14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ludva 25.6.2009 11:11

Re: Jde to jednoduše

Když se splete, a pacient je opravdu nemocen, tak se poplatek vrátí. NĚJAKÝ PROBLÉM ?

Lerak 25.6.2009 11:04

kritika

bez návrhu(ů) na řešení. Holt z dílny poradců pana prezidenta.

clay 25.6.2009 10:51

Re: Nejpodstatnější údaj

brát všem není systémovější, nedovtipo....;-)

clay 25.6.2009 10:49

Re: Co potřebuju já, ví nejlépe úředník

"Bez změn na straně nabídky zdravotnických služeb se ale dnešní neefektivní struktura českého zdravotnictví nezmění."....jak toto chce soudruh Petřík určit?;-)

clay 25.6.2009 10:48

Re: Jde to jednoduše

podívejte, za recepty se platilo mimo jedno období vždycky, dokonce i za bolševika...poplatek v lékárně je pacientovi kompenzován jednak ve snížení ceny léku a pak také nepromítnutím zvýšené dph do ceny. A důchodcům byly poplatky kompenzovány mimořádnou valorizací důchodů v roce 2008. O d té doby mohou k lékaři celý rok skoro obden, aniž by to finančně pocítili....poplatky měly hned 5 funkcí, mluví se jen o té jediné...

buj 25.6.2009 10:46

Re: Jde to jednoduše

A co by ti doktoři měli ještě posuzovat?A co když se i s nejlepším svědomím splete.Bude se s pacošem soudit, že! Vlastně pacoš s doktorem. Myslím, že už teď musí dělat to, co  se zdravotnictvím moc nesouvisí.

clay 25.6.2009 10:44

Re: Výše poplatků podle movitosti?

pokud jste ten Hoffman z rádia, tak se nedivte, že vás vypínám...Rv...zlatej Špidla proti vám....

egoist 25.6.2009 10:42

Re: Pane jo, vrchnost zase perlí.

Všichni nikdy z různých důvodů bohatí nebudou.

clay 25.6.2009 10:42

Re: Výše poplatků podle movitosti?

ono to tak opravdu je, že k obvoďákům si třeba v zimě chodili pro neschopenky, protože neměli dostatek práce...

clay 25.6.2009 10:38

Re: zas se jeden HRADNÍ IDIOT vyjadřuje k věcem, o kterých prd ví

a je tu ještě jeden efekt. Až do Julínkovného lili socani do zdravotnictví každý rok miliardy "mimořádných dotací", přesto to nestačilo, pojišťovny platily pozdě, dělaly se takové "akce", že šmahem hromadně neuznávaly nějaké procento provedených výkonů. Zvýšil se podíl nasmlouvané náročné péče až o 1/3 oproti předešlému období. To všechno vedlo ke zdravému stavu rozpočtů nemocnic a ordinací...

Ludva 25.6.2009 10:35

Jde to jednoduše

Kdyby ODS byla schopna se dohodnout, tak mohly být  zavedeny poplatky rozumným způsobem, např. :  Platit za stravu v nemocnici a za zneužívání pohotovosti a návštěv u lékaře - lékař by měl umět posoudit, zda stav pacienta je závažný nebo neprokazatelný. Jednoduše, tam kde by se neprokázala nutnost léčby, tam by pacient zaplatil - a více než 30 Kč.  Regulační funkci by to určitě splnilo. Pokud ovšem pojem regulační není jen maskou pro zvýšení spoluúčasti pacientů.

doktor 25.6.2009 10:32

Re: Nejpodstatnější údaj

To jediné má smysl. Léčíme za 6,5% (nikoliv 7%) jednoho z nejnižších HDP v EU. Nemáme na dostatek zdravotnické techniky a na nemocniční vybavení (6 nemocných na jedno umyvadlo, sprchu a záchod - zažil jsem to letos několikrát jako pacient, v LDNkách je to ještě horší), nahrazujeme to počtem zdravotníků. Není se o čem bavit. Julínkovy poplatky zlepšují financování tím, že obírají jen nemocné. "Systémovější" by bylo zvýšit odvody na povinné zdravotní pojištění (daň) bez jakýchkoliv stropů, včetně dávek, které za "své" pojištěnce platí stát.

clay 25.6.2009 10:31

Re: zas se jeden HRADNÍ IDIOT vyjadřuje k věcem, o kterých prd ví

co vlastně chcete zpochybnit?8-o Typický úkrok stranou, nezajímá mě, co říkají nebo si myslí ti, o nichž píšete. Zajímají mě fakta, že to bylo předmětem cenového vyjednávání a mělo se to zohlednit i v následujících, až budou přesná data....

....a ta zdravotní získala pouze rychlé peníze.....!

pinochet 25.6.2009 10:21

Re: zas se jeden HRADNÍ IDIOT vyjadřuje k věcem, o kterých prd ví

Vaše reakce je typicky česká,či spíše československá. Prostě zjednodušeně jde o  závist.Fakt je však ten, že poplatky měly mít jiný název, přestože jejich hlavní náplní je regulace zneužívání,např. administrativní poplatek ,nebo jakýkoli jiný, jen ne regulační-to se totiž československé dušičky strašně dotýká a zavdává to důvody různým nevyrovnaným zoufalcům ke spekulacím jaké jste vyjádřil výše.Poplatky význam mají,je to jasné jako facka.Na druhé straně je však třeba regulace určitě i na straně zdrav. zařízení-ve své podstatě je množství příjmů za lékařské výkony založeno stále spíše na kvantitě než na kvalitě,to je třeba změnit,avšak sám nevím jak,ale určitě vím,že by to mělo jít.Předimenzované počty ordinací lze zcela jednoduše zredukovat-např. v místech ,kde to není potřeba-jsou města,kde tomu tak skutečně je,uzavírat v předimenzovaných oborech ordinace po lékařích odcházejících do důchodu a ne tupě socialisticky je nahrazovat jinými mladšími.Prostě ordinaci zrušit.V některých městech by to bylo jistě třeba.Všeobecný protekcionalismus , koruptivní zvyky a přežívající předpisy však nahrávají těm ,co o tom rozhodují,aby to vždy bylo nějak zdůvodnitelné.Vpodstatě je to dáno špatným nastavením systému zdravotnictví jako takového-čili systému tzv. solidárního,kde toky peněz jsou pro pacienta vpodstětě až na třicetikoruny neviditelné a systém plateb pro zdravotnická zařízení i když také trochu regulovaný je také neviditelný a zneužitelný(to však způsobuje totální podhodnocení práce ve zdravotnictví u nás),o organizaci ,zbytečných a podvojných vyšetřeních zcela klidně tímto pasystémem zaplacených ani nemluvím.Oběma skupinám-se v tomto pasystému dobře hoví,trochu ho narušili třicetikoruny na straně pacientů a lehké regulace na straně zdrav. zařízení,ale v obou skupinách působí silné tlaky na jeho zachování Politici ze strachu z obou jim stále dávají zelenou....

Jura Jurax 25.6.2009 10:13

Re: Výše poplatků podle movitosti?

A to není nic proti zdražení kuřiva ;-)

Starý nechudý 25.6.2009 10:12

Re: zas se jeden HRADNÍ IDIOT vyjadřuje k věcem, o kterých prd ví

poistovna kludne vyhlasit "vazeni pacienti, my tie peniaze potrebujeme na dolezitejsie veci ako platby za bezne ukony, to si laskavo zaplatte sami". Lenze to by asi bolo dost nepopularne.

Nepopulární nesporně. Nicméně pravdivé. Náklady na léčbu běžné chřipky unesete i bez pojištění za prachy na dřevo, Víceméně "banální" slepé střevo už mnozí ne a bypass už málokdo.

Starý nechudý 25.6.2009 10:08

Re: Pane jo, vrchnost zase perlí.

Tak pracujte, studujte, snažte se, dřete jako mnozí 15 hodin denně i přes soboty neděle, abyste k stáru nebyl chudý ;-) ono to totiž jde!

Jura Jurax 25.6.2009 10:04

Re: Nejpodstatnější údaj

Ano ... ovšem díky ostudně nízkým platům zejména kvalifikovaných zdravotnických pracovníků.

Sauron 25.6.2009 10:02

Co potřebuju já, ví nejlépe úředník

"Bez změn na straně nabídky zdravotnických služeb se ale dnešní neefektivní struktura českého zdravotnictví nezmění."

Myslím, že v tomto bodě je zakopán jeden ze psů našeho zdravotnictví. Tak vehementně se bráníme zavedení alespoň elementárních principů volné soutěže, až se nám do systému zavedla sama na všech frontách  ve formě známostí a úplatků - jsme na to koneckonců zvyklí z éry komančů.

Příklad z praxe? Chcete rehabilitovat po úraze. Objednejte se u rehab lékaře a počkejte si 3-5 týdnů. Nebo zaplaťte "regulační poplatek" (rozhodně ne třicetikorunový) a příjdťe zítra po poledni!

Dokud bude o tom, co je pro mne jako pacienta nejlepší, rozhodovat úředník pojišťovny, potažmo nějaký lobysta, výraznější zlepšení péče nečekejme. Třicetikorunový poplatek je jen drobným motivátorem některých sociálních skupin pojištěnců, aby onu regulovanou péči příliš nezneužívali či nevyužívali.  Nic víc, nic míň!

Jura Jurax 25.6.2009 10:02

Re: Výše poplatků podle movitosti?

No ... ono lépe vydělávající člověk pokud jen může, marodí na dovolenou, protože jinak přijde o velké peníze, kdežto sociálně slabší člověk ne (pravda, tohle nejde ze zdravotního pojištění, nýbrž ze sociálního); bohatší a obvykle vzdělanější člověk o své zdraví líp pečuje, zdravěji jí etc. etc., protože na to má a protože si to uvědomuje.

 Ono se to docela pozná na zubech u střední a starší generace - za socíku jsme měli všichni stejně "dobré" zuby dané úrovní stomatologické péče a dostupných materiálů obecně a úrovní přiděleného obvodního zubaře specielně - kdo padl na břídila, měl sakra smůlu ... kdežto dnes, kdy je péče o chrup vcelku nákladná, pozná se, kdo je ochoten a mocen si o chrup pečovat a investovat a kdo ne ...

No a taky se to nadužívání dá pochopit tak, že sociálně slabší člověk si v průměru vybere víc lékařské péče než si zaplatí v penězích odvedených na pojištění - rozdíl je mu doplacen z pojištění bohatších spoluobčanů; to je solidarita, zde státem vynucená. A o míře solidarity - potřebné, únosné, nedemotivující etc. etc. - by se dalo diskutovat hodně dlouho a bouřlivě.

Jura Jurax 25.6.2009 9:51

Re: Poplatky

No, vyhrajou-li socani, bude všechno zadarmo - a bude to stát za kulové jako všechno, co je zadarmo, a bude se toho nadužívat a zneužívat, je to přece zadarmo - ale zaplatíme si to stejně, jenže oklikou přes pojištění a hlavně daně, z nichž se budou díry ve zdravotnických financích látat. Pochopitelně struktura plátců se změní a zamlží, konečná suma zůstane ale vcelku stejná. Blbečkové budou jásat (ti co neplatí daně ani pojištění i vcelku právem) a místo poplatků budou holt zase dávat úplatky, aby dostali lepší lék, onačejší tohle a támhleto, protože pro všechny nebude ...  

pak půlka národa zjistí, že nemá na zdravotní pojištění  - víte Vy, kolikpak platíte na zdravotní pojištění percentuelně z příjmu a kolik a přímo v korunách? Asi ne, jinak byste tohle nemohl napsat ...

emil 25.6.2009 9:46

No to čumím.

Jaké to má Klaus na Hradě poradce ? Tohoto žvanila "kdyby, tak by", také Hájka, to je fakt na "nejvyšší" úrovni.

Minutus 25.6.2009 9:45

Nejpodstatnější údaj

Léčíme za 7 a něco % HDP, země OECD zhruba za 8,5 % a to při větší účasti pacientů a o 30% vyšším HDP. Naše zdravotnictví je tedy v rámci OECD superefektivní.

Minutus 25.6.2009 9:43

Re: Tomu nerozumím

Spíše nemyslí. bere to možná podle titulu MUDr. a dává všechny do jednoho pytle jako praktické lékaře vykonávající tuto profesi. Jsou i specialisté, ale ti mívají 3000 a více lidí v kartotéce. Pediatři lehce nad 1000 dětí, dělají více prevence, což je asi správné.

vládík 25.6.2009 9:41

Mohli by, mohly, by, mohlo by

Zatím žádné "mohlo" nenastalo.  Takže snad by mohly i nenastávat žvásty.

PS:  Statistické údaje jsou ovšem velmi zajímavé.

Pamětník 2 25.6.2009 9:37

Re: Výše poplatků podle movitosti?

Tržní mechanismus je určitně poplatný,pokud se z něj nestane vyděračský.Zjistěte si kolik  stála řada léků před rokem a kolik dnes.Uvedu živočišné uhlí(bez receptu),které pře rokem stálo 24,-Kč a po roce  52,-Kč.To je názorná ukázka(mimo řady jiných léků),jak funguje tržní hospodářství.Podle mne už dávno někdo připravil návrh na snížení léků o 5%,ponechat poplatky u lékařů a ještě nekřesťansky tržně vydělat.To není socanské myšlení,ani kapitalististická tržní ekonomika ,to je velmi dobře promyšlená zlodějna,které navíc nahrává naprostý chaos současného rozeštvaného systému stran.

V. Hoffman 25.6.2009 9:08

Re: Výše poplatků podle movitosti?

Prosim?8-o 8-o8-o "Ono totiž, čím sociálně slabší člověk, tím více nadužívá lékeřskou péči" - a toto viete aj nejako dokazat alebo ste len tak hlupo tresli?

Pretoze vytykalo sa kde co, ale ze by socky travili cas po cakarnach, to som este nepocul.  

buj 25.6.2009 8:56

Tomu nerozumím

Hned na začátku článku je:"jsou tři praktičtí lékaři na tisíc obyvatel. V ČR to dnes činí okolo 3,5 lékaře." Co to je "praktický lékař"? Podle mě je praktický lékař  tzv. obvoďák. A ten rozhodně nemá ve své kartotéce 300 lidí, ale tak 1800. Nebo co tím termínem autor článku myslí?

Standa 25.6.2009 8:31

Poplatky

jsou pouze krokem k amerikanizaci zdravotnictví a cesta do pekel. Jak je možné říci, že se cena léků sníží o 5%? Kde je trh? Vidíme z toho, že vše záleží na dohodě zúčastněných a dohoda je určitě podepřena dalšími skrytými dohodami, kam potečou naše peníze. Proč jsou zdravotnické služby a léky předražovány? Vyhraje-li ODS, bude amerikanizace zdravotnictví pokračovat a pak půlka národa zjistí, že nemá na zdravotní pojištění a lékaři budou jen komerční, již teď si z nich mnoho vymýšlí diagnozy pro moderní léky na základě příkazů farmaceutických firem . 

NumLock 25.6.2009 8:21

Re: Clay to už nakous

Inclusion: Beds accommodating patients where the principal

clinical intent is to do one or more of the following: manage labour (obstetric), cure non- mental illness or provide definitive treatment of injury, perform surgery, relieve symptoms of non-mental illness or injury (excluding palliative care), reduce severity of non-mental illness or injury, protect against exacerbation and/or complication of an non-mental illness and/or injury which could threaten life or normal functions, perform diagnostic or therapeutic procedures.

Exclusion: Beds allocated for other functions of care (such as psychiatric care, rehabilitation, long-term care and palliative care). Beds in mental health and substance abuse hospitals (HP.1.2). Beds for rehabilitation (HC.2). Beds for palliative care.