8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Neandrtálci v bílých pláštích

Aspoň tak jsou - možná méně expresivně - hodnoceni ti lékaři, kteří se zuby nehty brání dvěma novinkám - elektronickým receptům a EET v ordinacích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Boublíková 10.11.2017 8:41

chjo

Těm, kterým je dnes 70+, bylo v době "počítačové revoluce" necelých 50 let. To se ani tehdy nenaučili s počítačem?

Většina pracujících lidí se to skutečně naučila plus musela se naučit "držet krok s dobou".

Internet znamená příval informací, které Časopis lékařů českých skutečně nenahradí.

A. Trick 10.11.2017 8:37

Re: EET je nákladný experiment k ničemu.

Nějaké statistické údaje nemáte?

A. Trick 10.11.2017 8:36

Re: Pane Rudolfe

Tísnit se nebudou. Zavolají svému nástupci nebo jinému lékaři a recept si vyzvednou u sestry.

J. Milota 10.11.2017 8:35

Re: dokud nedojde všem ovčanům jakékoliv profese,

Dobrý. JM.

A. Zajícová 10.11.2017 8:28

dokud nedojde všem ovčanům jakékoliv profese,

že tím, jak se starají jen o sebe a nechávají státní správu dělat si co chce, pokud se to netýká jen a výhradně jich, dotud to lepší nebude. Lékaři kašlali na hostinské, teď kašlou hostinští na doktory. A babišové se smějí. Rozděl a panuj, pořád to platí.

J. Kulheim 10.11.2017 8:16

Re: Pane Rudolfe

Je to jenom jedna ze zbytečných buzerací socialistického státu.

J. Kulheim 10.11.2017 8:14

EET zavedla a zavádí pořádek do naší země, tedy

"EET zavedla a zavádí pořádek do naší země, tedy aby platili daně všichni a ne jen někteří.."

Ať lidé platí řádně daně. To je v pořádku. Co považuji za nemorální je to, že ti chudobnější daně platí a peníze, které státu dají k hospodaření, dostávají naši bohatší spoluobčané ve formě dotací, pobídek, grantů a pod. Dostávají je firmy, které tady staví "montovny" ve kterých se vyrábějí výrobky s nízkou přidanou hodnotou. To, že se tyto peníze dávají různým nepotřebným nebo nic nedělajícím neziskovkám. To, že Solární baroni okradou všechny obyvatele ČR ročně o 40 miliard Kč. ATD.

Babiš chce zvyšovat příjmy SR, aby měl dost peněz na svoje dotace. Pokud by to všechno co říká myslel vážně, tak bude v prvé řadě bojovat za zrušení dotací

J. Milota 10.11.2017 8:10

Pane Rudolfe

možná jste zapomněl na tisíce praktických lékařek a lékařů, kteří jsou v důchodu a praxi už ukončili. Mají ale smlouvu s pojišťovnami, že mohou pro sebe a nejbližší rodinné příslušníky vypisovat i nadále recepty. Velmi často jsou to lékaři, kteří působili ve venkovských obvodech a léta objížděli v nevytápěných sanitkách prostinké venkovské ordinace. Teď budou zcela odříznuti od této možnosti vypisování receptů a budou se ve svých 70+ letech tísnit v čekárnách. Ale co, vždyť je jich jen pár, že. Když se kácí les, musí létat třísky. Tož tak.

Josef Milota

V. Václav 10.11.2017 8:03

Re: EET zavedla a zavádí pořádek do naší země, tedy

Pane Fridrichu, neúspěšnost výběru daní byla v ČR cca 15%, pro srovnání, Německo 14%, průměr EU 16%. Byli jsme na tom tedy stejně jako normální civilizované země, proč se tedy učíme od balkánu (Chorvatsko), které neumí vybrat 24% daní a kde se, stejně jako tady, daňový výběr po zavedení EET nezlepšil?

J. Macků 10.11.2017 8:01

EET je nákladný experiment k ničemu.

EET je pitomost a nikde se neosvědčila, nikde nic pozitivního nepřinesla a narovnání podnikatelského prostředí už vůbec ne. Jediné, co dokázala je, že odstranila drobnou podnikatelskou činnost, která buď bude prováděna nějak úplně bez dokladů, nebo nebude prováděna vůbec. Dovedu si dobře představit, jak lékaři budou odmítat drobné úkony placené hotově, možná budou chtít úhrady drobných úkonů převodem předem. U podnikatelských subjektů s tržbami cca 700 tis. ročně nemůže přinést vůbec nic, protože tito lidé stejně neplatí daně, neb si na ně nevydělají.

P. Rudolf 10.11.2017 7:39

Re: EET zavedla a zavádí pořádek do naší země, tedy

Souhlas, je to přesně tak.

P. Rudolf 10.11.2017 7:34

Doporučil bych

panu doktorovi si o ERECEPTU něco přečíst na stránkách Suklu. Nehledě na to, že minulý víkend měl jeho ředitel Blahuta ve Velkých Karlovicích (což je jen nedaleko od působiště pana doktora) velmi zajímavou přednášku na toto téma, kde všechny zde autorem zmiňované mýty přesvědčivě vyvrátil.

Ale ona se pravda některým lékařům asi hold nehodí. Proč asi?!

Z. Rychlý 10.11.2017 7:33

EET není pitomost, jak tu zaznělo,

je to další nástroj na vyškrabávání daní z vybraného hrnce. Je třeba více a více daní, aby stát mohl více a více rozhazovat. Kamarádíčkům, přítelíčkům a vůbec bratrstvu. Aby to z toho tak nečouhalo, zahalíme to do vzletných řečí o výchově plátců, neb 99,99% z nich stejně krade, ani poledne nedrží, že áno, však to znáe z vlastní zkušenosti, neboli podle sebe soudím tebe.

Doktoři výjimku z EET - túdle! Aby to bylo spravedlivé, tak všichni! Tak si přeje český národ Švejků, suverén, jak píše pan Frýbort. Suverén, si přeje EET, tak se necukejte a živte všechny ty nové pracovníky kolem EET. Boj s nezaměstnaností něco stojí a nová pracovní místa nejsou zadarmo.

Zabili jste nám strejčka, tak vám dáme přes držku. Na Bělehrad!

Švejci jsme.

J. Fridrich 10.11.2017 7:30

EET zavedla a zavádí pořádek do naší země, tedy

EET zavedla a zavádí pořádek do naší země, tedy aby platili daně všichni a ne jen někteří - a také v správné výši. To je špatné ? S počítači a obecně IT se museli naučit pracovat průřezově lidé v podstatě ve všech oborech až po dělníky na obráběcích centrech - a doktoři se to nejsou schopni naučit ?

P. Klíma 10.11.2017 7:27

Evropou obchází strašidlo komunismu nestojí

v Kapitálu, ale v Komunistickém manifestu, nevzdělaný pitomo!

A. Trick 10.11.2017 7:24

Re: Je to ještě horší

Lékař, který se nenaučí zapnout počítač zvěstuje "urbi et orbi", že se není schopen nic nového naučit.

Zdar!

J. Dostál 10.11.2017 7:22

ANO

souhlasím s autorem, je to pro ty doktory opruz a u e-receptu nebezpečná, u EET zbytečná, buzerace. Jenomže v podobné pozici jsou stovky či tisíce dalších profesí, kterým EET a další podobná nařízení ztrpčují život, až si kladou otázku - mám tohle zapotřebí? A v konečném důsledku na to doplácí všichni bez ohledu na to, koho volili. U doktorů budou důsledky a následky takové buzerace tak nějak víc vidět. Ostatní, ne tak dobře viditelné profese nemají to “štěstí”.

D. Polanský 10.11.2017 7:12

Obecně děsivě rychlé zavádění IT bude ve

svém důsledku kontraproduktivní. Dokonce je až nefér, jelikož je silně diskriminační. Starší lidé k tomu nemají tak blízko jako mladí, často ani technologie nemají a neznají. Diskriminace Romů vadí, ačkoliv jsou protěžováni, ale diskriminace celé starší populace nevadí. Zvláštní.

Autor uvedl Marxe, ten si ale první jasně uvědomil, že právě zavádění moderních technologií může mít podíl na odcizení lidí, uváděl i jiné důvody, ale tenhle uvádím s ohledem na text článku.

D. Polanský 10.11.2017 7:06

Re: Buzerace

To víte u obchodníků mají lidé pocit, že je okrádají, tak řvou, na doktorech jsou závislí, tak tam to až tak nevadí. Psychologie.

J. Mikovec 10.11.2017 6:44

Buzerace

Je zajímavé, že když se mluvilo o starších hospodských a majitelích obchodů, kteří se nechtějí učit zacházet s EET, tak mnoho lidí vykřikovalo ať skončí, když to neumí. A ejhle, u doktorů je to najednou jinak. Tam už je EET zbytečná buzerace. Ona to zbytečná buzerace je, nejen pro doktory...

J. Hruška 10.11.2017 5:05

Re: Je to ještě horší

Allane, lékař léčí, příroda (Bůh) uzdravuje a počítač snad píše. Ani se Vám nepodívá do krku. Nazdar.

A. Trick 10.11.2017 2:29

Re: Politicky blabol

Souhlasím s Vámi. Kupodivu.

A. Trick 10.11.2017 2:28

Re: Je to ještě horší

Lékař, který neumí zapnout počítač je schopen léčit pouze na úrovni roku 1970.

P. Sulc 10.11.2017 1:59

Noje zkusenost s E recepty:

V USA, ci alespon ve state NY, tento bajecny vynalez uz asi rok ''funguje''. Nedela to doktor, ma na to holku. V mem pripade a asi i jindy, jsou z 90 % zpotvorene a ja musim zpet k doktorovy a holku opravit. Zpravidla je jine davkovani, misto na tri mesice jen na mesic a pod. Casto chybi opakovani, takze tam musim znova, ci lekarnik musi kontaktovat doktora a zadat obnovu receptu. Papirovy recept si zkontroluji na miste, zde to nejde. Je to pekna blbost. Papirovy, s tim muzu do kterekoliv lekarny, kdyz ji ale zmenim u E receptu, je tu risiko, ze to pitoma holka poplete, Neni to zjednoduseni ani pro doktora, ani pro pacienta.

P. Han 10.11.2017 1:39

Re: Politicky blabol

EET je pitomost, e-recept ne.

P. Han 10.11.2017 1:37

Re: Je to ještě horší

E-recepty nejsou špatné. Špatná je ta povinnost, to překotné zavádění pro všechny. Nechal bych obě formy. Lékař má léčit, ne být IT specialistou. Znám doktory, kteří vyjedou recept z tiskárny, tam asi není problém ho současně odeslat na centrální úložiště. To je velmi výhodné, pokud pacient třeba zkolabuje někde v jiném městě, doktor na záchrance si pak jednoduše vyjede jeho data, aby věděl, na co se pacient léčí. No a znám doktory, kteří "úřadují" postaru. Blok receptů a propiska, případně na poličce nějakých dvacet třicet razítek s běžnými léky, kam doplní pouze balení a dávky. Ten doktor možná ani neumí zapnout počítač, ale má třicet nebo víc let praxe jako lékař - to je to podstatné! Tam bych nechal "tvorbu" e-receptu na lékárnících, ono je to zas tak moc nezatíží. Každý recept stejně musí zadat do systému už kvůli skladu a účetnictví. Tak tam prostě přidá jméno pacienta a lékaře, všechno je na tom receptu. A je to i křížová kontrola, co si ten pacient nakonec vyzvedl. Vzhledem k tomu, že každý lék má čárový kód, tak i pravděpodobně včetně čísla šarže, což může hrát roli při nějakém průšvihu. Všichni vlci se nažerou a koza - snaha zajistit lékařskou péči - zůstane celá.

D. Bokr 10.11.2017 1:07

Je to ještě horší

Vzhledem k tomu, že populace lékařů vykazuje vysoký věkový průměr, je možné reálně očekávat, že zavedení e-receptů a EET v ordinacích způsobí masivní odchod lékařů do důchodu a náhrada za ně NEEXISTUJE. Navíc projekt e-receptů je další paskvil, který dříve nebo později bude zneužit.

K. Pavlik 10.11.2017 1:02

Politicky blabol

Nejak si nepamatuji jedinou stranu ktera navrhovala zrusit EET jen pro doktory - o tom zda zrusit EET pro doktory nevim dost abych to diskutoval a rozhodne to autor neusnadnuje.

Jiste byly strany ktere navrhovaly zrusit EET jako takove o cems si dnes, po te co se to zavedlo,myslim ze je to zcela neuveritelna pitomost.