16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 13.4.2024 10:15

To je dobrý! ;-D R^

O. Istvanfy 14.4.2024 20:31

Je;-D

P. Hák 13.4.2024 7:51

Co je na tom? Já znám spoustu lidí, kteří si dávají do ikonky vlajku státu, jehož by chtěli být občany. Třeba dva přesvědčení huliči od nás tam mají vlajku Jamajky.

Akorát ta bílá tam hapruje, zavání to mírovým jednáním a to my přece nikdy.

V. Němec 13.4.2024 8:51

Na obzoru plachta bílá.

J. Majzlík 13.4.2024 17:22

Jen žádný strach a paniku, již pluje naproti této lodi konvoj fregat s pirátskou vlajkovou lodí vzadu a s nejstrrašnějšším pirráátem všech dob, z Lipan původem na můstku.

P. Hák 13.4.2024 21:33

Proboha NE!!! Vůbec nezmiňovat! Víte vy vůbec, jaké národnosti je autor té knihy?

V. Němec 14.4.2024 5:33

Jaké asi Valentin Katajev mohl být? A vy z toho máte osypky?

P. Hák 14.4.2024 9:04

No samozřejmě! To je přece schvalování genocidia, číst takové knihy.

Jinak ta kniha časem bude sběratelský kousek, myslím vydání s Lhotákovými ilustracemi. Pokud teda neskončí na hranici.... eee pardon, v ekologické recyklaci.

V. Kolman 15.4.2024 14:07

To máte pane Němče těžké.

Například Filipinci mají némlich stejnou vlajku, jako Češi, akorát mají prohozenou modrou a bílou barvu. Tedy - bílý klín a modrá část, sousedící s červenou.

To jsou paradoxy;-D;-D;-D

R. Langer 13.4.2024 6:04

Jo, a tohle je taky paráda!

"Víte, já chápu, že Slováci jsou alergičtí na „poučování z Prahy“. Jenže Slovensko je už třicet let samostatný stát a mělo by si zvyknout, že už není žádné poučování z Prahy."

Myslím, že hlavně byste si na to měl zvyknout vy, autore, ta nadutá sebestředná nadřazenost nad Slováky z vás doslova čiší. Co si to vůbec DOVOLILI? To vy byste jim ukázal kdybyste mohl, co? Tak přesně kvůli takovým debilům ti Slováci tu samostatnost chtěli. A dobře udělali, jak je vidět. :-P

I. Hermanek 13.4.2024 6:33

👍

R. Langer 13.4.2024 5:59

A víte, kdy nás Rusko na ten seznam zapsalo, hned jako druhé po USA? Zkuste si to za domácí úkol dohledat. ;-D

J. Roškota 13.4.2024 7:08

Poté co Rusko začalo s hybridní válkou proti západním zemím podle Gerasimovy vojenské doktríny z roku 2012?

M. Zasazabanovaný 13.4.2024 7:40

Mýlite sa. Bolo to až po tom, čo sa českí politici zbláznili a začali vyvesovať obrazy prezidenta cudzieho štátu vo vreci na mŕtvoly na svojom ministerstve a besne vykríkali, že sú s Ruskom vo vojne, ospevovali teroristické útoky v Rusku na civilov a začali za zapájať do vojnového konfliktu sami a dobrovoľne.

J. Kočvar 14.4.2024 14:32

Mýlíte se Vy. Rusko nás a Spojené státy označilo za nepřátele už před svou agresí na Ukrajině. Obraz Putina v pytli na mrtvoly byl vyvěšen logicky až po ruském útoku na Ukrajinu.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rusko-seznam-nepratel-cesko-usa-kreml_2105141820_tzr

R. Langer 13.4.2024 9:05

Špatně. Znovu a lépe. :-P

J. Petrová 13.4.2024 4:16

Nejsme na seznamu nepřátelských států, jsme na seznamu nepřátelsky se chovajících států. A vzhledem k tomu, jaké psí kusy naši představitelé v posledních letech vyvádějí, zcela oprávněně.

Trpíme syndromem čivavy, která bezpečně schovaná v páníčkově kabele, vyštěkává na velkého psa a pak se diví, že ten po čase zavrčí.

K. Machala 13.4.2024 4:00

1*

I. Hermanek 13.4.2024 6:34

👍

J. Kostelanský 13.4.2024 1:16

Začátek byl dobrý a pěkný. Ale když autor napsal, že Rusko nás zařadilo na seznam nepřátel, a proto je Rusko našim nepřítelem, číst jsem pomalu přestával.

Zde je krásně vidět, jak se sto krát opakovaná lež stala pravdou. Něco má na svědomí neznalost ruštiny, ale spíš bych zatím viděl úmysl. Tak tedy:

V ruštině se slovo nepřátel řekne "vrag" a nepřátelský je "vraždébnyj". Přítel se řekne "drug", přátelství "drúžba" a přátelský je "družeľúbnyj". Podobně jako se v angličtině řekne přítel friend a nepřítel enemy, tak i v ruštině sa slovo nepřítel netvoří ze slova přítel pomocí předpony "ne-" jako je tomu v češtině nebo slovenštině. Podobně němčina má na to odlišné slova: priateľ = Freund, nepriateľ = Feind.

Rusové v tom seznamu nikdy neuváděli žádný západní stát (směrem od Ruska) jako "vražděbnyj", tedy jako nepřátelský. VŽDY uváděli slovo "ně družeľúbnyj". Jen pro úplnost dodám, že ruský zápor "ně" se vždy píše odděleně od slovesa, na rozdíl od češtiny nebo slovenštiny.

Překládat výraz "ně družeľúbnyj" jako nepřátelský je tedy nesmyslem vyplývajícím buď z neznalosti ruštiny, nebo snahou za každou cenu svalit zhoršení vztahů na Rusko. Anebo je to kombinace obojího. Jak tedy přeložit tenhle výraz?

Dalo by se to přeložit i takhle: "ne přátelský". Ale lepší je výraz "nikoli přátelský". Ve slovenštině je to pak "nie priateľský" - s mezerou. Pokud si myslíte, že mezi těmito slovy a slovem nepřátelský moc veliký rozdíl není, tak buď nemáte cit pro jazyk nebo se pokoušíte znásilňovat skutečnost. Protože slova "přátelský" a "nepřátelský" jsou dva krajní mantinely ve vzájemném vztahu. A mezi těmito mantinely je spousta jiných možností. Státy nebo lidé se mohou ignorovat, respektovat, spolupracovat atd. A přesto nemusí být ani přátelé, ani nepřátelé.

Přesto je tohle krásný a hlavně typický příklad zkreslování reality ve vztahu k Rusku. Jak se říká, ďábel se skrývá v detailech. A právě na záměrně zkreslených detailech je možné vystavět paralelní realitu, jakou mimochodem představil autor článku. Pak se nelze divit, že dospěl k závěrům

J. Kostelanský 13.4.2024 1:17

... že dospěl k závěrům, k jakým dospěl.

A pokud si pořád myslíte, že stejně je mezi těmi slovy malý rozdíl, tak vězte, že o podstatně menších "prkotinách" se ve smlouvách nebo prohlášeních mezi státy diskutuje někdy dny i celé týdny. Např. po společném jednání ukrajinské a slovenské vlády ve městě Michalovce na východě Slovenska chtěla ukrajinská strana v závěrečném tiskovém prohlášení uvést text, že "slovenská vláda bude podporovat výhradně ukrajinský mírový plán". Což Fico samozřejmě odmítl. Slůvko "výhradně" se v textu vypustilo a již to bylo v pořádku. Ve schváleném znění textu je pak, že "slovenská vláda bude podporovat ukrajinský mírový plán". Z toho vyplýva, že nejen ten ukrajinský, ale jakýkoli, který má šanci na realizaci.

Přímo komicky zní obavy autora z možnosti, že by si Maďarsko mohlo nárokovat část Slovenska. Že prý kdo by nám to měl garantovat, že se tak nestane... :-) Ale Fico NIKDY ani jen v náznacích neřekl, že Slovensko by mělo vystoupit z Evropské unie nebo z NATO. To jen autor k tomu dospěl na základě nesmyslů v médiích smíchaných s jeho fantasii. Ale dejme tomu, že se o několik desetiletí budou v Evropě opět měnit hranice, což se podle mně s velkou pravděpodobností i stane. V tom případě ale bude určitě lepší mít za zády Rusko než muslimskou Evropskou unii, která bude mít obrovské problémy sama se sebou. Anebo si myslíte, že muslimské vlády v Británii nebo Francii budou zajímat územní spory mezi Slovenskem a Maďarskem, potažmo mezi Německem na jedné straně a Českem a Polskem na straně druhé? Ty bude zajímat hlavně brzké zavedení práva šaría v západní Evropě.

Robert Fico není nepopsaný list papíru. Je premiérem po čtvrté. Za vlády Roberta Fica Slovensko vstoupilo do Unie i do NATO. Za vlády Roberta Fica Slovensko přijalo euro. Robert Fico je nositelem nejvyššího českého vyznamenání Řád Bílého lva, který se uděluje již od roku 1922. I když ho dostal od prezident

J. Kostelanský 13.4.2024 1:20

... I když ho dostal od prezidenta Miloše Zemana, což pro mnohé může snižovat význam tohohle ocenění.

Nebojím se říct, že Robert Fico je "liška mazaná". Umí tancovat mezi vejci. Před pár dny to prokázal např. společným zasedáním ukrajinské a slovenské vlády. V tomhle kontextu vypadá Petr Fiala jako politický amatér z páté horské ligy. A jak vypadá autor článok, o tom je škoda mlčet :-) (oblíbené rčení zpěváka Pavla Hammela).

K. Machala 13.4.2024 4:13

Slova nejsou v putinistánu tak podstatná, jak naznačujete. Možná byste k ruštině mohl přidat i ukrajinštinu a sledovat obojí.

Putin klidně použije slovní spojení 'naši partneři', ale nechová se partnersky, jaderná kudla v kapse se mu přitom otevírá. Slyšel jsem ho vysvětlovat, jak chtěl vyměnit Navalného, ale bohužel 'se stalo, co se stalo'. S těmito slovy je v rozporu vyznamenání velitele tábora po Navalného smrti. Vůbec je fuj, jak může někdo obhajovat režim, který toto dělá, který nepustí opozičního kandidáta k volbám, pak ho přiotráví, pak ho zavře, pak to nestačí, tak ho pošle do minus 40 C a když umře, ať už jakýmkoli způsobem, vyznamená velitele tábora. Na Ukrajině nejen vede hnusnou válku, ale střílí často na civilní cíle, aby lidi neměli elektřinu a klidně to háže přednostně na města, kde se mluví víc rusky. On je nemocný a vy ho pořád bráníte.

J. Nevrkla 13.4.2024 7:12

Hezká ukázka, jak člověk sledující pouze ta správná média a věřící propagandě může být mimo realitu. Ta ho ovšem brzy přivede k vystřízlivění a frustraci.

J. Rejzek 13.4.2024 8:57

Ano, sviňárny se dějí. Jako když zavřeli jistého Sládka, aby nebyl zvolen prezidentem.

J. Kočvar 14.4.2024 14:35

Sládek by presidentem nebyl zvolen ani omylem a i kdyby mohl ve druhém kole presidentské volby hlasovat, tak by Havel stejně byl zvolen ve třetím kole, protože tam by hlasovali poslanci a senátoři dohromady a v Senátu měl Havel jasnou převahu.

K. Novak 13.4.2024 0:53

Snazi se nas postvat proti Slovensku tak jako postvali Ukrajince proti Rusum.

J. Nevrkla 13.4.2024 0:24

Autor opět blábolí. Marně.