Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
ROZHLEDNÍK: 400 let staré tajemství
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Li 25.1.2010 7:36Re: Betí týdeníček Noooo:-)))) Teď jsi mě odhalila:-))))))):-))))))))))))))))))))))))) |
Kadlus 25.1.2010 0:53Re: bílá vinná klobása-pokrač.receptu PRO LENKU : HNED PRVNÍ VĚTA ZAČÍNÁ-..JE ROZDÍL MEZI DOMÁCÍ A PRŮMYSLOVOU VÝROBOU. VYKŘIČNÍK STAČÍ 1 (SLOVY JEDEN)! |
LENKA S 24.1.2010 23:57Re: bílá vinná klobása-pokrač.receptu IKO, VYRÁBĚJÍ SE CELÉ MASOVÉ STROJKY I S TĚMI PLNÍCÍMI NÁSTAVCI. OVŠEM SEHNAT OPRAVÁ A ČISTÁ STŘÍVKA NEUMÍM, JELIKOŽ JE ŽÁDNÝ DOBRÝ ŘEZNÍK NEPRODÁ, ALE ZPRACUJE A NAPLNÍ JE PREJTEM APOD. ALE UŽ T JSEM SI TAKY PORADILA. ZKRÁTKA SI UDĚLÁM TU TÁTOVU KLOBÁSKOVOU SMĚS AUPEČU Z NÍ VLASTNĚ MALÉ KARBANÁTKY BEZ STROUHANKY. NENÍ TO SIC ONO, AKO VE STŘÍVKU,ALE CUŤ JE STEJNÁ. KROM TOHO SI TULE SMĚS DĚLÁM DOMA DO ZÁSOBY A TŘEBA S NÍ NAPLNÍM ZELNÉ LISTY NEBO I OBYČEJNÝ KÝTOVÝ ŘÍZEK V TROJOBALU.UŽ JSEM TAKY JEDLA TO, ŽE SE DALA TA KLOBÁSKOVÁ SMĚS DO KUŘETE A MÍSTO NÁDIVKY. TAKY TO BYLO DOBRÉ. ZKRÁTKA , KDYŽ ČLOVĚK OŽELÍ ZROVNA DOZLATOVA A DOKŘUPAVA OPEČENÉ STŘÍVKO, POCHUTNÁ SI I TAKTO JEDNODUŠE. AJEŠTĚ PRO KADLUSE: JÁ DÁVALA DOMÁCÍ, NIKOLI PRŮMYSLOVÝ RECEPT A DO NĚJ ŽÁDNÝ SANYTR NEPATŘÍ!!! |
ika 24.1.2010 23:43Re: bílá vinná klobása-pokrač.receptu NO JO, ALE JAK TO DOSTAT DO TĚCH STŘÍVEK? (A KDE JE SEHNAT) MANŽEL MĚL STRÝČKA, KTERÝ BYL VYNIKAJÍCÍ ŘEZNÍK. ZABIJAČKU DĚLAL VŽDYCKY FANTASTICKOU. OBDIVOVALA JSEM HO S JAKOU ZRUČNOSTÍ PLNÍ JITRNICE. ZKOUŠELA JSEM TO A POSLÉZE JSEM JEDNU NAPLNILA, ALE TO JSOU STŘÍVKA DALEKO ŠIRŠÍ. NEUMÍM SI VŮBEC PŘEDSTAVIT JAK SE TO LÁDUJE DO TĚHLE. TEDY STROJEM JO, ALE DOMA? JEDNOU SE NÁM POVEDLO ZAPOMENOUT JÁTRA ODLOŽENÁ STRANOU A ZJISTILO SE TO, AŽ KDYŽ BYLY JITRNICE UVAŘENÉ. TCHÝŇKA Z TOHO BYLA STRAŠNĚ NEŠŤASTNÁ, ALE PROTOŽE STREJDA MĚL JITRNICE TAK DOBŘE OCHUCENÉ A NEBYLY VŮBEC OŠIZENÉ O MASO, TAK SE TO ANI NEPOZNALO. |
Jakub S. 24.1.2010 23:36Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek Asi rodinná, to je krásný termit... - asi to byla speciální d i e t n í zabijačka - ? -:) |
Jakub S,. 24.1.2010 23:32Re: Rychlosůl ve vinných klobásách Ale c h y t r é r á d i o , že? A to já jsem měl dycinky rád. Teď jsme chytří, páááni. Ále jendže... už zas máme užší výběr v obchodech... no to je v každé komoditě, o které toho člověk dost ví! Kunsthistorici by o tom mohli vykládat... vlastně já bych mohl taky. Tak už radši nic... |
Kadlus 24.1.2010 23:24Rychlosůl ve vinných klobásách Je rozdíl mezi domácí a průmyslovou výrobou. Velké výrobny musí na Vánoce vyrábět podstatně vyšší množství z masa, než je momentální porážka. Tak se sahne do zásob-často do nakládaného- zalákovaného masa prosolovaného právě rychlosolí (kuchyňská sůl=chlorid sodný ; rychlosůl=dusitan sodný (E250) se používá jako konzervant v masných výrobcích (především uzeninách), kde má zajistit stálost barvy. Spolu s ním nebo místo něj se k tomuto účelu používá ještě dusitan draselný (také rakovinotvorný), dusičnan sodný a dusičnan draselný. Dusičnany se během pochodů v těle na dusitany přeměňují. V některých státech je jejich používání zakázáno.Tak se do suroviny ve velkovýrobě bez problémů ony "sajrajty" dostanou. Máte je běžně v přijatelném, zdraví neškodném množství. V první řadě zajišťuje onu červenou barvu v salámu. Hospodyňky-jakou máte barvu masa v hotových karbanátcích? Spíš šedou. Většina salámů se nějak tepelně zpracovává ( udí, či přímo "vaří"- a předzpracováním pomocí rychlosoli nešednou, ale drží si růžovou, či červenou barvu. Pak záleží na solidnosti výrobce- dodržení množstevní normy. Ony se prosolením dají i zamaskovat i některé "vady na kráse" u masa - to ale pro hospodyňky zase nic nového ! Rychlosůl ve velkovýrobě je běžná, přípustná pouze v kontrolovaném množství.Jinak- recept tuším u Ygy se od masokombinátu příliš neliší, jen pro představu, kutr na Masně zpracuje jednu várku na cca 200 kg klobásek během 15 minut. Toto množství se pak na tzv. "nabíječkách" ( v podstatě velký strojek na maso s trubičkou na střívko ) zpracuje tak za hodinu. Sakra, to jsem chytrej, jak rádio ! |
RenataE 24.1.2010 23:15Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek Jj, rodinná úchylka 8)))) |
LENKA S 24.1.2010 23:01Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek RENÁTO, TAKOVÉ " VINNÉ KLOBÁSY "BYCH NEKOUPILA ANI OMYLEM. MRKNI SE NA MŮJ RECEPT A UVIDÍŠ, ŽE ŽÁDNÁ RYCHLOSŮL , KŮŽE A DALŠÍ HNOJE A HNUSY DO PRAVÉ VINNÉ KLOBÁSY TEDY NEPATŘÍ!!! JSOU TOHO DVA DÍLY, BO MI ADMIN STÁLE NAŘIZOVAL KRÁTIT JAK TEN ŽIVEJ PLOT.TAKY BYCH STŘÍLELA. |
LENKA S 24.1.2010 22:53bílá vinná klobása-pokrač.receptu Střídku ze žemlí nakrájíme ,zvhlhčíme mlékem, 2x ji společně s libovým masem( kýtou) jemně umeleme a odložíme stranou do té doby, než se maso pořádně s žemlí spojí.Pak do směsi libového masa mléka a žemlové střídky přidáme víno a koření a zamícháme umletý bůček.Vzniklou směs pořádně rukou prohněteme a naplníme ji do čistých střívek. Tuto klobásu stočíme do šneků, prošpejlujeme je, obalíme v hladké mouce a a pečeme ji na tukem mírně vytřeném pekáčku v troubě. Na přímém ohni na pánvi klobásky praskají!! |
HanaW 24.1.2010 22:53Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek Prisambohu, zazila jsem v rodnych zemich jitrnice s ryzi. Ta ryze by mi ani tak nevadila, ale bylo to neochucene. Vozil to jeden kolega, kdyz jsem jeste pracovala v Praze, z Moravy, nekde od Lipniku, udajne z domaci zabijacky a byl to bes des. Fakt jsme prchali, kdyz nabizel domaci zabijacku. A pak jeste to vozila jedna kamaradka ze Slovenska do Prahy - totez. Ale tim neobvinuju Slovaky ze spatnych jitrnic, to musela byt nejaka rodinna uchylka. |
LENKA S 24.1.2010 22:43Re: OT pro Bedu A JEŠTĚ DALŠÍ PRO HANU W, AIDU , RENÁTU E I A OSTATNÍ, CO HLOUBAJÍ NAD VINNÝMI KOLOBÁSAMI DORAZILA JSEM AŽ NYNÍ A HLEDÍM JAK VYJEVENÁ. BEDO, MOC NA TOHO MALIČKÉHO NEŠŤASTNÍČKA A JEHO RODIČE MYSLÍM UŽ OD CHVÍLE, KDY TA ZRÁVA PTROBĚHLA TISKEM. NADĚJE UMÍRÁ POSLEDNÍ, COŽ DOBŘE ZNÁM. SICE BYLY PETŘE BEZ TÝDNE 2 ROKY , KDYŽ PROPADLA ZÁBRADLÍM NA TERASE JEN O PATRO NÍŽ.TAKY BOJOVALA STATEČNĚ A SKVĚLÍ DOKTOŘI I MY S NÍ, I KDYŽ VELKÁ NEDĚJE NEBYLA.MALIČKÉMU DRŽÍM OBĚ SVOJE PĚSTI PRO VELIKÉ ŠTĚSTÍ. PŮ, TVOJE POVÍDÁNÍ JE VÁŽNĚ ZAJÍMAVÉ. ČETLA JSENM JEDNÍM DECHEM PŘED CHVÍLÍ. K DISKUSI O VINNÉ KLOBÁSE NÍŽE UVEDU SKVĚLÝ A OSVĚDČENÝ RECEPT MÉHO TATÍNKA( DŘÍVE NA MOSTECKU A V ŠIROKÉM OKOLÍ VYHLÁŠENÉHO, ŽÁDANÉHOA SKVĚLÉHO ŘEZNÍKA). JÁ SICE SEŠITEK S TATÍNKOVÝM ROZPOČTEM NA MÍCHÁNÍ NEJRŮZNĚJŠÍCH ZABÍJAČKOVÝCH DOBROT NEPODĚDILA, ALE VINNOU KLOBÁSU JSEM JEDLA JAKO JEDINOU, TUDÍŽ MI BYLA DĚLÁNA. A UPOZORŇUJI, ŽE ŽÁDNÁ RYCHLOSŮL SE TAM NEDÁVÁ!!! 600 g vykostěného bůčku,800 g vepřové kýty nebo plecka zbaveného tučnýých kousků a blan,120 g pouhých střídek ze včerejších žemlí nebo rohlíků,1/8 l mléka,1/8 l přírodního suchého bílého vína, na špičku nože od každého dál uvedeníého koření( muškátový květ nebo oříšek,mletý černý pepř, a citrónová kůra), 1 čajová lžička soli. Postup: bůček 1x umelemea odložíme.Pokračování následuje: |
Jakub. 24.1.2010 21:55Netreba, priateľko. Ále co. Podporuje to fantazii a pábitelství. A trénuje to mozek (if any)... |
Pitrýsek 24.1.2010 21:53Re: Já bysem taky chtěla slůňo Li, dobrá zpráva. Klep,klep,klep!!! |
Kadlus 24.1.2010 21:49Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek Tak mně také ne, můžu za to možná osobně, protože jsem to psal v Opeře při zvětšení na 200%. Jde o vývojový build, může to být jeho bug.( Pro neznalé nevychytaná vada ). Ale je to celkem snadno k domyšlení. Na zvl. přání dopíšu ! |
Pitrýsek 24.1.2010 21:48Re: Milý Pů, Také jsem si článek přečetla a velmi mě zaujal. Aď tak, či onak, velice se mi libí ilustrace. Jsou snad neumělé, ale kolik velkých malířů dělalo podobné náčrtky. Uloženo v oblíbených k dalšímu pročtení a prohlédnutí. Dík. |
RenataE 24.1.2010 21:44Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek Kadlusi -tedy asi to není dotaz na vás - ale váš post se mi neobrazuje celý ? |
Kadlus 24.1.2010 21:44Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek Na vysvětlenou: Místo záhadného strojáku tam byla azbuka- Moje univerzity - Maji univerzitěty" Jsem zvědav, jestli ten "zdělanej system" to bude alespoň po registraci zvládat? |
YGA 24.1.2010 21:44Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek No právě - prasátko není, strýc Blanářuj taky už nejsú - tož jaká by to byla zabijačka, bez nich. Jak říkáš - uzavřená kapitola. "Nikdy se nevráááátííííí poháááádka mlááádííííí ..." |
Jakub S. 24.1.2010 21:43Re: Betí týdeníček - a tu s rozevlátýma ž g r a n ě m a . Bohovské. |
Pitrýsek 24.1.2010 21:38Re: Kulíšek Hnědáček Evi. Vím, jak Ti je, když jsi musela maličkému pomoci. Bohužel. Bolí to, ale je to to nejlepší řešení. Také jsem musela zasáhnout tam, kde příroda udělal chybu. Ale, jistě víš, že je lepší, že když to musí být, je líp, když je to nejdřív. |
Kadlus 24.1.2010 21:38Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek Zase ze vzpomí nek- v době, kdy jsem se péčí strany a vlády živil poctivě, strávil jsem cca 5 let na nejmenovaném masokombinátě.Kožní emulze není nic jiného, než očištěné (omyté,mírně ovařené a zbavené štětin) rozmydlené na tzv.kutru-tj. rozemleté na kaši, s postupným dochucováním a ředěním buď bílým vínem (ve kvalitě "krabicáku", nebo mlékem. Stejně tak sanytr- či praganda, nebo prachanda je dlouhodobě používaný konzervant. Je ale přesně dodržováno předepsané množství. Ještě historku na dobrou noc. Nastoupil jsem do práce a na Vánoce byly v "balíčku pro zaměstnance vinné klobásy. Chtěl jsem si je vyzvednout poslední den výdeje, staří mazáci dobře poradili. "Musíš hned první den,vedoucí skladu starej P., mimochodem zběhlý farář, pečlivě nasává.S jeho stoupající "opičkou" úměrně klesá podíl vína na úkor přibývající směsi vody a mléka. Faktem ale je i to, že příští Vánoce jsem byl přijat panem farářem do skupiny oblíbených ocutnávačů. Dnes říkám pohrdlivě "krabicák", tehdy to bylo víno na běžné úrovni "pajcovaných patoků" v restauracích. Nedivte se, za těch 20 let "Vším jsem byl rád", no někdy celkem bez zjevného nadšení. Ale škola života báječná, takové Gorkého "Мой университеты". To není stížnost, bylo toho dost a bylo to fajn ! |
Jakub S. 24.1.2010 21:36Bahnhoflichtbildung verboten? Zákaz fotografovat nádraží (plurál) už bohužel neplatí - byl to kouzelný zákaz. Jeden z nejkrásnějších. |
Pitrýsek 24.1.2010 21:33Re: Hnědáček Ach!!! To je mi líto. Bohužel, stává se to. |
Jakub S. 24.1.2010 21:32Re: Betí týdeníček No a nemáte?! Děvenka v rozpuku k za- é nakousnutí. |
Jakub S. 24.1.2010 21:30Re: R O Z V E R N Í Č E K . - a v tom je Amerika! Ale poslechnou, ono se mu to šikne. To se mu nikdy neztratí! Až ten žluťásek pude na vlastní nohu, to budou kšefty - ta klientela, až se našinci dozvědí, kde maj bill of fare v mame-lošn...ajvajvaj! To bude sukces! |
zana 24.1.2010 21:29Re: Betí týdeníček No právě. Sníh v pražským podání by se snad zošklivil i Eskymákovi :-( Pojedeme ho testnout do Jindřichova Hradce (na "pololetky", tedy prodloužený víkend :-). |
RenataE 24.1.2010 21:22Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek Já se šklebím nad tím termitem "kůžová emulze" 8))) Je mi jasné, že to tam technologicky patří. |
Jakub S. 24.1.2010 21:21Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek Ach bože... kdyby mě tak někdo zas pozval účastnit se na ní - lidi - - - no, už v nejširší rodině nikdo vepříky nemívá. A je. Uzavřená kapitola. |
Xerxová 24.1.2010 21:17Re: Betí týdeníček mně text nechybí - zkus vpravo dole upravit velikost (já to mám na 100%), ale spousta "slabozrakých" má trvale nastavená větší písmenka... a pak se stane, že se kus textu schová pod fotky. Jinak paní pravila, že máme štěňátko :o) jen ta jsou veselá a hravá... |