29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
OMar 25.6.2009 11:25

Re: Nejpodstatnější údaj

... ale je to zase snažší, že áno. To je typický socanský přístou k věci -von to někdo nakonec zatáhne.

mlg 25.6.2009 12:54

Re: Nejpodstatnější údaj

souhlasím a doplňuji pro pořádek: nejvíc je cítí ti, kterí mají medián a méně. Souistředění na 5 mld vybraných při poměru k celkovým tokům (za péči, za léčiva, investice a vybavení) a absenci (téměř) kontrolních mechanizmů u všech zúčastněných v oblasti financí i kvality je vypouštění mlhy a odvádění pozornosti. Platy, hodnocení odchody do zahraničí - to by asi bylo na dlouho ...

pinochet 26.6.2009 7:29

Re: Nejpodstatnější údaj

Protože tupé stádo pracovníků ve zdravotnictví od doktorů až po pomocnice se nechá zcela očividně a sprostě okrádat právě na úkor  pacientů.A jim se to ještě nelíbí a závidí i těch 30 kaček.Pochybuji,že by se v Evropě kromě snad Rumunska,Ukrajiny,Moldavska apod. našel stát,který by si dovolil spoléhat  na to,že může  v klidu okrádat zdravotníky tak nehorázně,jako se tomu děje u nás.Kterýkoli cizinec ,se kterým jsem o nastavení systému zdravotnictví a možnostech pacientů v něm hovořil ,jen zíral a nechápal jak je něco takového vůbec po 20 letech "kapitalismu"možné.Absolutně nepochopitelné poměry pro kohokoli,kdo překročí naše hranice.Totální zdravotnický ráj,který již proto mnozí z nich začínají zneužívat.

vládík 25.6.2009 9:41

Mohli by, mohly, by, mohlo by

Zatím žádné "mohlo" nenastalo.  Takže snad by mohly i nenastávat žvásty.

PS:  Statistické údaje jsou ovšem velmi zajímavé.

buj 25.6.2009 8:56

Tomu nerozumím

Hned na začátku článku je:"jsou tři praktičtí lékaři na tisíc obyvatel. V ČR to dnes činí okolo 3,5 lékaře." Co to je "praktický lékař"? Podle mě je praktický lékař  tzv. obvoďák. A ten rozhodně nemá ve své kartotéce 300 lidí, ale tak 1800. Nebo co tím termínem autor článku myslí?

Minutus 25.6.2009 9:43

Re: Tomu nerozumím

Spíše nemyslí. bere to možná podle titulu MUDr. a dává všechny do jednoho pytle jako praktické lékaře vykonávající tuto profesi. Jsou i specialisté, ale ti mívají 3000 a více lidí v kartotéce. Pediatři lehce nad 1000 dětí, dělají více prevence, což je asi správné.

jirka.s. 25.6.2009 15:23

Re: Tomu nerozumím

Jóóó, statistika, to je panečku věda!!! ;-)

Standa 25.6.2009 8:31

Poplatky

jsou pouze krokem k amerikanizaci zdravotnictví a cesta do pekel. Jak je možné říci, že se cena léků sníží o 5%? Kde je trh? Vidíme z toho, že vše záleží na dohodě zúčastněných a dohoda je určitě podepřena dalšími skrytými dohodami, kam potečou naše peníze. Proč jsou zdravotnické služby a léky předražovány? Vyhraje-li ODS, bude amerikanizace zdravotnictví pokračovat a pak půlka národa zjistí, že nemá na zdravotní pojištění a lékaři budou jen komerční, již teď si z nich mnoho vymýšlí diagnozy pro moderní léky na základě příkazů farmaceutických firem . 

Jura Jurax 25.6.2009 9:51

Re: Poplatky

No, vyhrajou-li socani, bude všechno zadarmo - a bude to stát za kulové jako všechno, co je zadarmo, a bude se toho nadužívat a zneužívat, je to přece zadarmo - ale zaplatíme si to stejně, jenže oklikou přes pojištění a hlavně daně, z nichž se budou díry ve zdravotnických financích látat. Pochopitelně struktura plátců se změní a zamlží, konečná suma zůstane ale vcelku stejná. Blbečkové budou jásat (ti co neplatí daně ani pojištění i vcelku právem) a místo poplatků budou holt zase dávat úplatky, aby dostali lepší lék, onačejší tohle a támhleto, protože pro všechny nebude ...  

pak půlka národa zjistí, že nemá na zdravotní pojištění  - víte Vy, kolikpak platíte na zdravotní pojištění percentuelně z příjmu a kolik a přímo v korunách? Asi ne, jinak byste tohle nemohl napsat ...

OMar 25.6.2009 11:34

Re: Poplatky

zatímco vyhrajou-li vaši rudí bratři, bude mít sice celý národ povinně pojištění, ale tak nějak si za něj nebude moct co pořídit. Moderní léky ani zločinný farmaceutický  firmy tady v každým případě nebudou (takže si nebude třeba vymejšlet ty diagnozy). ..... ale sakra, nebylo už to jednou tady takhle?

pinochet 26.6.2009 7:51

Re: Poplatky

Stando,emigruj do KLDR,tam budeš mít všechno zadarmo a zklidníš se,bude ti ok.

Vilda 25.6.2009 8:04

Výše poplatků podle movitosti?

Tak to je dobré pouze jako předvolební žvást pro hloupější voliče. Ono totiž, čím sociálně slabší člověk, tím více nadužívá lékeřskou péči a tím vnikají náklady ve zdravotnictví. Takže ani plně hrazené zdravotnické služby bohatšími to vznikající nadužívání nezalepí.

Fascinuje mě, jak se stále hledají cesty vyhnout se tržnímu mechanismu. I ten, kdo kupuje jen podle slevovových letáků se chová tržně a klidně může volit sockoumouše, kteří na trh nadávají kudy chodí!! 

V. Hoffman 25.6.2009 9:08

Re: Výše poplatků podle movitosti?

Prosim?8-o 8-o8-o "Ono totiž, čím sociálně slabší člověk, tím více nadužívá lékeřskou péči" - a toto viete aj nejako dokazat alebo ste len tak hlupo tresli?

Pretoze vytykalo sa kde co, ale ze by socky travili cas po cakarnach, to som este nepocul.  

Jura Jurax 25.6.2009 10:02

Re: Výše poplatků podle movitosti?

No ... ono lépe vydělávající člověk pokud jen může, marodí na dovolenou, protože jinak přijde o velké peníze, kdežto sociálně slabší člověk ne (pravda, tohle nejde ze zdravotního pojištění, nýbrž ze sociálního); bohatší a obvykle vzdělanější člověk o své zdraví líp pečuje, zdravěji jí etc. etc., protože na to má a protože si to uvědomuje.

 Ono se to docela pozná na zubech u střední a starší generace - za socíku jsme měli všichni stejně "dobré" zuby dané úrovní stomatologické péče a dostupných materiálů obecně a úrovní přiděleného obvodního zubaře specielně - kdo padl na břídila, měl sakra smůlu ... kdežto dnes, kdy je péče o chrup vcelku nákladná, pozná se, kdo je ochoten a mocen si o chrup pečovat a investovat a kdo ne ...

No a taky se to nadužívání dá pochopit tak, že sociálně slabší člověk si v průměru vybere víc lékařské péče než si zaplatí v penězích odvedených na pojištění - rozdíl je mu doplacen z pojištění bohatších spoluobčanů; to je solidarita, zde státem vynucená. A o míře solidarity - potřebné, únosné, nedemotivující etc. etc. - by se dalo diskutovat hodně dlouho a bouřlivě.

clay 25.6.2009 10:42

Re: Výše poplatků podle movitosti?

ono to tak opravdu je, že k obvoďákům si třeba v zimě chodili pro neschopenky, protože neměli dostatek práce...

clay 25.6.2009 10:44

Re: Výše poplatků podle movitosti?

pokud jste ten Hoffman z rádia, tak se nedivte, že vás vypínám...Rv...zlatej Špidla proti vám....

Pamětník 2 25.6.2009 9:37

Re: Výše poplatků podle movitosti?

Tržní mechanismus je určitně poplatný,pokud se z něj nestane vyděračský.Zjistěte si kolik  stála řada léků před rokem a kolik dnes.Uvedu živočišné uhlí(bez receptu),které pře rokem stálo 24,-Kč a po roce  52,-Kč.To je názorná ukázka(mimo řady jiných léků),jak funguje tržní hospodářství.Podle mne už dávno někdo připravil návrh na snížení léků o 5%,ponechat poplatky u lékařů a ještě nekřesťansky tržně vydělat.To není socanské myšlení,ani kapitalististická tržní ekonomika ,to je velmi dobře promyšlená zlodějna,které navíc nahrává naprostý chaos současného rozeštvaného systému stran.

Jura Jurax 25.6.2009 10:13

Re: Výše poplatků podle movitosti?

A to není nic proti zdražení kuřiva ;-)

OMar 25.6.2009 11:39

Re: Výše poplatků podle movitosti?

panečku černý uhlí, to je teda vopravdu UKAZATEL. Holt ten svět jde vod desíti k pěti

Kajda 25.6.2009 15:51

Re: Výše poplatků podle movitosti?

Co to melete? Já jsem u nás v lékárně pře měsícem platila za živočišné uhlí v kapslích  (tabletovou formu nesnáším) 28 Kč. A zatímco jsem před rokem doplácela dceři 1000 Kč za lék tak dnes jsem doplácela jenom 350 Kč. Jenomže chodím pořád do stejné lékárny a nejezdím kilometry do krajských lékáren, kde sice nezaplatím regulační poplatek, ale zato mám vyšší doplatky než v soukromé lékárně. Navíc krajské lékárny rozpouštějí ztrátu z nevybírání regulačních poplatků i do cen léků za hotové. Takže  někam zalezte se svými vylhanými žvásty. 

ko 26.6.2009 12:46

Re: Výše poplatků podle movitosti?

R^

NumLock 25.6.2009 7:59

Clay to už nakous

Z tohohle se vypočítávají ty slavné průměry z kterými nás pán srovnává a ještě z toho vyvozuje závěry.

Netherlands - Acute care hospital beds per 100000 - Statistics Netherlands: Statistics of intramural health care. Excluded are beds in private day hospitals. The data cover beds in general, university, and short-stay specialized hospitals. Excluded are cots for healthy infants and beds for nursing day care. See also the definition for Hospitals.

A tady proč se máme kouknout na definici nemocnic.

The number of hospitals includes: general, specialized, acute care and long-stay hospitals. The number of hospitals excludes: balneological institutes, health resorts, sanatoria, nursing homes for the physically and mentally disabled, homes for the elderly (i.e. establishments providing principally custodial care), day centres, day hospitals.Variations in interpreting the meaning of nursing home' are a major source of differences between countries in the content of data on hospitals. Whenever possible, it is recommended to make a distinction between institutions providing principally nursing care (`nursing hospitals') and those providing principally custodial care (nursing homes). In the former case the establishment should be counted as a hospital, while in the latter case it should not.

NumLock 25.6.2009 8:21

Re: Clay to už nakous

Acute care beds are hospital beds in hospitals (or wards) which are not long-stay psychiatric nor dealing with tuberculosis, geriatric or other patients, the treatment of which requires a long stay. An alternative criteria used by OECD to define acute care beds is the average length of stay of 30 or less days until 1980s and 18 days or less after.

Definition harmonized with EUROSTAT and OECD in 2006: Curative care (acute care) beds in hospitals (HP.1) are hospital beds that are available for curative care (HC.1 in the SHA classification excluding psychiatry).

NumLock 25.6.2009 8:21

Re: Clay to už nakous

Inclusion: Beds accommodating patients where the principal

clinical intent is to do one or more of the following: manage labour (obstetric), cure non- mental illness or provide definitive treatment of injury, perform surgery, relieve symptoms of non-mental illness or injury (excluding palliative care), reduce severity of non-mental illness or injury, protect against exacerbation and/or complication of an non-mental illness and/or injury which could threaten life or normal functions, perform diagnostic or therapeutic procedures.

Exclusion: Beds allocated for other functions of care (such as psychiatric care, rehabilitation, long-term care and palliative care). Beds in mental health and substance abuse hospitals (HP.1.2). Beds for rehabilitation (HC.2). Beds for palliative care.

clay 25.6.2009 17:49

Re: Clay to už nakous

kdo nepochopil: ty statistiky se dělaj v každé zemi podle zcela jiné metodiky. Neexistuje žádná uplatňovaná ve všech zemích. Takže se srovnávají hrušky s jabkama...;-)R^

egoist 25.6.2009 7:27

Pane jo, vrchnost zase perlí.

No pán začal dobře. Naznačil , že nejen tzv. reg. poplatky  zvětšující objem lékařovi kešeně,  ale že jsou nutné zásahy i na straně zdravotnického  systému. No čtu dál a ono se už rozebírá jen kolik by měl a  kdo  platit poplatky s důrazem na dojemnou starost  o bohaté . Ti chudí  a staří jsou k ničemu, inzerci nezadávají a utrácí za laciné zboží, čert je vem.  Bohužel  a na začátku článku  to vypadalo velmi nadějně.

Starý nechudý 25.6.2009 10:08

Re: Pane jo, vrchnost zase perlí.

Tak pracujte, studujte, snažte se, dřete jako mnozí 15 hodin denně i přes soboty neděle, abyste k stáru nebyl chudý ;-) ono to totiž jde!

egoist 25.6.2009 10:42

Re: Pane jo, vrchnost zase perlí.

Všichni nikdy z různých důvodů bohatí nebudou.

belami 25.6.2009 6:07

Koukám,

že ti naši prezidenti si ale umějí vybárat poradce!8-o

clay 25.6.2009 0:27

zas se jeden HRADNÍ IDIOT vyjadřuje k věcem, o kterých prd ví

Lékaři....by se mohli zdravotních pojišťoven, ministerstva zdravotnictví, vlády i parlamentu ptát, proč by jejich celkové příjmy z poplatků nemohly být vyšší, nebo dokonce mnohem vyšší než dnes... když se v novinách ptá čtenář Jiří Foral 18.6. 22:50 Dobrý den, ještě stále jsem nepochopil, proč příjmy z poplatků za vyšetření nejsou příjmem zdravotní pojišťovny,která platí péči, ale platem lékaře.....tak to se dá byť po mnoha měsích vysvětlování jakž takž pochopit. Ale když se stejného omylu dopouští poradce prezidenta, tak to už člověk jen nevěřícně kroutí hlavou...a dostává vztek;-O

realita je pochopitelně jiná. Ordinace a nemocnice financovány pojišťovnami. Ty vzaly při cenových jednáních o cenách výkonů v úvahu, kolik zdravotnická zařízení na poplatcích vyberou a o alikvotní část jim úhradu snížily. Poplatek za pojišťovnu vybere nemocnice nebo ordinace a od pojišťovny dostane o to méně. Toto řešení je prostě mnohem efektivnější.!!