Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
ROZHLEDNÍK: 400 let staré tajemství
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Kadlus 24.1.2010 23:24Rychlosůl ve vinných klobásách Je rozdíl mezi domácí a průmyslovou výrobou. Velké výrobny musí na Vánoce vyrábět podstatně vyšší množství z masa, než je momentální porážka. Tak se sahne do zásob-často do nakládaného- zalákovaného masa prosolovaného právě rychlosolí (kuchyňská sůl=chlorid sodný ; rychlosůl=dusitan sodný (E250) se používá jako konzervant v masných výrobcích (především uzeninách), kde má zajistit stálost barvy. Spolu s ním nebo místo něj se k tomuto účelu používá ještě dusitan draselný (také rakovinotvorný), dusičnan sodný a dusičnan draselný. Dusičnany se během pochodů v těle na dusitany přeměňují. V některých státech je jejich používání zakázáno.Tak se do suroviny ve velkovýrobě bez problémů ony "sajrajty" dostanou. Máte je běžně v přijatelném, zdraví neškodném množství. V první řadě zajišťuje onu červenou barvu v salámu. Hospodyňky-jakou máte barvu masa v hotových karbanátcích? Spíš šedou. Většina salámů se nějak tepelně zpracovává ( udí, či přímo "vaří"- a předzpracováním pomocí rychlosoli nešednou, ale drží si růžovou, či červenou barvu. Pak záleží na solidnosti výrobce- dodržení množstevní normy. Ony se prosolením dají i zamaskovat i některé "vady na kráse" u masa - to ale pro hospodyňky zase nic nového ! Rychlosůl ve velkovýrobě je běžná, přípustná pouze v kontrolovaném množství.Jinak- recept tuším u Ygy se od masokombinátu příliš neliší, jen pro představu, kutr na Masně zpracuje jednu várku na cca 200 kg klobásek během 15 minut. Toto množství se pak na tzv. "nabíječkách" ( v podstatě velký strojek na maso s trubičkou na střívko ) zpracuje tak za hodinu. Sakra, to jsem chytrej, jak rádio ! |
Jakub S,. 24.1.2010 23:32Re: Rychlosůl ve vinných klobásách Ale c h y t r é r á d i o , že? A to já jsem měl dycinky rád. Teď jsme chytří, páááni. Ále jendže... už zas máme užší výběr v obchodech... no to je v každé komoditě, o které toho člověk dost ví! Kunsthistorici by o tom mohli vykládat... vlastně já bych mohl taky. Tak už radši nic... |
LENKA S 24.1.2010 22:53bílá vinná klobása-pokrač.receptu Střídku ze žemlí nakrájíme ,zvhlhčíme mlékem, 2x ji společně s libovým masem( kýtou) jemně umeleme a odložíme stranou do té doby, než se maso pořádně s žemlí spojí.Pak do směsi libového masa mléka a žemlové střídky přidáme víno a koření a zamícháme umletý bůček.Vzniklou směs pořádně rukou prohněteme a naplníme ji do čistých střívek. Tuto klobásu stočíme do šneků, prošpejlujeme je, obalíme v hladké mouce a a pečeme ji na tukem mírně vytřeném pekáčku v troubě. Na přímém ohni na pánvi klobásky praskají!! |
ika 24.1.2010 23:43Re: bílá vinná klobása-pokrač.receptu NO JO, ALE JAK TO DOSTAT DO TĚCH STŘÍVEK? (A KDE JE SEHNAT) MANŽEL MĚL STRÝČKA, KTERÝ BYL VYNIKAJÍCÍ ŘEZNÍK. ZABIJAČKU DĚLAL VŽDYCKY FANTASTICKOU. OBDIVOVALA JSEM HO S JAKOU ZRUČNOSTÍ PLNÍ JITRNICE. ZKOUŠELA JSEM TO A POSLÉZE JSEM JEDNU NAPLNILA, ALE TO JSOU STŘÍVKA DALEKO ŠIRŠÍ. NEUMÍM SI VŮBEC PŘEDSTAVIT JAK SE TO LÁDUJE DO TĚHLE. TEDY STROJEM JO, ALE DOMA? JEDNOU SE NÁM POVEDLO ZAPOMENOUT JÁTRA ODLOŽENÁ STRANOU A ZJISTILO SE TO, AŽ KDYŽ BYLY JITRNICE UVAŘENÉ. TCHÝŇKA Z TOHO BYLA STRAŠNĚ NEŠŤASTNÁ, ALE PROTOŽE STREJDA MĚL JITRNICE TAK DOBŘE OCHUCENÉ A NEBYLY VŮBEC OŠIZENÉ O MASO, TAK SE TO ANI NEPOZNALO. |
LENKA S 24.1.2010 23:57Re: bílá vinná klobása-pokrač.receptu IKO, VYRÁBĚJÍ SE CELÉ MASOVÉ STROJKY I S TĚMI PLNÍCÍMI NÁSTAVCI. OVŠEM SEHNAT OPRAVÁ A ČISTÁ STŘÍVKA NEUMÍM, JELIKOŽ JE ŽÁDNÝ DOBRÝ ŘEZNÍK NEPRODÁ, ALE ZPRACUJE A NAPLNÍ JE PREJTEM APOD. ALE UŽ T JSEM SI TAKY PORADILA. ZKRÁTKA SI UDĚLÁM TU TÁTOVU KLOBÁSKOVOU SMĚS AUPEČU Z NÍ VLASTNĚ MALÉ KARBANÁTKY BEZ STROUHANKY. NENÍ TO SIC ONO, AKO VE STŘÍVKU,ALE CUŤ JE STEJNÁ. KROM TOHO SI TULE SMĚS DĚLÁM DOMA DO ZÁSOBY A TŘEBA S NÍ NAPLNÍM ZELNÉ LISTY NEBO I OBYČEJNÝ KÝTOVÝ ŘÍZEK V TROJOBALU.UŽ JSEM TAKY JEDLA TO, ŽE SE DALA TA KLOBÁSKOVÁ SMĚS DO KUŘETE A MÍSTO NÁDIVKY. TAKY TO BYLO DOBRÉ. ZKRÁTKA , KDYŽ ČLOVĚK OŽELÍ ZROVNA DOZLATOVA A DOKŘUPAVA OPEČENÉ STŘÍVKO, POCHUTNÁ SI I TAKTO JEDNODUŠE. AJEŠTĚ PRO KADLUSE: JÁ DÁVALA DOMÁCÍ, NIKOLI PRŮMYSLOVÝ RECEPT A DO NĚJ ŽÁDNÝ SANYTR NEPATŘÍ!!! |
Kadlus 25.1.2010 0:53Re: bílá vinná klobása-pokrač.receptu PRO LENKU : HNED PRVNÍ VĚTA ZAČÍNÁ-..JE ROZDÍL MEZI DOMÁCÍ A PRŮMYSLOVOU VÝROBOU. VYKŘIČNÍK STAČÍ 1 (SLOVY JEDEN)! |
HanaW 24.1.2010 21:16OT pro Bedu Svicku jsme ve spravny cas zapalili a poslali modlitbicku Vojtovi do Thomayerovky. Prejem uzdraveni. |
LENKA S 24.1.2010 22:43Re: OT pro Bedu A JEŠTĚ DALŠÍ PRO HANU W, AIDU , RENÁTU E I A OSTATNÍ, CO HLOUBAJÍ NAD VINNÝMI KOLOBÁSAMI DORAZILA JSEM AŽ NYNÍ A HLEDÍM JAK VYJEVENÁ. BEDO, MOC NA TOHO MALIČKÉHO NEŠŤASTNÍČKA A JEHO RODIČE MYSLÍM UŽ OD CHVÍLE, KDY TA ZRÁVA PTROBĚHLA TISKEM. NADĚJE UMÍRÁ POSLEDNÍ, COŽ DOBŘE ZNÁM. SICE BYLY PETŘE BEZ TÝDNE 2 ROKY , KDYŽ PROPADLA ZÁBRADLÍM NA TERASE JEN O PATRO NÍŽ.TAKY BOJOVALA STATEČNĚ A SKVĚLÍ DOKTOŘI I MY S NÍ, I KDYŽ VELKÁ NEDĚJE NEBYLA.MALIČKÉMU DRŽÍM OBĚ SVOJE PĚSTI PRO VELIKÉ ŠTĚSTÍ. PŮ, TVOJE POVÍDÁNÍ JE VÁŽNĚ ZAJÍMAVÉ. ČETLA JSENM JEDNÍM DECHEM PŘED CHVÍLÍ. K DISKUSI O VINNÉ KLOBÁSE NÍŽE UVEDU SKVĚLÝ A OSVĚDČENÝ RECEPT MÉHO TATÍNKA( DŘÍVE NA MOSTECKU A V ŠIROKÉM OKOLÍ VYHLÁŠENÉHO, ŽÁDANÉHOA SKVĚLÉHO ŘEZNÍKA). JÁ SICE SEŠITEK S TATÍNKOVÝM ROZPOČTEM NA MÍCHÁNÍ NEJRŮZNĚJŠÍCH ZABÍJAČKOVÝCH DOBROT NEPODĚDILA, ALE VINNOU KLOBÁSU JSEM JEDLA JAKO JEDINOU, TUDÍŽ MI BYLA DĚLÁNA. A UPOZORŇUJI, ŽE ŽÁDNÁ RYCHLOSŮL SE TAM NEDÁVÁ!!! 600 g vykostěného bůčku,800 g vepřové kýty nebo plecka zbaveného tučnýých kousků a blan,120 g pouhých střídek ze včerejších žemlí nebo rohlíků,1/8 l mléka,1/8 l přírodního suchého bílého vína, na špičku nože od každého dál uvedeníého koření( muškátový květ nebo oříšek,mletý černý pepř, a citrónová kůra), 1 čajová lžička soli. Postup: bůček 1x umelemea odložíme.Pokračování následuje: |
Marička 24.1.2010 21:12Milá Bedo!!!!! U vás byla právě 9 večer (tady 2 odp.). Posílat energii asi neumím, ale umím se modlit a určitě to nepodceňuji !!!!!! A na Vojtíška a jeho maminku budu myslet dále. |
JoVo 24.1.2010 20:14R O Z V E R N Í Č E K . *** Přistěhovalec, který přijel před krátkým časem do New Yorku, navštívil košer restauraci v Delanceyho ulici. Jaké bylo jeho překvapení, když mu vodu na ruce naléval Číňan! A vzápětí mu tento čínský číšník odříkal menu plynulým jidiš s veškerými nuancemi tohoto jazyka. Když host později platil, otázal se inkasujícího: "Vy jste majitel této restaurace?" "Proč bych nebyl?" "Moc jsem si u vás pochutnal - a poslyšte, to je úžasné, jak perfektně váš číšník ovládá jidiš!" Pššt," varoval ho majitel a šeptal: "On si myslí, že ho učíme mluvit anglicky." *** *** Klidný večer a hezké sny. *** (:–o)) |
Jakub S. 24.1.2010 21:30Re: R O Z V E R N Í Č E K . - a v tom je Amerika! Ale poslechnou, ono se mu to šikne. To se mu nikdy neztratí! Až ten žluťásek pude na vlastní nohu, to budou kšefty - ta klientela, až se našinci dozvědí, kde maj bill of fare v mame-lošn...ajvajvaj! To bude sukces! |
Xerxová 24.1.2010 19:36Betí týdeníček vyšel Pokud si chcete prohlídnout i fotky skryté v textu, tak si k tomu uvařte kafe... páník dal nějaký pomalý mód a je to nadlouho. Kdo to nevydrží, tak se mi alespoň nebude posmívat :o) |
Matylda 24.1.2010 20:18Re: Betí týdeníček No ale v té části s balónkem na špagátu jsi moc hezkej Létající Čestmír.... |
Xerxová 24.1.2010 20:30Re: Betí týdeníček no - můžete mi říkat Čendo... :o) Ale vyblbly jsme se obě - bylo nám teplíčko - mrznul jen páník... |
zana 24.1.2010 20:27Re: Betí týdeníček No, sníh vypadá stejně jako u nás :-/ za nejlepší fotku tudíž vyhlašuju Betynku ladně složenou na kanapíčku |
Xerxová 24.1.2010 20:32Re: Betí týdeníček ty máš něco proti sněhu ?? Ty přece hory ráda... Jen je fakt, že polovička byla teď často v Praze a diví se, co může nadělat sníh ve velkoměstě. Naše boční uličky jsou protažené a okamínkované každý den, sjízdné je všude všechno, chodníky jsou suché a schůdné... |
zana 24.1.2010 21:29Re: Betí týdeníček No právě. Sníh v pražským podání by se snad zošklivil i Eskymákovi :-( Pojedeme ho testnout do Jindřichova Hradce (na "pololetky", tedy prodloužený víkend :-). |
Jakub S. 24.1.2010 21:43Re: Betí týdeníček - a tu s rozevlátýma ž g r a n ě m a . Bohovské. |
Li 24.1.2010 20:37Re: Betí týdeníček A co ta paní co viděla souboj o vodítko? Bych řekla, že tam chybí text:-( Ale paráda.-))) |
Xerxová 24.1.2010 21:17Re: Betí týdeníček mně text nechybí - zkus vpravo dole upravit velikost (já to mám na 100%), ale spousta "slabozrakých" má trvale nastavená větší písmenka... a pak se stane, že se kus textu schová pod fotky. Jinak paní pravila, že máme štěňátko :o) jen ta jsou veselá a hravá... |
Jakub S. 24.1.2010 21:32Re: Betí týdeníček No a nemáte?! Děvenka v rozpuku k za- é nakousnutí. |
Li 25.1.2010 7:36Re: Betí týdeníček Noooo:-)))) Teď jsi mě odhalila:-))))))):-))))))))))))))))))))))))) |
HanaW 24.1.2010 16:24OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek A kdo se moc pta, moc se taky dovi - jako ze je v tom kozni emulze (diky Sono "n" s hackem). I kdyz zas, samo o sobe na tom neshledavam n ic spatneho. A stejne byly moc dobre, jsou pripravovane v dilne za kramem a balene ve vakuu. A poucila jsem se ve Wiki - ja si rada ctu o historii ruznych pokrmu a kulturnich asociacich s jidlem. |
aida 24.1.2010 16:32Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek Ona ta kožní emulze v těch německých klobáskách asi nebude, jen v českých, průmyslově vyráběných. A asi ani rychlosůl, na nějakém specializovaném webu jsem našla, že ty německé klobásky byly určené k rychlé kozumaci - ráno vyrobené, do poledne (tj. na oběd) snězené (asi to platilo pro dobu bez ledniček) a taky by byly kvůli rychlosoli uvnitř aspoň narůžovělé, což podle všelijakých obrázků, které jsem našla, nejsou. V těch českých průmyslových asi rychlosůl bude, v domácích ne. A taky se Soňa plete, že v tom není žádné červené maso; vepřové i telecí maso do definice červeného masa spadají, sádlo maso není. |
aida 24.1.2010 16:51Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek Jo a ještě děkuju za návod na Chicken Divan, podle Vašeho popisu to vypadá fakt jedle. |
RenataE 24.1.2010 17:40Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek Dneska v Bille jsem se pro zajímavost podívala na složení vinné klobásy - vepřové sádlo, vepř. maso, vepř. kůže, sůl, koření, víno (nepamatuju si všechno, myslím ještě dextróza a rychlosůl a ještě další zlepšovadla 8 ))) Bagetky se povedly přenáramně (zlepšuju se, už jsem vychytala konzistenci těsta). Kačena už je třetí hodinu v troubě na 120 stupňů, vůně začíná být nesnesitelná! |
aida 24.1.2010 17:52Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek No nádraží (=no nazdar v podání naší rodiny) - to je teda k té vinné klobáse a jejímu složení, dědeček by se obracel v hrobě, kdyby to slyšel; on vždycky všecko dělal poctivě a nešidil. K bagetkám gratuluju, ke kačeně přeju hodně štěstí, ať se povede. |
HanaW 24.1.2010 18:08Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek Auuu. Ale tenhle pan si to dela sam, tak snad je to lepsi. Zeptam se ho, jsme dobri zakaznici a jeste jsme mu prihodili radu dalsich. A kachnicku bych si dala po vanocni inspiraci od Karoliny. Ale po kachnach se v supermarketech slehla zem. Doufam, ze je to docasne. |
RenataE 24.1.2010 18:40Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek Hani, to byla česká supermarketová vinná klobása. Německé bílé klobásy jsou úplně jiné, zvlášť, jestli je to vlastní výroba. Ale kousek vepřové kůže bych v receptu nevylučovala, dodá to kolagen nebo jak se to jmenuje, prostě to líp drží po hromadě. |
Jakub S. 24.1.2010 19:05Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek Ano, kolagen dodává patřičnou konzistenci a nijak neškodí organismu. A nám snad taky ne...:-) |