29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

VZÍT NEBO NEVZÍT: Ruští uprchlíci před mobilizací

Mou sociální bublinou rezonuje otázka, zda zakázat do země vstup Rusům, kteří prchají před mobilizací, nebo je naopak jakožto uprchlíky přijmout. Protože je to otázka, která má nejméně tři zajímavé roviny (právní, etickou a strategickou), bude to tedy dnešním tématem. Zároveň vám řeknu i svůj názor.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Brei 3.10.2022 7:52

Vidím, že jste horlivým vyznavačem kolektivní viny, pane Sedláku.

O. Uživatel 3.10.2022 7:51

Uživatel požádal o vymazání
K. A. 3.10.2022 7:40

Autor vůbec nedokázal, že podle našeho právního řádu mají na azyl nárok, snad jen v případě Kalmyků, pokud by se prokázalo, že jsou diskriminováni etnicky.

Strategicky je to též nesmysl. Ten, kdo odmítá bojovat, nebude dobrým vojákem ani na frontě. Dezertéry Putin nahradí, ale demoralizované vojsko by ho poškodilo víc. Máme přijmout statisíce mladých mužů, kteří se do Ruska patrně nikdy nevrátí, ledaže by se zhroutil tamější režim? A přednostně muslimy, protože Ti budou etnicky diskriminovaní?

Po přečtení článku mám obavy, že Evropu čeká válka právě kvůli tomu, že Evropané myslí ve své většině tak jako autor. Chtějí každého zachraňovat, tak dlouho, až se celé pozlátko zhroutí. Kde to příště skončí? Budeme přijímat každého brance, který se chce vyhnout vojenské službě, třeba z Číny, Indie? Každého obžalovaného, kterému hrozí trest smrti za kriminální zločiny.

J. Lukavsky 3.10.2022 7:29

"argumenty, které jsme slýchali" První československá republika přijala utečence z Ruska - před Leninem, z Německa - před Hitlerem, z Řecka - před Juntou, máme tady Vietnamce ..... měli bychom je přijmout. Ale pokud se dotyčný/á projeví kriminálně či nepřátelsky tak okamžitě vyhodit zpátky. Obecně pro všechny. J.L. end

R. Tichý 3.10.2022 7:28

Kdyby ti lide utikali hned po zahajeni valky, pak to bylo celkem jasne. Ale ted? Spis ne anebo rovnou do sbernych taboru-jako Japonci v USA behem 2.svetove.

R. Langer 3.10.2022 7:18

Pokud vím, ve válce je především soudruh Fiala... :-P

V. Pavelka 3.10.2022 7:07

Uprchlíci z Afriky a středního východu si užívají ochrany při vstupu do Středozemě ?! Tak proč najednou ty strachy o demokraty z Ruska a Ukrajiny ? Proč najednou dvojí metr ? Kde se vzal najednou ten poztrácený pud sebezáchovy západu ?8-o Všichni mají Právo NE?EU?

B. Rudolf 3.10.2022 6:45

Na rozdíl od autora článku jsem měl od začátku jasno v etickém pohledu na věc. Člověk, který se odmítá zúčastnit na dobyvačné válce odůvodňované absurdními argumenty, má právo se jí nezúčastnit. A pokud mu za to hrozí drakonický trest (což obvykle hrozí) má i právo na ochranu. Mám na mysli morální lidské právo.

Kecy o tom, že si Rusové za to, jak to v jejich zemi vypadá, mohou sami, považuji v tomto kontextu za absurdní. My starší, kteří jsme žili v o něco lidštějším systému než je současný ruský režim, jsme tvořili mlčící většinu a abychom se před sebou tolik nestyděli, měli jsme tendenci těm komunistickým blábolům věřit víc, než bylo rozumné. Dnešní lidé žijící na Západě, kteří se domnívají, že nemají svobodu slova jen proto, že jejich názory jsou veřejně a nespravedlivě kritizovány, jsou z tohoto hlediska směšní.

To, v čem zatím nemám jasno, je strategické hledisko. Doufám, že se autor článku se v něm příliš nemýlí.

V. Němec 3.10.2022 6:01

"Zemanovo světové loučení. Na supersummitu promluví k Evropě"

Na závěr se budou předvádět nové vojenské kabáty vzor Miloš.

P. Hatina 3.10.2022 4:47

Jenomže v tom je omyl. Ono je totiž nelze přijmout "jen na rok". Ten předpis o doplňkové ochraně říká něco jiného, totiž že

".. a po této době je přezkoumáváno, zda trvají důvody, pro které byla udělena. V případě, že důvody trvají, je její platnost prodloužena."

Což tedy v tomto případě znamená, že pokud budou přijati s tímto důvodem, že v Rusku by je čekal soud a trest za odmítnutí výkonu vojenské služby, tak se dá předpokládat, že tento důvod bude trvat i za rok, dokonce i třeba po ukončení války na Ukrajině.

Tím, asi jediným právním argumentem pro další neprodloužení, kdyby Rusko vyhlásilo pro tyto lidi amnestii. Což asi čekat nelze...

S. Sedlák 3.10.2022 4:22

Ve výčtu chybí to nejpodstatnější a to je to, že někam utečou a za pár let je bude někdo "zachraňovat". Zkušeností je dost, máme je my s Němci a sousedé Ruska jich mají nepočítaně. Moldavsko, Gruzie atp.

Dost jsem se bavil, když jsem četl, jak utíkají do Gruzie a na hranicích je nutí škrábat "Z" z aut. Hrdinové, kteří se tam pak chovají jako dobytek. Sám jsem to viděl ve Finsku.

P. Diviš 3.10.2022 0:19

Přijmout, ale s důkladnou prověrkou a na omezenou dobu.