16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 13.4.2024 15:30

... a naše země měly takový úzus, že když se v nějaké vrcholné funkci objeví třeba blbec nebo mafián, moc to nekomentujeme a počkáme, až to přejde, psáno v článku.

Ehm ... to bychom se ukomentovali, komentujíce setrvalý stav. A čekání až to přejde je setrvalý.

J. Jurax 13.4.2024 15:37

Oprava - A čekání až to přejde je setrvalý stav.

P. Dvořák 14.4.2024 7:01

"A čekání až to přejde je setrvalý stav."

Změňme čekání na dočasný stav, neboť dočasnost = nekonečno mínus jeden den. :-)

Udělejme tedy to, co umíme nejlépe - Čekejme.

P. Brich 13.4.2024 14:38

"To samo Rusko nás zařadilo na seznam nepřátel, ..."

Potom, co jsme se k němu začali chovat nepřátelsky!!

J. Rechnovský 13.4.2024 19:41

Blbost. Rusaci jsou naši nepřátele nejpozději od 21.8.68. Krátká pauza po prohre ve studené válce byla o naději, že ta chátra přijde k rozumu jako Němci po druhe svetove. Nestalo se. Rusaci prostě jsou a zůstanou nepřátelé, kteří, pokud dostanou příležitost, budou se vždy snažit nás ovládnout.

R. Langer 14.4.2024 6:36

Jasně, kdežto Ukrajinci zázračně konvertovali z původních okupantů na nejlepší bratry ve zbrani. Aha, tak to pak jo. ;-D

P. Diviš 14.4.2024 16:23

Jo, asi tak. jen v tom nevidím nic zázračného, být v sousedství Rusáků jinak dopadnout nemůže.

V. Čermák 14.4.2024 18:56

No oni v sousedství Ruska byli stovky let a od přátelských Ruských vládců taky dostali veškeré svoje území a navíc svobodu od Gorbačova. Zblbli až když jim USA slíbily holuba na střeše a nebudou mít ani vrabce v hrsti, což od Rusů vždy měli...:-/

J. Rechnovský 14.4.2024 11:45

Blbost. Rusaci jsou naši nepřátele nejpozději od 21.8.68. Krátká pauza po prohre ve studené válce byla o naději, že ta chátra přijde k rozumu jako Němci po druhe svetove. Nestalo se. Rusaci prostě jsou a zůstanou nepřátelé, kteří, pokud dostanou příležitost, budou se vždy snažit nás ovládnout.

J. Sedláček 13.4.2024 12:01

a co toto je za kousek

M. Zasazabanovaný 13.4.2024 11:16

Celkovo je súčasná česká psychopatická vláda nebezpečná svojmu národu i okolitým krajinám.

https://www.pi-news.net/2024/04/nach-tagelanger-medienhetze-morddrohung-gegen-petr-bystron/

Po štvanici podpořené Fialovou vládou vyhrožují poslanci AfD Petru Bystroňovi smrtí.

Poslanec AfD Petr Bystroň se po několika dnech mediálního rozruchu stal terčem výhrůžek smrtí a vydírání. Jak informoval deník BILD, jeho kancelář v Bundestagu v Berlíně obdržela anonymní dopis s textem: „... Pokud si vážíte svého života, pak rychle shromáždíte 100 000 € a zavoláte sem...“

Vyděrač urážel zahraničněpolitického experta AfD jako „kreténa“ a přidal koláž s Bystroňovou fotografií s namalovaným Hitlerovým knírkem. Policie Spolkového sněmu bere záležitost vážně a zahájila vyšetřování (spis č. Vg/949/2024). Podle deníku BILD Bystroň o hrozbě smrtí říká: „Jsou to plody pomlouvačné kampaně posledních dnů. Ptám se českého premiéra Fialy: ‚To je to, čeho jste chtěl dosáhnout?'“

Petra Fialu nyní několik insiderů z pražských úřadů obvinilo z osobní odpovědnosti za zveřejnění Bystroňova jména v souvislosti s kauzou zpravodajského portálu Voice of Europe.

Bystroň řekl, že jde o pomstu za jeho vystoupení na protivládních demonstracích v Praze, jako byla například demonstrace na Václavském náměstí v roce 2022, kde statisíce Čechů provolávaly slávu politikovi AfD a zároveň hlasitě požadovaly demisi nenáviděné Fialovy vlády.

Autor článku klamstvami obhajujúci súčasnú českú vládu je buď podobne šibnutý ako jej členovia, alebo úplne bez chrbtovej kosti.

V. Heidlerová 13.4.2024 10:34

Nebyla "středoslovenština" vlastně odnoží češtiny, kam ji dovezla husitská vojska Jana Jiskry z Brandýsa??? Česká vojska zalidnila část Slovenska a zanechala tam nejen potomky, ale i dialekt češtiny. Dobrá práce. Nadstandardní.

M. Zasazabanovaný 13.4.2024 10:50

Hlúpa Heidlerová. Bratríci na Slovensku plienili statky a dediny takým spôsobom, že ich ľudia vnímali za hrozbu ako voľakedy Tatárov. Vaši bratríci, jiskrovci zanechali na Slovesnku spomienku na posthusitov ako na lúpežníkov. Nič viac.

Hlúpa Heidlerová: Aký bol štvrtý liturgický jazyk kresťanstva a kde došlo k prekladu biblie do tohto jazyka?

J. Jurax 13.4.2024 15:33

Jistě. Ale cyrilicí již napíšete ... :-)

J. Jurax 13.4.2024 15:34

Kde došlo k prekladu biblie do tohto jazyka? Inu, na Velke Moravě ... :-)))

P. Diviš 14.4.2024 16:24

Která, jak (na Slovensku známo) byla vlastně velkým Slovenskem. :-P

M. Šejna 13.4.2024 11:13

Ať žije alternativní historie v podání historičky Heidlerové.

;-D

R. Langer 13.4.2024 15:07

Než se ukáže, že to byli Ukrajinci. ;-D

P. Hák 14.4.2024 9:07

Podle toho, co jsem četl já, nebyla.

Češtině je podobné západoslovenské nářečí. Střední Slováci byli ovlivněni slovanskou populací z podunajské nížiny, která sama byla následně maďarizována.

V. Kučer 14.4.2024 9:58

V dobách Jana Jiskry z Brandýsa měla čeština blíže ke staroslověnštině, my bychom jí moc nerozuměli.

V. Heidlerová 14.4.2024 13:33

Slováci považují staroslověnštinu za základ slovenštiny a presentují ji jako první slovanský jazyk, tedy slovenština=základ slovanských jazyků, haha. My jsme s nimi sousedi. Jan Jiskra ovlivnil řeč bohoslužeb na Slovensku (staročeština), mše se v celých pasážích odehrávaly ve staročeštině - evangelické kancionály, překlad Písma, dodnes se částečně uchovaly, ustupují však katolicismu a falešnému výkladu slovenských dějin. Staročeštině se dalo rozumět, studovala jsem to. Staročeština nerovná se staroslovĚnština a už vůbec ne staroslovEnština. Čeština má historicky zmapován svůj vývoj, o to svědčí literární památky, slovenštinu můžeme brát za jaksi kodifikovaný jazyk od doby Lud. Štúra v 19. století. Kollár, Šafařík (rodem ze Slovenska) užívali spisovnou češtinu a buditelé nesouhlasili s jazykovou odlukou, která ostatně způsobila tvrdou maďarizaci Slovenska. Slovenský jazyk byl brán jako dialekt, Maďaři nechtěli, aby se jim v jejich říši vydělil jakýsi nový jazyk. Slovensko bylo Horní Uhry.

V. Kučer 14.4.2024 15:04

Takže kdyby Jan Jiskra neválčil na Slovensku Slováci by dnes mluvili maďarsky.

V. Heidlerová 14.4.2024 16:08

To není tak jednoznačné. Pravda je, že sem vnesl český jazyk i pomocí náboženských textů, pravděpodobně po jeho vojácích zůstali i nějací potomci. S jistotou lze ale tvrdit, že velký národnostní útlak ze strany Maďarů nastal po jazykové odluce Ludevíta Štúra, čeština byla v rámci R.-U. vnímána jako samostatný jazyk, slovenština nikoliv. Maďaři neměli zájem na jazykové (národnostní) dělení, Slovensko pro ně bylo Horní Uhry. Proto do r. 1918 byl slovenský život velmi omezován, takže se počet Slováků odhadoval pouze na tisíce členů, nebyli slovenští učitelé, úředníci, politikové, střední třída, kultura, divadla atd. Náprava nastala až se vznikem samostatného Československa. V 30.létech 20. století byla vydána učebnice slovenštiny, encyklopedie, naučné slovníky apod., reflektující samostatnost Slováků. Také za vymezení hranic Slovenska mohou Slováci děkovat TGM, např. přičlenění Žitného ostrova. Na rozdíl od Čechů neměli Slováci vlastní historické hranice, staré historické spisy uvádějí, že slovanské enklávy byly kolem Tatry, Fatry (Slovensko) a Matry (Maďarsko). Rovněž Velká Morava pokrývala jen malou část dnešního Slovenska a knieža Svatopluk byl stěží slovenským šlechticem či králem.

V. Kučer 14.4.2024 20:11

Dle DNA jsou prý Maďaři potomci Moravanů, nepočetný kmen Hunů jim vnutil svou řeč. Pro Slováky je výhodnější jazyk slovanský, maďarštinou se domluví možná ve Finsku a v Estonsku.

V. Heidlerová 14.4.2024 20:17

No, prý tam šmejdili i Keltové, Markomani a Kvádové, od Moravanů asi moc nechytili, protože Velká Morava sahala masivně na západ. Měli jakési Nitranské knížectví (Pribina) a to brzo pohltili Maďaři. Písemné doklady ve slovenštině neexistují, teprve až koncem 18. století. Mně štve, že si přikrádají dějiny. Knieža Svatopluk není jejich.

O. Istvanfy 14.4.2024 20:20

"Nebyla "středoslovenština" vlastně odnoží češtiny, kam ji dovezla husitská vojska Jana Jiskry z Brandýsa???" Bola. Rovnako ako je Malgaština odrodou slovenčiny, ktorú na Madagaskar doviezol Móric Beňovský.

J. Kostelanský 13.4.2024 10:29

Cituji z článku:

"Fico například v projevu v den druhého výročí ruské invaze na Ukrajinu uvedl, že válka začala již v roce 2014 „řáděním ukrajinských neonacistů“. Musím vysvětlovat, jak strašná je to blbost? I kdyby totiž v roce 2014 byl na Ukrajině nějaký vnitrostátní problém (který se rozhodně nedá příčetně popsat těmito slovy), zcela zjevně to neospravedlňuje vojenskou agresi proti Ukrajině o 8 let později."

Chtěl bych znát myšlenkové pochody autora. Majdan splnil cíl, který mu byl vytýčen na Západě - k moci se dostala i (i když nejen) ta nejhorší sebranka, co byla na Ukrajině. Do Majdanu to ovšem byla vysloveně okrajová záležitost s několika mála procenty podpory obyvatel. Tá sebranka ukronacistů po Majdanu získala ty nejdůležitější pozice ve státě - armádu a vnitro. To si pak můžete dělat, co jen chcete. A také to ti náckové dělali. Nutno dodat, že standardními volbami mi NIKDY takovou moc nezískali. Proto byl potřebný Majdan. Jen a jen proto, aby k moci vynesl síly na Ukrajině, které byly k Rusku mimořádně nepřátelské.

Menší exkurs do historie: Je to osvědčená taktika, kterou Američané používají celá desetiletí. Někdo si možná pamatuje skandál za prezidentování Ronalda Reagana Irangate. Šlo o nezákonnou podporu hrdlořezů, kteří z území Salvadoru šířili teror v Nikaragui jen proto, že tato země si dovolila dělat svou vlastní zahraniční politiku. Kongres oficiálně financování "contras", jak je eufemisticky Amíci nazývali, zakázal. A tak CIA našla jiný zdroj financování: tajně vyvezla zbraně do Íránu, a peníze za ně použila na financování podvratné činnosti contras v Nikaragui.

Velice plasticky je vidět tuhle taktiku najímaní té nejhorší sebranky, co je k dispozici, k boji proti vládě, které není Amíkům moc po chuti, v Sýrie. V Sýrii nebylo dostatek hrdlořezů, tak se najímali ze všech koutů světa. Aby je Západ legitimizoval, prohlásil je za "bojovníky za demokracii v Sýrii". :-)

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
  • J. Kostelanský 13.4.2024 10:30

    ...

    Zpátky k Ukrajině. Pravý sektor, ač významově okrajová strana, získal po Majdanu na Ukrajině obrovskou moc. Tu si upevňoval terorem vůči všem, kteří s ním nesouhlasili. K tomu mu výtečně sloužilo jeho ozbrojené křídlo AZOV. V této souvislosti si nelze nevšimnout zarážející podobnost s nacistickou NSDAP a jejími bojůvkami SA a později SS. NSDAP si svou moc upevňovala v Německu stejným způsobem jako Pravý sektor na Ukrajině - násilím a terorem.

    Němci ve 20. letech zcela jistě nebyli nacisti. Většinově nimi nebyli ani když se Hitler počátkem roku 1933 stal kancléřem. Ale stačilo 5-6 let, a německý národ se výrazně zradikalizoval. Mimo jiné i tím anebo hlavně tím, že nacistický režim zaměřil svou pozornost na děti a mládež a těm do hlav vtloukal nacistickou ideologii.

    Ten samý proces proběhl v letech 2014-2022 na Ukrajině. Z původně okrajových názorů Pravého sektoru se stala oficiální ideologická linie. Opět se režim zaměřil hlavně na nejmladší generaci. Výrazně se změnili osnovy na školách, zakázala se ruština, podporovaly se večerní pochody se zapálenými pochodněmi (jaká to opět podobnost s nacistickým Německem), neonacistická ideologie se vtloukala žákům a studentům do hlav, na národní hrdiny byli povýšení váleční zločinci. Myšlení s nacistickými prvky se ukrajinskou spoločností, zejména u mladých, šířilo jako rakovina a metastázovalo stále do nových a nových míst.

    J. Kostelanský 13.4.2024 10:30

    Těch 8 let mezi Majdanem a válkou nebylo ztraceným časem pro ukronácky. Měli podporu ze Západu, a tak svůj vliv a moc plně využívali. Když ovládáte silové složky, máte obrovskou materiální, finanční, vojenskou i mediální podporu ze zahraničí, můžete si dělat co se vám zamane. Lidi, které s vámi nesouhlasí, šikanujete, pošlete do vězení nebo je jednoduše beztrestně zabijete. Přesně taková byla Ukrajina v letech po Majdanu. To násilí se konalo zejména ve východních oblastech Ukrajiny. A můžeme říct, že se začátkem války se to výrazně zhoršilo. A nejen to - ukrajinské vidění světa s prvky nacismu se pomalu přelévá a metastázuje i v Evropské unii, zejména ve slovanských státech jako Polsko, Česko nebo dřív Slovensko. Stačí se kouknout do diskusí na internetu, jaký hrubý a vulgární slovník se tam používá a jak jsou presentované názory až příliš často podobné těm nacistickým.

    V. Kolman 15.4.2024 14:01

    Jenom takový malý a krátký dotaz pane Kostelanský.

    Kolik zabili Rusů, žijících na Ukrajině "ukronacisti", a kolik Ukrajinců (civilistů!!) zabily rakety, bomby, letadla, drony, dělostřelecké náboje + náboje z "Kalašnikovů" Rusů???

    Mám dojem, že jich bylo MNOHEM VÍCE!!!!!!