10.5.2024 | Svátek má Blažena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lída 7.12.2007 14:12

Re: Re: Re: Zdravý nemocný

A proč nepadá v úvahu ještě i ta spoluúčast? Proč by to navýšení peněz do zdravotnictví museli zaplatit ještě víc než dnes ti, co vydělávají?

doktor 7.12.2007 11:26

Rozumný názor

mladého člověka. Poznamenávám, že tu vysokou frekvenci pacientů v ordinacích máme už 50 let, a možná jsme ji měli i za první republiky, mimo jiné proto, že - jak mi starší kolegové vyprávěli - od nemajetných lidí ani jako soukromí lékaři prostě nebrali peníze (což bylo trnem v oku některých jejich kolegů, a projednávalo se opakovaně coby nekalá soutěž v Lékařské komoře). O snížení frekvence pacientů Julínkovými poplatky pochybuji. Nikde jsem také neviděl vyčíslené administrativní náklady na tuto "reformu", předpokládám však, že budou vyšší než zisky (krom lékáren). Základní problémem všech "reforem" tohoto ministerstva, vznikajícíh (předpokládám - možná nefunguje ani to) v rámci soukromých debat "čtyř spravedlivých" na ministerstvu zdravotnictví (Julínek, Hroboň, Šnajdr, Cikrt) je, že jsou vytvářeny a jako hotová věc předkládány bez jakékoliv předchozí odborné diskuse zdravotníků, pacientů, nebo i politiků ve vládě vedené líným, nevzdělaným a proto nerozhodným premiérem. Sebevědomí těchto "reformátorů" , stejně jako arogance, s jakou své blouznivé vize národu předkládají, zato sahají až na půdu. Demokracie a občané dostávají na frak.

Xury 7.12.2007 11:47

Re: Rozumný názor

Fakt jsem si nevšiml, že by třeba Rath své představy konzultoval s odborníky, pacienty nebo kolegy ve vládě. Pokud vím tak své koaliční partnery socialisti přehlasovali společně s komunisty i v parlamentu. Jinak vaše osobní útoky na Topolánka výrazně snižují již tak nevalnou úroveň vašeho příspěvku a myslím, že nejlepší by byla kdyby změna nicku. Takhle tomu titulu děláte jen ostudu.

doktor 7.12.2007 12:07

Re: Re: Rozumný názor

Nejnověji byla uzákoněna reforma zdravotnictví ve Spolkové republice Německo. Veřejná diskuse o ní, a to zejména v parlamentu a ve zdravotnických komorách, probíhala dva roky. Poplatky neplatí (stejně jako v Rakousku) děti a důchodci. Hlavní věc, o kterou šlo, bylo zavedení povinného solidárního zdravotního pojištění pro všechny příjmové skupiny: až dosud nejvyšší příjmové skupiny pojištění platit nemusely (musely si ovšem veškerou zdravotní péči hradit přímo). Ve svém příspěvku nehájím Dr.Ratha, ale kritizuji jeho nástupce. Vaše pravolevé vidění světa nesdílím. Také proto neváhám ukázat na slabost současného premiéra, projevující se na každém kroku: od půl roku trvajícího sestavování vlády až po váhavost, se kterou reaguje na přítomnost neschopných nebo z trestných činů podezřelých ministrů ve své vládě. To hraje samozřejmě roli i v případu reformy zdravotnictví.Tu německou prosazovala sice ministryně zdravotnictví Ulla Schmidtová, ale také a především premiérka Merklová.

Xury 7.12.2007 12:44

Re: Re: Re: Rozumný názor

Mohl byste, prosím, upřesnit, jak se  v mé reakci na váš příspěvek projevuje moje pravolevé vidění? Jinak chápu vy byste prostě bouchal do stolu, rozbil vládu a pustil tam opozici. S ohledem na vaše zjevné preference se nedivím. ;-D;-D;-D

lerak 7.12.2007 13:52

Re: Re: Re: Rozumný názor

Změňte nick, děláte ostudu.

H.K. 7.12.2007 12:16

Re: Rozumný názor

politiků ve vládě vedené líným, nevzdělaným a proto nerozhodným premiérem.

H.K. 7.12.2007 12:17

Re: Re: Rozumný názor

To jste přehnal.

Bezpeněz 7.12.2007 11:23

Lumpárna jak mraky.

hlava22 7.12.2007 11:09

Proč musí ODS naštvat své voliče ?

Doktoři v soukromých ordinacích kteří budou vybíratí poplatky jsou voliči ODS. Co jim reforma přinese ?

Zvýšení administrativy a s tím spojené finanční ztráty. Poplatek se musí zaúčtovat a protože doktor využívá služeb účetní, určitě to nebude zadarmo. Za každou účetní položku se platí.

Pojišťovny samozřejmě sníží smluvní částku o polatek.

Pokud poklesne množství pacientů v čekárnách, klesnou i pojišťovnami proplacené výkony.

Mezi živnostníky není moc velký rozdíl.  Jak doktor, tak třeba instalatér se snaží odvést co nejvíc práce, aby za to dostal zaplaceno.

ŽA 7.12.2007 11:26

Re: Proč musí ODS naštvat své voliče ?

R^R^Co si zvolili, to mají....i

ŽA- 7.12.2007 11:03

Paroubek nemusí naprsoto nic dělat, k nárůstu preferencí mu zcela stačí Čunek, Julínek a zelené křeče okolo školství

Tahle vláda už rok a půl nedělá nic jiného, než neustále řeší své personální problémy....

Xury 7.12.2007 10:16

Reforma

Po přečtení názvu jsem si myslel, že se autor bude věnovat rozboru skutečné zdravotnické reformy, která byla, v podobě návrhů sedmi zákonů, představena tuším minulý týden. Že tu provede určitý rozbor změn, porovná se systémy v zahraničí a pokusí se na základě svých preferencí o  vyargumentovaný závěr. Místo toho čtu už asi stopadesátý nářek na vybíráním 30 korun za návstěvu a jak neví, kdo to bude vybírat a že limit se nevztahuje na pobyt v nemocnici atd atd. Stručně nic nového. Přitom jde o naprosto zanedbatelné úpravy, které z větší části fungují všude po Evropě. Tam kupodivu neřeší, kdo vybere poplatek za návštěvu lékaře a dokonce na to ani nemají platební kartu!!!Poplatek v nemocnici je jasně deklarován jako příspěvek na úhradu hotelových služeb, takže spojovat ho s limitem úhrady zdravotnických služeb je nesmysl. Mimochodem podle mých informací jdou lidé do nemocnice i proto, aby ušetřili právě na jídle a hygieně.  Myšlenka opsat systém podle jiné země je jistě zajímavá, ale prakticky v každá země má svůj specifický systém. Navíc dokonalý zřejmě ani neexistuje. Uvědomte si, že zatím řešíme prkotiny. Ale roste počet tzv. závislých osob (důchodci + děti + mladiství), kteří do systému nepřispívají, ale nejvíc z něj čerpají. Čili náklady podstatně vzrostou. Navíc lékařské postupy se sice zlepšují, ale prodražují. Je lepší platit ze zákonného pojištění banální operace v ceně řádově desítek nebo stovek tisíc , ale nemít pak na náročnější postupy, nebo tyto náklady pokrýt z komerčního pojištění a ze solidárního krýt až tu nákladnou léčbu. To je otázka. Další jsou etického ražení. Už dnes jsme schopni udržet člověka "na živu" na přístrojích za určitých podmínek téměř neomezeně dlouho. To se jistě ještě zlepší. Ovšem, kdy je to únosné a kdo rozhodne, že má být pacient odpojen.Bude se přistupovat stejně ke dvacetiletému jako k šedesátiletému nebo dokonce staršímu? To jsou podle mne problémy závažnější než řešit, kdo si ode mne vybere 30 korun.

Metod 7.12.2007 11:25

Re: Reforma

Taky me udivuje, proc se Julinek a spol. nepokusili inspirovat za kopecky, protoze by to bylo nejjednodussi, porovnanim systemu by se dalo vybrat to nejlepsi a doladit na cesky rozmer. Jenze to by se taky musely udelat poradne "skatule, skatule, hejbejte se" s pojistenim a pojistovnami. Mozna,ze tady je pes zakopan. Prosty divak si nemuze nevsimnout,ze peniz je dolovan hlavne z obcana, zatimco pane Julinkovy kroky smerem k pojistovnam, jsou vice nez opatrne. Sam velky Klaus oznacil Julinkovu reformu za chaotickou. Lide budou platit, ale jinak se nic nezmeni.

Xury 7.12.2007 11:36

Re: Re: Reforma

Jak jsem už psal, tak všechny používané systémy se vzájemně liší. Některé dost zásadním způsobem. Kromě toho se obávám, že to doladění ne český rozměr by taky mohlo znamenat úplné zničení původního konceptu. Jinak mám pocit, že ony navržené změny v zákonech (ne ta drobnost s poplatky) by snad měly směřovat k modelu, který počítá s konkurencí více pojišťoven i pojistných plánů, což je situace např. Holandska, Švýcarska nebo Francie. Ovšem čistý Švýcarský nebo Holandský model by asi místní rovnostářské a na doplácení nezvyklé obyvatelstvo zřejmě "nerozdýchalo".

doktor 7.12.2007 12:40

Pojem hotelové služby

pro pobyt v nemocnicích používáte demagogicky.V českých nemocnicích jste ve skutečnosti (pokud nezaplatíte 150 - 300 korun denně navíc) zavřený v jedné malé místnosti s několika dalšími, úplně cizími lidmi, bez jakéhokoliv soukromí nebo sebemenšího pohodlí (vlastní rozhlas, televize, telefon, WC atd.), jíte pochybné jídlo, servírované v dvoukilových kovových schránkách, nebo také (pokud jste v přípravě na vyšetření, na operaci nebo po operaci) několik dnů nejíte nic. Je běžné, že v našich nemocnicích je strava hladová. To není komfort hotelový, ale vězeňský. Holandsko a Švýcarsko mají především vysoké mzdy a vysoké důchody. To se potom lehko na zdravotní péči doplácí. Francie se systémem zdravotnictví, i přes poměrně vysoké mzdy, velmi podobá našemu. Pro nás nejpřijatelnější je systém rakouský nebo německý. Víme to od roku 1990. To se ovšem nehodilo a nehodí do krámu našim privatizačním reformátorům. Nemocnice jsou tam totiž převážně veřejnoprávní (obecní, okresní, městské, fakultní), za pobyt v nich se neplatí, pohotovostní služby slouží všichni obvodní lékaři ve vlastních ordinacích (střídají se), poplatky v ambulancích a v lékárnách neplatí děti ani důchodci (a nízkopříjmové skupiny, jakékoliv). Nejde o nějaké ideologické "rozdýchávání" , ale o respektování zvyklostí, ekonomických a sociálních rozdílů v jednotlivých zemích, a samozřejmě o správné nazývání věcí jejich jmény (viz "hotelové poplatky").

Xury 7.12.2007 12:53

Re: Pojem hotelové služby

Pojem hotelové služby se možná používá ne úplně vhodně, nicméně se domnívám, že všichni ví o co jde. V každém případě jsou to náklady, které by měl každý i v případě, že by žil doma. Sice jistě s větším komfortem (ne vždy) a lepší kvalitou (také ne vždy), ale na druhé straně s prakticky nepřetržitým lékařským dohledem.

Vždy mne nadchne argument, jak si v těch vyspělých zemích mohou dovolit mít ten tržnější systém, protože mají vyšší příjmy. Zřejmě panuje jakýsi předpoklad, že vyšší příjmy (než máme my dnes) měli obyvatelé těchto zemí vždy. Nebo myslíte, že tam měli bezplatné přídělové zdravotnictví a až zbohatli, tak tam zavedli spoluúčast? A pokud jde o to Německo, jak je to dlouho, co stávkovali němečtí lékaři za zvýšení platů? A pokud si vzpomínám, tak stávkovali déle než ti naši.

doktor 7.12.2007 13:21

Re: Re: Pojem hotelové služby

Ta diskuse nemá smysl. Protože mám v Německu i Rakousku jednak spolužáky z fakulty, kdysi emigranty, a navíc pár přátel, vím, jak to tam chodí. Nedostatek informací nevede k rovnocenné diskusi. Ministr vnitra a jeho spolupracovníci ovšem ty informace mají, a přesto jednají, jak jednají. Ta sebedůvěra (arogance), která se nepotřebuje radit, je ohromující. Jak nebýt osobní, když se o tvůrci reformy MUDr.Hroboňovi dočtete, že po atestaci krátce pracoval jako internista (stejně jako Dr.Rath), a pak 6 let jako poradce farmaceutických firem. Má MBA (Master of Business Administration) po ročním studiu organizace zdravotnictví v USA. Co se tam asi dozvěděl o zdravotnictví českém? Jeho, stejně jako ministra nebo tápajícího premiéra si dobře platíme z vlastních daní. Vám to nevadí?

Marťa 7.12.2007 10:07

Autor má špatné informace, nebo se nenamáhal si správné zjistit:

např. poplatek ve výši 30,-Kč se platí za každý léčivý přípravek hrazený plně či částečně z v.z.p., přičemž na každém receptu mohou být pouze dva léčivé přípravky; (poplatek tedy není za recept, ale za položky receptu);dále poplatek se neplatí za léčivý přípravek předepsaný na recept, avšak nehrazený z v.z.p. (tj. např. antikoncepce); při kombinaci obou možností na 1 receptu se platí polatek pouze za přípravek hrazený z v.z.p.

- atp.Rv   

Petr 7.12.2007 9:55

zdravotnictví

Jako každá novota i tato zažije modifikaci. Nejpozději za dva a půl roku. Neštěstím není reforma, případně deforma pro oponenty, ale parlamentní antagonismus, jak se kdysi říkalo nesmiřitelnosti. Není vůle učinit politiku službou vůči polis /obci/, ale jen vůči vlastní straně, a žel, někdy jen vůči ambicím skupinovým a osobním. Jména si dosaďte sami podle - rovněž stranické - netolerantví preference.

Pavla B. 7.12.2007 9:51

Kristusku, zase poplatky....

Opravdu Vás autore nenapadá jiný průšvih (řádově většího kalibru než pitomoučké poplatky), který by eventuelně reforma zdravotnictví mohla přinést?

JInak bohužel ti kdož pracují, studují atd. s každým zaraženým p*dem do ordinace nechodí, nemají na to čas.

BOMBON 7.12.2007 13:04

Re: Kristusku, zase poplatky....

pokud je ovsem zarazeny az do mozku, jako v pripade autora, jde o jasny pripad pro docenta chocholouska....:-)

StandaT 7.12.2007 9:34

vyjímky z regulace

No jo, ale pokud se z regulačních poplatků vyjmou důchodci, tak žádná regulace nebude.

I-Worm 7.12.2007 9:32

Julínek nechce osvobodit děti od poplatku

protože se bojí, že by toho zneužila Barbora.

dvd 7.12.2007 9:18

Dotazy

(a) proč chodí Češi častěji k doktorovi než příslušníci jiných evropských národů?

(b) jak byste to chtěli změnit?

Kylchap 7.12.2007 9:04

Pan autor

tvrdí, že není socialista a příčí se mu poplatek od důchodců a mládeže. Jak socialistické! Fuj.

evropan 7.12.2007 9:51

Re: Pan autor - současný reálný kapitalismus 21. století

V současném reálném kapitalismu řeší matky důsledky  

 kapitalistického boje  "kdo z koho"  i tím, že zabijí vlastní děti.

PS   bohatší skupina lidí najímá pro své psy psychology

Pavla B. 7.12.2007 9:53

Re: Re: Pan autor - současný reálný kapitalismus 21. století

U nás jsou snad interrupce zakázené, vy trdlo?

F2 7.12.2007 9:59

Re: Re: Pan autor - současný reálný kapitalismus 21. století

Tak a co tedy zakážeme, bohatým psychology pro psy, nebo to druhé? Nebo oboje?

Pavla B. 7.12.2007 10:07

Re: Re: Re: Pan autor - současný reálný kapitalismus 21. století

Zakázala bych psy:-D