8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Neandrtálci v bílých pláštích

Aspoň tak jsou - možná méně expresivně - hodnoceni ti lékaři, kteří se zuby nehty brání dvěma novinkám - elektronickým receptům a EET v ordinacích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Prokop 10.11.2017 11:41

Systém kolabuje a politici to "zdárně" urychlují

kromě jiného i tím, že zavádějí zde diskutované e-recepty a EET

koukněte např. na:

https://www.nasezdravotnictvi.cz/aktualita/interniste-varuji-nase-oddeleni-uz-selhavaji-ohrozuje-to-pacienty

J. Rechnovský 10.11.2017 11:40

Re: Dovolím si

Pane Lenci, "Kompjuterizace" je cesta pro drtivou většinu oborů. Díky ní se za posledních 30 let posunul svět jako nikdy v historii. Nemá samozřejmě jen pozitiva, ale i značná rizika. Jendním z nich je závislost na elektřině. Je třeba brát rizika vážně a maximálně je eliminovat. Žádnou alternativu IT stejné váhy však nevidím, Vy ano? Poučte nás.

Zdravotnictví je jeden z oborů, který se bez IT neobejde. Doktor, který nedokáže komunikovat přes comp je prostě totálně out. Plačtivým lékařským prduchům to prochází jen proto, že lékařská lobby je velmi mocná a dokáže plést hlavy i naivním lidem. Jako pan Vodvářka.

V jiných oborech by si podobní ekšperti ani neškrtli. Znám to třeba ze strojírenství, protože mám strojní průmku. Nekompjůterizoval jsem se, protože za nás se kreslilo na pauzák ručně. Dnes se všechno dělá v CADu. Obrábí se na CNC strojích. Kdybych chtěl pověsit ekonomiku na hřebík, mohl bych jít tak maximálně montovat k pásu. Než mně nahradí kompjůterizovaný robot...

I. Schlägel 10.11.2017 11:34

Re: Podnikatelé se zdravím

Psal jsem o schopnosti zvládnout elektronizaci své činnosti. EET pro lékaře je blbost, protože je to blbost pro všechny. E-RECEPT snad zvládnout jde i v pozdnějším věku. Oni se ovšem lékaří brání elektronizaci i z toho důvodu, že na papíře se systém obchází lépe. Že je zdravotnictví černou dírou na peníze snad ani nebudeme diskutovat.

S. Ševeček 10.11.2017 11:30

Re: EET je nákladný experiment k ničemu.

ty by se nehodily.

S. Ševeček 10.11.2017 11:27

Re: Podnikatelé se zdravím

Na blogu idnes je k tomuto článku pana doktora psychiatra docela velká diskuse.

R. Mayer 10.11.2017 11:27

Re: Podnikatelé se zdravím

Ještě by to chtělo informaci, jak velikou má denní tržbu v hotovosti lékař a jak velikou trhovec.

M. Krátký 10.11.2017 11:26

Moje hořké zkušenosti s EET a pod kravinama

dole - na začátku diskuse čtu pro moji inspiraci "povzbudivý" příspěvek pane Mikulece v 10,57 a pokračuji. jsem také OSVČ a nikdo mi v ničem nepomůže, když mi stát hází klacky pod nohy a buzeruje. Asi před dvěma roky mi moje správkyně daně s hrůzou v hlase oznámila - Ježíšmarjá pane Krátký vy jste NÁM neposlal ( nějaké DPH ) hlášení - tak jsem za ní zajel a konstatoval - ale já od vás žádný takový požadavek nemám a nevím co to je - tak chvíli dumala a pak mi "poradila", že to najdu na jejich webu a bla bla bla. Tak jsem to zadal do PC a monitor mi zčervenal, tak jsem ho vyfotil a poslal správkyni k posouzení jejích pokynů - asi za 4 hodiny mi poslala NÁVOD, jak to zadat - IT nerozumím, tak musel za moje peníze nastoupit můj IT technik. A k EET - furt to samé - buzerace a buzerace a zase za moje peníze. Moje RČ začíná 43............... a státní úředníci mi do očí tvrdí ( = lžou ), že chrání moje osobní údaje - kulový s mašlí chrání - moje DIČ začíná CZ43.......... a je totožné s mým RČ veřejně a povině vyvěšené na dveřích mého krámku = ochrana osobních údajů - Státe - jdi se bodnout s těma kecama - všechno je to jenom závist státních zaměstnaců žijících v bludu, že taky platí daně - platí kulový - a kecy o hrubé mzdě jsou jen další jejich kecy.

A. Pakosta 10.11.2017 11:18

Re: Buzerace

Hospodského, na rozdíl od doktora, lze podle mého názoru nahradit jiným velmi snadno. Nemusí totiž na to deset let studovat.....

I. Schlägel 10.11.2017 11:15

Re: Podnikatelé se zdravím

Proč ne. Když to zvládne trhovec, měl by to zvládnout i lékař. Tím nechválím EET jako takové, to je zhovadilost na druhou.

O. Prokop 10.11.2017 11:14

To nic není

většího hekání, ale ne ze strany lékařů, ale PACIENTů nastane, až Babiš zvýší spoluúčast... Jinak to ani nepůjde. Jezdit v Mercedesu za peníze na Škodovku dlouhodobě nelze. Ta jízda Mercedesem způsobuje zhoršování dostupnosti, kvality, personální devastaci atd. atd. více např. na www.zdravotnictvivolaopomoc.cz

A. Pakosta 10.11.2017 11:11

Re: e-recept je správně

Správně, pane Prokope. Podotýkám jako lékařské dítě, že při vypisování receptu pro sebe či svou rodinu lékař používal v textu receptu specielní poznámku AD USUM PROPRIUM (k vlastnímu použití). Nešlo tedy o žádnou černotu.

O. Prokop 10.11.2017 11:09

Re: Podnikatelé se zdravím

srovnávat trhovce a lékaře je tedy supr.

O. Prokop 10.11.2017 11:07

Re: Noje zkusenost s E recepty:

děkujeme za příspěvek. BTW- kolik jste zaplatil za vyšetření u toho Vašeho lékaře, kolik zaplatilo event. vaše pojišťovna? Jsou to 2 USD jak se platí VZP praktikovi nebo 10 USD specialistovi v ČR ?

M. Mikulec 10.11.2017 10:57

Podnikatelé se zdravím

musí platit jako každý jiný podnikatel. Jsou OSVČ. Elektronické výmysly museli zvládnout i trhovci! Těch se nikdo neptal.

P. Boublíková 10.11.2017 10:56

Re: Dovolím si

V případě praktických lékařů (a mnoha dalších profesí, o kterých se vůbec nemluví) jde jen o administrativu. Medicínské znalosti (jak správně píše pan Milota), tedy schopnost lékaře léčit, nezávisí na počítačích - aspoň tedy u praktiků.

Jak jsou na tom ve špitále s různými těmi operačními roboty, cétéčky a spoustou dalších vymožeností nevím - tam je i ta schopnost léčit asi dost závislá na počítačové gramotnosti.

A docela by mě zajímalo, co si o tom prskání praktiků myslí superspecializovaní lékaři z nemocnic :-)

O. Prokop 10.11.2017 10:56

Re: e-recept je správně

Protože

1. tím ušetří peníze pojišťovně- nemusí ke kolegovi, který by ten recept napsal.

2. je to věc slušnosti. Tím, že odejde do důchodu, nepřestane být lékařem a tudíž má pořád podle zákona možnost psát recepty a nejenom pro rodinu- viz článek.

3. srovnejte s jinými povoláními- např. důchodce ajsenboňák má dráhu do smrti zadarmo ... atd.

R. Mayer 10.11.2017 10:54

Re: Doporučil bych

A česky by to nešlo?

R. Mayer 10.11.2017 10:52

Re: EET zavedla a zavádí pořádek do naší země, tedy

Asi před 50 lety, když jsem studoval FEL ČVUT, mi kamarád medik ukázal pár svých učebnic. To, co v nich bylo bych se nenaučil ani náhodou, prostě lékařská věda je zaměřená někam jinam, než technika. Takže se nedivím, že lékař se některé technické záležitosti jednoduše nemůže naučit. Já se také na stará kolena nenaučím léčit, i kdybych chtěl.

O. Prokop 10.11.2017 10:51

Re: chjo

Současný socialistický systém zdravotnictví ( tj. bez smlouvy občana- voliče- pacienta s pojišťovnou, ale smlouvou lékaře- !!!, ??? s pojišťovnou) se bude jenom zhoršovat a drží ho "nad vodou" hlavně pracující lékaři - důchodci. Je to časovaná bomba, které v následujících létech bouchne.

L. Liduška 10.11.2017 10:48

e-recept je správně

Proč by si lékaři v důchodu měli sami psát recepty pro sebe a své známé?? Nechápu. Respektive chápu, že mizí peníze ve zdravotnictví.

P. Lenc 10.11.2017 10:46

Dovolím si

napsat, že článek je rozumný.Stále víc se spoléháme na to, a také věříme, že kompjuterizace je ta jediná "správná"cesta. Jenom mně vážení nejde do hlavy, co se stane v případě delšího výpadku elektřiny, což není scénář vůbec vyloučený.A to nejen u nás.V době, kdy středoškolák nedokáže napsat obyčejný dopis,(ale ano, vážení,) pokladní není schopna sečíst ručně účet, technik nakreslit bez počítače a tiskárny výkres, tak vychováváme lékaře, kteří budou mít stejné problémy. Myslí si někdo, že tento stav nenastane a pokud nastane, že státy vychovávající už druhou generaci pouze ke kybernetické gramotnosti mají šanci bez těžkých škod přežít?

A. Zajícová 10.11.2017 10:38

Re: chjo

můžou zajít za kamarádem nedůchodcem a on jim ten recept vystaví...ono popravdě důchodce prodavač taky nemůže chodit do smrti do kvelbu brát si jídlo. To šlo jen U snědeného krámu. A jak to dopadlo všichni víme.

EET je zhovadilost, e- recept je krok kupředu.

P. Boublíková 10.11.2017 10:32

Re: chjo

Nezlobte se, ale to má celý návrh zkrachovat na lékařích - důchodcích, kteří by nemohli psát recepty pro příbuzné? To je absurdní.

Ve spoustě kvalifikovaných profesí nelze zkušenosti "uložit do počítače". A ty počítače máme jaksi navíc.

J. Roubal 10.11.2017 10:16

Re: EET zavedla a zavádí pořádek do naší země, tedy

S tímto přístupem bychom mohli například začít říkat, že každý člověk musí mít v sobě lokalizační čip, abychom věděli, zda nepřechází na červenou a zda se náhodou nepohyboval v místě, kde včera večer někoho zavraždili.

Analogie je mrcha. Chcete-li ji použít, musíte si být skutečně jistý. Sám jste to napsal, "museli naučit". Jistě, protože to vyžadovala jejich práce nebo jejich zaměstnavatel. Ale praktičtí lékaři k své práci počítač nutně nepotřebují a žádného zaměstnavatele nemají. Jistě, mohlo by to pro ně být výhodné, ale pokud to tak necítí, nikdo je do toho nutit nemůže.

A. Zajícová 10.11.2017 10:13

Re: Což zkusit kombinaci?

geniální. A kdo to bude spravovat, aby výstupy pro kontrolu a statistiky byly použitelné? Nebylo by jednodušší těm pár vysokoškolsky vzdělaným zaplatit nějaký kurs práce na PC a připojení k netu? Mohli by je to naučit jejich vnoučci.

R. Tesařík 10.11.2017 9:46

Re: chjo

Rudolfe , Rudolfe.

J. Milota 10.11.2017 9:42

Re: chjo

Můj příspěvek se týkal problematiky E-receptů u lékařů důchodců. Podstatou péče o pacienta je lékařská odbornost a ta se nezíská prací na PC ale dlouholetými (50+) zkušenostmi, které nelze "uložit" do PC. Opakuji, jak si mohou nepraktikující PL důchodci hospodárně pořizovat E-recepty pro sebe a své příbuzné. Máte nějaký recept?

M. Klas 10.11.2017 9:36

Což zkusit kombinaci?

Nechal bych běžet starý i nový systém( po nějakou dobu vedle sebe) a u starého by jej za poplatek(třeba 30-50-100 Kč) do systému dávala odlišná osoba od toho,kdo jej vystavil(třeba v lékárně,nebo na pojištovně).Nový e-recept je něco,co nebude fungovat tam,kde není internet(na venkově spíš pravidlo,než vyjímka) a čumí z toho peníze pro vyvolené na míle daleko.Lékařům se přece nemůže zakázat léčit a předepisovat na zjištěné nemoci léky,jen kvůli nějakým prolobovaným e.receptům!To je zásadní pochybení nového zákona či vyhlášky a v to možná lze spatřovat případný rozpor s ústavou.Na druhou stranu známe MUDR.y a MUDR.yně třeba z UKrajiny,kteří působí dnes u nás v ČR (běžný to dnes stav,kde v nemocnicích= třeba Rakovník léčí i lékaři z Afriky,Ukrajinci jsou ještě VIP...!!!) ,kteří si píší recepty na celou půlku města a z léky pak čile obchodují na Ukrajině nebo po celém světě,neb tam je vše za peníze,nejlépe za USD.Takže e-recept možná ano,neb se nejen léky kradou a to i lékaři ve velkém,ale zavádět kultivovaně a třeba papírové recepty umožnit,ale pojištovnou neproplácet,případně jen po zavedení do systému a za patřičný poplatek(doplatek)

P. Rudolf 10.11.2017 9:26

Re: chjo

Být lékařem znamená neustálé, celoživotní studium. Argument, že se to lékař s počítačem v důchodovém věku nenaučí, je totálně mimo mísu. Navíc lékařů nad 65 let je 6%, nad 75 let jen procenta 2.

J. Vintr 10.11.2017 9:25

Re: chjo

Pokud byste si článek přečetla, tak jste mohla zjistit, že tam vůbec nejde o počítačovou gramotnost lékařů. To je jiná kapitola. Jde o zhovadilé výmysly státní správy, které přidávají další a další buzeraci, aniž by přinesly cokoliv pozitivního.