28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ROZHLEDNÍK: 400 let staré tajemství

Už asi 400 roků trvá krásná záhada kolem středověkého manuskriptu, kterému se pracovně říká Voynichův.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
RenataE 24.1.2010 19:12

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Ba přímo i prospívá kloubům a vazivovým tkáním - aspoň se to říká 8))) Ale - všeho s mírou, klobása s převahou "kůžové emulze" asi není nic moc. Ten termit se mi fakt zalíbil 8)))

Jakub S. 24.1.2010 19:17

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Zní to zrůdně a musí to samotné vyzerat pěkně eklhaft... to jsem se neměl dovědět.

aida 24.1.2010 19:17

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

No, když jsem se kdysi snažila o PhD, kolega z vedlejšího ústavu dělal práci právě na téma kůžové emulze a jejího použití v masných výrobcích (kolik až se dá použít, aby to nebylo poznat), takže jsem s tématem docela obeznámená, chodívali jsme spolu kouřit a rozprávěli.;-)  Ani nevím, jestli nakonec došel k nějakému použitelnému výsledku, odešla jsem dřív.

Každopádně, dědeček kůžovou emulzi nepoužíval. Rychlosůl ale jo, to prý je v masné výrobě běžné, není to šizení. Byl ročník 1905.

RenataE 24.1.2010 19:37

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Nevím, zda mluvíme o tomtéž, ale můj otec používá sanytr při nakládání masa na uzení - a je to uzené moc dobré 8)))  Zkonstruoval (on je technik) udírnu tak, aby bylo možno udit studeným i teplým kouřem a všichni z rodiny mají za povinnost dodávat bukové, třešňové a kdovíjaké dřevo. Rádi dodáváme. Dokonce i přiuzené špekáčky mají svůj půvab a co teprve nějaká čerstvá rybka!

aida 24.1.2010 20:09

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Jo, jde o to samé = sanytr = salnytr = Praganda = konservní sůl (tak to má napsané dědeček v jeho sešitku receptů, teda, lépe řečeno "konservní sůl jest jeden díl sanytru schíchaného s 8 díly soli" ) = rychlosůl.

Schválně jsem se na to teď koukla a píšou tam: "Prodávej raději dráže, ale používej bezvadného materiálu i přísad!" nebo: "Nezapomeň: Pověz mi s kým obcuješ, a já ti povím, kdo jsi!" nebo "Ukaž mi svou dílnu, a já ti povím, jaký jsi uzenář!" nebo "Ptáka po peří poznáš a řemeslníka podle jeho výrobků!" No prostě, pěkné.

RenataE 24.1.2010 20:17

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

To musí být krásný sešitek!  Ehm,nějaká nascanovaná stránečka a nějaký přepsaný recepísek? Už mlčím, nic jsem neřekla 8)))

Kačena (2,2 kg) strávila v troubě na 120 stupňů 4 hodiny, nasolená, okmínovaná, v bříšku cibule a jablko, podlitá max. půl deci vody. Tučnější části hojně propíchané vidličkou. Pečlivě utěsněná v pekáči. Poslední půlhodinka - odkryto, slité sádlo, cca 190 stupňů - stala se z ní červeňoučká šťavnatá fešanda. Mňam.

LENKA S 24.1.2010 23:01

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

RENÁTO, TAKOVÉ  " VINNÉ KLOBÁSY "BYCH NEKOUPILA ANI OMYLEM. MRKNI  SE  NA  MŮJ RECEPT A UVIDÍŠ, ŽE  ŽÁDNÁ RYCHLOSŮL , KŮŽE A  DALŠÍ HNOJE  A HNUSY  DO PRAVÉ VINNÉ KLOBÁSY TEDY  NEPATŘÍ!!! JSOU TOHO DVA  DÍLY, BO MI  ADMIN STÁLE NAŘIZOVAL KRÁTIT JAK TEN  ŽIVEJ PLOT.TAKY BYCH  STŘÍLELA.

HanaW 24.1.2010 18:00

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Rado se stalo. Ono je to jak se vsim jidlem. Kdyz dva delaji totez, neni to nutne totez.  Zrovna kdyz jsem dnes meli ke snidani domaci jatrovou pastiku s nemeckym chlebem, tak Chet si vzpomnel na jeho z Ceska oblibene Ytrny'yyce (tedy jitrnice). Krmila jsem ho tam jen vzdycky zarucene dobrejma domacima, ale musela jsem poznamenat, ze bl^ba ytrnyyce narvana rejzi, houskou a bez koreni je kulinarni katastrofa, zrovna jak to kure zalite kondenzovanou polivkou a umelym (ne)syrem.

Jakub S. 24.1.2010 19:07

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Jitrnice s rýží?! Tak to jsem nikdy v puse neměl ani netušil, že se to dělá... to bude nějaký omyl, ne?

RenataE 24.1.2010 19:38

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Nevím, v jitrnici žemlička a v jelitu kroupy ano - ale rýže?

YGA 24.1.2010 21:15

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Jo - do jelita kroupy, to jo, ale do jitrnice žádná žemle ani buchta, tam patří pouze dobré ovarové maso a vývar z kůží (teda sulc) - i pár těch uvařených kůží (u nás se říká škarky - neplést si se škvarky, to je o něčem jiném - chich) najemno namletých. Vy se tady nad tou emulzí z kůže ušklíbáte se znechucením, ale to není žádný humus - musí se dobře uvařit a dává se toho jenom troška - prostě aby výsledný výrobek držel tvar. Jééé - tak nějak se mi zastesklo po domácí zabijačce ...

Jakub S. 24.1.2010 21:21

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Ach bože... kdyby mě tak někdo zas pozval účastnit se na ní - lidi - - - no, už v nejširší rodině nikdo vepříky nemívá. A je. Uzavřená kapitola.

YGA 24.1.2010 21:44

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

No právě - prasátko není, strýc Blanářuj taky už nejsú - tož jaká by to byla zabijačka, bez nich. Jak říkáš - uzavřená kapitola. "Nikdy se nevráááátííííí poháááádka mlááádííííí ..."

RenataE 24.1.2010 21:22

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Já se šklebím nad tím termitem "kůžová emulze" 8))) Je mi jasné, že to tam technologicky patří.

HanaW 24.1.2010 22:53

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Prisambohu, zazila jsem v rodnych zemich jitrnice s ryzi. Ta ryze by mi ani tak nevadila, ale bylo to neochucene. Vozil to jeden kolega, kdyz jsem jeste pracovala v Praze, z Moravy, nekde od Lipniku, udajne z domaci zabijacky a byl to bes des. Fakt jsme prchali, kdyz nabizel domaci zabijacku. A pak jeste to vozila jedna kamaradka ze Slovenska do Prahy - totez. Ale tim neobvinuju Slovaky ze spatnych jitrnic, to musela byt nejaka rodinna uchylka.

RenataE 24.1.2010 23:15

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Jj, rodinná úchylka 8))))

Jakub S. 24.1.2010 23:36

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Asi rodinná, to je krásný termit... - asi to byla speciální  d i e t n í  zabijačka - ? -:)

Kadlus 24.1.2010 21:38

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Zase ze vzpomí nek- v době, kdy jsem se péčí strany a vlády živil poctivě, strávil jsem cca 5 let na nejmenovaném masokombinátě.Kožní emulze není nic jiného, než očištěné (omyté,mírně ovařené a zbavené štětin) rozmydlené na tzv.kutru-tj. rozemleté na kaši, s postupným dochucováním a ředěním buď bílým vínem (ve kvalitě "krabicáku", nebo mlékem. Stejně tak sanytr- či praganda, nebo prachanda je dlouhodobě používaný konzervant. Je ale přesně dodržováno předepsané množství. Ještě historku na dobrou noc. Nastoupil jsem do práce a na Vánoce byly v "balíčku pro zaměstnance vinné klobásy. Chtěl jsem si je vyzvednout poslední den výdeje, staří mazáci dobře poradili. "Musíš hned první den,vedoucí skladu starej P., mimochodem zběhlý farář, pečlivě nasává.S jeho stoupající "opičkou" úměrně klesá podíl vína na úkor přibývající směsi vody a mléka. Faktem ale je i to, že příští Vánoce jsem byl přijat panem farářem do skupiny oblíbených ocutnávačů. Dnes říkám pohrdlivě "krabicák", tehdy to bylo víno na běžné úrovni "pajcovaných patoků" v restauracích. Nedivte se, za těch 20 let "Vším jsem byl rád", no někdy celkem bez zjevného nadšení. Ale škola života báječná, takové Gorkého "Мой университеты". To není stížnost, bylo toho dost a bylo to fajn !

Kadlus 24.1.2010 21:44

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Na vysvětlenou: Místo záhadného strojáku tam byla azbuka- Moje univerzity - Maji univerzitěty" Jsem zvědav, jestli ten "zdělanej system" to bude alespoň po registraci zvládat?

RenataE 24.1.2010 21:44

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Kadlusi -tedy asi to není dotaz na vás - ale váš post se mi neobrazuje celý ?

Kadlus 24.1.2010 21:49

Re: OT dekuju za vecerni objasneni bilych klobasek

Tak mně také ne, můžu za to možná osobně, protože jsem to psal v Opeře při zvětšení na 200%. Jde o vývojový build, může to být jeho bug.( Pro neznalé nevychytaná vada ). Ale je to celkem snadno k domyšlení. Na zvl. přání dopíšu !

Jakub. 24.1.2010 21:55

Netreba, priateľko.

Ále co. Podporuje to fantazii a pábitelství. A trénuje to mozek (if any)...

Lucka V. 24.1.2010 16:17

O.T. Díky za palcodržení!!!

Katka Novotná právě na ME zvítězila v superfinále na 3000 m a tím se i přes ten smolný úvod stává MISTRYNÍ EVROPY!!!!!!!!!!!!!

Vave 24.1.2010 16:19

Re: O.T. Díky za palcodržení!!!

Luckóóóó! Blahopřeju Katce a jsem ráda, že i když jsem držela palce poněkud vedle, že si to CD správně přebrala. :o)

Xerxová 24.1.2010 16:22

Re: O.T. Díky za palcodržení!!!

gratulujeme  :o)  Príma forma před olympiádou. Péťa musí být na svůj vzor pyšná...

aida 24.1.2010 16:33

Re: O.T. Díky za palcodržení!!!

No to je senzace, gratuluju! Na ZOH pojede? A kolik jí vlastně je, jestli se můžu zeptat?

veram 24.1.2010 16:56

Re: O.T. Díky za palcodržení!!!

Hele !

aida 24.1.2010 17:01

Re: O.T. Díky za palcodržení!!!

Veram, díky. Mmch s tím pánem co je v pravém horním rohu, jsme strávili minulý víkend, fajn to bylo.

aida 24.1.2010 17:05

Re: O.T. Díky za palcodržení!!!

Když se na to klikne znovu, už tam není, je to tenhle

Lucka V. 24.1.2010 17:00

Re: O.T. Díky za palcodržení!!!

Je jí 25 let a je to moc bezvaná holka. Skromná, kamarádská, navíc velmi inteligentní. Není jí zatěžko dělat na soustředění blbosti s potěrem věku Péťa a spol, pomáhat při organizaci závodů, přitom pilně trénovat a ještě si doplňovat vzdělání. Na ZOH jede, bude tam mít moc těžké soupeřky, protože v této disciplíně jsou neporazitelnými velmocemi Čína a Korea, USA a Kanada mají také skvělé závodnice.