8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Neandrtálci v bílých pláštích

Aspoň tak jsou - možná méně expresivně - hodnoceni ti lékaři, kteří se zuby nehty brání dvěma novinkám - elektronickým receptům a EET v ordinacích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pražák 10.11.2017 14:12

Ubohé výmluvy

Proti může být pouze úplný ignorant, který by neměl léčit, když neumí základní postup s PC. Pár tisíc za instalaci a servis žádného lékaře nepoloží. Jde o drobné s ohledem na jeho příjmy. Většina zaměstnanců má větší výdaje a nebere kapitační platby, kdy peníze cinkají zdarma. Zdravotní systém je nastaven na obsluhu zdravých pacientů, které lékař vidí jednou za rok a kapitační platba přichází každý měsíc. Skutečně nemocný člověk má často problém s nalezením ambulantního specialisty a častějším kvalitním ošetřením. Vznikají tak nenapravitelné škody na zdraví.

V. Čermák 10.11.2017 14:08

Re: A ještě k EET a diskusi níže

No tím se to vyjasnilo úplně. Zatímco Agrofert bere dotace, stejně jako všichni podnikatelé v zemědělství ( a uznejte, že bez dotací by zemědělství zkrachovalo), tak vy díky EET nyní nově musíte platit nějaké minimální daně, které jste dříve neplatil. A kdo za to může? Přece Babiš. Takže ještě jednou. Závidíte Agrofertu, nenávidíte Babiše. Také přeji hezký den....

V. Čermák 10.11.2017 13:59

Re: Lékaři, ač jsou v podstatě zaměstnanci státu

Ne, já to mám 5 minut pěšky na polykliniku. A neznám tam jediného doktora, který by neuměl s počítačem. Takže vaše obavy nesdílím...

V. Čermák 10.11.2017 13:56

Re: Nářek nad špatným hrobem

To není nářek nad špatným hrobem, to je lživý nářek jak autora, tak i těch "postižených", těch co zatím podvádí , jde totiž o jejich peníze. Podobný nářek slyšíme po zavedení EET od postižených OSVČ, samozřejmě jen těch co pováděli.

J. Ráž 10.11.2017 13:53

Re: Podnikatelé se zdravím

To je pro neznalé naprostá záhada, jak může v tak špatném systému naše zdravotnictví tak velmi dobře fungovat.

Běžný Rakušan, či Brit nemůže pochopit, že za tak malé peníze, které si občan za zdravotní péči u nás platí, máme tak široce pojatou a kvalitní všeobecnou zdravotní péči! Toto " zdravotní perpetum mobile" nemůže fungovat dobře do nekonečna, ale není odvaha to změnit, což jednou odnesme všichni.

Fungování našeho zdravotnictví mi připomíná známy vtip ze socíku: Nikde nic není, ale všichni mají všechno. Lidé měli v záoadním pojetí malé platy, ale počet vlastních rekreačních obydlí, domů a bytů přesahoval evropský standard. Kamarád z USA, který mne navštívil počátkem osmdesátých let tomu říkal "socialistické perpetum mobile" . Nemohl pochopit, že s mým platem mám komfortní byt, rekreační chalupu a auto v ceně patnácti svých průměrných platů, protože on, ač špičkový konstruktér v prosperujícím podniku, by si to v USA dovolit nemohl.

P. Vaňura 10.11.2017 13:50

Re: Lékaři, ač jsou v podstatě zaměstnanci státu

A budete k nejbližšímu lékaři dojíždět dvě hodiny?!

V. Čermák 10.11.2017 13:49

Když vidím toho dobroděje v klobouku,

již dopředu tuším, že s ním v 99% nebudu souhlasit. Tak jsem se zběžně podíval a propaganda tam čouhala jako sláma z bot. Tak přidávám i to 1 %.

P. Vaňura 10.11.2017 13:48

Když odejde hospodský, budou lidi naštvaní, ale moc

se toho nestane. Ale když odejde jediný dokotor široko daleko, je to na pováženou. Doktor v důchodovém věku se IT učit nebude, opakuji, nebude! a mladý doktor nepůjde na jeho místo, když může odejít za více peněz do ciziny!

F. Navrátil 10.11.2017 13:47

Nářek nad špatným hrobem

Nedělejte ze seniorů hlupáky! Když před čtvrt stoletím vznikla naše rodinná účetní firma, většina účetních vypisovala papírové účetní deníky. My jsme začali ihned s počítači. Zaměstnali jsme zkušeného sedmdesátiletého ing. ekonoma a dvě paní předdůchodového věku. S počítači neměli (stejně jako zpočátku i my) žádné zkušenosti, ale během pár týdnů uživatelsky bezvadně zvládli účetní programy. Jedna z účetních (bude jí za dva roky 80 let) pracuje jako asistenta u účetního auditora! Doporučoval bych autorovi návštěvu počítačové třídy univerzity třetího věku, aby se přesvědčil, co senioři s počítačem dokáží.

M. Krátký 10.11.2017 13:45

Re: A ještě k EET a diskusi níže

pane Čermáku, nerozumím vašemu dotazu o mé závisti - komu co mám závidět ??? Já sám jsem OSVČ - viz nížeji v 11,26 - hezký den i víkend

K. Pavlik 10.11.2017 13:36

Re: e-recept je správně

Dokonce i muj doktor u nas kde to funguje trosku jinak uznava ze pece o rodine prislusniky je cerna dira ktera bere (ci krade) penize ze systemu.

Jestli male jak tvrdi on, nebo zajimave jak si myslim ja je otazka.

J. Ráž 10.11.2017 13:35

Re: Lékaři, ač jsou v podstatě zaměstnanci státu

Nevěřím, neb si neumím představit jak by jen kvůli PC dobrý praktik s širokou škálou registrovaných pacientů skončil , nebo ambulantní specialista s lehkým srdcem opustil svůj dlouhodobě budovaný byznys. Mne osobně nářky lékařů nijak nedojímají...mimo mladých lékařů, kteří nastupují do nemocniční praxe opravdu za žebračenku.

Systém zdravotní péče je špatný a ten je nutno změnit. Nářky lékařů, kteří jen chtějí víc peněz od státu, popřípadě se staví proti digitalizaci jejich administrativy, to nezmění.

I. Novák 10.11.2017 13:29

Žil jsem v mylné představě,

že zdravotní pojištění je v principu shodné s jakýmkoli jiným. Že návštěva lékaře s nějakým neduhem je v podstatě nový pojistný případ a doktor ho musí pro pojišťovnu specifikovat, prokazovat úkony při léčení i předepsané léky. V průběhu léčení mu pojišťovna proplácí zálohy, po vyléčení "případ" uzavře, zkontroluje a finančně uzavře. V případě pochybností pak udělá kontrolu. Tak jak to udělá každá jiná pojišťovna.

Teď zjišťuji, že vlastně každý doktor může napsat komukoli kdy chce, co chce, třeba v důchodu na mezi u lesa, cokoli může prokazovat, nebo také nemusí a pojišťovna platí, platí a platí.

Na námitky o specifičnosti a množství "pojistných případů" se dá připomenout, že banky při srovnatelném počtu provádějí účetní operace v řádu vteřin. Jen vstupní data by u zdravotních pojišťoven byla jiná.

Nicméně doktorům bych v rámci jejich licence všechna ta privilegia ponechal. Jen by nemohla spadat do povinného zdravotního pojištění a vše by pacient platil ze svého.

F. Havala 10.11.2017 13:28

Proč dělají šéfové Lék. komory ze svých členů hlupáky?

Dá se předpokládat, že lékař je inteligentní a vzdělaný člověk, který celý svůj profesní život neustále sleduje nové poznatky a metody léčby ve svém oboru. Bez přístupu k informacím na elektronických databázích je to takřka nemožné. To znamená, že připojení na internet mají a pokud někdo zpochybňuje schopnost vzdělaného člověka zvládnout používání elektronického receptu tak tyto lidi uráží a dělá z nich negramoty. Lékařská komora, pokud by chtěla pomoci svým členům, tak by měla vyjednat solidního dodavatele programu a technického zázemí za rozumnou cenu a ne dělat z lékařů neschopné hlupáky.

V. Čermák 10.11.2017 13:28

Re: A ještě k EET a diskusi níže

A jak to dělají v zemích, kde EET normálně funguje? Zkuste se tam přeptat. A jde vám vůbec o EET, nebo jen závidíte a nenávidíte Babiše?

J. Ráž 10.11.2017 13:27

Re: Dovolím si

Nechtěl bych být pacientem lékaře-nenadrtálce.

Příklad jak to má fungovat v moderní medicíně a bohudíky to už funguje u našeho praktika v malé vesnici: Měl jsem problémy s dýcháním. Praktik mne poslal do spádové polikliniky na rentgen a zavolal tam, že je to urgentní. Během 30 minut jsem s polikliniky odjel zpět k praktikovi, který už měl v počítači od rentgenologa nález, takže měl i vypsanou žádanku na hospitalizaci a objednanou sanitku. Než mne dovezli na plícní kliniku FN měla tamní lékařka v ambulanci od praktika zprávu s rtg nález ve svém počítači, takže když jsem tam přijel, měli pro mne už připraveno lůžko a byli nachystáni na provedení hrudní punkce.

Vzhledem k tomu, že byl pátek a můj stav byl označen jako kritický, tak nevím, jak by to dopadlo, kdyby byl náš lékař

digineandrtálec.

P. Han 10.11.2017 13:26

Re: Je to ještě horší

Vy máte počítač od roku 1971? Jedete na děrnou pásku? Když o něčem víte kulové, tak snad radši mlčte.

V. Čermák 10.11.2017 13:24

Re: Lékaři, ač jsou v podstatě zaměstnanci státu

No už to vidím, jak lékaři houfně ruší svoje výhodné smlouvy s pojišťovnami a navýšené ceny jim rádi zaplatí pacienti cash. A teť po pravdě. Vy byste se u takového lékaře léčil?

I. Schlägel 10.11.2017 13:20

Re: Podnikatelé se zdravím

Ani u lékařů si nemůžete být jist. Viz předepisování léků vybraných firem za provize, vykazování neexistujících výkonů, atd. Pravda je, že naše zdravotnictví je na velmi slušné úrovni, když vezmeme v úvahu, že je napůl socialistické, protože "zdarma". ;-)

O. Prokop 10.11.2017 13:04

Re: Podnikatelé se zdravím

černá díra třena ano, ale jenom u managementu. Ne u lékařů, kteří léčí . Dle WHO je ČR je první na světě, co se týče cost-benefit. Jinak řečeno já mám jako pacient za málo peněz moc muziky. Nejlíp to pozná Čech léčen v zahraničí a pak u nás.

O. Prokop 10.11.2017 12:59

Re: Lékaři, ač jsou v podstatě zaměstnanci státu

nemějte obavu, lékaři se jako hospodští chovat budou. Již nyní před zavedením e-receptů ukončilo svoji činnost cca 50 lékařů. Uvidíme v lednu. Lékaři tzv. soukromí jsou zaměstnanci zdravotních pojišťoven na švarcsystém. Klidně by mohli zrušit smlouvy a určovat si cenu svojí práce sami,ale pacienti by pak platili cash. Takže konají pro dobro a pro kapsu pacienta. Pokud jsou regulováni- okrádáni, tak jenom politici mohou změnit systém, oni mohou jenom ukazovat, jak se všechno ve zdravotnictví zhoršuje. Pacient - občan-volič v tom bude hrát větší roli až když bude platit ON cash a ne zmocňovat svoji tzv. pojišťovnu k tomu, aby tato přerozdělovna zdravotní daně lékaře okrádala...

J. Ráž 10.11.2017 12:49

Re: Podnikatelé se zdravím

S hlediska postavení vůči státní správě, není velkého rozdílu mezi podnikáním trhovce a podnikáním lékaře!

Z. Lapil 10.11.2017 12:47

Re: Buzerace

Článek tvrdí, že EET je speciálně u doktorů nesmysl proto, že u nich je obrat hotovosti mizivý; možná kromě zubařů. Na rozdíl od hospody, připomínám já.

Souhlasím ale s těmi, kdo jsou neschopnost naučit se pracovat s myší a klávesnicí ochotni tolerovat hostinskému, zatímco doktorovi, jehož práce přeci jen vyžaduje použití mozku, nikoliv.

J. Ráž 10.11.2017 12:44

Lékaři, ač jsou v podstatě zaměstnanci státu

mají stejnou volbu, jako má venkovský hospodský po zavedení EET a "nekuřáckého zákona", i když ti zaměstnanci státu nejsou a přesto musí jeho nařízení respektovat. Buď se lékaři přizpůsobí nebo musí svého podnikání zanechat. Odmítám tezi, že povolání lékaře, zejména ambulantního nebo praktického, má mít jiné, nějak privilegované postavení vůči státu, než má hospodský nebo řezník!

PS. Že se lékaři cítí být zaměstnanci státu dokazují i tím, že vedou spory se státem o výši svých platů, nikoliv s tím, kdo jim posílá peníze na účet. Proč nebojují tvrdě za zásadní změnu systému a vedou raději žabomyší spory se státem? Jsem si jist, že jim to vyhovuje a pacient v tom hraje vedlejší roli!

PS. Majitelky venkovského krámku se nikdo neptá, jestli umí, či neumí pracovat s moderní technikou.

Lékař, který neumí při své práci používat moderní informační techniku, neandrtálcem je, ne že není!

K. Pavlik 10.11.2017 12:37

Re: EET zavedla a zavádí pořádek do naší země, tedy

No mne kdyz kamarad lekar vyklada o mych problemech s mym srdcem tak peclive posloucham.

Kdyz ale on mne vysvetluje jak funguje statistika tak tez nabozne posloucham - vim ze to tak ma byt kvuli dobrym vztahum. Jen tak v koutku meho matmatickeho mozku obcas prosvitne sileny dotaz jestli si kamarad uvedomuje ze ja jsem napriklad delal diplomku ze statistiky.No ale jak se rikalo za komouse: Samozrejme ze mam soudruzi svuj vlastni nazor, ale ja s nim soudruzi nesouhlasim.

P. Rudolf 10.11.2017 12:22

Re: Pane Rudolfe

Zkuste si o tom, pane Miloto, raději něco přečíst na onom Suklu. Nebo vznést dotaz, oni vám ty vaše obavy rádi a hravě vyvrátí.

P. Rudolf 10.11.2017 12:15

Re: Doporučil bych

Vážený troubo, tady nejsme u maturity z ČJ, zkuste spíš napsat něco k věci. Pokud ovšem vůbec tušíte, o co jde (což silně pochybuji).

M. Krátký 10.11.2017 12:15

A ještě k EET a diskusi níže

dvakrát až třikrát do roka ke mě na chatu jezdí místní OSVČ s hovnocucem 3,5 m3 na Praga V3S a odveze a vystaví mi účtenku na dohodnutou cenu - už to vidím přímo v barvách jak mi od příštího roku bude vystavovat EET účtenku, když tam není žádný signál a tak mu všechny IT vymoženosti jsou a budou k hounu co právě odváží. Agrofert krade z našich peněz miliardy ročně ve formě dotací a nás mini OSVČ bude buzerovat a zaměstnaci ze závisti hýkají blahem skoro jako pan Rudolf a jezevčík.

A. Jaroš 10.11.2017 12:07

Re: Noje zkusenost s E recepty:

Moje zkušenosti z Bratislavy: Užívám dost léku předepsaných specialisty, pro doplnění zajdu k praktikovi se seznamem , dám ho sestřičce, ta mi vypíše na PC e-recept, v mobilu mi pípne oznámení z pojišťovny že mi to doktor předepsal a dokdy si ho musím vybrat v lékárně. Vyberu si ho, zaplatím doplatek kartou a pípne mi sms že jsem si vybral lák a abych se na stránce pojišťovny přesvědčil jestli se tento lék "nebije" s ostatními léky co užívám. Dál si na své stránce v pojišťovni mužu zkontrolovat kolik jsem zaplatil za léky za kvartál a když suma překročí 25€ vrátí mi rozdíl. Taky jsem si na své stránce zkontroloval kolik účtovala nemocnice za operaci kyčle a nestačil jsem se divit, že si účtujou i ten poslední tampon vaty a celková suma byla řádově tisíce €. Potom že je zdravotnictví zadarmo.

A. Nový 10.11.2017 11:45

:-))

EET zavedla a zavádí pořádek do naší země, tedy: Autor: J. Fridrich Datum: 10.11.2017 7:30

S počítači a obecně IT se museli naučit pracovat průřezově lidé v podstatě ve všech oborech...

***

Už máte doma digitální hrábě? Pozor abyste na ně nešlápl.