27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ondys 30.1.2009 15:02

Advokát

Dobrý dem,chtěl bych se zeptat kolik  zhruba bere v ČR advokát měsíčně peněz?Děkuji za odpověd.

Fafa 9.12.2007 16:09

Buji,

tak to by asi neslo. Pokud si chces vic popovidat zkus h o n 97 l zavinac a o l.

buj 9.12.2007 12:43

Re: Buji,

Dík za nabídku. Nedělám, jsem elektro ing před důchodem Ale manželka je PL, ale bohužel taky za pár. Ikdyž ona se pořád učí a vzdělává, ale je vidět , že ji to už zmáhá. Ne to učení, ale ten Bor okolo.

buj 9.12.2007 12:14

Re: Re: Re: Naše zdravotnictví-easy

Laďo, mně napadáte, a sám v tom taky děláte nepořádek.  S tím příjmem PL co uvádí www.praktikcz.eu poněkud jinak.Je tam taková presentace v ppt-jmenuje se-našeordinace.cz.

Takže tam je hrubý příjem (myslí se jako hrubá plat)průměrného PL cca 28 000 a z toho čistý cca 20000. Díval jsem se na tu TREXIMU. Připadá mně to poněkud porovnání hrušek s jabkama. Díval jem se na http://www.mpsv.cz/ISPVvypis.php?kzams=5978&ok=Zobrazit+informace&sfera=1&sz=2&txt=   . Pokud Vy na jinou stánku, dejte ni sem prosím link.

Ze své zkušenosti vím, že je to spíše těch pod 30000 hrubého ( příjem ordinace cca 105000).Mám doma PL.

ZP platím a poctivě, neboť jsem zaměstnanec. ZP okolo 50000/rok.

Zvýšení by mně problém nedělalo, ale stejně si myslím, že na řadě je někdo jiný.A stím 3 až 5 násobkem příjmu lékařů, tak to bude  muset být. Jinak opravdu nebudou!

Fafa 8.12.2007 21:31

Buji,

Delas medicinu? Treba internu? Budem potrebovat partnera. ;-D

Lída 8.12.2007 20:56

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Manželka i já jsme dloouholetí důchodci

Jo vy jste chtěl říct, že má větší vydání. To má. Stejně jako každý. A má je hlavně když stůně doma. Když stůně v nemocnici, tak za léky neplatí. Aspoň ne za ty, kterými se léčí nemoc, se kterou v té nemocnici je.

Jinak lidí s průměrným a vyšším platem je jen asi jedna třetina a navíc řada pracujících taky živí děti a leckdo platí třeba hypotéku. Takže i když mají příjem větší než důchoce, tak peněz pro běžnou potřebu často víc nemají. Nevím, kde se vzal poměrně častý názor, že co důchodce, to chudák. Já znám spoustu důchodců, kteří žádní chudáci nejsou. A nejsou to žádní restituenti nebo něco takového.

vládík 8.12.2007 13:35

Re: Re: Naše zdravotnictví-easy

Průměrný plat obvodního lékaře (údaje TREXIMA) ve 2. čtvrtletí letošního roku byl 39.200 Kč.  To opravdu není průměr v ČR.  Neříkám, zda je to málo, moc či akorát. Jen nemám rád, když někdo plácne údaj, jen aby něco plácnul.  Všechny platy jsou ve státech, kde hospodářství nemá za sebou 40 let ničení a blbnutí výš. Prostě jsou úměrné výši HDP toho kterého státu.  

Jo - a nezaměňujte plat (tedy mzdu) a příjem soukromých lékařů. Ti musí mít výrazně víc, neboť platí sestru, nájem, energie, ....  Opět důkaz, že jen plácáte a nevíte o čem.

A ještě dotaz (už jsem ho tady někde vznesl): O kolik jste ochoten (ochotna) zvýšit svoji platbu na pojistném - pokud pojištění vůbec platíte.  Já jen, že z jiných než našich peněz ty doktory nikdo nezaplatí.

vládík 8.12.2007 13:26

Kolik bere

Nevím, co rozumíte pod pojmem "bere". Jestli plat zaměstnance - lékaře chcete srovánvat s příjmem advokáta (notáře)-podnikatele, pak srovnáváte nesrovnatelné. On ten podnikatel má výdaje, které neumíte ani dopočítat.

Pro vaši představu uvádím výsledky TREXIMY (dlouhodobě sleduje mzdy jednotlivých kategorií, regiů apod.) za 2. čtvrtletí 2007: lékař obvodní (tedy nikoliv nemocniční specialista /abych nemusel vybírat který/): průměrný plat 39.200 Kč; medián 35.500 (tj. 185,80 Kč/hod.) - medián je příjem "toho prostředního", tedy polovina bere víc a polovina míň.  Proplacená doba 179,2 hod., v tom přesčas 8,1 hod. Sledovaný počet zaměstnanců: 4.899.

Ještě jednu poznámku: O kolik jste ochoten platit vyšší pojistné (pokud ho vůbec platíte), aby bylo možno lékaře zaplatit výrazně lépe.  Lze je totiž platit jen z vašich (našich) peněz.

buj 8.12.2007 9:34

Re: Buji,

Tak to je potom jiná! :-D

Fafa 8.12.2007 1:17

Buji,

to si ale nerozumime. Ja prave blba nikomu na Karlaku delat nechtel. Tak delam doktora v soukrome praxi asociovane s americkou universitni nemocnici a muj plat je podstatne vyssi nez trojnasobek prumerne mzdy v zemi.

buj 8.12.2007 0:33

Re: Re: Re: Re: Nejvíce v diskusi naříkají socky-připomínka

IZIP byl pouhý pokus. Pokud něco nebude povinně, tak je to na prd. Tak dopadl i IZIP.Pojišťovny to musí zavést-pokud ne ,neuzavřít smlouvu-ale taky zaplatit.Ale pokud by nebyly ,jako dosud mimo, dokázaly by si lehce spočítat, že se jim ta investice 10x vrátí.

buj 8.12.2007 0:23

Re: Prescasy:

Fafo.Konečně si uvědom, že to musí fungovat jako jinde ve světě. Holt doktor musí mít za normální pracovní dobu 3 násobek průměrného platu dané země.A můžeš plkat co chceš. Pokud tomu tak nebude, nebudou doktoři. A už brzo nebudou! Už teď přestávají být. A pokud děláš blba na telefonu, tak škodíš sám sobě ale i ostatním! Vzpamatuj se!

buj 8.12.2007 0:13

Re: Naše zdravotnictví-easy

Léky stojí stejně. Vybavení stejně. Baráky o něco méně-možná. Takže logicky platy . Ve všech západních zemích má lékaž násobek průměrného platu. V méně vyvinutých-Portugalsko-5x. Ve více 3x. My jsme asi méně-tzn. 5x. A jsme u toho. Plat bez přesčasů je stejný jako průměrný plat. Plat soukromých-např. PL o něco málo víc. A vo tom to je.A pokud to nebude jako všude jinde, tak to nepůjde. Budou prchat na západ. Nebudou atestovat. A nebude mít kdo léčit. Ale potom už bude pozdě. A vychovat např. PL trvá po absolvování VŠ 6 let. Tak teď už je 5´po 12!!!

katango 7.12.2007 23:06

Re: Re: Naše zdravotnictví

Ovšemže je - lékaři a ostatní zdravotníci.Resp. přesněji - naprostá většina lékařů.

baci 7.12.2007 22:35

Re: Naše zdravotnictví

protože není nic zadarmo-je asi nějaká oblast ve zdravotnictví,která tu cenu umožnuje na svůj úkor-k platbám Milton Friedman -ekonom a to dobrý-říkal že všechny investice jsou skoro vždy prodělečné kromě dvou a to do zdraví a vzdělání

Minutus 7.12.2007 21:57

Naše zdravotnictví

Mám od emigrantů informace, jak to chodí v Americe, Kanadě, Irsku. Všichni mi tvrdili, že naše zdravotnictví je lepší a neuvěřitelně levné.

Minutus 7.12.2007 21:45

Re: Re: Opravuji

Souhlasím, že návštěvy je potřeba omezit. Ale pojištění je nedostatečné a navíc neefektivní. Omezit návštěvy je dá jen masivní spoluúčastí. Ne 30, ale 100 Kč a omezení na 10 k. Tvrdím, že naopak lékárny neprodělávají, rostou jak houby po dešti a to by se jinak nestalo. Je to monopol a silná loby s farmaceutickými firmami.

Minutus 7.12.2007 21:27

Re: Re: Re: Re: Dost mimo

Pokud vás někdo třikrát za noc probudí, tak se moc nevyspíte. A proč si myslíte, že to ti doktoři za ty peníze nechtějí dělat?

40k, tj 30k na ruku je pro doktora prd. Kdekdo s menší odpovědností a koho většina lidí nepotřebuje si vydělá víc. Máte pravdu, je to Kocourkov. Lékař, kterého kdekdo potřebuje má nižší příjem, než zvěrolékař, kterého většina lidí nepotřebuje. Jak se má cítit? Potřebuje totiž zázemí. He že příjde po službě domů a musí luxovat, umývat nádobí atd. Měl by studovat. V ZÁJMU PACIENTÚ, aby bylo jasno. Nechcete aby vás lečil člověk, který není dostatečně znalý a navíc je nasraný, protože nemá na studium čas? Potřebuje cca 6-10 k na výpomoc v domácnosti. Kolik mu zbylo? 20k?

Minutus 7.12.2007 21:14

Re: Minute:

Mám ho podle Waltariho. Jeho styl se mi líbí. A filosofie rovněž. No 150 % poslaneckého platu - teď nevím kolik to je - 60k? To by už šlo. A k tomu to proplácení výkonů. Doufám, dě ty neatestované nenecháváte dělat zdarma všechno. Ale ti to neměli nikdy jednoduché. Dnes je aspoň běžné zakládat rodina až po třicítce - i když z hlediska zdravých dětí to až tak ideální není.

Pamětník starejch dob 7.12.2007 21:06

Re: Re: Lázně-platba

Ano existují.

Fafa 7.12.2007 20:47

Minute:

u nas to chodi tak, ze v nemocnici na ER slouzi atestovany doktor, ten dela triaz pacientu a stabilizaci. Jsme universitni spital, takze v nemocnici slouzi mladi doktori pred atestaci, ti to maji povinne a placene v (nizkem) zakladnim platu. Vedi, ze je to na tri - pet let a nikdo si nestezuje. Ostatni (po atestaci) jsou doma na telefonu a jezdi podle potreby, treba i ten kardiolog udelat urgenti koronarografii nebo nefrolog udelat urgentni dialyzu. Atestovani sluzby maji neplacene, ale zustane jim samozrejme platba za vykon. Ty sluzbu na telefonu proste bereme jako soucast zivota a nikdo nebrbla.  Pravda, sehnat atestovaneho internistu jako budouci partnera do praxe znamena mu zaplatit cca 150 % poslaneckeho platu. A neurochirurgove by pod prezidentsky plat nesli.

U Tebou jmenovanych specialistu - porodnici jsou doma na telefonu, rodicky maji jejich cisla mobilu a volaji je, kdyz jedou do spitalu. Dvouatestovany chirurg slouzi v jednom spitale ve meste primo na ER a spital slouzi jako Level 1 traumacentrum pro cele mesto.

Doplnkovy dotaz. Ten nick mas podle Waltariho?

  

Pamětník starejch dob 7.12.2007 20:46

Re: Re: Dotaz k zamyšlení

Juro, víte, na kolik si ti lékaři přijdou???

AAA 7.12.2007 20:43

Re: Opravuji

Služby právníka si nepředplácíte povinným pojištěním. Paradoxně tedy lidé, kteří přispívají nejvíce, systém nejméně využívají. A k těm důchodcům... právě ti považují často návštěvu lékaře za společenskou událost. Když už jdou do krámu, proč se nestavit i tam.

Pamětník starejch dob 7.12.2007 20:40

Milá stará káro, reformu založenou na platbách u lékaře a naopak

"zastropováním" hodnoty zdravotní daně, nazývané zdravotní pojištění, opravdu potřebuje jen ta hrstka nejbohatších. A nevím co se tím vyřeší kromě toho, že se minimálně 8 milionů lidí naštve.

Minutus 7.12.2007 20:37

Re: Prescasy:

Aha, ty myslíš specialistu, což nefrolog je. Ten by tam snad ani být nemusel. Já myslel internisty, pediatry, popřípadě chirurga, nebo třeba porodníka. Umím si představit, že nefrolog, nebo kardiolog může počkat do rána. Ale někdo by to měl kvalifikovaně posoudit, zda to tak je , ne? Tedy máš pravdu, jen šlo o to zobecnění.

Pamětník starejch dob 7.12.2007 20:35

Re: Re: Re: Dost mimo

Advokáta většina lidí nepotřebuje, zvěrolékaře také ne, ale lékaře ano. A vezměte si kolik vydělává Bill Gates a kolik třeba ten nedávno stávkující učitel ;-D;-D;-D.

S těmi službami je to opravdu podivný Kocourkov. Drtivá většina doktorů tu službu normálně v noci prospí a oddělení hlídá sestra. Tam jsou ty služby vitaným přilepšením a 40000 Kč příjmu měsíčně není určitě málo.

Ale tam, kde se ten doktor opravdu nevyspí. kde jde o život, tam bych naopak zajistil, aby ten doktor nepracoval příliš přesčas a rozhodně neoperoval nevyspalý. A na platu bych mu přidal.

baci 7.12.2007 20:33

pokud jsem si

pokud jsem si přečetl ony navrhované zákony ,je vybírání poplatku ,tak okrajová záležitost,jako Husův proces na Kostnickém koncilu.Osobně si myslím,že reforma nemůže vyjít na premise,že pojištovny si budou nakupovat péči od ZZ,a náklad na operaci ,třeba appendixu je velmi rozdílný .Takže co budou dělat ony velké ústavy nahuštěné na jednom místě-ty speciální zákroky bude dělat několik málo špičkových pracovišt.

Ludva 7.12.2007 20:28

Re: Re: Re: Re: Platby za recept jsou zhovadilost

To je výraz, který používá třeba Charles Dickens ve Starožitníkově krámu.

Fafa 7.12.2007 20:08

Prescasy:

Minute,

nepletu. V nemocnici slouzi lekar na prijmove ambulanci, tedy u nas na emergency room. Ten treba u pacienta s otravou ethylenglykolem udela zakladni vysetreni, odesle serum na zmereni hladiny ethylenglykolu, zahaji lecbu IV fomepizolem (mistni nahrada IV alkoholu) a zavola nefrologa, ktery slouzi doma a musi do 30 minut prijet do spitalu. Nefrolog pak udela dalsi potrebne veci, i..e. zavedeni centralniho zilniho katetru a dialyzu. V ceske nemocnici je ten nefrolog v budove. Ale stejne ceka na vysledky.

Čenda 7.12.2007 19:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Manželka i já jsme dloouholetí důchodci

Tak to je na velmi dlouhé vyprávění. Kdyby jsem Vaše argumenty myslím ty předešlé rozebral, stejně by jste zas nic nepochopila jak už jste napsala. Je mi Vašeho nepochopení líto, ale i to se stává. A důchodce opravdu ten menší příjem má, proto že výdej za léky v případě nemoci jej zatíží daleko více než člověka pracujícího, myslím tím člověka s průměrným platem. Tak že v tom pochopení dalšího Vám opravdu ale opravdu nemohu pomoci. ( blondýnko)