Připomeňme si, že onen "zvací " nebo spíše vytržený citát pronesl pan Masaryk v roce 1915, kdy jsme byli obsazeni Rakouskem, a věřili že rychlý konec 1.světové války umožní vznik samostatné České republiky. A že v té době bylo Rusko jediný stát, který tento rychlý konec mohl snad přivodit - francouzské a anglické jednotky byly ještě 3 roky někde na Somě.

A že podobně Beneš v roce 1945 nemohl než potvrdit ten fakt, že Sovětský Svaz osvobodil většinu naší republiky od fašismu, plus že nám Anglie a Francie ( a potažmo taky Itálie, Německo, Maďarsko, Polsko  ..) v letech  1938-39 jasně ukázaly že to s jejich chápáním našeho  rovnoprávného členství v jakémsi   mezinárodním společenství národů zase není tak horké.

Ono je strašně jednoduché hodnotit pětně historii - jak se říká, po pitvě je každý generálem..

EM 23.8.2008 11:31

Re: Za všechno může Masaryk a Beneš

Pro upřesnění: Konstatování, že "v roce 1915 jsme byli obsazeni Rakouskem" je buď přiznání fatální neznalosti dějin, nebo demagogie. Stejně tak tvrzení, že "jsme ... věřili, že rychlý konec 1.světové války umožní vznik samostatné České republiky" - kromě pár excentrických politiků jako dva výše zmínění s českou samostatností v roce 1915 nepočítal nikdo, nejméně ze všeho česká politická reprezentace (nemluvě už o republikánské formě této samostatnosti).

Za zdůraznění naopak stojí, že TGM a spol. měl pro svou "zahraniční akci" naprosto nulový mandát.

Pamětník roku 1968 23.8.2008 13:27

Re: Re: Za všechno může Masaryk a Beneš

Oni ale nepředstírali, že nějaký mandát mají. Nastoupili nějaký kurz a další se přidali. Byly vytvořeny Československé legie. A nakonec republiku vyhlásili domácí politici, zatímco ti zahraniční pro to zajistili podporu vítězných mocností.

Kdyby se národ nepřidal, už o Masarykovi coby polikovi nikdo neví a o Benešovi a Štefánikovi tuplem ne.

Ale může tady být prvek politické předvídavosti. Masaryk patrně předpokládal, že v důsledku války, která obyvatele nesjednotila, jak si představovali někteří politici (např. šéf R-U generálního štábu Conrad) ale rozdělila, habsburgská monarchie nepřežije. Jako doklad politické krátkozrakosti Němců a Maďarů lze uvést zmaření korunovace císaře Karla na Českého krále.

petrph 25.8.2008 0:27

Re: Re: Za všechno může Masaryk a Beneš

Připouštím, že díky stručnosti jsem asi neuvedl přesný diplomatický název, který by přesněJI vystihl vztah Rakouska a Česka - zejména po Bílé hoře, dobu temna, perzekuce v roce 1848, pokus o poněmčení národa, atd atd.  O tom, že TGM měl v Americe mnohem větší možnosti prezentovat zájmy českého národa a jeho požadavku na samostatnost než čeští politici v té době u nás také není třeba pochybovat - za podobné názory nebo dokonce projevy se v Rakousku-Uhersku za války stavělo ke zdi - ba právě naopak, čeští politici byli nuceni podepisovat ponížené supliky, ve kterých museli vyjadřovat touhu českého národa ve spolku s Rakouskem .

Jaryna 23.8.2008 14:30

Re: Za všechno může Masaryk ? A Beneš?

On bude asi trochu rozdíl od pojmů "osvobození" a "dobytí" sféry vlivu. Kdyby nebylo toho strašného Hitlera, tak by Rusové do Evropy ani netrefili a byl klid.

EM 24.8.2008 20:24

Re: Re: Za všechno může Masaryk ? A Beneš?

Nebo je to obráceně ? W. Churchill ve svých pamětech např. napsal, že (parafrázuji zpaměti), že "jedním z nejhorších důsledků 1. sv. války byl rozpad Rakouska-Uherska, protože tím se otevřela cesta k 2. sv. válce". Protože nerovnováha sil v Evropě, která byla jedním z důvodů 1. sv. války, se balkanizací střední Evropy ještě zhoršila.

Jinak je zřejmě důležité, že Masarykova "zahraniční akce" založila českou tradici spolupráce s nepřítelem...

sváťa 23.8.2008 18:30

Re: Za všechno může Masaryk ? A Beneš?

po pitvě každý primářem !

Pamětník r. 1968 23.8.2008 10:45

Autor nemá ponětí, o čem píše, učit se, učit se, učit se

hádejte, kdo to řekl ;-D.

Uvědomte si, že vlastně nikdy tam nebylo jednotné vedení, schopné vypracovat nějaký plán, a toho se přesně držet. Celá ta doba byla dobou politických bojů a reformisté se opírali o podporu veřejnosti. Ale také nebylo pravdou, že by ignorovali požadavky Moskvy a nesnažili s ní nějak vyjít. Takovou snahou byla např. volba Ludvíka Svobody presidentem Je zajímavé, že Zdeněk Mlynář později upozorňoval na to, že si reformisté zbytečně znepřátelili D. Koldera, on to vnímá jako chybu přes jeho známé vlastnosti (jinak, Kolder byl osobním nepřítelem A. Novotného, který ho nenáviděl, jak dokládá Ota Šik).

Větší samostatnost podniků bylo fakticky převzetí jugoslávského modelu, tedy něčeho, co mohlo fungovat i v komunistickém režimu. Vůbec platilo Titova Jugoslávie 60 let - náš vzor. A později za normalizace byla pro nás Jugosláve poloviční západ. Ve světle budoucího vývoje je to paradox, ale národnostní spory se v té době v Jugoslavii navenek nerojevovaly, ač CIA předpokládala rozpad Jugoslavie ve svých progńozách už z roku 1990. tehdy se to mnoha lidem ještě nezdálo pravděpodobné.

Anton 23.8.2008 11:07

Re: Autor nemá ponětí, o čem píše, učit se, učit se, učit se

Autor v roce 68 buď ještě nebyl na světě, nebo za sebou tahal kačera popřípadě si hrál v uhlíku na horníka.

Rik 23.8.2008 9:20

Dobrá úvaha

Mě se líbila.R^

616 23.8.2008 9:37

Re: Dobrá úvaha

a aktuální i dnes-věrchuška se poučila z dějin-včetně dějin židovsko mafie v USA