8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Minutus 7.12.2007 13:26

Opravuji

kuřáci příjdou o půl krabičky cigaret.

Pokud je někdo na pochybách, ať si porovná kolik zaplatí u právníka, když se chce domoci svých práv.

Minutus 7.12.2007 13:23

Dost mimo

Rovněž nejsem příznivcem Julínkovy reformy, ale ze scela jiných důvodů, než autor. 30 Kč, ale ani oněch max 5000 Kč ročně jako cena za zdraví není pro 99,9 % obyvatelstva vážný problém. Jde spíše o priority. Ti, na něž to dopadne, budou muset omezit jinou spotřebu. Kuřáci třeba při zaplacení 30 Kč příjdou o 30 Kč. Zvládne to tak drtivá většina lidí, že se ordinace, přes tento křik nevyprázdní. Mělo by to být 100 Kč. Řeči o vážném nabourání rozpočtu jsou čistou demagogií.

Z druhé strany nechápu onen doplatek na položku na receptu. Nebylo by jednodušší zvýšit doplatek u každého léku o 30 Kč? Bylo by na lékárnách, zda si o to sníží marži, nebo to vyberou. Regulační účel bude dosažen a odpadne další administrativa.

Ovšem zvýšení normální pracovní doby lékařům na 48 hodin - to je opravdu perla. Ví vůbec někdo, jak například mladá lékařka, co má děti, má pracovat 32 - 40 hod měsíčně navíc? Argumenty, že lékaři nechtějí sloužit je pravdivý.  Ale za služby by jednoduše měli být adekvátně odměňováni - pak se najde dost takových, kterým se to vyplatí. Kde je tady ODS se svými kecy o neviditelné ruce trhu, která všechno zařídí? Aha, já zapomněl - někdy se to hodí do krámu a jindy zase ne.

Čenda 7.12.2007 13:22

Re: Re: Re: Re: Re: Nekupujte kraviny, ušetříte víc, než těch pár kaček.

Jen tak na okraj blbosti dávno nekupuji ale kolik vlastně vydáte za to komerční připojištění?

doktor 7.12.2007 13:21

Re: Re: Pojem hotelové služby

Ta diskuse nemá smysl. Protože mám v Německu i Rakousku jednak spolužáky z fakulty, kdysi emigranty, a navíc pár přátel, vím, jak to tam chodí. Nedostatek informací nevede k rovnocenné diskusi. Ministr vnitra a jeho spolupracovníci ovšem ty informace mají, a přesto jednají, jak jednají. Ta sebedůvěra (arogance), která se nepotřebuje radit, je ohromující. Jak nebýt osobní, když se o tvůrci reformy MUDr.Hroboňovi dočtete, že po atestaci krátce pracoval jako internista (stejně jako Dr.Rath), a pak 6 let jako poradce farmaceutických firem. Má MBA (Master of Business Administration) po ročním studiu organizace zdravotnictví v USA. Co se tam asi dozvěděl o zdravotnictví českém? Jeho, stejně jako ministra nebo tápajícího premiéra si dobře platíme z vlastních daní. Vám to nevadí?

Diodo 7.12.2007 13:18

ODS je národně socialistická strana.

Ministr Julínek řeší reformu jako ten, kdo jde zašít kalhoty kladivem.

1. poplatky mají snížit návštěvnost v ordinacích, ovšem zvýší výdaje za úřadování

2. poplatky za položku na receptu nejdou jdou zpět do pojištění nebo je Julínek podmazaný lékárníky?

3. Co je však do nebe volající, je zavedení 48 hodinové pracovní doby lékařům. Julínek zálibně vzhlíží k padesátým létům!!. Jenom proto, aby vyhověl EU a nebylo víc přesčasů než je zdrávo (pro všechny). Přesčasy se nezvýší, ale zvýší se pracovní doba. Fuj!!!  Doufám, že budou žaloby na diskriminaci a že ji zaplatí autoři toho podvodu.

Čenda 7.12.2007 13:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Manželka i já jsme dloouholetí důchodci

Ale Lído Vy jste vůbec nic nepochopila / nejste náhodou blondýnka ?/ A dle Vaši rétoriky by jste asi důchodce nejraději nevím co a hrubě se vyjadřovat nechci. Poznáte sama pokud nejste příjmově hodně silná co to důchod je a to zejména v té menší příjmové relaci.

pepawo 7.12.2007 13:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Manželka i já jsme dloouholetí důchodci

Ano, existuje, ale zřejmě jste ho nikdy nepotřeboval. Já je měl, zlomenou nohu v kotníku, a připlácení k nemocenské (limitované) skončilo, ještě jsem měl na noze sádru. Po této zkušenosti jsem to ihned vypověděl.

Jen další argument pro rovnici pojištění = zlodějna!

I-Worm 7.12.2007 13:14

Re: Re: Cizinci

nepochybně ty dluhy nikdo nevymáhá z toho prostého důvodu, že je daleko snadnější obrat slušného člověka, než lumpa.

BOMBON 7.12.2007 13:04

Re: Kristusku, zase poplatky....

pokud je ovsem zarazeny az do mozku, jako v pripade autora, jde o jasny pripad pro docenta chocholouska....:-)

Rudolf 7.12.2007 13:04

Re: zák č. 2/1993 o vyhlášení základních práv a svobod součástí ústavního pořádku ČR

No to je právě Vaše chyba úvahy: Máte nárok na to, co stanoví onen Ústavou předvídaný  zákon, který Ústavu provádí.Pokud si myslíte, že Ústava Vám zajišťuje "bezplatné léčení", tak jste v hrubém omylu, neboť pak by bylo protiústavní i vybírání  "zdravotního pojištění" - a kdo by pak lékařům platil a za co?  Vy přeci máte právo na "bezplatné léčení" a lékaři jsou pak povinni léčit na vlastní útraty, že?

F2 7.12.2007 13:02

Re: zák č. 2/1993 o vyhlášení základních práv a svobod součástí ústavního pořádku ČR

Čtěte dobře - za podmínek, které stanoví zákon. Mimochodem bezplatná péče je stejně protimluv...

BOMBON 7.12.2007 13:00

zasse jeden rozumbrada

kdyz mam treba pocit, ze mi k poradnemu zivotu chybi deset milionu, znamena to podle autora, ze jsem je zrejme kdysi mel....

v jednom bych ale autora velmi podporil... aby deti a duchodci byli od poplatku osvobozeni... ale pouze za predpokladu, ze naklady na jejich zdravotni peci ponese autor a vsichni, kteri maji podobne nazory.  moji penezenku racte laskave vynechat...

kdy uz konecne i takovym "expertum" dojde, ze solidaritu (a o jeji mire se muzeme bavit) je potreba zcela oddelit od procesu, ktere ve spolecnosti probihaji?

boj proti hovadstvi nikdy neskonci, porad tu bude dost takovych dementu, kteri maji presnou predstavu jak utratit cizi penize, aby naplnili sve predstavy o "spravne" spolecnosti... ach jo;-(

jezevec 7.12.2007 12:59

Re: Re: není to optimální, ale jak jinak ven ?

doktore ukažte mi dítě které nemá mobil - můžete začít hned v první třídě základní školy.

a pak mi z nich vyberte ty, kteří neprosmskují o 3,14-čovinách za týden víc jak třicek korun.

 z toho vyplyne úměra problému třicetikoruny pro dnešní děti (neváhal bych říci stokoruny)

Jiří 7.12.2007 12:54

Re: Jaká bezplatná péče - demagogií a lží se debata vést nedá

Když Vám zedník opravuje povodní zničený dům jehož oprava je hrazena z pojistky také nmá právo tvrdit, že to máte zadarmo.

Rudolf 7.12.2007 12:53

Re: Cizinci

A pročpak, pokud takové dluhy existují, je nikdo nevymáhá? Obchodní společnost, která poskytuje služby bez vymáhání plateb je buď na konkurs (je -li z takového neb jiného důvodu platby neschopná) a nebo je třeba trestně stíhat její představitele pro "nevěrnou správu" majetku zakladatele. Já vím, že běžný felčar tohle neumí  - ale právě proto jsou v řadě krajů nemocnice přeměňovány na obchodní společnosti - ty to totiž umět musí. A proto  nejschopnějšími řediteli nemocnic nebývají obvykla MUDři, ale ekonomové. Vcelku návodný příklad najdete i v Heyliho " Konečné diagnose", a ta byla napsána někdy koncem padesátých let minulého století.

Xury 7.12.2007 12:53

Re: Pojem hotelové služby

Pojem hotelové služby se možná používá ne úplně vhodně, nicméně se domnívám, že všichni ví o co jde. V každém případě jsou to náklady, které by měl každý i v případě, že by žil doma. Sice jistě s větším komfortem (ne vždy) a lepší kvalitou (také ne vždy), ale na druhé straně s prakticky nepřetržitým lékařským dohledem.

Vždy mne nadchne argument, jak si v těch vyspělých zemích mohou dovolit mít ten tržnější systém, protože mají vyšší příjmy. Zřejmě panuje jakýsi předpoklad, že vyšší příjmy (než máme my dnes) měli obyvatelé těchto zemí vždy. Nebo myslíte, že tam měli bezplatné přídělové zdravotnictví a až zbohatli, tak tam zavedli spoluúčast? A pokud jde o to Německo, jak je to dlouho, co stávkovali němečtí lékaři za zvýšení platů? A pokud si vzpomínám, tak stávkovali déle než ti naši.

Jiří 7.12.2007 12:47

zák č. 2/1993 o vyhlášení základních práv a svobod součástí ústavního pořádku ČR

 čl. 31.

Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají  na základě veřejného pojištění právo na

bezplatnou zdravotní péči.za podmínek které staniví zákon.

Není snad toto ustanovení ,v síle ústavního zákona ,zkladní překážkou vybírání jakýchkoli poplatků spojených se zdravotní péčí? A to jak poplatků za ošetření, předpis léků ale i příplatků za léky. Jsem přesvědčen že bez změny ústavy je jakákoli platba soudně nevymožitelná.

Xury 7.12.2007 12:44

Re: Re: Re: Rozumný názor

Mohl byste, prosím, upřesnit, jak se  v mé reakci na váš příspěvek projevuje moje pravolevé vidění? Jinak chápu vy byste prostě bouchal do stolu, rozbil vládu a pustil tam opozici. S ohledem na vaše zjevné preference se nedivím. ;-D;-D;-D

Xury 7.12.2007 12:40

Re: No jo vono takový "zaškrábání v krku "

Jasně! To je řešení! Všichni budem při každé blbosti chodit k doktorovi (co kdyby to něco bylo) a až nám něco skutečně bude, tak holt už nebudou peníze na operaci (při současném systému) nebo nám sdělí, že se na operaci dostaneme tak asi za 12 až 18 měsíců (v centrálním státním systému).

Rudolf 7.12.2007 12:40

Re: Lázně-platba

A existují "ambulatní lázně" na zdravotní pojištění??

doktor 7.12.2007 12:40

Pojem hotelové služby

pro pobyt v nemocnicích používáte demagogicky.V českých nemocnicích jste ve skutečnosti (pokud nezaplatíte 150 - 300 korun denně navíc) zavřený v jedné malé místnosti s několika dalšími, úplně cizími lidmi, bez jakéhokoliv soukromí nebo sebemenšího pohodlí (vlastní rozhlas, televize, telefon, WC atd.), jíte pochybné jídlo, servírované v dvoukilových kovových schránkách, nebo také (pokud jste v přípravě na vyšetření, na operaci nebo po operaci) několik dnů nejíte nic. Je běžné, že v našich nemocnicích je strava hladová. To není komfort hotelový, ale vězeňský. Holandsko a Švýcarsko mají především vysoké mzdy a vysoké důchody. To se potom lehko na zdravotní péči doplácí. Francie se systémem zdravotnictví, i přes poměrně vysoké mzdy, velmi podobá našemu. Pro nás nejpřijatelnější je systém rakouský nebo německý. Víme to od roku 1990. To se ovšem nehodilo a nehodí do krámu našim privatizačním reformátorům. Nemocnice jsou tam totiž převážně veřejnoprávní (obecní, okresní, městské, fakultní), za pobyt v nich se neplatí, pohotovostní služby slouží všichni obvodní lékaři ve vlastních ordinacích (střídají se), poplatky v ambulancích a v lékárnách neplatí děti ani důchodci (a nízkopříjmové skupiny, jakékoliv). Nejde o nějaké ideologické "rozdýchávání" , ale o respektování zvyklostí, ekonomických a sociálních rozdílů v jednotlivých zemích, a samozřejmě o správné nazývání věcí jejich jmény (viz "hotelové poplatky").

Blanche 7.12.2007 12:36

Lázně-platba

Ještě prosím odpověď, pokud ji někdo znáte. I v lázních bude hrazen poplatek 60,- Kč za den. Co ale v případě, že jsou lázně ambulatně, čili pacient do nich jen dochází na procedury a nečerpá tzv. služby, t.j. ubytování a jídlo? Myslel někdo z tvůrců reformy i na tuto možnost? Jinak pojmenování pacient je a má zůstat pacientem, "klient" je např. v cestovní kanceláří, hotelu atd. za chvíli bude nazýván i vrah klientem. Zajímalo by mě, kdo přišel s tímto pokřiveným názvoslovím a proč jej používají i novináři, aby se ujalo. Je to i významově nesmysl.

Blanche 7.12.2007 12:25

Cizinci

Dluhy, které mají dodnes vůči nemocnicím cizinci ,se pohybují v řádech stamilionů a dodnes nebyy uhrazeny. V tomto světle se jeví platby 30,- Kč i za kojence směšnými. Přitom v mnoha případech byli ošetřeni cizinci, kteří si svá zranění způsobily např. při vyřizování účtů a kriminální činnosti.

H.K. 7.12.2007 12:17

Re: Re: Rozumný názor

To jste přehnal.

Šedovous 7.12.2007 12:16

No jo vono takový "zaškrábání v krku "

taky může být první příznak rakoviny hltanu nebo hrtanu. Jasně vydržte a jděte k doktorovi až ve stadiu III až IV. Autor je ho/vado.Pardon omlouvám se autorovi není hov/ado ale s Julínkem si nemá co vyčítat.

H.K. 7.12.2007 12:16

Re: Rozumný názor

politiků ve vládě vedené líným, nevzdělaným a proto nerozhodným premiérem.

doktor 7.12.2007 12:07

Re: Re: Rozumný názor

Nejnověji byla uzákoněna reforma zdravotnictví ve Spolkové republice Německo. Veřejná diskuse o ní, a to zejména v parlamentu a ve zdravotnických komorách, probíhala dva roky. Poplatky neplatí (stejně jako v Rakousku) děti a důchodci. Hlavní věc, o kterou šlo, bylo zavedení povinného solidárního zdravotního pojištění pro všechny příjmové skupiny: až dosud nejvyšší příjmové skupiny pojištění platit nemusely (musely si ovšem veškerou zdravotní péči hradit přímo). Ve svém příspěvku nehájím Dr.Ratha, ale kritizuji jeho nástupce. Vaše pravolevé vidění světa nesdílím. Také proto neváhám ukázat na slabost současného premiéra, projevující se na každém kroku: od půl roku trvajícího sestavování vlády až po váhavost, se kterou reaguje na přítomnost neschopných nebo z trestných činů podezřelých ministrů ve své vládě. To hraje samozřejmě roli i v případu reformy zdravotnictví.Tu německou prosazovala sice ministryně zdravotnictví Ulla Schmidtová, ale také a především premiérka Merklová.

H.K. 7.12.2007 12:06

Re: Zdravý nemocný

Já s Vámi souhlasím. Kritici současné reformy zdravotnictví se shodují na tom, že reforma je potřebná a na zabezpečení kvalitní péče je potřeba víc peněz. ČSSD vládla dvě volební období a nic neudělala pro zlepšení systému zdravotní péče. Kromě zvyšování platů a zadlužování. Ani autor článku kritizuje, ale sám žádné řešení nezná. Taková kritika je sice potřebná, ale k řešení problému nepřispěje. Pokud budou vyčerpánu finanční prostředky na Paraleny, potom nebude na drahé přístroje a drahou léčbu. Peněz je omezené množství a není možné stále přisypávat desítky miliard. Zdarma není nic. Od kritiků reformy bych rád slyšel, kde peníze vzít. Solidarita mezigenerační a zdravého s nemocným, určitě ano, ale musí mít mantinely.

Pacient se musí podílet určitým způsobem a platbách v nemocnici a personál musí být finančně zainteresován na kvalitě služby.

Xury 7.12.2007 11:47

Re: Rozumný názor

Fakt jsem si nevšiml, že by třeba Rath své představy konzultoval s odborníky, pacienty nebo kolegy ve vládě. Pokud vím tak své koaliční partnery socialisti přehlasovali společně s komunisty i v parlamentu. Jinak vaše osobní útoky na Topolánka výrazně snižují již tak nevalnou úroveň vašeho příspěvku a myslím, že nejlepší by byla kdyby změna nicku. Takhle tomu titulu děláte jen ostudu.

Xury 7.12.2007 11:36

Re: Re: Reforma

Jak jsem už psal, tak všechny používané systémy se vzájemně liší. Některé dost zásadním způsobem. Kromě toho se obávám, že to doladění ne český rozměr by taky mohlo znamenat úplné zničení původního konceptu. Jinak mám pocit, že ony navržené změny v zákonech (ne ta drobnost s poplatky) by snad měly směřovat k modelu, který počítá s konkurencí více pojišťoven i pojistných plánů, což je situace např. Holandska, Švýcarska nebo Francie. Ovšem čistý Švýcarský nebo Holandský model by asi místní rovnostářské a na doplácení nezvyklé obyvatelstvo zřejmě "nerozdýchalo".