29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ROZHLEDNÍK: 400 let staré tajemství

Už asi 400 roků trvá krásná záhada kolem středověkého manuskriptu, kterému se pracovně říká Voynichův.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Li 25.1.2010 7:36

Re: Betí týdeníček

Noooo:-)))) Teď jsi mě odhalila:-))))))):-)))))))))))))))))))))))))

Kadlus 25.1.2010 0:53

Re: bílá vinná klobása-pokrač.receptu

PRO LENKU : HNED PRVNÍ VĚTA ZAČÍNÁ-..JE ROZDÍL MEZI DOMÁCÍ A PRŮMYSLOVOU VÝROBOU. VYKŘIČNÍK STAČÍ 1 (SLOVY JEDEN)!

LENKA S 24.1.2010 23:57

Re: bílá vinná klobása-pokrač.receptu

IKO, VYRÁBĚJÍ  SE  CELÉ MASOVÉ STROJKY I S TĚMI PLNÍCÍMI NÁSTAVCI. OVŠEM SEHNAT OPRAVÁ A  ČISTÁ  STŘÍVKA  NEUMÍM, JELIKOŽ JE  ŽÁDNÝ  DOBRÝ ŘEZNÍK NEPRODÁ, ALE ZPRACUJE   A NAPLNÍ JE  PREJTEM APOD. ALE UŽ  T JSEM SI TAKY  PORADILA. ZKRÁTKA SI UDĚLÁM TU TÁTOVU KLOBÁSKOVOU SMĚS AUPEČU Z NÍ VLASTNĚ MALÉ KARBANÁTKY  BEZ STROUHANKY. NENÍ TO SIC  ONO,  AKO  VE  STŘÍVKU,ALE  CUŤ JE STEJNÁ. KROM TOHO  SI TULE  SMĚS  DĚLÁM  DOMA   DO  ZÁSOBY  A TŘEBA  S NÍ NAPLNÍM ZELNÉ LISTY NEBO  I OBYČEJNÝ KÝTOVÝ ŘÍZEK V TROJOBALU.UŽ JSEM TAKY   JEDLA  TO, ŽE  SE  DALA TA KLOBÁSKOVÁ  SMĚS  DO KUŘETE  A  MÍSTO NÁDIVKY. TAKY  TO BYLO  DOBRÉ. ZKRÁTKA  , KDYŽ  ČLOVĚK OŽELÍ   ZROVNA  DOZLATOVA A DOKŘUPAVA OPEČENÉ  STŘÍVKO, POCHUTNÁ  SI I TAKTO JEDNODUŠE. AJEŠTĚ  PRO KADLUSE: JÁ  DÁVALA  DOMÁCÍ, NIKOLI PRŮMYSLOVÝ RECEPT A  DO NĚJ  ŽÁDNÝ SANYTR NEPATŘÍ!!!

ika 24.1.2010 23:43

Re: bílá vinná klobása-pokrač.receptu

NO JO, ALE JAK TO DOSTAT DO TĚCH STŘÍVEK? (A KDE JE SEHNAT) MANŽEL MĚL STRÝČKA, KTERÝ BYL VYNIKAJÍCÍ ŘEZNÍK. ZABIJAČKU DĚLAL VŽDYCKY FANTASTICKOU. OBDIVOVALA JSEM HO S JAKOU ZRUČNOSTÍ PLNÍ JITRNICE. ZKOUŠELA JSEM TO A POSLÉZE JSEM JEDNU NAPLNILA, ALE TO JSOU STŘÍVKA DALEKO ŠIRŠÍ. NEUMÍM SI VŮBEC PŘEDSTAVIT JAK SE TO LÁDUJE DO TĚHLE. TEDY STROJEM JO, ALE DOMA? JEDNOU SE NÁM POVEDLO ZAPOMENOUT JÁTRA ODLOŽENÁ STRANOU A ZJISTILO SE TO, AŽ KDYŽ BYLY JITRNICE UVAŘENÉ. TCHÝŇKA Z TOHO BYLA STRAŠNĚ NEŠŤASTNÁ, ALE PROTOŽE STREJDA MĚL JITRNICE TAK DOBŘE OCHUCENÉ A NEBYLY VŮBEC OŠIZENÉ O MASO, TAK SE TO ANI NEPOZNALO.

Jakub S. 24.1.2010 23:36

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Asi rodinná, to je krásný termit... - asi to byla speciální  d i e t n í  zabijačka - ? -:)

Jakub S,. 24.1.2010 23:32

Re: Rychlosůl ve vinných klobásách

Ale  c h y t r é  r á d i o , že? A to já jsem měl dycinky rád. Teď jsme chytří, páááni. Ále jendže... už zas máme užší výběr v obchodech... no to je v každé komoditě, o které toho člověk dost ví! Kunsthistorici by o tom mohli vykládat... vlastně já bych mohl taky. Tak už radši nic...

Kadlus 24.1.2010 23:24

Rychlosůl ve vinných klobásách

Je rozdíl mezi domácí a průmyslovou výrobou. Velké výrobny musí na Vánoce vyrábět podstatně vyšší množství z masa, než je momentální porážka. Tak se sahne do zásob-často do nakládaného- zalákovaného masa prosolovaného právě rychlosolí (kuchyňská sůl=chlorid sodný ; rychlosůl=dusitan sodný (E250) se používá jako konzervant v masných výrobcích (především uzeninách), kde má zajistit stálost barvy. Spolu s ním nebo místo něj se k tomuto účelu používá ještě dusitan draselný (také rakovinotvorný), dusičnan sodný a dusičnan draselný. Dusičnany se během pochodů v těle na dusitany přeměňují.

V některých státech je jejich používání zakázáno.Tak se do suroviny ve velkovýrobě bez problémů ony "sajrajty" dostanou. Máte je běžně v přijatelném, zdraví neškodném množství. V první řadě zajišťuje onu červenou barvu v salámu. Hospodyňky-jakou máte barvu masa v hotových karbanátcích? Spíš šedou. Většina salámů se nějak tepelně zpracovává ( udí, či přímo "vaří"- a předzpracováním pomocí rychlosoli nešednou, ale drží si růžovou, či červenou barvu. Pak záleží na solidnosti výrobce- dodržení množstevní normy. Ony se prosolením dají i zamaskovat i některé "vady na kráse" u masa - to ale pro hospodyňky zase nic nového !

Rychlosůl ve velkovýrobě je běžná, přípustná pouze v kontrolovaném množství.Jinak- recept tuším u Ygy se od masokombinátu příliš neliší, jen pro představu, kutr na Masně zpracuje jednu várku na cca 200 kg klobásek během 15 minut. Toto množství se pak na tzv. "nabíječkách" ( v podstatě velký strojek na maso s trubičkou na střívko ) zpracuje tak za hodinu. Sakra, to jsem chytrej, jak rádio !

RenataE 24.1.2010 23:15

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Jj, rodinná úchylka 8))))

LENKA S 24.1.2010 23:01

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

RENÁTO, TAKOVÉ  " VINNÉ KLOBÁSY "BYCH NEKOUPILA ANI OMYLEM. MRKNI  SE  NA  MŮJ RECEPT A UVIDÍŠ, ŽE  ŽÁDNÁ RYCHLOSŮL , KŮŽE A  DALŠÍ HNOJE  A HNUSY  DO PRAVÉ VINNÉ KLOBÁSY TEDY  NEPATŘÍ!!! JSOU TOHO DVA  DÍLY, BO MI  ADMIN STÁLE NAŘIZOVAL KRÁTIT JAK TEN  ŽIVEJ PLOT.TAKY BYCH  STŘÍLELA.

LENKA S 24.1.2010 22:53

bílá vinná klobása-pokrač.receptu

Střídku ze  žemlí  nakrájíme ,zvhlhčíme   mlékem, 2x ji  společně  s libovým masem( kýtou) jemně umeleme a odložíme  stranou   do té  doby, než  se  maso    pořádně  s žemlí  spojí.Pak do směsi  libového masa   mléka  a žemlové  střídky   přidáme   víno a koření a  zamícháme  umletý  bůček.Vzniklou směs  pořádně  rukou prohněteme a naplníme ji do  čistých  střívek. Tuto   klobásu stočíme  do  šneků, prošpejlujeme je, obalíme v hladké mouce  a a pečeme ji na tukem  mírně vytřeném  pekáčku v troubě. Na  přímém ohni na  pánvi klobásky praskají!!

HanaW 24.1.2010 22:53

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Prisambohu, zazila jsem v rodnych zemich jitrnice s ryzi. Ta ryze by mi ani tak nevadila, ale bylo to neochucene. Vozil to jeden kolega, kdyz jsem jeste pracovala v Praze, z Moravy, nekde od Lipniku, udajne z domaci zabijacky a byl to bes des. Fakt jsme prchali, kdyz nabizel domaci zabijacku. A pak jeste to vozila jedna kamaradka ze Slovenska do Prahy - totez. Ale tim neobvinuju Slovaky ze spatnych jitrnic, to musela byt nejaka rodinna uchylka.

LENKA S 24.1.2010 22:43

Re: OT pro Bedu A JEŠTĚ DALŠÍ PRO HANU W, AIDU , RENÁTU E I A OSTATNÍ, CO HLOUBAJÍ NAD VINNÝMI KOLOBÁSAMI

DORAZILA JSEM AŽ NYNÍ A  HLEDÍM JAK  VYJEVENÁ. BEDO, MOC  NA  TOHO MALIČKÉHO  NEŠŤASTNÍČKA  A JEHO  RODIČE MYSLÍM UŽ OD   CHVÍLE, KDY TA ZRÁVA  PTROBĚHLA  TISKEM. NADĚJE UMÍRÁ POSLEDNÍ, COŽ  DOBŘE ZNÁM. SICE  BYLY  PETŘE BEZ TÝDNE  2 ROKY , KDYŽ   PROPADLA  ZÁBRADLÍM   NA  TERASE  JEN O PATRO  NÍŽ.TAKY  BOJOVALA   STATEČNĚ A   SKVĚLÍ DOKTOŘI I MY  S NÍ, I KDYŽ VELKÁ NEDĚJE  NEBYLA.MALIČKÉMU  DRŽÍM OBĚ  SVOJE PĚSTI PRO VELIKÉ ŠTĚSTÍ.

PŮ, TVOJE   POVÍDÁNÍ  JE  VÁŽNĚ ZAJÍMAVÉ.  ČETLA JSENM JEDNÍM DECHEM PŘED  CHVÍLÍ.

 K DISKUSI O VINNÉ KLOBÁSE  NÍŽE  UVEDU SKVĚLÝ A OSVĚDČENÝ RECEPT  MÉHO  TATÍNKA(  DŘÍVE   NA MOSTECKU A  V ŠIROKÉM OKOLÍ VYHLÁŠENÉHO, ŽÁDANÉHOA   SKVĚLÉHO ŘEZNÍKA). JÁ SICE  SEŠITEK  S TATÍNKOVÝM   ROZPOČTEM NA  MÍCHÁNÍ NEJRŮZNĚJŠÍCH    ZABÍJAČKOVÝCH  DOBROT NEPODĚDILA, ALE   VINNOU KLOBÁSU JSEM JEDLA  JAKO  JEDINOU, TUDÍŽ MI BYLA   DĚLÁNA. A UPOZORŇUJI, ŽE ŽÁDNÁ RYCHLOSŮL SE TAM NEDÁVÁ!!!

600 g vykostěného  bůčku,800 g vepřové kýty nebo plecka zbaveného  tučnýých kousků a blan,120 g  pouhých  střídek  ze včerejších žemlí nebo  rohlíků,1/8 l mléka,1/8 l přírodního suchého bílého  vína, na  špičku nože od každého  dál uvedeníého  koření( muškátový květ nebo oříšek,mletý  černý pepř, a citrónová kůra), 1 čajová lžička   soli. Postup: bůček 1x  umelemea odložíme.Pokračování následuje:

Jakub. 24.1.2010 21:55

Netreba, priateľko.

Ále co. Podporuje to fantazii a pábitelství. A trénuje to mozek (if any)...

Pitrýsek 24.1.2010 21:53

Re: Já bysem taky chtěla slůňo

Li, dobrá zpráva. Klep,klep,klep!!!

Kadlus 24.1.2010 21:49

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Tak mně také ne, můžu za to možná osobně, protože jsem to psal v Opeře při zvětšení na 200%. Jde o vývojový build, může to být jeho bug.( Pro neznalé nevychytaná vada ). Ale je to celkem snadno k domyšlení. Na zvl. přání dopíšu !

Pitrýsek 24.1.2010 21:48

Re: Milý Pů,

Také jsem si článek přečetla a velmi mě zaujal. Aď tak, či onak, velice se mi libí ilustrace.  Jsou snad neumělé, ale kolik velkých malířů dělalo podobné náčrtky. Uloženo v oblíbených k dalšímu pročtení a prohlédnutí. Dík.

RenataE 24.1.2010 21:44

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Kadlusi -tedy asi to není dotaz na vás - ale váš post se mi neobrazuje celý ?

Kadlus 24.1.2010 21:44

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Na vysvětlenou: Místo záhadného strojáku tam byla azbuka- Moje univerzity - Maji univerzitěty" Jsem zvědav, jestli ten "zdělanej system" to bude alespoň po registraci zvládat?

YGA 24.1.2010 21:44

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

No právě - prasátko není, strýc Blanářuj taky už nejsú - tož jaká by to byla zabijačka, bez nich. Jak říkáš - uzavřená kapitola. "Nikdy se nevráááátííííí poháááádka mlááádííííí ..."

Jakub S. 24.1.2010 21:43

Re: Betí týdeníček

- a tu s rozevlátýma  ž g r a n ě m a . Bohovské.

Pitrýsek 24.1.2010 21:38

Re: Kulíšek Hnědáček

Evi. Vím, jak Ti je, když jsi musela maličkému pomoci. Bohužel. Bolí to, ale je to to nejlepší řešení. Také jsem musela zasáhnout tam, kde příroda udělal chybu. Ale, jistě víš, že je lepší,  že když to musí být, je líp, když je to nejdřív. 

Kadlus 24.1.2010 21:38

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Zase ze vzpomí nek- v době, kdy jsem se péčí strany a vlády živil poctivě, strávil jsem cca 5 let na nejmenovaném masokombinátě.Kožní emulze není nic jiného, než očištěné (omyté,mírně ovařené a zbavené štětin) rozmydlené na tzv.kutru-tj. rozemleté na kaši, s postupným dochucováním a ředěním buď bílým vínem (ve kvalitě "krabicáku", nebo mlékem. Stejně tak sanytr- či praganda, nebo prachanda je dlouhodobě používaný konzervant. Je ale přesně dodržováno předepsané množství. Ještě historku na dobrou noc. Nastoupil jsem do práce a na Vánoce byly v "balíčku pro zaměstnance vinné klobásy. Chtěl jsem si je vyzvednout poslední den výdeje, staří mazáci dobře poradili. "Musíš hned první den,vedoucí skladu starej P., mimochodem zběhlý farář, pečlivě nasává.S jeho stoupající "opičkou" úměrně klesá podíl vína na úkor přibývající směsi vody a mléka. Faktem ale je i to, že příští Vánoce jsem byl přijat panem farářem do skupiny oblíbených ocutnávačů. Dnes říkám pohrdlivě "krabicák", tehdy to bylo víno na běžné úrovni "pajcovaných patoků" v restauracích. Nedivte se, za těch 20 let "Vším jsem byl rád", no někdy celkem bez zjevného nadšení. Ale škola života báječná, takové Gorkého "Мой университеты". To není stížnost, bylo toho dost a bylo to fajn !

Jakub S. 24.1.2010 21:36

Bahnhoflichtbildung verboten?

Zákaz fotografovat nádraží (plurál) už bohužel neplatí - byl to kouzelný zákaz. Jeden z nejkrásnějších.

Pitrýsek 24.1.2010 21:33

Re: Hnědáček

Ach!!! To je mi líto. Bohužel, stává se to.

Jakub S. 24.1.2010 21:32

Re: Betí týdeníček

No a nemáte?! Děvenka v rozpuku k za- é nakousnutí.

Jakub S. 24.1.2010 21:30

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

- a v tom je Amerika!

Ale poslechnou, ono se mu to šikne. To se mu nikdy neztratí! Až ten žluťásek pude na vlastní nohu, to budou kšefty - ta klientela, až se našinci dozvědí, kde maj bill of fare v mame-lošn...ajvajvaj! To bude sukces!

zana 24.1.2010 21:29

Re: Betí týdeníček

No právě. Sníh v pražským podání by se snad zošklivil i Eskymákovi :-(

Pojedeme ho testnout do Jindřichova Hradce (na "pololetky", tedy prodloužený víkend :-).

RenataE 24.1.2010 21:22

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Já se šklebím nad tím termitem "kůžová emulze" 8))) Je mi jasné, že to tam technologicky patří.

Jakub S. 24.1.2010 21:21

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Ach bože... kdyby mě tak někdo zas pozval účastnit se na ní - lidi - - - no, už v nejširší rodině nikdo vepříky nemívá. A je. Uzavřená kapitola.

Xerxová 24.1.2010 21:17

Re: Betí týdeníček

mně text nechybí - zkus vpravo dole upravit velikost (já to mám na 100%), ale spousta "slabozrakých" má trvale nastavená větší písmenka... a pak se stane, že se kus textu schová pod fotky.

Jinak paní pravila, že máme štěňátko :o)  jen ta jsou veselá a hravá...